ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για την Αντιφασιστική Νίκη των λαών

Εκδήλωση της ΚΝΕ και του ΚΜΕ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, σε συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), με αφορμή τη Μέρα Νίκης των Λαών κατά του φασιστικού άξονα, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο πόλεμος, η εποχή μας, η πάλη των λαών». Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 9 Μάη 2003 στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία του διευθυντή του ΚΜΕ Παν. Γεωργιάδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, προβολή της ταινίας «Αληθινός φασισμός» του Μιχαήλ Ρομ και έκθεση φωτογραφικού υλικού από τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

Αλλες εκδηλώσεις

-- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), διοργανώνουν εκδήλωση, αφιερωμένη στην 58η επέτειο του τερματισμού του Β Παγκόσμιου Πολέμου και της συντριβής του φασισμού, την Τρίτη, 13 Μάη, στις 7 μ.μ. στο Πεδίο του Αρεως (άγαλμα Αθηνάς).

-- Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών και η πάλη σήμερα για μια Ευρώπη της ειρήνης και του σοσιαλισμού», διοργανώνει στη Λάρισα η τοπική επιτροπή της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 9 Μάη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και εισηγητής θα είναι ο Κράτης Κυριαζής, στέλεχος της «Δράσης» και γραμματέας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

«Φουντώνει» η συζήτηση για νέο εκλογικό νόμο

Πρόσχημα η... διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου

Με πρόσχημα τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου και τη δήθεν ανεξαρτητοποίηση του υποψηφίου βουλευτή από οικονομικά συμφέροντα που προωθούν την εκλογή του, η κυβέρνηση «φουντώνει» τη φημολογία για αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην κατεύθυνση πάντα της κλοπής της ψήφου των μικρότερων κομμάτων, για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επίσημα ο διάλογος για το νέο εκλογικό νόμο αναμένεται να «ανοίξει» σε επίπεδο διακομματικής επιτροπής με το πέρας της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ισχύ - εφόσον δεν ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών - από τις μεθεπόμενες εκλογές. Ωστόσο νομικοί κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών μελετούν τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών με νέες μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, ξεκινώντας από τη Β' Αθηνών, κάτι που όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, δε σχετίζεται άμεσα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές.

Στα σενάρια που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, «κλειδί» αποτελεί το γερμανικό εκλογικό σύστημα, ο συνδυασμός δηλαδή λίστας και σταυρού. Την εφαρμογή κάποιας παραλλαγής του λεγόμενου γερμανικού συστήματος, «ενέκρινε» ως αποτελεσματικό εκλογικό σύστημα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, με χτεσινές της δηλώσεις. Συγκεκριμένα η Β. Παπανδρέου ανέφερε: «Μπορεί να εφαρμοστεί κάποια παραλλαγή του λεγόμενου γερμανικού συστήματος, που σημαίνει ότι ένα ποσοστό, που μπορεί να είναι το 1/3 ή και το 1/2 των βουλευτών, τουλάχιστον όμως το 1/3, να εκλέγεται από μια πανελλαδική ή περιφερειακές λίστες, όπου θα ισχύσει η αναλογικότητα».

Παράλληλα, στα κυβερνητικά σχέδια είναι το σπάσιμο των περιφερειών. «Θα υπάρχουν μονοεδρικές όπου θα είναι περιφέρειες με λίγους σχετικά ψηφοφόρους και θα υπάρχει μία σχέση των ψηφοφόρων με τους βουλευτές», δήλωσε η Β. Παπανδρέου, ισχυριζόμενη ότι αυτό «σπάει τις εξαρτήσεις και τις ανισότητες των υποψηφίων».

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έθεσε ως όριο για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή το 3%, ωστόσο υπάρχουν απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος που θέλουν να μειωθεί στο 2,5%.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επανόδου της στην εξουσία, στην περίπτωση που χάσει τις επικείμενες εκλογές, με την προώθηση ενός συστήματος που θα της επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ενδεχόμενο που βεβαίως φοβάται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το λόγο αυτό εναντιώνεται στην εισαγωγή και ψήφιση νέου εκλογικού συστήματος, γιατί αντιλαμβάνεται ότι, και αν ακόμη κερδίσει τις προσεχείς εκλογές, είναι πολύ πιθανό να συρθεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση το 2005 με αφορμή το ζήτημα της εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με τη συμμετοχή του Δήμου Νίκαιας, μαζεύουν χρήματα, προκειμένου να αγοραστούν φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τον ιρακινό λαό.

Καλούν τον ελληνικό λαό να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον ιρακινό λαό, καταθέτοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στους εξής ειδικούς λογαριασμούς:

  • ΕΕΔΥΕ: Εμπορική Τράπεζα, αριθμ. λογαριασμού 42602434. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αριθμ. λογαριασμού 040/679598-68.
  • ΕΕΔΔΑ: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αριθμ. λογ. 116/29604197.

Επίσης, από τις 15 του Απρίλη, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και ο Δήμος Νίκαιας συγκεντρώνουν και φάρμακα για τον ιρακινό λαό στο οικοδομικό τετράγωνο 175 (Μενεμένης & Καραολή - Δημητρίου, δίπλα στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών), τις εργάσιμες μέρες από τις 08.00 μέχρι τις 14.00. Θα συγκεντρώνονται τα εξής φάρμακα για παιδιά και ενήλικες:

Αντιβιοτικά και αντιπυρετικά, αντιδιαρροϊκά, υπερτασικά, καρδιολογικά, αντιβηχικά, αντιβρογχικά, κορτικοειδή (αλοιφές, φάρμακα).

- Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τους πολίτες να προσφέρουν τραυματολογικά φάρμακα και υλικά, αντιβιοτικά φάρμακα και αντισηπτικά, τρόφιμα σε κονσερβοποιημένη μορφή. Η συγκέντρωση των υλικών γίνεται στα γραφεία του «904 Αριστερά στα FM» (Εγνατία 69, τηλ. 2310.237.841), στα γραφεία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (Κομνηνών 21, τηλ. 2310.220.571) και των συνεργαζόμενων με την ΕΔΥΕΘ φορέων.

- Ταυτόχρονα με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ, είναι χρωστούμενη και η έμπρακτη αλληλεγγύη μας, ιδιαίτερα στις γυναίκες και στα παιδιά της πολύπαθης αυτής χώρας. Η ΟΓΕ ξεκίνησε πανελλαδική οικονομική εξόρμηση με κουπόνια αλληλεγγύης του 1 ευρώ.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Υπέρβαση του καπιταλισμού με... «ευρωστρατό» και «διεύρυνση»

Με την ψήφιση των θέσεων για το προγραμματικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 30 Μάη - 1 Ιούνη, έληξαν το προηγούμενο Σάββατο το μεσημέρι, οι εργασίες της συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ.

Με πλειοψηφία, αλλά όχι καθολική αποδοχή από τα μέλη της ΚΠΕ, ψηφίστηκαν οι θέσεις για το προγραμματικό συνέδριο που παρουσίασε η επιτροπή θέσεων, οι οποίες μαζί με άλλα τέσσερα κείμενα που κατατέθηκαν από μέλη της ΚΠΕ, αποφασίστηκε να δοθούν στις οργανώσεις βάσης καθώς και «στις πολιτικές συνιστώσες του χώρου Διαλόγου της Αριστεράς και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ».

Στις θέσεις που παρουσίασαν τα μέλη της επιτροπής θέσεων του ΣΥΝ, αναφέρεται ότι «ο ρόλος της Αριστεράς, όπως αυτός διαμορφώνεται σήμερα, είναι η αντίσταση στον υπαρκτό καπιταλισμό κυρίως μέσα από τα κινήματα και το Κοινωνικό Φόρουμ», με στόχο «ένα σχέδιο για την υπέρβαση του καπιταλισμού». Την ίδια στιγμή που οι συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις καταγράφηκαν και παρουσιάστηκαν στη σύνοδο της ΚΠΕ, οι πάγιες πολιτικές θέσεις του ΣΥΝ για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και την ευρωπαϊκή Αριστερά, φανέρωναν τις πραγματικές στρατηγικές επιλογές του ΣΥΝ. Στα κείμενα, ήταν ξεκάθαρες οι θέσεις του ΣΥΝ υπέρ της διεύρυνσης της Ευρώπης του κεφαλαίου, της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ και της συγκρότησης του «ευρωστρατού»... Θέσεις, για τις οποίες εκφράστηκαν και έντονες διαφωνίες από μέλη της ΚΠΕ τις δυο μέρες της συνόδου.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από την παρουσίαση των κειμένων από την επιτροπή θέσεων, υπήρξαν και άλλα κείμενα τα οποία κατατέθηκαν για συζήτηση. Ετσι κείμενο με τον τίτλο: «Με τη δύναμη της Ανανέωσης», κατέθεσαν οι Θ. Μαργαρίτης, Στ. Μπαγεώργος και Δ. Χατζησωκράτης, ο τελευταίος έκανε και την παρουσίασή του, εκφράζοντας και τη διαφωνία του με το σχέδιο της απόφασης. Παράλληλα, από το «Κοκκινοπράσινο Δίκτυο», ο Χρ. Παπαδόπουλος παρουσίασε κείμενο με τίτλο: «Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, της Αριστεράς και των κινημάτων». Κείμενο με το οποίο εκφράζει τις διαφωνίες του με επιλογές του ΣΥΝ (συνθήκη Μάαστιρχτ, διεύρυνση της ΕΕ, ευρωστρατός), κατέθεσε και ο Δ. Σουλιώτης. Τέλος, πρόταση προς την επιτροπή προγράμματος κατέθεσε και το Εργατικό Τμήμα του ΣΥΝ.

Εντονη συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της συνόδου της ΚΠΕ και για την αλλαγή του τίτλου του ΣΥΝ, με την προσθήκη της λέξης «οικολογίας», μετά από πρόταση που κατέθεσαν μέλη της «Πράσινης Αριστεράς». Πάντως, η τελική απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναμένεται να καταληχθεί κατά τη διάρκεια του προγραμματικού συνεδρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ