ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΛΟΥΚΕΤΑ
Από τη ΣΙΣΣΕΡ έως την ΑΤΤΑΛΟΥΣ ένας ο εχθρός, μία η διέξοδος

Ευθέως αντιμέτωπες με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την πολιτική που διατάσσει το μεγάλο κεφάλαιο και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣ0Κ, βρέθηκαν χτες οι εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ, που διαδήλωσαν για μια ακόμα φορά, διεκδικώντας δουλιά και όχι ανεργία. Στο δρόμο του αγώνα τους συναντιούνται πλέον με τους απολυμένους του «Υβόννη», του «Αφοί Αντωνόπουλοι», της «Αλάκο», της «Ατταλους». Με εργαζόμενους που πλήττονται από την ίδια καπιταλιστική πραγματικότητα, την ίδια κυβερνητική πολιτική.

Στο φόντο αυτής της γενικευμένης επίθεσης θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στην ανεργία και τις απολύσεις.

Το σύνθημα «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία» ακούστηκε και χτες στους δρόμους της Αθήνας με το ξεκίνημα της διαδήλωσης των εργατριών της ΣΙΣΣΕΡ. Λίγο πριν, μαζί τους είχε συναντηθεί αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους.

Στο υπουργείο Εργασίας, όπου κατέληξε η πορεία, τους έκαναν καθαρό πως «αυτό το υπουργείο δεν είναι εργασίας είναι του κεφάλαιου και της εργοδοσίας» κι έστειλαν το μήνυμα: «`Η, όλοι στη δουλιά, ή, όλοι στον αγώνα».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Λ. Τζιόλας αρκέστηκε να τους πει ότι του είπε ο πρόεδρος της πολυεθνικής Τάλτρουπ - πως ισχύει, δηλαδή, η απόφαση της πολυεθνικής να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο.

Μετά και από τη χτεσινή εξέλιξη ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η μοναδική απάντηση πλέον πρέπει να δοθεί από τον αγώνα των ίδιων των εργαζομένων με αντίθεση, αντίσταση και ανατροπή αυτή της πολιτικής που τους φέρνει σ' αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Οπως σημείωσε, το υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται να είναι σε αδιέξοδο, γιατί η πολιτική του είναι τέτοια που δεν μπορεί να δώσει λύση. «Ασκούν την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και κατά συνέπεια δεν έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα των 500 εργατριών που βρίσκονται σήμερα υπό απόλυση», τόνισε.

Στις ειδήσεις της χτεσινής μέρας προστέθηκε κι αυτή για την εταιρία «Ατταλους» που άρχισε τις απολύσεις, ενώ σοβαρό πρόβλημα εμφανίστηκε και στο ναυτιλιακό χώρο, με την είδηση για την υπερχρέωση του ομίλου Περατικού και τις κατασχέσεις των πλοίων του. Σε καθεστώς ομηρίας παραμένουν και οι εργάτες στη νηματουργία «Κρίκας» στην Πάτρα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αλληλεγγύη απ' όλο τον κόσμο

Στο πλευρό των εργατριών της «Σίσσερ Πάλκο» στέκονται διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σε μήνυμά της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), που εκπροσωπεί εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλες τις ηπείρους, «εκφράζει τη διεθνική αλληλεγγύη της στον αγώνα των απεργών της "Σίσσερ" και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλες τις χώρες να εκφράσουν ενεργά την υποστήριξή τους στον αγώνα αυτό».

Στην επιστολή, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, Αλεξάντερ Ζάρικοφ, η ΠΣΟ «απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να μην επιτρέψει το κλείσιμο του εργοστασίου». Ενημερώνοντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις η ΠΣΟ σημειώνει επίσης ότι το επιχείρημα της εργοδοσίας είναι ότι θα μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της στην Ασία, όπου το κόστος παραγωγής είναι κατά 75% χαμηλότερο. Ταυτόχρονα, στέκεται στον αγώνα των 500 εργατριών και στην απαίτησή τους να μην κλείσει το εργοστάσιο. Τον αγώνα τους -σημειώνει η ΠΣΟ - καθοδηγεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού- Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), ενώ το ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα αυτό. Στα πλαίσια αυτά το ΠΑΜΕ στις 14 του Μάη οργάνωσε μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το εργοστάσιο.

Τη συμπαράστασή της προς τις εργάτριες της «Σίσσερ Πάλκο» εκφράζει και η Διεθνής Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων, που εδρεύει στην Καλκούτα της Ινδίας. Στην ανακοίνωση της οργάνωσης, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας της, Sukomal Sen, καταδικάζει την πολυεθνική για τις απολύσεις και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Μερικές πολυεθνικές μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, για φθηνή εργασία και χαμηλότερης ποιότητας υλικά, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα υπερκέρδη τους. Ετσι εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους των ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών, όπως άλλωστε κάνουν και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου δεν τηρούνται οι εργατικοί νόμοι και πληρώνουν με χαμηλότερους μισθούς».

  • «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας». Με αυτό το μήνυμα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών απευθύνεται στις εργάτριες της «Σίσσερ» και σημειώνει: «Οι Ελληνες ηθοποιοί δε γνωρίζουν "θεωρητικά" την ανεργία. Τη βιώνουν στο πετσί τους με όλα τα αρνητικά περιθώρια. Γι' αυτό το ΣΕΗ καλεί όλους όσοι απειλούνται με το πέρασμα στο περιθώριο, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να χτυπήσουν το τέρας της ανεργίας. Το τέρας του καπιταλισμού που θεωρεί τον άνθρωπο "πράγμα" και τον χρησιμοποιεί ανάλογα με τα κέρδη και τα κέφια του».
Κοινοί συκοφάντες

Σε κοινούς συκοφάντες αναδεικνύονται τα στελέχη του ΣΥΝ που ενώ είναι χρεωμένα και προσωπικά με βαθιά αντεργατικές επιλογές, όπως η υπερψήφιση όλων των κεντρικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ενώ έχουν βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους σε επαίσχυντες συμφωνίες «κοινωνικών εταίρων», τις οποίες πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι, χτες ξεπέρασαν σε θράσος τον κλέφτη της λαϊκής παροιμίας.

Με μια επαίσχυντη ανακοίνωση, που φέρει τον τίτλο της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και μοιράστηκε από το γραφείο του Α. Καλύβη στη ΓΣΕΕ, αντί να το βουλώσουν, γιατί χρόνια τώρα καλλιεργούν την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό, αντί να σωπάσουν για το γεγονός ότι προτείνουν στις εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ» να βολευτούν μόνο με τις αποζημιώσεις, θρασύτατα, όπως οι πολύ βαθιά αντικομμουνιστές μπορούν να εκφραστούν, καταγγέλλουν με την ανακοίνωσή τους τον «Ριζοσπάστη» για δήθεν επίθεση στο σωματείο της «ΣΙΣΣΕΡ», επίθεση που όπως γράφουν υπονομεύει τον αγώνα των εργαζομένων.

Η λαθροχειρία τους είναι απλή, γι' αυτό και χυδαία. Επιχειρούν να ταυτίσουν τους βουτηγμένους στη συναίνεση και την υποταγή συνδικαλιστές του ΣΥΝ - ειδικά αυτούς στη ΓΣΕΕ - τους οποίους έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα, με τις εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ». Γνωρίζουν πως το κόλπο δεν μπορεί να πιάσει ειδικά σ' έναν εργασιακό χώρο όπου όλοι γνωρίζονται, σ' ένα χώρο όπου 360 απολύσεις έχουν τη σφραγίδα του ΣΥΝ! Οι εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ» έχουν στα χέρια τους τα καθημερινά πολυσέλιδα αφιερώματα του «Ριζοσπάστη» για τον αγώνα τους. Οι εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ» από πρώτο χέρι γνωρίζουν ποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον αγώνα τους για να ξεπλυθούν οι ίδιοι.

Ε, δεν ξεπλένονται! Οση αντικομμουνιστική χολή κι αν ξεράσουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ, που έχουν πουλήσει ό,τι ιερό και όσιο, δεν ξεπλένονται. Δεν μπορούν να μας τρομοκρατήσουν. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη επιμονή να υπερασπίζουμε στην πράξη τους ταξικούς αγώνες και να καταγγέλλουμε την «πέμπτη φάλαγγα», που δρα ειδικά εκεί στην κορυφή της ΓΣΕΕ. Θα συνεχίσουμε να θυμίζουμε γεγονότα όπως ότι ο Καλύβης κι ο Γκοτζαμάνης στη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ δεν ψήφισαν ούτε καν την πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για μια δίωρη έστω στάση εργασίας για τη «ΣΙΣΣΕΡ». Και θα επιμένουμε να απευθυνόμαστε κατευθείαν στις εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ» και να τις καλούμε να ενωθούν με τους χιλιάδες άλλους εργάτες που δεινοπαθούν εξαιτίας ακριβώς της πολιτικής που από κοινού στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός του αγώνα όλων των εργαζομένων

Κάλεσμα για τη σύσκεψη της Παρασκευής. Καταγγελία για διάφορους αετονύχηδες δικηγόρους που έχουν πέσει σαν κοράκια πάνω στους απολυόμενους εργάτες

Δε θα αφήσουμε τους απολυμένους μόνους τους. Το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής!

Τη διαβεβαίωση αυτή δίνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που την Παρασκευή οργανώνει σύσκεψη για το συντονισμό του αγώνα των απολυμένων και υπό απόλυση εργατών σε μια σειρά επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ενημερώνει τους εργαζόμενους να μην πέφτουν θύματα κερδοσκοπικών «επιχειρήσεων», που στήνουν γνωστοί δικηγόροι, υποσχόμενοι «λύσεις» και αποπροσανατολίζοντας από το κύριο πρόβλημα που είναι οι απώλεια θέσεων εργασίας. Ενα πρόβλημα που είναι πολιτικό και κοινωνικό και όχι νομικό. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Εργαζόμενοι, προσοχή!

Ποιοι είναι στο πλευρό σας και ποιοι με την κυβέρνηση;

Δικηγόροι κερδοσκοπούν.

Συνδικαλιστές συναινούν.

Η λίστα των επιχειρήσεων που κλείνουν και πετούν στο δρόμο τους εργαζόμενους μεγαλώνει: ΣΙΣΣΕΡ, ΥΒΟΝΝΗ, ΓΙΟΥΛΑ, ΚΡΙΚΑΣ, ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ, ΑΓΝΟ, ΤΡΙΟΥΜΦ, ΑΦΟΙ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΙ, ΑΛΑΚΟ, ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και ο χορός καλά κρατεί!

Το ΠΑΜΕ ήδη προχωρά στη σύσκεψη των χώρων αυτών την Παρασκευή 23 Μάη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με στόχο το ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ όλων των εργαζόμενων και την ανάπτυξη της δράσης του λαϊκού κινήματος.

ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΜΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.

Το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που δίνει φτερά στην ασυδοσία των βιομηχάνων. Θα αποκαλύψει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτικών δυνάμεων, που στις Βρυξέλλες είναι με τους βιομηχάνους και εδώ το παίζουν ...φιλεργατικοί!

Και με την ευκαιρία θέλουμε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλιά τους ότι δεν πρέπει να πέφτουν θύματα των κερδοσκοπικών "επιχειρήσεων", που στήνουν ορισμένοι γνωστοί δικηγόροι, που μάλιστα εμφανίζονται με διάφορους τίτλους, και να δίνουν χρήματα ούτε να εκχωρούν ποσοστά σε συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία που τους υπόσχονται λύσεις.

Τα προβλήματα δεν είναι ΝΟΜΙΚΑ.

Είναι πολιτικά. Είναι κοινωνικά. Είναι συνδικαλιστικά! Τα νομικά έρχονται ύστερα.

Τους ελάχιστους γνωστούς δικηγόρους, που "μυρίζουν ψητό" και προσπαθούν να πλουτίσουν απ' την αγωνία των εργατών, τους προειδοποιούμε: Το ΠΑΜΕ θα τους δώσει στην κοινή περιφρόνηση.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι εργολάβοι του κυβερνητικού και εργολαβικού συνδικαλισμού. Δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι και σε διατεταγμένη υπηρεσία από την κυβέρνηση, ώστε να εγκλωβίσουν και να αποπροσανατολίσουν από την ταξική πάλη τους εργαζόμενους.

Τέλος, καλούμε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να μας ενημερώσει αν τέτοια στοιχεία εδρεύουν και στη νομική της υπηρεσία.

Εμείς επιφυλασσόμαστε».

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Τους είπε να ψάξουν για άλλο αφεντικό

«Ουδέν νεώτερον», για τους εργαζόμενους στα καταστήματα «ΥΒΟΝΝΗ» - οι οποίοι από την περασμένη βδομάδα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Δεν προέκυψε καμία δέσμευση για τη διασφάλιση της εργασίας τους από τη χτεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας και ενώ οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από αυτό.

Ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, στο πνεύμα των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, προσπάθησε να εξωραΐσει την πραγματικότητα. Ισχυρίστηκε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, ο τζίρος των λιανικών πωλήσεων έχει αυξηθεί κατά 10% και ότι οι επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι πολύ περισσότερες από αυτές που κλείνουν. Ομως αυτά που επικαλέστηκε ο υπουργός επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική που εφαρμόζεται δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εξασφαλίζει τα κέρδη του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Ακολουθώντας, στη συνέχεια, μια παρελκυστική τακτική - και ενώ σήμερα το πρωί συζητείται η αίτηση πτώχευσης που έχει καταθέσει η επιχείρηση ΥΒΟΝΝΗ - ανέφερε ότι υπάρχει υποψήφιος αγοραστής για την επιχείρηση που προσφέρει εργασία στους εργαζόμενους. Και σε αυτή την περίπτωση όμως ο υπουργός απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για τη διασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων.

Μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο υπουργός βρήκε άξιο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του ταμία της Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, κ. Κίτσο. Ο τελευταίος στην τριμερή συνάντηση αντί να στηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων φρόντισε να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για αυτές τις εξελίξεις».

Ο Γ. Πέρρος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις είπε ότι αυτές δείχνουν πως η πολιτική που ασκεί η ΕΕ και η κυβέρνηση στηρίζουν τη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια αλλά και ότι παίζονται διάφορα επιχειρηματικά παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων. Τέλος, κατήγγειλε την κυβέρνηση που δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

ΑΓΝΟ
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει το ξεπούλημα

Την ολοκλήρωση ενός ακόμα «εγκλήματος» της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους και την οικονομία της χώρας καταγγέλλει στο λαό της Θεσσαλονίκης το ΠΑΜΕ. Πρόκειται για το ξεπούλημα της βορειοελλαδικής συνεταιριστικής βιομηχανίας γάλακτος ΑΓΝΟ σε ιδιώτες.

«Οταν μέσα σε μία βδομάδα, τόσες ιδιωτικές επιχειρήσεις έκλεισαν και εκατοντάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλιά τους, που θυσιάστηκε στο βωμό του κυνηγητού του ιδιωτικού κέρδους, την ώρα που οι θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζόμενων στη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ κινδυνεύουν, η βιομηχανία ΑΓΝΟ ξεπουλιέται σε ιδιώτες, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τη θέση 430 εργαζόμενων σ' αυτήν», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. «Οι εργαζόμενοι, προσθέτει, κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι, οι κτηνοτρόφοι παραδίδονται δεμένοι στην κερδοσκοπική πολιτική μιας ιδιωτικής επιχείρησης, η ιδιωτική κερδοσκοπία θριαμβεύει».

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζόμενων του ΑΓΝΟ να μην περάσει η πολιτική της ιδιωτικοποίησης. Καλεί εργαζόμενους, αγροτοκτηνοτρόφους και το λαό του νομού να αντιδράσουν έμπρακτα στο ξεπούλημα του ΑΓΝΟ. Να απαιτήσουν τη λειτουργία της ως συνεταιριστικής βιομηχανίας, στα πλαίσια μιας πολιτικής στήριξης των παραγωγικών συνεταιρισμών.

«Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλες κλειστές επιχειρήσεις, περισσότερη ανεργία. Η χώρα και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο την κυβερνητική πολιτική. Παλεύουν για την ανατροπή της. Το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους, μακριά από λογικές συμβιβασμών και "διαλόγων", που προωθούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και που μετρούν χιλιάδες θύματα - νέους ανέργους», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ