ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πενθήμερη άτυπη Συνάντηση Κορυφής

Από τη συνάντηση των Βλ. Πούτιν και Λ. Κούτσμα

Associated Press

Από τη συνάντηση των Βλ. Πούτιν και Λ. Κούτσμα
Πενθήμερη άτυπη επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποίησε από τις 30 Απρίλη έως τις 4 Μάη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν. Τόσες μέρες (!) κράτησαν και οι επαφές του Ρώσου Προέδρου στη Γιάλτα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Λ. Κούτσμα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Ρώσος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας των χωρών της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) για τη σύσταση του ενιαίου οικονομικού χώρου με την ΕΕ. «Εχουμε σκοπό να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της σύστασης του ενιαίου οικονομικού χώρου μαζί με τη Μεγάλη Ευρώπη» - δήλωσε ο Βλ. Πούτιν, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Σημείωσε, επίσης, ότι στο θέμα αυτό «θα αφιερωθεί η Συνάντηση Κορυφής Ρωσίας - ΕΕ στις 31 Μάη στην Αγ. Πετρούπολη, όπου έχουν προσκληθεί και οι ηγέτες των κρατών της ΚΑΚ».

Ο Βλ. Πούτιν σημείωσε πως τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν «στα πλαίσια της συνεργασίας για την ένταξη των χωρών μας στον ΠΟΕ, όπως και στα πλαίσια του συγχρονισμού της νομοθεσίας της Ρωσίας με την Ουκρανία».

Για τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, ο Βλ. Πούτιν είπε ότι «αυτές πρέπει να οικοδομούνται με μη κλασικά μέσα και μη κλασικούς τρόπους. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι μοναδικές. Μας συνδέει όχι μόνον η κοινή ιστορία. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Ουκρανίας συνδέει την τύχη του με τη Ρωσία, καθώς και πολλοί πολίτες της Ρωσίας συνδέουν την τύχη τους και την τύχη των συγγενών τους με την Ουκρανία. Ετσι έχει διαμορφωθεί η κατάσταση», σημείωσε ο Πούτιν.

Από τη μεριά του, ο Λ. Κούτσμα εξέφρασε την ικανοποίηση από τις διαπραγματεύσεις και διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από την εμβάθυνση των σχέσεων με τον στρατηγικό συνεργάτη της Ουκρανίας που είναι η Ρωσία». Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «ΡΙΑ Νόβοστι», ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για πιο τακτικές διαβουλεύσεις στα πολιτικά ζητήματα, στην εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, για τη λύση του προβλήματος στη σύσταση του ενιαίου οικονομικού χώρου.

Στο επίκεντρο, η ενεργειακή και στρατιωτικο-οικονομική συνεργασία

Πέρα από τα πολιτικά προβλήματα, όπως, π.χ., το μέλλον της ΚΑΚ, η Ευρασιατική Ενωση, η διεύρυνση της ΕΕ και οι σχέσεις της τελευταίας με τις χώρες της ΚΑΚ, τη συνάντηση των δύο Προέδρων απασχόλησε και η πρόοδος γύρω από το στρατιωτικό - μεταφορικό αεροπλάνο ΑΝ-70, που από κοινού προτίθενται να κατασκευάσουν οι δύο χώρες, αλλά και η τριμερής συνεργασία Ρωσίας - Ουκρανίας - Γερμανίας για την εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οπως έγινε γνωστό, στις 7/5, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τριμερής συνάντηση για το ζήτημα αυτό.

Και με τους Αμερικάνους;

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμη αντιπροσωπείας της Ουκρανίας βρισκόταν στην Ουάσιγκτον. Στη σύνθεση της ουκρανικής αντιπροσωπείας, βρίσκεται τόσο ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας της χώρας Γ. Μαρτσούκ, όσο και ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Β. Σκιντσένκο, καθώς επίσης και ο Β. Γκορμπούλιν, επικεφαλής του «Κέντρου Ευρωατλαντικής Ολοκλήρωσης» και ο αντιπρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου Α. Ζίνστενκο. Η ουκρανική αντιπροσωπεία αναμένεται να συζητήσει στις ΗΠΑ την παραπέρα εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας τους με το ΝΑΤΟ και την πιθανή συμμετοχή της Ουκρανίας στη σύνθεση των πολυεθνικών κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

ΠΓΔΜ
Παραίτηση μετά την «ανάφλεξη» του σκανδάλου υποκλοπών...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών (έναντι υπουργών, διπλωματών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων και του προέδρου της ΠΓΔΜ) μπορεί να έγινε προ δύο ετών, ωστόσο οι εντεινόμενες διαστάσεις που παίρνει τις τελευταίες βδομάδες στα Σκόπια και οι σχετικές αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στον Πρόεδρο Μπόρις Τραϊκόφσκι και στον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι επέφεραν χτες την (αναμενόμενη...) παραίτηση της επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και πρώην υπουργού Εσωτερικών, Ντόστα Ντίμοφσκα.

Σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι, η Ντίμοφσκα εξηγεί πως πήρε την απόφασή της αδυνατώντας να ανθέξει στις ισχυρές πιέσεις στελεχών του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Η Ντίμοφσκα (πρώην στέλεχος του κόμματος VMRO-DPMNE) εξέφρασε την ελπίδα πως η παραίτησή της «θα άρει την πίεση που ασκείται στην κρατική υπηρεσία πληροφοριών»...

Πάντως, απ' το γραφείο του Προέδρου Τραϊκόφσκι δεν έγινε γνωστή η άμεση αποδοχή της παραίτησης. Ανώνυμος αξιωματούχος της Προεδρίας της ΠΓΔΜ είπε σε δημοσιογράφους πως «η επιστολή της Ντίμοφσκα εξετάζεται».

Για την ιστορία, ας αναφερθεί πως η Ντίμοφσκα διορίστηκε πέρσι απ' τον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι αφότου αυτή παραιτήθηκε απ' το VMRO-DPMNE. Η ίδια εμπλέκεται στο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών (δημοσιοποιήθηκε το Γενάρη του 2001 μετά από καταγγελίες του νυν πρωθυπουργού) όταν διατέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών.

Ανεπίσημα, η παραίτηση της Ντίμοφσκα συνδέεται με το σάλο που ξέσπασε προ ενός μηνός με την απόφαση του Προέδρου Τραϊκόφσκι να απαλλάξει την επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών από τις κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν σχετικά με την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Η τότε απόφαση του Τραϊκόφσκι προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Τσερβενκόφσκι...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Κινήσεις εντυπωσιασμού...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Πρόταση «αμοιβαίας καταστροφής» των πυρηνικών οπλοστασίων που ανέπτυξαν από το 1998 Ινδία και Πακιστάν υπέβαλε χτες η κυβέρνηση υπό τον πραξικοπηματία στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν Αζίζ Αχμέντ Χαν δήλωσε χθες ότι «αν η Ινδία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση, θα το κάναμε κι εμείς ευχαρίστως -- αλλά πρέπει να είναι κάτι αμοιβαίο». Η δήλωση αυτή έγινε ενώ ο τσιφλικάς που έγινε πρωθυπουργός, ο Ζαφαρουλάχ Τζαμαλί, ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» με τα υπόλοιπα κόμματα του Πακιστάν αναφορικά με τη χάραξη κοινής στρατηγικής ενόψει του πιθανού διαλόγου με την Ινδία.

Την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία της Ινδίας και του 73χρονου πρωθυπουργού της Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι θα εξομαλύνουν τις διακοπείσες και πάντοτε ταραγμένες διπλωματικές τους σχέσεις, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη έναρξης διμερούς διαλόγου.

Ωστόσο το θέμα της αποπυρηνικοποίησης είναι πολύ πιθανό να μην τεθεί ποτέ στο τραπέζι, καθώς ο Βάτζπαϊ και το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα βλέπουν το ινδικό πυρηνικό οπλοστάσιο ως μέσο «αποτροπής» όχι μόνο του Πακιστάν - και της «τρομοκρατίας» που κατά την άποψη των ινδουιστών/εθνικιστών και των όψιμων συμμάχων τους (που λέει ο λόγος) Αμερικανών απορρέει από τον αλυτρωτισμό των Πακιστανών σχετικά με το Κασμίρ - αλλά και έναντι της Κίνας...

Στο μεταξύ και νέα επεισόδια βίας ξέσπασαν χθες στο Κασμίρ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και 20 τραυματίστηκαν από επίθεση με χειροβομβίδα σε ανοιχτή αγορά της συνοικίας Ντόντα, ενώ έξι άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός υπουργού του Κασμίρ, τραυματίστηκαν από έκρηξη στο κέντρο της συνοικίας Γκαντερμπάλ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μείωση της ΝΑΤΟικής δύναμης;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Σε σημαντική μείωση του αριθμού της ΝΑΤΟικής στρατιάς στο Κοσσυφοπέδιο προσανατολίζονται αξιωματούχοι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σύμφωνα με δημοσιεύματα σερβικών και κοσσοβάρικων ΜΜΕ. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Ιβ Μπροντέ, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες δεν τις διέψευσε. Ανέφερε πάντως πως το θέμα θα κριθεί σε επικείμενη συνεδρίαση του ΝΑΤΟικού υπουργικού Συμβουλίου, με βάση έκθεση αξιολόγησης της KFOR σχετικά με το επίπεδο ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο. Οι πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ ανέφεραν πως το ΝΑΤΟ μελετά την κατά 10.000 μείωση της ΝΑΤΟικής στρατιάς των σήμερα 27.000 ανδρών...

Οσον αφορά πάντως στο φλέγον ζήτημα του τελικού στάτους κβο της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, ο αποχωρών (εντός μηνών) ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στην περιοχή, Γερμανός Μίκαελ Στάινερ, δήλωσε πως δεν υπάρχει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ενδεχόμενο πλήρους ανεξαρτησίας, πλην ίσως ενός καθεστώτος ευρείας αυτονομίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ