ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργανωμένα ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Κομμουνιστές όλου του κόσμου «ενωθείτε» για να ενώσετε όλους τους προλετάριους. Ενωθείτε όλοι εσείς που γνωρίζετε από τα «μέσα» την αλήθεια. Εσείς που έχετε εμπεδώσει επακριβώς όσα διαπίστωσε και «προφήτευσε» ο Μαρξ. Ολα όσα μαζί του και μετά απ' αυτόν ανέλυσε και «προχώρησε» ο Ενγκελς, ο «γιος» του. Κάπως έτσι έχει τοποθετηθεί στη συνείδησή μου ο δεύτερος, (ακριβώς όπως ο Θεός σε σχέση με τον Χριστό)!

Ενωθείτε όλοι εσείς που έχετε εμπεδώσει, δυο φορές επακριβώς, όσα δίδαξε στη θεωρία ή στην πράξη ο Λένιν.

Κομμουνιστές όλου του κόσμου «ανασκουμπωθείτε»! Βοηθήστε όλους αυτούς που σας «εμπιστεύονται» να εμπεδώσουν τη διδαχή των διδαχών που δίδαξαν οι «θεοί» και οι «γιοι» τους. Αγώνας! Αγώνας οργανωμένος, κάτω από τις αρχές που μας κληροδότησαν. Οργανωμένος αγώνας, γιατί ούτε ο Χριστός «δείπνησε» μόνος του πριν την Ανάσταση, (ήταν μαζί με τους μαθητές του, του «συντρόφους» του), ούτε ο Λένιν «πορεύτηκε» μόνος του στη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, (ήταν μαζί με τους συντρόφους του, με τους «μαθητές» του).

Κομμουνιστές όλου του κόσμου «επιτεθείτε»! «Επιτεθείτε» και ενώστε όλους τους λαούς κάτω από τη σημαία του κοινού λαϊκού συμφέροντος. Και κοινά συμφέροντα έχουν πολλά οι λαοί του Πλανήτη, αφού έχουν κοινό εχθρό και μάλιστα άκρως επικίνδυνο! Ιμπεριαλισμός είναι τ' όνομα του. Οπως λέμε διάβολος!

Τον ιμπεριαλισμό τον βιώνουμε ασταμάτητα πάνω από έναν αιώνα, άλλοτε μέσα από μια ιμπεριαλιστική ειρήνη, και άλλοτε μέσα από έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μόνο που άλλοι, από τη μεγάλη μάζα του λαού, (στην Ελλάδα π.χ.) δεν μπορούν να τον «ερμηνεύσουν» και άλλοι δε «θέλουν». Μια καλή «συνταγή» είναι να «ασχοληθούμε» με αυτούς που δεν «μπορούν», να τους βοηθήσουμε να το καταφέρουν...

Κι έτσι «οργανωμένα» ας προχωρήσουν οι λαοί στην ένταση της οργανωμένης αντίστασης και του οργανωμένου αγώνα σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση μέσα στην κάθε χώρα ξεχωριστά και σε απόλυτο συνδυασμό με τις άλλες χώρες, τους άλλους λαούς του Πλανήτη. Αυτό θα αποδειχτεί όχι μόνο το αντίπαλο δέος, μα η πυρκαγιά που θα σαρώσει στο πέρασμά της κάθε τι «σάπιο», κάθε τι «ξερό». Είναι επιστημονικά και ιστορικά αποδεδειγμένο πως όντως μπορεί να υπάρξει ένας «καλύτερος κόσμος», ο οποίος μάλιστα έχει και «ονοματεπώνυμο»: Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός. Καλή Επανάσταση

ΚΕΛΜΠΕΣΗ - ΓΚΙΟΥΝΗ Καλή

ΥΓ.: Δε δηλώνω θρησκευόμενη ή όχι, απλά και μόνο γιατί θέλω να αναδείξω πως το λαϊκό συμφέρον είναι κοινό. Αφορά θρησκευόμενους και μη.


Καλή - ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ - ΓΚΙΟΥΝΗ

Οι κύριες ευθύνες στην κυβέρνηση

Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν να βάφονται με το αίμα των συνανθρώπων μας οι δρόμοι

Motion Team

Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν να βάφονται με το αίμα των συνανθρώπων μας οι δρόμοι
Με την επίθεση των Αμερικανοβρετανών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ μάτωνε καθημερινά η καρδιά μας, η καρδιά εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Ιδιαίτερα των παιδιών. Παθιάζαμε από οργή και αγανάκτηση για τα αποτρόπαια εγκλήματα των εισβολέων ιμπεριαλιστών. Με το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη με το φοβερό σφαγιασμό 21 εφήβων, μας άνοιξαν ψυχικές πληγές, που είναι αγιάτρευτες.

Ομως και πριν δυο μήνες περίπου, θρηνήσαμε το χαμό αρκετών συνανθρώπων μας στη γέφυρα του Αλιάκμονα. Κύριος υπεύθυνος για κείνο το αποτρόπαιο πολύνεκρο έγκλημα θεωρήθηκε ο οδηγός μιας νταλίκας, χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

Η ευθύνη των όποιων οδηγών στα εγκλήματα αυτά είναι μεγάλη και θα πληρώσουν γι' αυτά οπωσδήποτε. Απειρα μεγαλύτερη όμως είναι η ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων. Μεγάλη και ασυγχώρητη. Ευθύνη πολλαπλή για την ακαταλληλότητα των δρόμων. Ακαταλληλότητα από πολλές απόψεις. Ενώ η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, επιπλέον, βαρύνεται και για την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης στους δρόμους.

Τους αστυνομικούς του κρατούν για να επεμβαίνουν στις συγκεντρώσεις των εργατών, με μια λέξη ενάντια στον εχθρό λαό. Και έτσι χωρίς αστυνόμευση οι ασυνείδητοι οδηγοί αποθρασύνονται, με αποτέλεσμα να βάφονται οι δρόμοι με το αίμα των συνανθρώπων μας, ιδιαίτερα στις κυριακάτικες εξόδους.

Η πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Κρουσταλλάκη, που διέταξε τη σε βάθος εξέταση του όλου θέματος, για την απόδοση ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση τον τιμά ιδιαίτερα. Και θέλω να πιστεύω ότι και οι υψηλά ιστάμενοι υπουργοί κλπ. θα πληρώσουν αυτή τη φορά προς παραδειγματισμό.

Πέρα, όμως, από τις ποινές που θα επιβληθούν, το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι να παρθούν μέτρα για να σταματήσουν να βάφονται με το αίμα των συνανθρώπων μας οι δρόμοι. Πέρα από την άμεση έναρξη εργασιών για τη σωστή κατασκευή ή επισκευή των δρόμων και της εθνικής οδού καθ' όλο το μήκος της, πρέπει από αύριο κιόλας να αρχίσουν να κινούνται συνεργεία αστυνομικών για επίβλεψη και αστυνόμευση με ελέγχους και επιβολή προστίμων.

ΝΙΚΑΝΔΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ

Επίτιμος πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

«Κούτι, Κούτι!»

Είχαμε μακρά έκλειψη ηλίου και σελήνης; Ηλθε φωνή απ' το φεγγάρι ή τα σύννεφα; Ποιος λέει πως δεν αρπάζεται εν νεφέλαις ο «κύριος » Μπλερ, ο «κύριος» Μπους; Σε λίγο κάποιο παιδάκι στο Ιράκ θα λέει «κούτι, κούτι»;

Ισως πάλι κάποιος πει πως εξέπεσα λογικής ή εξέπεσα σοβαρότητας. Οπου έχει μάτια βλέπει και μυαλό καταλαβαίνει, λέει και ο ελέφαντας που φωνάζει πως δεν τον εβλάμησε ένας ψύλλος.

Μα ας έλθω και στο θέμα που τριγυρνά στην αμερικανοεγγλέζικη κτηνωδία στο Ιράκ που αύριο δεν ξέρουμε πώς θα 'ναι. Μπορεί ο τζούνιορ ο αιμοχαρής και πετρελαιοαχόρταγος να κάνει περίπατο σε δρόμο της Βαγδάτης, όπως κι ένας άλλος Αμερικανός Πρόεδρος περπάτησε πριν χρόνια από Λουρδά - Βλαχάτα Κεφαλονιάς. Κάποιοι ξέρουν πως δεν ψευδολογώ κι ας λέγεται απ' τον Σπύρο κάτι για το βαρέλι δίχως πίρο. Ο χορός θέλει και γύρο.

Είχαμε κι εμείς πόλεμο παλιά εδώ. Τους Ιταλούς και Γερμανούς και πολλά ξέρουνε τ' Αργίνια, η Σάμη, το Ληξούρι, ο Αίνος και το Ρούδι και τ' άλλα μας βουνά. Μα και η Ελλάδα όλη. Και να μικρό παιδί εγώ τότε και πιο μικρή η αδελφούλα μου έτυχε κάποτε να βλέπουμε δυο Εγγλέζους στρατιώτες να περνούν τη γειτονιά μας. Πεινασμένο σκυλάκι της πάνω γειτονιάς (θα μύριζαν γάλα...) τους πήρε από πίσω. Και η αδελφούλα μου θαυμάζοντας το σκυλάκι, κι όχι τα εγγλεζάκια, το κάλεσε με τον παιδικό τρόπο «Κούτι, κούτι, κούτι». Και, ω, του θαύματος, τα εγγλεζάκια ενθουσιάστηκαν και δώσανε μια σοκολάτα στην αδελφούλα μου.

Αλλά γιατί το σκυλάκι που πριν κούναγε την ουρά του δεν την κουνούσε πια; Μήπως τα ζώα καταλαβαίνουν πιότερο από μας; Ο θυμόσοφος πατέρας μου έλυσε το χρησμό με απολλώνιο τρόπο. «Οι Εγγλέζοι ευχαριστήθηκαν που ένα μικρό παιδί τους έλεγε "τι καλοί που είστε, τι καλοί! "Γκουντ, γκουντ"», είπε, πήραν οι σφάζοντες το κούτι - κούτι.

Κατηγορώ τους πουράξονες, δηλαδή τις κυβερνήσεις τους, από παλιά ως σήμερα, που, καλά λέει κι ο Ελύτης, «ήλθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου». Φάγαμε συμφορές στον πόλεμο χάριν των αποικιοκρατών.

Και να που θυμάμαι και Σουηδό δημοσιογράφο που μου 'λεγε πως ήταν ανταποκριτής στην Κύπρο με την ΕΟΚΑ Α΄, που οι «κούτι κούτι» Εγγλέζοι κρέμαγαν Καραολή, Αυξεντίου, όπως παλιά κρέμαγαν και στην Κεφαλονιά μας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΣ

ΣΚΕΨΕΙΣ -ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ -ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ανάσταση των λαών

Βάγιας Ευάγγελος, Μαθητής λυκείου, Λάρισα. Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια στη διεύθυνση του «Ριζοσπάστη» για το άκρως αποκαλυπτικό αφιέρωμα που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφόρησε ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Το αφιέρωμα αυτό αφορούσε στους βομβαρδισμούς που διεξήγαγε ο οργανισμός του βορειοατλαντικού συμφώνου γνωστός στους περισσότερους και ως ΝΑΤΟ. Είναι βέβαια γνωστό τοις πάσι ότι αυτοί οι βομβαρδισμοί είχαν ξεκινήσει ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν, την 25η Μαρτίου 1999. Είναι γνωστό ότι εκείνο το διάστημα πολλές φόρες είχε ακουστεί από την ελληνική κυβέρνηση το μέγιστο ψέμα περί μη συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο. Πολλές φορές, επίσης, είχε γίνει λόγος για τα περιβόητα «λάθη» των συμμαχικών βομβών.

... Ελάτε που το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου ούτε τότε, ούτε τώρα δεν πείθεται με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, και έχει βγει στους δρόμους και συνειδητά διαδηλώνει την αντίθεσή του στον πόλεμο.

... Το σίγουρο είναι ότι η ώρα της ανάστασης για τους λαούς κάποτε θα έρθει. Το ζήτημα είναι αν ο ερχομός της θα είναι αργότερα ή νωρίτερα, κάτι το οποίο βέβαια κανείς δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να προδικάσει. Πάντως θα έρθει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ