ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Πετάει στο δρόμο 500 εργάτριες

...και θα πάρει και επιδότηση!

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις
Στο δρόμο πετάει μετά από χρόνια και χρόνια άγριας εκμετάλλευσης 500 εργαζόμενες η πολυεθνική επιχείρηση ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ, βάζοντας λουκέτο στο εργοστάσιο παραγωγής της Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται να ξεκοκαλίσει επιδοτήσεις για το εργοστάσιο της Θράκης (δηλώνει ότι θα δημιουργήσει 40 νέες θέσεις) και άλλο που σκοπεύει να στήσει στη γειτονική Βουλγαρία. Οπως διακηρύσσει, με ανακοίνωσή της, η εταιρία κλείνει το εργοστάσιο της Αθήνας, γιατί μπορεί να βρει ακόμα πιο φτηνούς εργάτες στα Βαλκάνια και την Ασία.

Το «έγκλημα» ήταν προδιαγεγραμμένο, αφού τα τελευταία τρία χρόνια, με την άδεια της κυβέρνησης και τη συμφωνία των στελεχών του ΣΥΝ που ελέγχουν το εργοστασιακό σωματείο, μείωσε δραστικά το προσωπικό με 360 απολύσεις.

Ετσι, χτες το απόγευμα, μέσω του γραφείου Τύπου της μητρικής εταιρίας ΣΙΣΣΕΡ ΓΚΡΟΥΠ, με έδρα την Ελβετία, ανακοινώθηκε το οριστικό κλείσιμο της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ στην Αθήνα. Μια απόφαση που ανακοινώθηκε μάλιστα επιλεκτικά σε συγκεκριμένα μέλη της διοίκησης του σωματείου, εξαιρώντας συνδικαλίστριες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Και αυτό όχι τυχαία, όπως αποδείχτηκε, καθώς η μοναδική αντίδραση της πλειοψηφίας του σωματείου ήταν μια ξερή τηλεγραφική ανακοίνωση για το οριστικό κλείσιμο, καλώντας απλά την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, χωρίς καμία καταγγελία της εταιρίας, χωρίς καμία κουβέντα για αγωνιστική αντίδραση, «αδειάζοντας» ακόμα και τη ΓΣΕΕ που, έστω και υποκριτικά, έσπευσε να δηλώσει ότι στηρίζει κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΣΙΣΣΕΡ στις συνθήκες που γίνεται - με πλήρη ήδη την ικανοποίηση των αξιώσεων της πολυεθνικής- αποδεικνύει ότι όχι μόνο δε φταίνε οι εργαζόμενοι για την έλλειψη «ανταγωνιστικότητας», αλλά ότι αντίθετα είναι αυτοί που μόνιμα πληρώνουν τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων για την αύξηση των κερδών τους, όσο κι αν σκύβουν το κεφάλι. Αναδεικνύει επίσης τις τεράστιες ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οδηγία της οποίας περί «παθητικής τελειοποίησης» επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν την παραγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ με πιο φτηνό εργατικό κόστος, κρατώντας όμως την ευρωπαϊκή φίρμα και φυσικά όλα τα προνόμια που έχει αυτό στην αγορά.

Η ίδια η πολυεθνική, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει πως θα πετύχει μείωση του κόστους παραγωγής κατά 75% με τη μεταφορά της στα Βαλκάνια (Βουλγαρία - Αλβανία), δίνοντας έτσι κι ένα στίγμα του τι συμβαίνει στο εργασιακό περιβάλλον της διευρυνόμενης ΕΕ.

Τους ίδιους λόγους πρόβαλλε όλα τα τρία τελευταία χρόνια όταν απέλυε συνεχώς εργαζόμενες. Ακόμα στις 27 Νοέμβρη του 2002 όταν ανέστειλε τις απολύσεις δεν έδωσε καμία υπόσχεση για το μέλλον. Κι όμως, αν και οι προθέσεις της εταιρίας ήταν ξεκάθαρες, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εργασίας, αποδεχόμενη την πολιτική της επιχείρησης, στις τριμερείς συναντήσεις αρκούνταν να «υπόσχεται» επιδότηση θέσεων εργασίας και προγράμματα κατάρτισης... Η δε πλειοψηφία του σωματείου με κάποιες κινητοποιήσεις, κάτω από πίεση, όταν απολύονταν η μία μετά την άλλη οι εργαζόμενες, το μόνο που έκανε ήταν να συναινεί με την εργοδοσία, να αποπροσανατολίζει και να πετάει έξω από το εργοστάσιο τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας, κάνοντας αντικομμουνισμό και σπέρνοντας ελπίδες ότι δεν πρόκειται να κλείσει η επιχείρηση.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Στον αγώνα για την υπεράσπιση της δουλιάς

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος σχετικά με το κλείσιμο της «Σίσσερ» αναφέρει:

«Η επιχείρηση εδώ και τρία χρόνια εκμεταλλεύεται την πολιτική της κυβέρνησης που επιτρέπει στο μεγάλο κεφάλαιο να ασυδοτεί και να απολύει εργαζόμενους (από 850 έχουν μείνει 500 εργαζόμενοι), να αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις ανάλογα με τις παραγγελίες της εταιρίας, να αλλάζει την κλαδική συλλογική σύμβαση από πλεκτική σε ιματισμού που σημαίνει μείον 500 δραχμές την ημέρα για τους εργαζόμενους.

«Ολα αυτά, όπως επισημαίνει, με τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου που ελέγχεται από τον ΣΥΝ και ανθρώπους της εργοδοσίας που τόσα χρόνια συνδιαλέγεται ανοιχτά και προκλητικά με την εργοδοσία σε βάρος των εργαζομένων γνωρίζοντας τις προθέσεις της και τα σχέδιά της. Παρ' όλα αυτά, δεν ενημέρωνε το σωματείο, δεν ενημέρωνε τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα τους αποπροσανατόλιζε και δημιούργησε κλίμα συναίνεσης και υποταγής».

Σήμερα, συνεχίζει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση, η εταιρία δηλώνει κλείσιμο και μεταφορά της στη Βουλγαρία και την Αλβανία για περισσότερα κέρδη. Αυτές είναι οι πολιτικές των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται τις πολιτικές της κυβέρνησης. Απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν. Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική υποταγής του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια και να ξεφύγουν από αυτή, να συσπειρωθούν στο κλαδικό Συνδικάτο και με τις κατευθύνσεις της Ομοσπονδίας να βγουν στους δρόμους του ταξικού αγώνα και να υπερασπίσουν τη δουλιά τους και τα δικαιώματά τους.

  • Την πολιτική της κυβέρνησης που επιτρέπει στο μεγάλο κεφάλαιο να στείλει στην ανεργία τις 500 εργαζόμενες της «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ» καταγγέλλει με ανακοίνωση και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Αθήνας. Ταυτόχρονα καταγγέλλει τη συναινετική στάση της πλειοψηφίας του σωματείου που διευκόλυνε έτσι τα σχέδια της εργοδοσίας.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΤΟΕ
Εμβάθυνση του «κοινωνικού εταιρισμού»

Σε εργαστήρι της «κοινωνικής συναίνεσης» και του «κοινωνικού εταιρισμού», όπου περίσσεψαν οι ύμνοι στη συνεργασία εργοδοτών και εργαζομένων, μετατράπηκε η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Εργαζόμενων στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα που διοργανώνει η ΟΤΟΕ. Ηταν, μάλιστα, τέτοια η ομοθυμία, εργοδοτών, κυβέρνησης και εκπροσώπων της συνδικαλιστικής ελίτ, που δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς αν ήταν συνδικαλιστική συνδιάσκεψη ή σεμινάριο πολυεθνικού τραπεζικού οργανισμού.

Τον τόνο έδωσε, μάλιστα, ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, ο οποίος χωρίς περιστροφές σημείωσε: «Οι κοινοί μας στόχοι είναι ουσιαστικά δύο. Θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα ικανό, ανταγωνιστικό. Ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος και να εγγυηθεί την ανάπτυξη της χώρας. Και βέβαια θέλουμε εργαζόμενους που να μπορούν να στηρίξουν συνειδητά την προώθηση αυτού του στόχου». Διευρύνοντας τους στόχους της «συνεργασίας» κυβέρνησης, εργοδοτών και συνδικαλιστών, ο υφυπουργός μετά επιμονής έθεσε και πάλι την προώθηση της επαγγελματικής ασφάλισης, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από κοντά και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Θ. Καρατζάς, χαιρέτισε τη γόνιμη συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους κάλεσε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού. Εναν ανταγωνισμό, όμως, που κυβέρνηση και τραπεζικό κεφάλαιο προωθούν, πάντα βέβαια σε βάρος των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Και ποια είναι η απάντηση σε αυτόν τον ανταγωνισμό; Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς, ως γνήσιος τραπεζίτης, ανέλαβε να δώσει την απάντηση: Είναι είπε «η μεγέθυνση της πίτας, η προσφορά νέων υπηρεσιών και προϊόντων η καλύτερη οργάνωση η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση», τα ίδια, δηλαδή, που λένε και προπαγανδίζουν και οι τραπεζίτες.

Την «προοπτική των ευρωπαϊκών συλλογικών διαπραγματεύσεων», ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη. Το ζήτημα πάντως είναι, αν θα υπάρξει, τι είδους διαπραγμάτευση θα είναι αυτή. Αν κρίνουμε, πάντως, από τις θέσεις της ΣΕΣ και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ τότε είναι σίγουρο ότι με αυτόν τον τρόπο, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, θα έχει εξασφαλίσει τους ιδανικούς διαπραγματευτές, προς όφελος των συμφερόντων του και σε βάρος των Ευρωπαίων εργαζομένων.

ΠΑΜΕ
Μονόδρομος η σύγκρουση μ' αυτήν την πολιτική

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Θόδωρος Κούτρας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου επισήμανε τα παρακάτω:

«Με σημερινό δελτίο Τύπου η εργοδοσία της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ ανακοίνωσε, έτσι απλά, το κλείσιμο της εταιρίας στις 30/5 πετώντας στο δρόμο πάνω από 500 εργαζόμενους!! Η μεταφορά της εταιρίας σε βαλκανικές ή ασιατικές χώρες, ισχυρίζεται, της εξασφαλίζει 75% χαμηλότερο εργατικό κόστος!! Αυτή είναι η ισχυρή Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ που καυχιέται ο Κ. Σημίτης. Ετσι εννοεί η σοσιαλδημοκρατία την κοινωνική Ευρώπη.

Σοβαρές ευθύνες έχει η πλειοψηφία του Σωματείου, που έσπερνε αυταπάτες όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δε θα φτάνανε ως εδώ τα πράγματα, αν και οι εξελίξεις ήταν δρομολογημένες. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι ένα δρόμο έχουν για να υπερασπιστούν τη δουλιά τους, τον αγώνα τους. Εστω και τώρα πρέπει πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να κινητοποιηθούν, να παλέψουν, να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ