Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
Στον αέρα εργαζόμενοι και δικαιώματα

Ανακοίνωση της ΚΟ του ΚΚΕ των εργαζομένων στις καπνοβιομηχανίες

Στον αέρα βρίσκονται εργασιακά δικαιώματα και θέσεις εργασίας των περίπου 1.000 εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ». Οι όροι υπό τους οποίους έγινε το ξεπούλημα της ελληνικής καπνοβιομηχανίας στην ολλανδική θυγατρική της αμερικάνικης πολυεθνικής «Phillip Morris Holland BV», δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, ενώ στη σχετική ενημέρωση που έγινε στους εργαζόμενους από την... απερχόμενη διοίκηση του εργοστασίου, δεν ειπώθηκε κουβέντα για την τύχη των εργαζομένων. Χτες το εργοστασιακό Σωματείο έστειλε έγγραφο προς τον υπουργό Εργασίας απαιτώντας τριμερή συνάντηση «για να διευκρινιστούν οι όροι μεταβίβασης και αν αυτοί επηρεάζουν τις ήδη υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις». Ενώ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το σωματείο κάνει σαφές ότι «δε θα επιτρέψουμε να είμαστε τα όποια θύματα αυτής της διατυμπανιζόμενης μεγάλης επιχειρηματικής εξαγοράς».

Ως συνέχεια της πολιτικής που πετάει στο δρόμο τις 500 εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ», που κλείνει το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, που φουσκώνει τα πανιά της ασυδοσίας του κεφαλαίου και το ξέφρενο κυνήγι του για το μέγιστο κέρδος, χαρακτηρίζει την πώληση της «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» στο αμερικάνικο πολυεθνικό κεφάλαιο η Κομματική Οργάνωση Εργαζομένων στις Καπνοβιομηχανίες του ΚΚΕ. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, καλεί ολόκληρο τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση και ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε ούτε μία θέση εργασίας, ούτε ένα εργασιακό δικαίωμα» και ότι θα «υπερασπιστούμε τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του εργοστασίου».

Η Οργάνωση τονίζει ότι ο «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» «δεν είναι απλώς μια μεγάλη υπερκερδοφόρος βιομηχανική επιχείρηση. Είναι η βασική μονάδα μεταποίησης του κλάδου καπνού». Υποστηρίχτηκε στο έπακρο από τη νομοθεσία, χρυσοπληρώθηκε από τον εργαζόμενο ελληνικό λαό με μεγάλες άτοκες δημόσιες πιστώσεις, εκμεταλλεύτηκε κάθε τρόπο και μέσο για να γίνει ανταγωνιστική και όταν το κατάφερε «ξεπουλήθηκε σε μια νύχτα» γιατί αυτό επιβάλλει η ελεύθερη αγορά, δηλαδή η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου, η οποία κωδικοποιείται μέσα σε συνθήκες όπως αυτή του Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, τα Σύμφωνα Σταθερότητας και πάει λέγοντας. Ενώ υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ τα ψήφισαν με χέρια και με πόδια και πρέπει να τους τιμωρήσουν τόσο με την ψήφο, όσο και με τον αγώνα τους.

Επισημαίνει ότι το ΚΚΕ αποκάλυψε και αντιπάλεψε έγκαιρα τα διαλυτικά σχέδια σε βάρος της καπνοβιομηχανίας, ενώ υπογραμμίζει ότι σήμερα «αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρόταση του Κόμματος για Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Καπνού, ενταγμένο σε κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό με κοινωνικό - εργατικό έλεγχο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ