ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε συντονισμό καλεί το ΠΑΜΕ
  • Σύσκεψη αύριο στις 11 το πρωί στην αίθουσα Λογιστών
  • Συλλαλητήριο αλληλεγγύης σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα

Σύσκεψη για το συντονισμό όλων των εργαζόμενων και την ανάπτυξη των αγώνων για να μπει φρένο στην επίθεση της εργοδοσίας, διοργανώνει αύριο Παρασκευή 23 Μάη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η σύσκεψη γίνεται στις 11 το πρωί στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Καθώς η λίστα των επιχειρήσεων που κλείνουν είτε απολύουν μαζικά τους εργάτες μεγαλώνει, το ΠΑΜΕ καλεί τους απολυμένους, τους ανέργους, συνδικαλιστές και συνδικάτα, να οργανώσουν την πάλη τους, για να αποτραπούν οι απολύσεις στη «Σίσσερ», στα «Υβόννη», στο σούπερ - μάρκετ «Αφοί Αντωνόπουλοι», στη «Γιούλα», στον «Ιππόκαμπο», στην «Αλάκο», στην «ATALLUS» κλπ. και με τους αγώνες τους να κατοχυρώσουν τα εργατικά δικαιώματα.

Στο φόντο των εξελίξεων αυτών, γίνεται σήμερα στην πλατεία Συντάγματος συλλαλητήριο στις 7μμ από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

«ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
«Σας προσφέρουμε 20% αύξηση της εντατικοποίησης»

Εξωφρενικές προτάσεις εκπροσώπου της ΓΣΕΕ προς την πολυεθνική

«Σας προσφέρουμε 20% αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας και 20% μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Να συζητήσουμε τρόπους μείωσης κατά 10% του κόστους παραγωγής και αναδιάρθρωση του οργανογράμματος της εταιρίας για μείωση των ζημιών»...

Ετσι απλά, σαν να πρόκειται ο ίδιος να πάει στην παραγωγή και να ξεστραβωθεί πάνω στις μηχανές, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ απευθύνθηκε χτες στην πολυεθνική «Σίσσερ» εκπροσωπώντας υποτίθεται την εργατική πλευρά.

Για να προσθέσει από την πλευρά της η κυβέρνηση: «και μεις σας παρέχουμε επιδότηση για να διατηρήσετε το 50% των εργαζομένων».

Τη ΓΣΕΕ στη σχετική συνάντηση εκπροσώπησε (και κατέθεσε την πρόταση) ο Η. Ιωακείμογλου, πρόεδρος του ATTAC Ελλάδας και υπάλληλος του ΙΝΕ της Συνομοσπονδίας, ενώ την κυβερνητική πρόταση διατύπωσε με τηλεφωνική παρέμβασή του ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας.

Για να γίνει κατανοητό τι είναι αυτό που προσφέρει στην πολυεθνική ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ παραθέτουμε το εξής στοιχείο από τη σημερινή πραγματικότητα της παραγωγής στη «Σίσσερ»: Από τα χέρια κάθε μίας εργάτριας περνάνε 2.400 κομμάτια σε διάστημα 465 λεπτών, δηλαδή ενός 8ωρου. Στο φόντο ενός τέτοιου ξέφρενου ρυθμού παραγωγής ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ είχε την άνεση να προτείνει την κατά 20% αύξηση της εντατικότητας!

Και με αυτά τα δεδομένα ήρθε λίγο αργότερα στα δημοσιογραφικά γραφεία δήλωση του Α. Καλύβη αντιπροέδρου της ΓΣΕΕ και στελέχους του ΣΥΝ, με την οποία εντοπίζει το πρόβλημα στον «τρόπο ένταξης στην ΟΝΕ». Οχι στην ίδια την ένταξη στην ΟΝΕ, όχι στο γεγονός ότι με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ -που ψήφισε και ο ΣΥΝ- θεοποιήθηκε η ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων, όχι, λέει το στέλεχος του ΣΥΝ, φταίει μόνο ο τρόπος που έγιναν όλα αυτά.

Καθώς η παροχολογία προς την πολυεθνική θα συνεχιστεί και στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, παραθέτουμε και την πληροφορία που ήρθε χτες από το εσωτερικό του εργοστασίου: Οι ίδιοι που τρία χρόνια πριν έλεγαν στις εργάτριες να μην αντιδρούν στις 360 απολύσεις για να σωθούν οι υπόλοιπες 500 θέσεις, χτες άρχισαν να κυκλοφορούν το σενάριο ότι θα είναι νίκη αν με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ και του υπουργείου Εργασίας η πολυεθνική δεχτεί να διατηρήσει τελικά 150 θέσεις εργασίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αναφαίρετο δικαίωμα η μόνιμη και σταθερή εργασία

«Αναφαίρετο δικαίωμά μας η εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας». Αυτό δηλώνει κατηγορηματικά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με χτεσινή του ανακοίνωση που απευθύνεται στους εργαζόμενους της «Σίσσερ - Πάλκο», των «Υβόννη», της «Γιούλα», του «Κρίκα», των σούπερ - μάρκετ «Αφοί Αντωνόπουλοι» και άλλους, που στην ουσία πετιούνται στο δρόμο.

Οπως καταγγέλλει, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εργασίας προσπαθεί να παρουσιαστεί σαν Πόντιος Πιλάτος. «Οι άλλοι - συνεχίζει - συνυπεύθυνοι της κατάστασης (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση), προσπαθούν να εμφανιστούν σαν κοπτόμενοι για τους εργαζόμενους και φυσικά πάντα στα πλαίσια του... εφικτού»!

Ο σύλλογος ξεκαθαρίζει ότι ο βασικός λόγος των μαζικών πτωχεύσεων ή όπως αλλιώς εμφανίζονται, είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών από την εργοδοσίας, με αποτέλεσμα την αποστέρηση ζωτικών κατακτήσεων για τους εργαζόμενους. «Οι πτωχεύσεις - συνεχίζει - δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Γίνονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Κάποιοι κερδίζουν από αυτήν την υπόθεση (εργολάβοι) και κάποιοι χάνουν (εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά μας ταμεία)».

Καταγγέλλει για ακόμα μια φορά ότι ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, αντί να κρατήσει την υπόθεση των συγκεκριμένων πτωχεύσεων, πιστός στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησής του, αφ' ενός, τις παρέπεμψε στα δικαστήρια και, αφ' ετέρου, υπόσχεται στους εργαζόμενους συνέχιση της εργασίας τους κλπ.

Μεταξύ άλλων καταλήγει: «Για άλλη μια φορά πρέπει να τονίσουμε ότι έμπρακτα πλέον αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι αν θέλουν να εξασφαλίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία και κανόνες διαβίωσης που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, οφείλουμε να αγωνιστούμε οργανωμένα μέσα από τα σωματεία μας και να παραμερίσουμε όλους τους βαστάζους της ασκούμενης πολιτικής, σε όποιο πόστο και αν βρίσκονται».

Συνέντευξη Τύπου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου «για την ανεργία και τις απολύσεις», τη Δευτέρα 26 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52, ημιώροφος).

ΟΓΕ
Στο πλευρό των εργατριών της «Σίσσερ»

Σε κοινούς εργατικούς και γυναικείους αγώνες για την ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης - ΕΕ κάλεσαν προχτές τις εργάτριες της «Σίσσερ Πάλκο» γυναίκες που συσπειρώνονται στην Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας που βρέθηκαν χτες έξω από το εργοστάσιο δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς.

Με πολυμελής αντιπροσωπεία που βρέθηκε έξω από το εργοστάσιο της «Σίσσερ Πάλκο», οι γυναίκες της ΟΓΕ βρέθηκαν στο πλευρό των υπό απόλυση εργατριών, στηρίζοντας τους αγώνες τους για να μην κλείσει η επιχείρηση και να μην απολυθεί ούτε μία. «Εμείς οι γυναίκες της ΟΓΕ είμαστε εδώ, έτοιμες να βαδίσουμε μαζί σας αυτό το δρόμο του αγώνα, το δρόμο της αξιοπρέπειας, το μόνο δρόμο της προοπτικής για μας και για τα παιδιά που φέρνουμε στον κόσμο» φώναξαν από την ντουντούκα απευθυνόμενες στις εργάτριες. Σαφές όμως και το κάλεσμα να ακολουθήσουν το δικό τους μονόδρομο που δεν είναι άλλος από ασίγαστο αγώνα, ενότητα των εργαζομένων, συντονισμός δράσης του εργατικού, λαϊκού, μαχητικού γυναικείου κινήματος της χώρας μας.

Παπαγαλίζει ό,τι λέει η πολυεθνική

«Η συγκεκριμένη παραγωγική μονάδα δεν είναι βιώσιμη αν συνεχίσει να λειτουργεί στην Ελλάδα». Η δήλωση αυτή δεν προέρχεται από τους ιδιοκτήτες της «Σίσσερ - Παλλάς», αλλά από τον υπουργό Εργασίας της ελληνικής κυβέρνησης. Χωρίς καμιά απολύτως απόδειξη ο αρμόδιος - για την εργασία - υπουργός υιοθετεί τους ισχυρισμούς της πολυεθνικής. Ξεχνά φαίνεται τα επί 40 χρόνια κέρδη που αποσπούσε η «Σίσσερ» στην Ελλάδα. Οι εργάτριες όμως της «Σίσσερ» δεν το ξεχνούν, πολύ περισσότερο που το τι είναι βιώσιμο ή όχι, είναι σχετικό. Στην προκειμένη πάντως περίπτωση - και αυτό το έχει διακηρύξει η εταιρία - η μεταφορά γίνεται για να εξασφαλιστούν υπερκέρδη. Ολα τ' άλλα είναι εκ του πονηρού!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ