Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κούτι, Κούτι!»

Είχαμε μακρά έκλειψη ηλίου και σελήνης; Ηλθε φωνή απ' το φεγγάρι ή τα σύννεφα; Ποιος λέει πως δεν αρπάζεται εν νεφέλαις ο «κύριος » Μπλερ, ο «κύριος» Μπους; Σε λίγο κάποιο παιδάκι στο Ιράκ θα λέει «κούτι, κούτι»;

Ισως πάλι κάποιος πει πως εξέπεσα λογικής ή εξέπεσα σοβαρότητας. Οπου έχει μάτια βλέπει και μυαλό καταλαβαίνει, λέει και ο ελέφαντας που φωνάζει πως δεν τον εβλάμησε ένας ψύλλος.

Μα ας έλθω και στο θέμα που τριγυρνά στην αμερικανοεγγλέζικη κτηνωδία στο Ιράκ που αύριο δεν ξέρουμε πώς θα 'ναι. Μπορεί ο τζούνιορ ο αιμοχαρής και πετρελαιοαχόρταγος να κάνει περίπατο σε δρόμο της Βαγδάτης, όπως κι ένας άλλος Αμερικανός Πρόεδρος περπάτησε πριν χρόνια από Λουρδά - Βλαχάτα Κεφαλονιάς. Κάποιοι ξέρουν πως δεν ψευδολογώ κι ας λέγεται απ' τον Σπύρο κάτι για το βαρέλι δίχως πίρο. Ο χορός θέλει και γύρο.

Είχαμε κι εμείς πόλεμο παλιά εδώ. Τους Ιταλούς και Γερμανούς και πολλά ξέρουνε τ' Αργίνια, η Σάμη, το Ληξούρι, ο Αίνος και το Ρούδι και τ' άλλα μας βουνά. Μα και η Ελλάδα όλη. Και να μικρό παιδί εγώ τότε και πιο μικρή η αδελφούλα μου έτυχε κάποτε να βλέπουμε δυο Εγγλέζους στρατιώτες να περνούν τη γειτονιά μας. Πεινασμένο σκυλάκι της πάνω γειτονιάς (θα μύριζαν γάλα...) τους πήρε από πίσω. Και η αδελφούλα μου θαυμάζοντας το σκυλάκι, κι όχι τα εγγλεζάκια, το κάλεσε με τον παιδικό τρόπο «Κούτι, κούτι, κούτι». Και, ω, του θαύματος, τα εγγλεζάκια ενθουσιάστηκαν και δώσανε μια σοκολάτα στην αδελφούλα μου.

Αλλά γιατί το σκυλάκι που πριν κούναγε την ουρά του δεν την κουνούσε πια; Μήπως τα ζώα καταλαβαίνουν πιότερο από μας; Ο θυμόσοφος πατέρας μου έλυσε το χρησμό με απολλώνιο τρόπο. «Οι Εγγλέζοι ευχαριστήθηκαν που ένα μικρό παιδί τους έλεγε "τι καλοί που είστε, τι καλοί! "Γκουντ, γκουντ"», είπε, πήραν οι σφάζοντες το κούτι - κούτι.

Κατηγορώ τους πουράξονες, δηλαδή τις κυβερνήσεις τους, από παλιά ως σήμερα, που, καλά λέει κι ο Ελύτης, «ήλθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου». Φάγαμε συμφορές στον πόλεμο χάριν των αποικιοκρατών.

Και να που θυμάμαι και Σουηδό δημοσιογράφο που μου 'λεγε πως ήταν ανταποκριτής στην Κύπρο με την ΕΟΚΑ Α΄, που οι «κούτι κούτι» Εγγλέζοι κρέμαγαν Καραολή, Αυξεντίου, όπως παλιά κρέμαγαν και στην Κεφαλονιά μας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανική επιδρομή στην Κουτ (2009-04-28 00:00:00.0)
Πού βρίσκεται το «μαύρο κουτί»; (2007-04-13 00:00:00.0)
Ο γέρος και το κουτί... (2006-08-20 00:00:00.0)
Ενα κουτί μπισκότα (2000-08-20 00:00:00.0)
Ζωγραφικά κουτιά και μάσκες (1999-06-26 00:00:00.0)
Μαγικό μουσικό κουτί (1998-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ