ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ
Ο... εκπρόσωπος του κεφαλαίου

Το ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μετατρέψει τη χώρα σε παράδεισο κερδοφορίας και αυθαιρεσίας, για το μεγάλο κεφάλαιο, είναι γνωστό, αυτό όμως δεν εμπόδισε χτες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαππα να το επανεπιβεβαιώσει. Την «πάσα» για μια εκτενή καταγραφή των προνομίων που παραχωρούνται στο μεγάλο κεφάλαιο, του την έδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, ο οποίος προχτές αξίωσε νέα προνόμια με πρόσχημα τη συγκράτηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας είχε την ευκαιρία να διαφημίσει απολογούμενος στο μεγάλο κεφάλαιο τα αποτελέσματα της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής. Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αύξησης της ανεργίας, υπενθύμισε κατά προκλητικό τρόπο το τι κέρδισε η άρχουσα τάξη το τελευταίο διάστημα.

Υπενθύμισε λοιπόν για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο, ότι: «Το επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας είναι ελκυστικό για ξένους επενδυτές, διότι προσφέρει ιδιαίτερα αυξημένα κίνητρα, αλλά και διότι αλλάζουν όλες οι υποδομές, εκσυγχρονίζονται. Τα προβλήματα με τη γραφειοκρατία αντιμετωπίζονται. Ολα τα υπουργεία έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες με τη συντονιστική κατεύθυνση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης. Υλοποιούνται όλα τα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ. Εχουμε κοινωνική ομαλότητα στην Ελλάδα. Δεν έχουμε μεγάλες εργασιακές συγκρούσεις και οξύνσεις. Υπάρχει ένα λυμένο ασφαλιστικό, υπάρχουν εργασιακοί νόμοι που παρέχουν ρυθμίσεις σύγχρονες και ευέλικτες σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα έχει σταθερό πολιτικό σύστημα. Προσφέρεται, λοιπόν, κατ' εξοχήν και για ξένες, αλλά και για εσωτερικές επενδύσεις».

«Πιστεύω - συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι (και τα πολιτικά κόμματα και οι σημαντικοί κοινωνικοί φορείς, όπως ο ΣΕΒ) και να προχωρήσουμε σ' αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, κάθε φορά, το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να αντιστοιχεί και στις προσαρμογές που η ίδια η ζωή δημιουργεί. Αλλά, έχουμε ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο στην Ελλάδα. Το υπουργείο Εργασίας και προσωπικά ο κ. Ρέππας, κάθε φορά, λαμβάνει τα μέτρα, μέσα από ένα έντονο και ενδελεχή κοινωνικό διάλογο, ώστε να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις, που χρειάζονται, για την προσαρμογή αυτού του πλαισίου. Δε χρειάζεται να το δραματοποιούμε. Υπάρχει ανοιχτή σχέση μεταξύ υπουργείου Εργασίας, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ και των άλλων κοινωνικών οργανώσεων, που μόνιμα εξετάζουν, συζητούν όλα τα ζητήματα που συνδέονται με το εργασιακό πλαίσιο. Οπου χρειάζεται να γίνουν, να είστε βέβαιοι ότι ο κοινωνικός διάλογος θα έχει τη δική του απόδοση»!


Στο πλευρό των εργατριών της «Σίσσερ»

Οργή, αγανάκτηση, αλλά και απόφαση για μία διαρκώς εκφρασμένη αλληλεγγύη και συμπαράσταση, καταγράφεται στις ανακοινώσεις που εκδίδουν Ομοσπονδίες, σωματεία και φορείς, για τις 500 εργάτριες της «Σίσσερ», που η εργοδοσία πετάει στο δρόμο μετά την ανακοίνωσή της για κλείσιμο του εργοστασίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, με ανακοίνωσή της, αφού εκφράζει την αλληλεγγύη της στις εργαζόμενες της «Σίσσερ», τονίζει ότι οι εργαζόμενοι, παρά τις επιμέρους διαφορές που έχουν λόγω της διαφορετικής θέσης στην παραγωγή, πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική που γεννάει ανεργία, φτώχεια και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για άσκηση μιας άλλης πολιτικής προς όφελος των εργαζομένων και των μικρών ΕΒΕ.

«Οι εργαζόμενοι της "Σίσσερ" αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση του δικαιώματος στην εργασία στα χέρια τους. Πρέπει να πάρουν στα χέρια τους το σήμερα και το αύριο της ζωής των ίδιων και των παιδιών τους. Να γυρίσουν την πλάτη σ' όλους αυτούς που προσπαθούν να τους πείσουν λέγοντας ότι "τι να κάνουμε έτσι είναι οι επιχειρήσεις, έτσι λειτουργούν" ή "μη μιλάτε, μην κάνετε θόρυβο γιατί θα βρούμε άλλες λύσεις κάπως να τα βολέψουμε", ή να κάνουμε σαμποτάζ στα προϊόντα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας δηλώνει ότι είναι στο πλευρό των υπό απόλυση εργαζομένων στη «Σίσσερ» και μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η εργατική τάξη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος δρόμος για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, είναι η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο».

Να βγάλουν τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα για την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, καλεί τους εργαζόμενους η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και τονίζει ότι η εργατική τάξη της χώρας δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτήν την πολιτική. Πρέπει να παλέψει για το δικό της μέτωπο, για μια άλλη εξουσία με λαϊκή οικονομία.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλει ότι οι 500 εργάτριες της «Σίσσερ», μαζί με τις οικογένειές τους, «πληρώνουν τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, τις κυβερνητικές επιλογές και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές υποσχέσεις».

Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν οι διοικήσεις του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ από κοινού με το επιχειρησιακό Σωματείο «Κωνσταντακάτος» και το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών.


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Εξαφανίστηκε ο δουλέμπορας

Αναβλήθηκε η δίκη που έστησε το εφοπλιστικό κύκλωμα σε βάρος του προέδρου του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γ. Μανουσογιαννάκη

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που εκδηλώθηκε από τους ναυτεργάτες και συνολικά τους εργαζόμενους του Πειραιά, ο δουλέμπορας ναυτιλιακός πράκτορας Γ. Κωνσταντινίδης δεν τόλμησε να πατήσει χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο είχε «στηθεί» για να δικάσει το συνδικαλιστή «τρομοκράτη». Τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, πρόεδρο της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και από τους πρωτοπόρους αγωνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, επειδή προστάτευσε συναδέλφους του από το δουλεμπορικό κύκλωμα. Ο συνδικαλιστής σύρθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μετά από μήνυση με χαλκευμένες κατηγορίες, που κατέθεσε σε βάρος του ο πράκτορας Γ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος αποδεδειγμένα τα «παίρνει» από τους ναυτεργάτες, η παράνομη δράση του στην Ακτή Μιαούλη έχει καταγγελθεί στις διωκτικές και δικαστικές αρχές εδώ και χρόνια, όμως ουδέποτε τον έχει αγγίξει το χέρι του νόμου... Η απουσία του μηνυτή είχε ως αποτέλεσμα η δίκη να αναβληθεί για τις 20 Γενάρη 2004.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση. Αντίθετα, τα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκεται σε εφαρμογή ένα αισχρό σχέδιο ποινικοποίησης των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης, για το «μάντρωμα» συνδικαλιστών στον Πειραιά, συνολικά για την εξόντωση του πιο συνεπούς, ταξικού κομματιού του συνδικαλιστικού κινήματος στο λιμάνι. Για την υλοποίηση του σχεδίου έχουν επιστρατευτεί, εκτός από τους δουλεμπόρους της Ακτής Μιαούλη, συνδικαλιστές υποχείρια και ό,τι άλλο διαθέτει η κυβερνητική φαρέτρα. Ετσι στις 13 Ιούνη στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν άλλοι τρεις πρωτοπόροι συνδικαλιστές, μετά από μήνυση με ανάλογα κατασκευασμένες κατηγορίες που κατέθεσε σε βάρος τους ο πράκτορας Αντώνης Χαλδαίος, ο οποίος να σημειωθεί ότι μαζί με άλλους 8 του σιναφιού του έχει καταδικαστεί σε 12μηνη φυλάκιση για δουλεμπορία! Ακόμα εκκρεμούν δίκες σε βάρος αγωνιστών συνδικαλιστών, από μηνύσεις που έχουν καταθέσει σε βάρος τους εγκάθετοι της κυβέρνησης και των εφοπλιστών στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και έπεται συνέχεια...

Αλλωστε, επιπλέον απόδειξη των... άνωθεν εντολών που έχουν λάβει οι διωκτικές και δικαστικές αρχές αποτελεί ότι ο Γ. Μανουσογιαννάκης διώκεται, παρά το γεγονός ότι ο μοναδικός μάρτυρας του πράκτορα, ο ναυτεργάτης Γιώργος Καβαλιέρης, στην κατ' αντιπαράσταση με τον Γ. Κωνσταντινίδη ένορκη εξέτασή του, όχι μόνο διέψευσε τις κατηγορίες του πράκτορα σε βάρος του Μανουσογιαννάκη, αλλά είπε ότι ο πράκτορας του είχε υποσχεθεί δουλιά σε πλοίο του Παναγόπουλου, προκειμένου να ψευδομαρτυρήσει εναντίον του συνδικαλιστή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ