ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Ο λαός να καταδικάσει τις αμερικανόπνευστες μεθοδεύσεις

Συνέντευξη Τύπου του γραμματέα της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ για τη δίωξη των τεσσάρων Κερκυραίων φιλειρηνιστών

Από τις πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του λαού της Κέρκυρας κατά του πολέμου στο Ιράκ
Από τις πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του λαού της Κέρκυρας κατά του πολέμου στο Ιράκ
Την αντίθεση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ στη δίωξη πολιτικού χαρακτήρα των τεσσάρων Κερκυραίων φιλειρηνιστών, οι οποίοι συμμετείχαν στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση το 1999, που έγινε στο κρατικό αεροδρόμιο της Κέρκυρας, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, εξέφρασε ο Γ. Κουλούρης, γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κέρκυρα, χτες το πρωί. Κάλεσε, επίσης, το λαό της Κέρκυρας να συμμετέχει στην κινητοποίηση που θα γίνει τη μέρα της δίκης έξω από τα δικαστήρια.

Η δίκη των τεσσάρων φιλειρηνιστών - Θ. Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας Περιοχής Β/Δ Ελλάδας, Χ. Χαραλάμπους, μέλος του ΝΓ Κέρκυρας του ΚΚΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κέρκυρας, Β. Αρμενιάκος, μέλος της ΝΕ Κέρκυρας και Γ. Τρεπεκλής, εκλεγμένος στην ΤΑ Κέρκυρας - έχει οριστεί για την Πέμπτη 29 Μάη 2003.

Ο γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, σε σχέση με τις κατηγορίες, σημείωσε: «Είναι ψευδείς, ανυπόστατες και κατασκευασμένες από την ηγεσία της αστυνομίας μετά από κυβερνητική παραγγελία. Ανάλογες διώξεις έγιναν και σε άλλες περιοχές της χώρας μας για τους αγώνες εκείνης της περιόδου. Ηταν μία από τις απαιτήσεις της Αμερικανικής Πρεσβείας για να καμφθεί με κάθε τρόπο το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πάντα πρόθυμη». Τόνισε ότι πρόκειται για δίωξη πολιτικού χαρακτήρα τεσσάρων φιλειρηνιστών, που στο πρόσωπό τους διώκεται το φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Κέρκυρας. Σκοπός τους, σημείωσε ο ομιλητής, είναι να τρομοκρατήσουν το λαό, να αποτρέψουν τη συμμετοχή στους αγώνες και στο μέλλον να τους ποινικοποιήσουν.

Ο Γ. Κουλούρης κάλεσε τον κερκυραϊκό λαό να μην επιτρέψει να περάσουν τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές. Κάλεσε κάθε Κερκυραίο και Κερκυραία να καταδικάσει τις αμερικανόπνευστες μεθοδεύσεις και όλους τους μαζικούς φορείς, τα κόμματα και την ΤΑ να πάρουν θέση.

ΒΟΥΛΗ
Φόρος τιμής στους Ακροναυπλιώτες

Κοινή δήλωση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της Βουλής

Δημόσιο φόρο τιμής στους ελάχιστους επιζώντες κρατούμενους στην Ακροναυπλία (1936-1941) και τους συγγενείς των αποβιωσάντων αποτίουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες όλων των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ) της Βουλής με κοινή τους δήλωση απόφαση σχετικά με τους πολιτικούς κρατούμενους του στρατοπέδου της Ακροναυπλίας.

Στην κοινή δήλωση που υπογράφουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Α. Ακριβάκης του ΠΑΣΟΚ, Π. Παυλόπουλος της ΝΔ, Α. Σκυλλάκος του ΚΚΕ και Φ. Κουβέλης του ΣΥΝ τονίζεται:

Κατά την περίοδο που στη χώρα μας είχε επιβληθεί το σκοτάδι της δικτατορίας της «4ης Αυγούστου 1936», δεκάδες χιλιάδες πολίτες, αντιφασίστες αγωνιστές, δημοκράτες, σοσιαλιστές και στη μεγάλη πλειοψηφία τους κομμουνιστές, οδηγήθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες. Εξακόσιοι πενήντα από αυτούς κρατήθηκαν στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας.

Με την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Ελλάδας από την τότε φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, οι κρατούμενοι πατριώτες στην Ακροναυπλία με υπόμνημά τους στις 29 Οκτωβρίου 1940 ζήτησαν να σταλούν εθελοντές στο μέτωπο, για να πολεμήσουν τους εισβολείς.

Στη συνέχεια, όταν οι ναζί κατέλαβαν τη χώρα στις 28-4-1941 η τότε κυβέρνηση Γλύξμπουρκ τους παρέδωσε στον εχθρό, διαπράττοντας έγκλημα εθνικό.

Μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες, που έχουν κατά καιρούς αναληφθεί, η πολιτεία δεν έχει τιμήσει ακόμα την άκρως πατριωτική και παραδειγματική στάση των Ακροναυπλιωτών και ούτε αναζήτησε έναν επίσημο όσο και δημόσιο τρόπο καταδίκης του εγκλήματος που συντελέστηκε σε βάρος τους, όπως άλλωστε έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της Βουλής, συναισθανόμενες το καθήκον τους απέναντι σε αυτούς τους ήρωες αγωνιστές της Εθνικής Αντιφασιστικής Αντίστασης, αλλά και με σταθερό προσανατολισμό την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης ως απαραίτητο στοιχείο συμβολής στη δημοκρατική ανέλιξη της χώρας αποφασίζουν να αποτίσουν φόρο τιμής στους ελάχιστους επιζώντες κρατούμενους στην Ακροναυπλία (1936-1941) και τους συγγενείς των αποβιωσάντων, με την επισήμανση της καθολικής και διαρκούς αναγνώρισης των ηρωικών πράξεων και τιμής όλων και χωρίς διακρίσεις υπερασπιστών της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Τα σύμβολα των κομμάτων

1. Το σύμβολο της σημαίας της Νέας Δημοκρατίας - το χέρι που κρατάει... ένα χωνάκι παγωτό! - δεν είναι μόνο επίκαιρο λόγω καλοκαιριού, αλλά έχει και αναφορές στην ιστορία του κόμματος. Πρόκειται για την εξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας. Στον οπαδό της, η μητέρα όλων των Δεξιών και ενίοτε παρακρατικών ΕΡΕ μοίραζε στραγάλια σε χωνάκι, για να παίρνει αυτός δύναμη να δέρνει στα πανεπιστήμια και τις διαδηλώσεις. Το χωνάκι με τα στραγάλια αντικαταστάθηκε από το σημερινό σύμβολο «χωνάκι παγωτό», που σημαίνει «τώρα μπορείτε ν' απολαύσετε τον κόσμο που με τόσο κόπο και ξύλο χτίσαμε».

2. Το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ είναι ο πράσινος ήλιος. Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των ΠΑΣΟΚων τούς έχει χαρίσει το ακαταλόγιστο. Οταν οι αρχαίοι έλεγαν «πράσσειν άλογα» δε γνώριζαν τους ήλιους του ΠΑΣΟΚ και τα πράσιν' άλογα. Αυτά, ωστόσο, τα πράσιν' άλογα σέρνουν το άρμα του ήλιου - Φαέθοντα του ΠΑΣΟΚ.

3. Το σύμβολο του Συνασπισμού ήταν παρεξηγημένο, μέχρι που πρόσφατα ο σχεδιαστής του αποκάλυψε την πηγή της έμπνευσής του και φωτίστηκαν όλα. Η πιο ενδιαφέρουσα απ' όλες τις εκδοχές είναι ότι στελέχη του Συνασπισμού, γνωστοί εξηντάρηδες, με πολλά απωθημένα για το αστέρι της επανάστασης, μετά το τελευταίο ουίσκι έπαιζαν το εξής παιχνίδι: Τοποθετούσαν το αστέρι της επανάστασης στο μέσον του δρόμου και προσπαθούσαν να το πετύχουν με τα αυτοκίνητά τους (τα ίχνη από τις ρόδες διακρίνονται καθαρά στο σύμβολο). Κέρδιζε αυτός που έκοβε το αστέρι στη μέση. Το τραγουδάκι του παιχνιδιού είχε ως εξής: «Αν το μισό μου αστέρι, γιατρέ, βρίσκεται στην Ελλάδα, το άλλο μισό στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται». Η αλήθεια τώρα: Κουρασμένος ο Κωνσταντόπουλος να περιμένει τόσα χρόνια στον προθάλαμο του ΠΑΣΟΚ με το αστέρι της επανάστασης αγκαλιά, για να το χαρίσει στον Σημίτη, αντί να φάει από τα νεύρα του κάποιον άλλο, προτίμησε να φάει το μισό αστέρι, αφήνοντας την επανάσταση στη μέση.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Συνέλευση της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» καλεί τα μέλη του Σωματείου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού, σε Τακτική Γενική Συνέλευση, που θα γίνει στις 28 Μάη, ημέρα Τετάρτη, ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων Βουλής (44α) με τα παρακάτω θέματα:

- Λογοδοσία Διοικητικού Συμβουλίου

- Απολογισμός οικονομικής διαχείρισης

- Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

- Συζήτηση - Εγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμού οικονομικής διαχείρισης.

- Ψήφιση προϋπολογισμού 2003 - 2004

- Εκθεση προγράμματος δουλιάς για το 2003 - 2004 και έγκρισή του.

Αν δεν επιτευχθεί απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί, χωρίς άλλη πρόσκληση, στις 4 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6.30 μ.μ., στην ίδια αίθουσα και με τα ίδια θέματα.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Εκδήλωση για τα ΜΜΕ

Ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης (μέλος ΟΓΕ) διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Ομιλητές θα είναι:

  • Διακογιάννης Ε. Γιάννης, δημοσιογράφος
  • Πρίφτη Μαρί, αντιπρόεδρος ΟΓΕ
  • Ζαφειρίου Ελένη, νομικός
  • Σώκου Ζωή, συνδικαλίστρια

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Σάββατο 24 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης (Σοφοκλή Βενιζέλου & Μαρίνου Αντύπα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ