ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η Δικαιοσύνη των εφοπλιστών ενάντια στους ναυτεργάτες

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γ. Μανουσογιαννάκης δικάζεται σήμερα, γιατί υπεράσπισε ναυτεργάτες και τα έβαλε με τους δουλέμπορους

Μια εξόφθαλμα ταξική δίκη «στήνεται» αύριο Παρασκευή στα δικαστήρια του Πειραιά. Κατά κυβερνητική παραγγελία και με «ευαγγέλιο» τον «τρομονόμο», οι δικαστές του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καλούνται να δικάσουν τους συνδικαλιστές «τρομοκράτες». Αυτούς που ευθέως και παλικαρίσια τα έβαλαν με την ασυδοσία των εφοπλιστών και των δουλεμπόρων ναυτιλιακών πρακτόρων που τους υπηρετούν. Στις 9 το πρωί ο πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Γιάννης Μανουσογιαννάκης, γνωστός για την πρωτοπόρα συνδικαλιστική δράση του στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου αυτού του δικαστηρίου! Το «έγκλημα», σε βαθμό μάλιστα κακουργήματος, που διέπραξε είναι ακριβώς ότι ασκώντας τα καθήκοντά του ως προέδρου του σωματείου του, προσπάθησε να προστατέψει συναδέλφους του ναυτεργάτες από τα πλοκάμια του δουλεμπορικού κυκλώματος που δρα ανεξέλεγκτο στην Ακτή Μιαούλη και γύρω από τα δικαστήρια!

Η άθλια επιχείρηση να «μαντρωθεί» ο Γ. Μανουσογιαννάκης επειδή επιμένει να πηγαίνει κόντρα στην εφοπλιστική ασυδοσία, αλλά και ταυτόχρονα να σταλεί το... μήνυμα στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα τόσο στο λιμάνι, όσο και της χώρας, άρχισε να εκτυλίσσεται από τις 19 Μάρτη 2001, όταν ο ανακριτής Παναγιώτης Αθανασόπουλος, ύστερα από συνεννόηση με τον εισαγγελέα επέβαλε στον συνδικαλιστή περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα μία φορά το μήνα και καταβολής εγγύησης 500.000 δραχμών. Οι όροι αυτοί επιβλήθηκαν σε βάρος του συνδικαλιστή, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο ναυτιλιακός πράκτορας Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβρη του 1999, οι Νίκος Χαρουπάκης και Παντελής Μάλλης κατήγγειλαν στον Γ. Μανουσογιαννάκη ότι ο Γ. Κωνσταντινίδης απότακτος λιμενικός και τώρα ναυτιλιακός πράκτορας, είχε πάρει από τον Μάλλη, προκειμένου να του βγάλει δίπλωμα λοστρόμου, 80.000 δραχμές και στη συνέχεια του ζήτησε άλλες 200.000. Ο Μάλλης επειδή δεν είχε να δώσει και τα υπόλοιπα, ζήτησε πίσω τις 80.000 δρχ. Ο Κωνσταντινίδης αργούσε να επιστρέψει τα χρήματα και ο Μάλλης ζήτησε την παρέμβαση του σωματείου. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης συνόδευσε τους δύο ναυτεργάτες στο γραφείο του πράκτορα λέγοντας στον τελευταίο πως αν δεν επιστρέψει τα χρήματα θα τον στείλουν στον εισαγγελέα. Ο Κωνσταντινίδης έδωσε μεταχρονολογημένη επιταγή και μετά από 20 μέρες έκανε μηνυτήρια αναφορά στον συνδικαλιστή λέγοντας ότι ο Γ. Μανουσογιαννάκης του απέσπασε διά της βίας την επιταγή!

Ο ανακριτής Αθανασόπουλος επέβαλε τους περιοριστικούς όρους στον συνδικαλιστή, όταν επιπλέον, ο Γιώργος Καβαλιέρης, μοναδικός μάρτυρας του πράκτορα, στην ένορκη εξέτασή του, τελικά δεν επιβεβαίωσε τα όσα αναφέρονται από τον μηνυτή. Ομως η υπόθεση δε σταματάει εδώ, τον ανακριτή διαδέχτηκε στις 24 Μάη 2001 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο κατά πλειοψηφία απέρριψε αμετάκλητα την προσφυγή του συνδικαλιστή που ζητούσε να αρθούν οι περιοριστικοί όροι, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα Π. Δράκου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την προσπάθεια του συνδικαλιστή να προστατέψει τους συναδέλφους του από το δουλεμπορικό κύκλωμα ως παρέμβαση σε «ιδιωτική υπόθεση»!


«ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
Στον αέρα εργαζόμενοι και δικαιώματα

Ανακοίνωση της ΚΟ του ΚΚΕ των εργαζομένων στις καπνοβιομηχανίες

Στον αέρα βρίσκονται εργασιακά δικαιώματα και θέσεις εργασίας των περίπου 1.000 εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ». Οι όροι υπό τους οποίους έγινε το ξεπούλημα της ελληνικής καπνοβιομηχανίας στην ολλανδική θυγατρική της αμερικάνικης πολυεθνικής «Phillip Morris Holland BV», δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, ενώ στη σχετική ενημέρωση που έγινε στους εργαζόμενους από την... απερχόμενη διοίκηση του εργοστασίου, δεν ειπώθηκε κουβέντα για την τύχη των εργαζομένων. Χτες το εργοστασιακό Σωματείο έστειλε έγγραφο προς τον υπουργό Εργασίας απαιτώντας τριμερή συνάντηση «για να διευκρινιστούν οι όροι μεταβίβασης και αν αυτοί επηρεάζουν τις ήδη υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις». Ενώ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το σωματείο κάνει σαφές ότι «δε θα επιτρέψουμε να είμαστε τα όποια θύματα αυτής της διατυμπανιζόμενης μεγάλης επιχειρηματικής εξαγοράς».

Ως συνέχεια της πολιτικής που πετάει στο δρόμο τις 500 εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ», που κλείνει το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, που φουσκώνει τα πανιά της ασυδοσίας του κεφαλαίου και το ξέφρενο κυνήγι του για το μέγιστο κέρδος, χαρακτηρίζει την πώληση της «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» στο αμερικάνικο πολυεθνικό κεφάλαιο η Κομματική Οργάνωση Εργαζομένων στις Καπνοβιομηχανίες του ΚΚΕ. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, καλεί ολόκληρο τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση και ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε ούτε μία θέση εργασίας, ούτε ένα εργασιακό δικαίωμα» και ότι θα «υπερασπιστούμε τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του εργοστασίου».

Η Οργάνωση τονίζει ότι ο «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» «δεν είναι απλώς μια μεγάλη υπερκερδοφόρος βιομηχανική επιχείρηση. Είναι η βασική μονάδα μεταποίησης του κλάδου καπνού». Υποστηρίχτηκε στο έπακρο από τη νομοθεσία, χρυσοπληρώθηκε από τον εργαζόμενο ελληνικό λαό με μεγάλες άτοκες δημόσιες πιστώσεις, εκμεταλλεύτηκε κάθε τρόπο και μέσο για να γίνει ανταγωνιστική και όταν το κατάφερε «ξεπουλήθηκε σε μια νύχτα» γιατί αυτό επιβάλλει η ελεύθερη αγορά, δηλαδή η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου, η οποία κωδικοποιείται μέσα σε συνθήκες όπως αυτή του Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, τα Σύμφωνα Σταθερότητας και πάει λέγοντας. Ενώ υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ τα ψήφισαν με χέρια και με πόδια και πρέπει να τους τιμωρήσουν τόσο με την ψήφο, όσο και με τον αγώνα τους.

Επισημαίνει ότι το ΚΚΕ αποκάλυψε και αντιπάλεψε έγκαιρα τα διαλυτικά σχέδια σε βάρος της καπνοβιομηχανίας, ενώ υπογραμμίζει ότι σήμερα «αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρόταση του Κόμματος για Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Καπνού, ενταγμένο σε κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό με κοινωνικό - εργατικό έλεγχο».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛ
Γύρισαν την πλάτη στον κυβερνητικό αυταρχισμό

Οι στάσεις εργασίας θα γίνουν κανονικά σήμερα, ανεξάρτητα από την όποια απόφαση του δικαστηρίου

Στο... κενό έριξαν οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ τον κυβερνητικό αυταρχισμό και προχωρούν κανονικά σήμερα στις στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 π.μ. και από τις 10 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Τις κινητοποιήσεις κήρυξε το προεδρείο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, αξιώνοντας τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών και των συνθηκών εργασίας των οδηγών, αφού προηγουμένως εξάντλησε κάθε περιθώριο συνεννόησης με τη διοίκηση της ΕΘΕΛ.

Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου, θεωρώντας απαράδεκτη την προσφυγή της διοίκησης της ΕΘΕΛ στα δικαστήρια, με στόχο τη δικαστική απαγόρευση των κινητοποιήσεων, αποχώρησαν χτες το μεσημέρι από την αίθουσα του δικαστηρίου και σε έκτακτη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν κανονικά οι στάσεις εργασίας, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι αρμόδιοι του ΟΑΣΑ και της ΕΘΕΛ, τηρώντας την ίδια αδιάλλακτη στάση, αντί να αναζητήσουν λύσεις στα υπαρκτά και σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα που ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό και κάνουν αφόρητες τις συνθήκες εργασίας των οδηγών των αστικών λεωφορείων, διοχέτευσαν χτες επιλεκτικά σε ορισμένες εφημερίδες, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανυπόγραφη ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δήθεν οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου κήρυξαν τις κινητοποιήσεις χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τη διοίκηση της ΕΘΕΛ. Και από μόνο του το γεγονός ότι οι αρμόδιοι του ΟΑΣΑ και της ΕΘΕΛ διάλεξαν την επιλεκτική και ανεπίσημη «πληροφόρηση» (σ.σ. άθλια κατασυκοφάντηση των εκπροσώπων του Συνδικάτου), αντί της επίσημης ανακοίνωσης, αποκαλύπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το ανυπόστατο των ισχυρισμών αυτών. Αποκαλύπτει, επίσης και την αυταρχική νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζουν κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΣΑ και ΕΘΕΛ όσους αγωνίζονται για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν και το επιβατικό κοινό, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους στα αστικά λεωφορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ