ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολα έτοιμα για τη μεγάλη Πορεία Ειρήνης

Eurokinissi

Αύριο, Κυριακή 25 Μάη, στις 10 το πρωί, ξεκινά η μεγάλη αντιπολεμική πορεία από το στρατόπεδο «Κόδρα» στην Καλαμαριά, που θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Αύριο, το φιλειρηνικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης πορεύεται στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη και καλεί όλο το λαό σε δημοκρατικό ξεσηκωμό, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών να βυθίσουν κι άλλους λαούς στη φρίκη του πολέμου, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Σαράντα χρόνια από το θάνατο του μαχητή της ειρήνης Γρ. Λαμπράκη, ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσουν αύριο δυναμικό «παρών», να γεμίσουν τους δρόμους, καταδικάζοντας τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στους νέους βρώμικους σχεδιασμούς της «νέας τάξης πραγμάτων».

Η φετινή Πορεία Ειρήνης που οργανώνει, όπως κάθε χρόνο, η ΕΔΥΕΘ, αποτελεί και τον πρόλογο της κορύφωσης των λαϊκών κινητοποιήσεων τον Ιούνη, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Στο Κιλκίς

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική κινητοποίηση προετοιμάζουν αύριο, Κυριακή 25 Μάη, οι Επιτροπές Ειρήνης της Κεντρικής Μακεδονίας, με την περικύκλωση του στρατοπέδου στην Αργυρούπολη και την πορεία στην πόλη του Κιλκίς. Ο αποκλεισμός του στρατοπέδου θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Κ. Μακεδονίας, στο κάλεσμα στο λαό της περιοχής για την κινητοποίηση, προειδοποιούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει ελληνικό στρατό στις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ. «Για ακόμα μια φορά», τονίζει το κάλεσμα, «ο νομός του Κιλκίς μετατρέπεται σε βάση εξόρμησης και συμμετοχής στρατιωτικών δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Χθες χρησιμοποίησαν τα στρατόπεδα σε Πολύκαστρο και Ν. Σάντα, σήμερα στην Αργυρούπολη».

Την ίδια μέρα, η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης πραγματοποιεί Πορεία Ειρήνης από την Παραλία στην πόλη της Κατερίνης. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από την Παραλία.

Στην Κοζάνη, πραγματοποιείται επίσης Πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα από το μνημείο Αντίστασης στην Παναγιά και θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης.

Νέες φιλειρηνικές δραστηριότητες

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, 24 Μάη, εκδήλωση για τα παιδιά με παράσταση Καραγκιόζη στην πλατεία Μπομποτίνου (οδός Φιλοθέης), στις 7 μ.μ.

-- Απολογισμός δράσης, προγραμματισμός και εκλογή νέας Γραμματείας είναι το θέμα της σύσκεψης, που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας αύριο Κυριακή 25/5, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Πρέβεζα Σίτι».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Εξαρχείων θα κάνει συνέλευση και εκλογές στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, τη Δευτέρα, 26 Μάη, στις 7 μ.μ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου διοργανώνει εκδήλωση στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, την Τετάρτη, 28 Μάη, στις 11 π.μ., για να το τιμήσει για τη συμμετοχή του με την επιτροπή ειρήνης στις εθνικές επετείους. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συζήτηση με τα παιδιά, έκθεση φωτογραφίας και παράσταση Καραγκιόζη.

-- Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Γαλατσίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ TON ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ», η Αντιπολεμική Κίνηση Γαλατσίου διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα με θεατροποιημένα αποσπάσματα από τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ του Γιάννη Ρίτσου. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου την Τετάρτη, 28 Μάη, στις 8 μ.μ.

-- Απολογισμός δράσης, σχεδιασμός δράσης και εκλογή νέας Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Αγρινίου θα γίνει την Τετάρτη 28/5, στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, στις 7 μ.μ.

-- Το Σάββατο 31 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στη παραλία της Χαλκίδας (στρογγυλό) θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - Αλληλεγγύη των λαών», με συμμετοχή των: Γιάννη Διακογιάννη, δημοσιογράφου - πολεμικού ανταποκριτή, Δημήτρη Καλτσώνη, μέλους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, Βασίλη Φίλια, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη

Στα πλαίσια των αντιπολεμικών εκδηλώσεων της ΕΔΥΕΘ ξεχωριστή θέση κατέχει η ειδική εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή Κώστα Βάρναλη, που συνδιοργανώνεται με τον Πανδημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών, τη Δευτέρα 26 Μάη στις 8 μ.μ. στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Οι συντελεστές του πρωτότυπου αυτού αφιερώματος στον ποιητή του μνημειώδους έργου «Το φως που καίει», είναι:

  • Σκηνοθεσία: Αννα Σιταρίδου.
  • Σκηνικά: Γιάννης Πρόγιος
  • Μουσική: Μανώλης Ανδρουλιδάκης
  • Ηθοποιοί: Νίκος Παναγιωτίδης, Θανάσης Κεραμίδας, Θανάσης Παπαδημητρίου, Δέσποινα Σαρόγλου, Βάλια Μωραϊτοπούλου, Τριανταφυλλιά Δημοπούλου, Σταύρος Μπαρτζώκας, Αννα Σιταρίδου.

Η ΕΔΥΕΘ με την εκδήλωση αυτή έχει στόχο να δοθεί μια απάντηση στην πολιτιστική εισβολή των σκουπιδιών της υποκουλτούρας, που προσπαθούν να μας επιβάλλουν οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Νέας Τάξης και να ενισχυθεί το Μέτωπο αντίστασης σ' αυτή την εισβολή.

Οπως είχε πει και ο μεγάλος δάσκαλος Δημήτρης Γληνός για τον τιμώμενο με το αφιέρωμα αυτό ποιητή, «η σκέψη του, η ποίησή του, η αντρίκεια του σάτιρα, το καταλυτικό του γέλιο, αστράφτει σαν ρομφαία που τη χτυπά ο ήλιος».

«Αυτή την αστραφτερή ρομφαία του μεγάλου ποιητή», μας δήλωσε ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας, «τη χρειαζόμαστε και σήμερα για να αντισταθούμε στην ποικιλόμορφη επίθεση του ιμπεριαλισμού».

Πραγματικά καλύτερο όπλο στην πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλισμό δεν μπορεί να έχει το δημοκρατικό κίνημα από την αναγεννητική ποίηση του μεγάλου και πάντα επίκαιρου Βάρναλη.

Συνέντευξη Τύπου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου «για την ανεργία και τις απολύσεις», τη Δευτέρα 26 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52, ημιώροφος).

ΕΕΔΥΕ
Ειρηνοδρομία στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), 40 χρόνια μετά από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α΄ Νεκροταφείο, στις 28 Μάη, μέρα Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ειρηνοδρομία αφιερωμένη στη μνήμη του. Οι ειρηνοδρόμοι θα ξεκινήσουν στις 5.30 από το άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Παλλήνη και θα καταλήξουν στο Α΄ Νεκροταφείο.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές και φίλους της ειρήνης με την παρουσία τους, να τιμήσουν τη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ