ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ - ΠΓΔΜ
Πιέσεις και εκβιασμοί για εξαίρεση Αμερικανών απ' το Διεθνές Δικαστήριο...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ-ΣΚΟΠΙΑ.--

Η Ουάσιγκτον εκβιάζει το Ζάγκρεμπ με διακοπή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας ύψους 19.000.000 δολαρίων και την προβολή εμποδίων στο στόχο της Κροατίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ εάν δεν υπογράψει έως την 1η του Ιούλη διμερή συμφωνία για τη μη παραπομπή Αμερικανών (πολιτών και πρώην αξιωματούχων) στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Σ' αυτή την «προειδοποίηση» προέβη χτες η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ζάγκρεμπ μετά την προχτεσινή συνάντηση του πρέσβη Λόρενς Ρόσιν με τον Κροάτη υφυπουργό Εξωτερικών, Ιβάν Σιμόνοβιτς, κατά την οποία ο τελευταίος παρέμενε επιφυλακτικός απέναντι στις αξιώσεις του πρώτου. Η κροατική κυβέρνηση, παρότι υποστήριξε την αμερικανο-βρετανική εισβολή στο Ιράκ, φαίνεται πως δε σπεύδει -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα... - να συναινέσει στην εξαίρεση των Αμερικανών απ' το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Και αυτό γιατί το ζήτημα εξαίρεσης των Αμερικανών απ' το (σχετικώς καινούριο) Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί εδώ και ένα χρόνο διελκυστίνδα ανάμεσα σε Ουάσιγκτον-Βρυξέλλες... Εάν η Κροατία ικανοποιήσει τη συγκεκριμένη απαίτηση της Ουάσιγκτον, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας (αλλά και άλλων χωρών-μελών της ΕΕ).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα Σκόπια...

Ο ίδιος προβληματισμός «ταλανίζει» και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Από χτες βρίσκεται στα Σκόπια τετραμελές κλιμάκιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με στόχο (τι άλλο;) την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για εξαίρεση των Αμερικανών απ' το Διεθνές Δικαστήριο. Και τα Σκόπια, που στήριξαν την αμερικανο-βρετανική εισβολή στο Ιράκ, καλούνται να διαλέξουν (και σ' αυτό το πεδίο) «πλευρά»...

Σχετικώς σύντομα, τόσο το Ζάγκρεμπ, όσο και τα Σκόπια θα δείξουν εάν θα ακολουθήσουν τελικά το «δρόμο» της Αλβανίας και της Ρουμανίας. Χώρες που έσπευσαν σχεδόν αμέσως να υπογράψουν πριν ένα χρόνο διμερές σύμφωνο για την εξαίρεση των Αμερικανών αντιμετωπίζοντας παρά ταύτα τα «επικριτικά βέλη» των Βρυξελλών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΣΕΟΥΛ.- Η Ρωσία δεν έχει στοιχεία πως η ΛΔ Κορέας διαθέτει πυρηνικά όπλα, δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Ατομικής Ενέργειας, Αλεξάντερ Ρουμιαντσέφ. Το ίδιο 24ωρο, πρώην στρατηγός της ΛΔ Κορέας που αυτομόλησε πέρσι στην Ιαπωνία, ισχυρίστηκε (μιλώντας σε Ιαπωνικό μηνιαίο περιοδικό) πως η Πιονγιάνγκ «έχει αναπτύξει δεκάδες πυρηνικά όπλα» και πως το «1983 εισήγαγε μυστικά αρκετές πυρηνικές βόμβες απ' την πρώην ΕΣΣΔ».

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον 63 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 23 αγνοούνται από την έκρηξη αερίου στο ανθρακωρυχείο Λουλίνγκ της κινεζικής επαρχίας Ανχούι. Το δυστύχημα προκλήθηκε χτες από έκρηξη αερίου. Πέρσι, ανάλογα δυστυχήματα σε ορυχεία της Κίνας προκάλεσαν συνολικά το θάνατο τουλάχιστον 5.000 εργαζόμενων...

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Πάνω από 10.000 άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί σε βάση δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ πλησίον της πόλης Μπουνία στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων των φυλών Λέντου και Χέμα. Μόνο χτες σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 100, ανάμεσά τους και, τουλάχιστον, 12 παιδιά.

ΡΩΜΗ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Σύγκρουση δύο επιβατικών τρένων στη Ρώμη προκάλεσε τον τραυματισμό 29 επιβατών, ενώ, το ίδιο 24ωρο, δύο εμπορικές αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά στη νότια Πορτογαλία, με αποτέλεσμα ένα νεκρό και έναν αγνοούμενο...

ΣΟΦΙΑ.- Η Παγκόσμια Τράπεζα «προειδοποίησε» χτες τη βουλγαρική κυβέρνηση ότι μπορεί να χάσει δάνειο 150 εκατομμυρίων δολαρίων, αν δεν ιδιωτικοποιήσει «γρήγορα» την κρατική εταιρία παρασκευής καπνού «Μπουλγκάρταμπακ» και αν δε μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η βιομηχανία αλιείας ευθύνεται για τη δραματική μείωση (έως και 90%!) του πληθυσμού ορισμένων ειδών ψαριών (όπως τόνος, ξιφίας) σε πολλά απ' τα θαλάσσια οικοσυστήματα της υφηλίου, υποστηρίζει μελέτη Καναδών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε χτες στο επιστημονικό περιοδικό ΝΑΤURΕ.

ΤΟΚΙΟ.- Γενετικά τροποποιημένο ρύζι, αντί για τακτικές ενέσεις ινσουλίνης, ενδεχομένως να χρησιμοποιούν σε λίγα χρόνια οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου Β. Η νέα ποικιλία ρυζιού, που έφτιαξαν στα εργαστήρια και ανακοίνωσαν χτες επιστήμονες του Ιαπωνικού Εθνικού Ιδρύματος Αγροβιολογικών Επιστημόνων και του Ινστιτούτου SANWA KAGAKU, φέρεται να περιέχει αυξημένο ποσοστό της ορμόνης GLP-1 που βοηθά το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη...

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Σβήνοντας» στις ερήμους του Τέξας

ΒΙΚΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΞΑΣ.--

Οι δεκαοκτώ οικονομικοί πρόσφυγες που βρέθηκαν νεκροί σε μικρό ρυμουλκούμενο όχημα κοντά στην πόλη Βικτόρια του Τέξας, μάλλον αποτελούν «θραύσμα», αφού οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν να ψάχνουν να βρουν τους υπόλοιπους. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που στις άνυδρες εκτάσεις τους Τέξας και τις ερήμους του Νέου Μεξικού, οικονομικοί πρόσφυγες «σβήνουν» πριν μπορέσουν ποτέ να εκπληρώσουν το στόχο τους, που είναι η αναζήτηση μιας καλύτερης σχετικά τύχης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αρχών, πρόκειται για Μεξικανούς που πέρασαν τα σύνορα το βράδυ της Τρίτης και αιτία του θανάτου θεωρείται η ασφυξία και πιθανότατα η εξάντληση από τη ζέστη. Η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό έως και 40 ή 50 -κατά τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ΚΤΧΝ- ακόμα ανθρώπων που πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα στο κοντέινερ και διέφυγαν και οι οποίοι πιθανότατα υποφέρουν από αφυδάτωση.

Πρόκειται, δυστυχώς, για ένα «σύνηθες» περιστατικό, αφού χιλιάδες οικονομικοί πρόσφυγες κυρίως από την Κεντρική Αμερική και ειδικότερα από το Μεξικό διαλέγουν το δρόμο των ερήμων των αμερικανικών πολιτειών που γειτνιάζουν με το Μεξικό, προκειμένου να εισέλθουν στις ΗΠΑ και να αναζητήσουν εργασία. Μεγάλο ποσοστό αυτών δεν τα καταφέρνουν, αφού χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Το θέμα είναι τεράστιο, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για Αμερικανούς, κυρίως στην Πολιτεία του Τέξας, που ενθαρρύνουν τη μεταφορά μεταναστών, ώστε να διοργανώσουν «σαφάρι» κατά ανθρώπων.

Πάντως, το τραγικό περιστατικό έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις Μεξικού και ΗΠΑ, καθώς η μετανάστευση αποτελεί ακανθώδες ζήτημα των διμερών σχέσεων. Οι πιέσεις προς το Μεξικό κατά τη διάρκεια της ψήφισης της απόφασης για το Ιράκ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ασκήθηκαν ακριβώς σε αυτό το ευαίσθητο πρόβλημα. Μάλιστα, μόλις προχτές, ο πρόεδρος του Μεξικού, Βινσέντε Φοξ, αρνήθηκε επισήμως το αίτημα - απαίτηση των ΗΠΑ να ιδιωτικοποιήσει την κρατική εταιρία πετρελαίου PEMEX, ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις από τις αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου, ως αντάλλαγμα για συμφωνία αναφορικά στη μετανάστευση και το καθεστώς εκατοντάδων χιλιάδων Μεξικανών που διαβιούν και εργάζονται στις ΗΠΑ. Κι όλα αυτά, γιατί οι ίδιες οι ΗΠΑ, δεν εφαρμόζουν τη Συμφωνία της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική, NAFTA, όπου το ειδικό καθεστώς ελεύθερης πρόσβασης ισχύσει ναι μεν για τους Αμερικανούς που εργάζονται, ζουν ή ταξιδεύουν στο Μεξικό αλλά όχι φυσικά για τους Μεξικανούς...

ΡΩΣΙΑ
Νέο φονικό χτύπημα

ΓΚΡΟΖΝΥ.--

Περίπου 14 άτομα σκοτώθηκαν χτες στην Τσετσενία και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν έπειτα από καινούρια επίθεση αυτοκτονίας στο χωριό Ιλισκσαν Γιούρτ, 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Γκρόζνυ. Πάντως, αρχικές πληροφορίες ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών σε 30.

Η επίθεση σημειώθηκε στις τρεις το μεσημέρι (τοπική ώρα) κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής μουσουλμάνων στην οποία παρευρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη νότια Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπεύθυνη για την επίθεση ήταν μια γυναίκα που πυροδότησε εκρηκτικά που έφερε πάνω της, ανάμεσα σε εκατοντάδες άτομα. Πάντως, άλλες πηγές κάνουν λόγο για δύο γυναίκες. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του υποστρατηγού Ρουσλάν Αφτάγιεφ, Τσετσένου υπουργού Εκτάκτων Περιστατικών, στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι τραυματίες έφταναν τους 150, ενώ από αυτούς περίπου 20 βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ιντερφαξ» οι αρχές πιστεύουν ότι στόχος ήταν ο Αχμάντ Καντίροφ, ο διορισμένος από τη Μόσχα διοικητής της Τσετσενίας, που παρευρισκόταν στην τελετή. Ο Καντίροφ πάντως δεν τραυματίστηκε.

Η χτεσινή επίθεση ήρθε να προστεθεί σε αυτή της Δευτέρας στην πόλη Ζναμένσκογια στη βόρεια Τσετσενία, από την οποία σκοτώθηκαν 59 άτομα.

ΡΩΣΙΑ
Η Δούμα επικύρωσε τη συμφωνία για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα

ΜΟΣΧΑ.--

Η Δούμα, η Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, επικύρωσε χτες τη ρωσοαμερικανική συνθήκη, γνωστή και ως «Συνθήκη της Μόσχας», για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Επειτα από συζήτηση που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, η συμφωνία επικυρώθηκε από 294 βουλευτές, ενώ 134 ψήφισαν κατά και δεν υπήρξαν αποχές. Η «Συνθήκη της Μόσχας» προβλέπει τη μείωση κατά δύο τρίτα, ως το 2012, του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και είχε εγκριθεί το Μάρτη από την αμερικανική Γερουσία. Τη συμφωνία υπέγραψαν το Μάη του 2002 οι Τζορτζ Μπους και Βλαντίμιρ Πούτιν και σύμφωνα με τις προβλέψεις της οι ΗΠΑ και η Ρωσία δε θα μπορούν να έχουν αναπτυγμένες το 2012 παρά 1.700 ως 2.200 πυρηνικές κεφαλές, έναντι των 6.000 που είναι σήμερα αναπτυγμένες.

Ωστόσο, οι κεφαλές δε θα καταστραφούν αλλά απλώς θα αποθηκευτούν. Οι κομμουνιστές βουλευτές καταψήφισαν τη Συνθήκη, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ακόμα δεν έχει στεγνώσει το αίμα στους δρόμους της Βαγδάτης και εμείς επικυρώνουμε τη Συνθήκη. Αυτή η Συνθήκη είναι ένα δώρο στον Μπους».

Η έγκριση της Συνθήκης συνέπεσε πάντως με την επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ στη Μόσχα και ο Πρόεδρος Πούτιν έσπευσε να τη χαιρετίσει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ