Σάββατο 3 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Προωθούν ατομικές συμβάσεις στη θέση των συλλογικών

Ατομικές συμβάσεις υποδούλωσης των εργαζομένων στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ και με τις ευλογίες των μηχανισμών της κυβέρνησης προωθούνται από μια σειρά εργοδότες. Η μορφή των ατομικών συμβάσεων εργασίας χρησιμοποιείται τελευταία από εργοδότες σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας σαν ένας τρόπος υπερέντασης της εκμετάλλευσης εργασίας και την παραπέρα εξαθλίωση των εργαζομένων. Οπως έγινε γνωστό πρόσφατα, από καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών, ορισμένοι εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν «Ατομική Σύμβαση Εργασίας» με την απειλή της απόλυσης. Τέτοιες συμβάσεις έχουν υπογραφή στην περιοχή Γιαννιτσών και στο Νομό Πέλλας γενικά, που προβλέπουν ότι η επιχείρηση θα απασχολεί τον εργαζόμενο από ένα έως 25 ημερομίσθια το μήνα «ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης».

Με μια τέτοια σύμβαση καταργείται στην πράξη το δικαίωμα της σταθερής και πλήρους απασχόλησης και επιτρέπεται στον εργοδότη να απασχολεί τους εργαζόμενους ακόμα και μια ημέρα το μήνα, να τους μετατρέπει δηλαδή σε ημιαπασχολούμενους μέχρι άνεργους!

Οι ατομικές αυτές συμβάσεις εργασίας «νομιμοποιούν στην ουσία τη μαύρη εργασία», μας δήλωσε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών, Ιωσήφ Χατζηβασιλειάδης.

Οι συμβάσεις αυτές έχουν κάνει την εμφάνισή τους κυρίως στις βιοτεχνίες έτοιμων ενδυμάτων και στις επιχειρήσεις εμπορίας και χυμοποίησης φρούτων. Να σημειωθεί εξάλλου ότι οι συμβάσεις αυτές υπογράφονται και ισχύουν με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας)!

Το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, απαιτεί να καταργηθεί η ελαστικότητα της εργασίας. Η λύση είναι μία, σταθερή και πλήρης απασχόληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ