ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Στον αστερισμό του τρόμου, πάλι

Για άλλη μια φορά «πορτοκαλί συναγερμός...»

Associated Press

Για άλλη μια φορά «πορτοκαλί συναγερμός...»
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Για πολλοστή φορά οι Αμερικανοί ζουν υπό το καθεστώς του τρόμου, αφού το επίπεδο εθνικού συναγερμού αυξήθηκε κατά μία βαθμίδα, από υψηλός, που συμβολίζεται με το κίτρινο χρώμα, σε πολύ υψηλός, που συμβολίζεται με το πορτοκαλί χρώμα.

Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που είχαν χτες στο Λευκό Οίκο αξιωματούχοι υπεύθυνοι για την εσωτερική ασφάλεια. Ανακοινώνοντας και επίσημα την εξέλιξη αυτή, ο αρμόδιος υφυπουργός Ασα Χάτσινσον, κάλεσε τους Αμερικανούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο ελήφθη επειδή παρατηρείται κλιμάκωση της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Νωρίτερα, το FBI ανακοίνωσε ότι έχουν ενημερωθεί οι κατά τόπους υπηρεσίες του ότι «οι φονικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία και στο Μαρόκο μπορεί να είναι το πρελούδιο σε ανάλογες επιθέσεις στο αμερικανικό έδαφος», όμως «εξειδικευμένη και συγκεκριμένη απειλή για τις ΗΠΑ δεν έχει περιέλθει σε γνώση του». Ενώ ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ, πρόσθεσε ακόμα ότι μέλη της «Αλ Κάιντα» έχουν ως ορμητήριο το Ιράν, το οποίο ήδη προ δεκαπενθημέρου είχε κατηγορήσει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι δέχεται στελέχη του τρομοκρατικού δικτύου του Μπιν Λάντεν στο έδαφός του.

Ο Λευκός Οίκος περιορίστηκε μέσω του εκπροσώπου του Αρι Φλάισερ να δηλώσει ότι «ανησυχούμε μήπως οι απειλές για νέες επιθέσεις φθάσουν πέραν της Σαουδικής Αραβίας».

  • Την απόφαση τους να παραιτηθούν ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα ο Αρι Φλάισερ και ο Γκόντρικ Σμιθ, εκπρόσωπος Τύπου του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Ο Σμιθ δήλωσε είναι πλέον καιρός να κάνει κάτι διαφορετικό, χαρακτηρίζοντας παράδοξο το γεγονός ότι η απόφασή του να παραιτηθεί ανακοινώθηκε ακριβώς την ίδια ημέρα με αυτήν του Φλάισερ. Παράλληλα, άλλη μία αιφνιδιαστική παραίτηση χτες. Η Κριστίν Τοντ Γουίτμαν, σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσε την απόφασή της να παραιτηθεί από τη θέση της επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος του Λευκού Οίκου, χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους της παραίτησης.
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Συλλήψεις «αεροπειρατών» και «μήνυμα» της «αλ Κάιντα»

ΤΖΕΝΤΑ - ΝΤΟΧΑ.-

Στα χέρια των σαουδαραβικών αρχών ασφαλείας βρίσκονται, από το βράδυ της Δευτέρας, τρεις επίδοξοι αεροπειρατές, οι οποίοι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, σκόπευαν να καταλάβουν επιβατικό αεροσκάφος των σαουδαραβικών αερογραμμών για να το χρησιμοποιήσουν σε επίθεση αυτοκτονίας. Η είδηση της σύλληψης των τριών συνέπεσε με ένα νέο ραδιοφωνικό μήνυμα, που αποδίδεται στον υπαρχηγό της «αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα».

Η ύποπτη συμπεριφορά των τριών κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων στο αεροδρόμιο της Τζέντα οδήγησε τις σαουδαραβικές αρχές στη σύλληψή τους. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τρεις συλληφθέντες είναι Μαροκινοί και έφεραν επάνω τους μαχαίρια, καθώς και χαρτιά, όπου είχαν γράψει τα τελευταία τους λόγια. Η σαουδαραβική ηγεσία, αν και δεν το αναφέρει επισήμως, θεωρεί σχεδόν βέβαιη τη διασύνδεση των τριών συλληφθέντων με την «αλ Κάιντα», αλλά δεν ήταν σε θέση να συμπεράνουν κατά πόσον η απόπειρα αεροπειρατείας αποτελεί συνέχεια της τριπλής βομβιστικής επίθεσης, την περασμένη βδομάδα, στο Ριάντ ή είναι ξεχωριστό σχέδιο. Πάντως, κατέστη σαφές ότι οι συλλήψεις «έγιναν χωρίς εξωτερική βοήθεια ή πληροφορίες έξωθεν», μια ξεκάθαρη αναφορά στην παρουσία των πρακτόρων του FBI και της CIA στη χώρα.

Η είδηση αυτή συνέπεσε με τη μετάδοση από το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα» ενός ραδιοφωνικού μηνύματος που αποδίδεται στον υπαρχηγό της «αλ Κάιντα». Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι φέρεται να καλεί τους μουσουλμάνους να πραγματοποιήσουν περισσότερες επιθέσεις αυτοκτονίας, «καθώς η μοναδική γλώσσα που καταλαβαίνουν οι Αμερικανοί σταυροφόροι και οι Εβραίοι είναι αυτή του θανάτου, του αιματοκυλίσματος και των φλεγόμενων πύργων». Στο ίδιο μήνυμα, καλούνται οι μουσουλμάνοι «να σταθούν στο πλευρό του ιρακινού λαού, και να διώξουν τους εγκληματίες από τη Μέση Ανατολή», ενώ ο αλ Ζαουάχρι ζητά να πραγματοποιηθούν αιματηρές επιθέσεις εναντίον διπλωματικών και εμπορικών αντιπροσωπειών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Νορβηγίας. Από την Ουάσιγκτον, έγινε γνωστό ότι εξετάζεται από ειδικούς η αυθεντικότητα του μηνύματος, το οποίο, με βάση ορισμένες χρονικές αναφορές που εμπεριέχει, φαίνεται ότι έχει γραφτεί τις πρώτες ημέρες της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ.

Ασχέτως, πάντως, συλλήψεων και μηνύματος, όλες οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή του Κόλπου και αλλού έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς εκτιμάται ως «εξαιρετικά πιθανή και άμεση», η εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον τους. Στη Σαουδική Αραβία έχουν κλείσει όλες οι διπλωματικές αποστολές, πρεσβείες και προξενεία, των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας και Ιταλίας «μέχρι νεωτέρας». Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι, δήλωνε ότι ακόμη και εντός Γερμανίας θα μπορούσαν να εκδηλωθούν «στο άμεσο μέλλον» επιθέσεις της «αλ Κάιντα». Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι από Σ. Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Ομάν, άρχιζαν συνάντηση για να εξετάσουν κοινά μέτρα ασφαλείας.

ΡΩΣΙΑ
Να μη γίνει η στρατιωτική θητεία «ο φόρος των φτωχών»

«Η στρατιωτική θητεία δε θα πρέπει να γίνει φόρος των φτωχών», δήλωσε ο Ιβάν Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σχετικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στις 20 Μάη το φιλοκυβερνητικό κόμμα «Ενότητα». Σύμφωνα μ' αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία, οι πολίτες θα μπορούν να εξαγοράζουν τη στρατιωτική θητεία τους, πληρώνοντας στο κράτος ποσόν ίσο περίπου με 600 αμερικανικά δολάρια, για την παρακολούθηση ενός εξάμηνου προγράμματος «στρατιωτικής εκπαίδευσης», που θα είναι ισοδύναμο με τη δίχρονη (δυνάμεις ξηράς) ή τρίχρονη (στο ναυτικό) στρατιωτική θητεία, που θα ισχύει κανονικά για όσους δε θα έχουν να καταβάλουν αυτά τα χρήματα.

Αρκετά ρωσικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της «Ενότητας» προεκλογικό τρικ, μπροστά στις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη. Από τη μεριά του, ο Ι. Μέλνικοφ σημείωσε: «Η εκδήλωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι τουλάχιστον ανήθικη, μόνο και μόνο για το γεγονός ότι αυτό το ποσό έχει σήμερα να το πληρώσει μόλις ένας ελάχιστος αριθμός πολιτών. Στη σημερινή καταστροφική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις και στις δύσκολες συνθήκες που περνούν οι στρατευμένοι, μια τέτοια παραμονή στο στρατό για την πλειοψηφία των νέων θα είναι ένας ιδιόμορφος «φόρος των φτωχών», σχολίασε ο Ι. Μέλνικοφ. Το στέλεχος του ΚΚΡΟ πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας εγγυάται την ισότητα των δικαιωμάτων και ελευθεριών, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Γι' αυτό και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Κόμματος «Ενότητα» μπορεί να χαρακτηριστεί και αντισυνταγματική, μιας και περιορίζει τα δικαιώματα μιας μερίδας των πολιτών και διευρύνει τα δικαιώματα κάποιων άλλων στη βάση της οικονομικής τους κατάστασης.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Σφοδρές οι συγκρούσεις στρατιωτών - αυτονομιστών στο Ατσεχ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Η σφοδρή επιχείρηση του ινδονησιακού στρατού στην επαρχία Ατσεχ μετρά, ήδη, τους πρώτους (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία) νεκρούς... Ο διοικητής της επιχείρησης, στρατηγός Σουγιαρίγια, μέτρησε «10 νεκρούς αυτονομιστές». Οι αυτονομιστές του Κινήματος Ελεύθερο Ατσεχ μέτρησαν «13 νεκρούς, εκ των οποίων οι δέκα άμαχοι»...

Πάντως, στο μόνο που συμφωνούν αμφότερες οι πλευρές είναι ο εμπρησμός 200 (και όχι πενήντα όπως είχε προχτές αναφερθεί) σχολείων και δημοσίων κτιρίων εντός και εκτός της πρωτεύουσας της επαρχίας, Μπάντα Ατσεχ. «Εξυπακούεται» πως αμφότεροι εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες, αναφορικά με την ταυτότητα των εμπρηστών ή καταστροφέων των δεκάδων κτιρίων, εκ των οποίων πολλά έφεραν σημάδια καταστροφής από όλμους και βόμβες μάλλον του ινδονησιακού στρατού... Ο διοικητής της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ατσεχ, στρατηγός Σουγιαρίγια, επέμενε πως δεν ευθύνεται ο στρατός για τις καταστροφές των σχολείων και των δημοσίων κτιρίων, δίνοντας εντολή στους στρατιώτες «να πυροβολούν εν ψυχρώ τους εμπρηστές»... Ο ίδιος υπαινίχθηκε και απαγόρευση της αναμετάδοσης δηλώσεων ηγετών της αυτονομιστικής οργάνωσης από τα ΜΜΕ, κάτι που εάν τελικώς εφαρμοστεί δε θα αποτελεί παρά το κερασάκι στην τούρτα του στρατιωτικού νόμου που έχει κηρυχτεί απ' τη Δευτέρα στη - γνωστή για τον τεράστιο πλούτο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο - επαρχία που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της νήσου Σουμάτρας. Πάντως, μέσα στον ορυμαγδό των συγκρούσεων, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έσπευσαν να ενημερώσουν πως οι εκτενείς εγκαταστάσεις και η εκμετάλλευση φυσικού αερίου εκ μέρους της αμερικανικής πολυεθνικής ΕΧΧΟΝΜΟΒΙL στο βόρειο Ατσεχ «δεν επηρεάζονται απ' τις πολεμικές συγκρούσεις»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ