ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Σε τροχιά έντασης...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ.-- Η ΛΔ Κορέας κατήγγειλε χτες τις ΗΠΑ για ψυχολογικό πόλεμο και για διασπορά ψευδών ειδήσεων, με πρόσφατο παράδειγμα τη δήθεν αυτομόληση 20 Βορειοκορεατών πυρηνικών επιστημόνων στο εξωτερικό.

Νωρίτερα, ολοσέλιδο άρθρο της κυριακάτικης εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν» κατήγγειλε την ιμπεριαλιστική πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους διεθνώς, αλλά και ιδιαίτερα όσον αφορά στην Κορεατική Χερσόνησο, επισημαίνοντας πως προωθούνται διάφορα επεμβατικά σενάρια της Ουάσιγκτον, με προσχήματα που εν ολίγοις συμπυκνώνονται στο γνωστό πρόσχημα περί «προστασίας της ασφάλειας και των συμφερόντων» των ΗΠΑ... Η διαβόητη προστασία της ασφάλειας των ΗΠΑ δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία αποκάλυψη της πρόθεσης για συνέχιση του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία», με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία τους... Η ομάδα του Μπους παραβιάζει, έτσι, την αυτοκυριαρχία και διαταράσσει την ειρήνη και τη σταθερότητα άλλων χωρών και κρατών, υπό το έμβλημα «προστασία της ασφάλειας των ΗΠΑ» αναφέρει το άρθρο...

Επιπλέον, χτες, τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA, επικαλούμενο επίσημες πηγές, ανέφερε πως ολοκληρώθηκε επιτυχώς η φάση επεξεργασίας 8.000 ράβδων χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου «παρά τις ανέντιμες προσπάθειες διαφόρων να το διαψεύδουν».

Βέλη κατά Σεούλ;

Αλλο τηλεγράφημα του ίδιου πρακτορείου (που αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο) φέρεται να εκτοξεύει επικριτικά βέλη έναντι της κυβέρνησης του Προέδρου της Ν. Κορέας, Ρο Μου-γιουν. Σύμφωνα με ανακοίνωση επιτροπής για την κορεατική επανένωση, εάν η Σεούλ «συνεχίσει τη συνεργασία με ξένες δυνάμεις, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, τότε οι διακορεατικές σχέσεις θα φθάσουν στο σημείο μηδέν και ο νότος θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία απροσμέτρητη καταστροφή»... Η ίδια ανακοίνωση καλεί τη Ν. Κορέα «να πάψει να κρύβει την αλήθεια» με αξιοθρήνητα προσχήματα και να αναγνωρίσει τα σφάλματά της, ζητώντας συγνώμη απ' το κορεατικό έθνος.

Τα προσχήματα του Κοϊζούμι...

Μετά και από τις πρόσφατες λεκτικές απειλές Ουάσιγκτον - Τόκιο για «σκληρά μέτρα» εναντίον της Πιονγιάγνκ, με πρόσχημα το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι απείλησε εκ νέου τη ΛΔ Κορέας με κυρώσεις... Οχι απαραιτήτως απροκάλυπτου οικονομικού χαρακτήρα, αλλά με μέτρα που ενδεχομένως θα έγκεινται σε έναν ιδιόμορφο τύπο «αποκλεισμού», με πρόσχημα «παράνομες δραστηριότητες». Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιαπωνικής αγγλόφωνης εφημερίδας «Τζαπάν Τάιμς», το περασμένο Σάββατο ο Κοϊζούμι εν πτήσει από Ουάσιγκτον προς Κάιρο δήλωσε πως «η Ιαπωνία θα αντιμετωπίσει αυστηρά το παράνομο εμπόριο, τις παράνομες εισαγωγές, προβλήματα με ναρκωτικά και άλλες τέτοιες παράνομες πράξεις (σε σχέση με τη ΛΔ Κορέας)».

ΓΑΛΛΙΑ
Κύμα απεργιών για το συνταξιοδοτικό

Eurokinissi

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με κύμα αλυσιδωτών απεργιακών κινητοποιήσεων απειλούν οι Γάλλοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, που βρίσκονται, πλέον, σε ευθεία ρήξη με την κυβέρνηση του Ζαν Πιερ Ραφαρέν και τα σχέδιά της για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Για πολλοστή φορά, την Κυριακή, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων, με το πλήθος, στο Παρίσι, να αγγίζει, σύμφωνα με τα συνδικάτα, το ένα εκατομμύριο. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και μέλη συνδικάτων, των οποίων οι ηγεσίες έχουν συναινέσει με τα σχέδια μεταρρύθμισης, όπως είναι η CFDT. Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί άλλη μια προειδοποιητική απεργία σε πολλούς κλάδους του δημοσίου τομέα, καθώς την Τετάρτη αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο μεταρρυθμίσεων στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κυβέρνηση Ραφαρέν υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, καθώς το συνταξιοδοτικό σύστημα απειλείται με κατάρρευση εξαιτίας της δυσανάλογης αύξησης των συνταξιούχων σε σχέση με τους εργαζομένους. Το σχέδιο της κυβέρνησης Ραφαρέν προβλέπει σταδιακή αύξηση τόσο των εισφορών των εργαζομένων όσο και του ορίου συνταξιοδότησης από τα 35 χρόνια εργασίας που ισχύει σήμερα στα 42 χρόνια εργασίας. Τα συνδικάτα αντιτείνουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Με τη χρήση βαρέος πυροβολικού κλιμακώνει ο ινδονησιακός στρατός τις επιχειρήσεις κατά των Ατσέχων αυτονομιστών. Η πρώτη βδομάδα των συγκρούσεων έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 75 ανθρώπων (αμάχων, στρατιωτών και αυτονομιστών), ενώ έως χτες πάνω από 21.000 κάτοικοι της επαρχίας Ατσεχ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο σε τζαμιά και σχολεία...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε σάκο στο χώρο στάθμευσης Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας.

ΕΡΕΒΑΝ.- Εν μέσω καταγγελιών για «παρατυπίες» στην εκλογική διαδικασία, το φιλο-κυβερνητικό Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται ότι κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Αρμενία, με ποσοστό περίπου 25%.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Σε συμφωνία για την προώθηση του «εναλλακτικού» (έναντι του αμερικανικού GPS) ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικής πλοήγησης «ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ» κατέληξαν χτες τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). Η συμφωνία αφορά στην οικονομική συνεισφορά των διαφόρων κρατών και στη νομική ισχύ ενός κοινού οργανισμού, που θα χρηματοδοτείται κατά 50% από την ESA και κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα επιφορτιστεί με τη διαχείριση του προγράμματος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αγόρασε αντί περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων τη μισο-εγκαταλειμμένη πόλη Πλάγιας στο Νέο Μεξικό, με στόχο τη δημιουργία «εκπαιδευτικού κέντρου αντιμετώπισης τρομοκρατίας» έκτασης περίπου 2.000 στρεμμάτων.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Ισχυρός, αλλά όχι φονικός ο Εγκέλαδος...

ΤΟΚΙΟ.-- Ο σεισμός των επτά Ρίχτερ που έπληξε χτες τη Βορειοανατολική Ιαπωνία δεν προκάλεσε νεκρούς ούτε ανήκεστες βλάβες στην πόλη Σεντάι και στις νομαρχίες Ιουάτε, Μιγιάγκι και Ακίτα.

Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές και πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, ο Εγκέλαδος προκάλεσε τον τραυματισμό 54 ανθρώπων, εκ των οποίων μόνον οι έξι έφεραν σοβαρότερα τραύματα... Αυτό παρά το γεγονός πως εξαιτίας της ισχυρότατης δόνησης εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, μερικές κατολισθήσεις και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους. Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, η σεισμική δόνηση δεν προβλέπεται να προκαλέσει παλιρροϊκό κύμα («τσουνάμι»), κυρίως επειδή ο σεισμός έγινε σε μεγάλο βάθος, περίπου 77 χλμ κάτω απ' τον πυθμένα της θάλασσας και περίπου 20 χλμ έξω απ' τις ακτές της βορειοανατολικής νομαρχίας Μιγιάγκι.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Αποτέλεσμα... πολλαπλών αναγνώσεων

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) αλλά και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) ισχυρίζονται ότι... «νίκησαν» στις τοπικές εκλογές της Κυριακής.

Το μεν ΡΡ πανηγυρίζει διότι «διατήρησε τα εδάφη του»: χαμογελαστός, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ έκανε λόγο για διάψευση όσων «ήλπιζαν να μας σβήσουν από το χάρτη», αξιοποιώντας τη λαϊκή αντίδραση για την πολιτική του στο θέμα του Ιράκ, αφού - με το 99%+ των ψήφων καταμετρημένο - το κόμμα του κέρδισε 33,8% των ψήφων (συνολικά «πήρε» 35 από τις 52 πόλεις και 9 από τις 13 περιφέρειες). Απ' την άλλη, το PSOE, που κατέλαβε 34,7% των ψήφων, 200.000 περισσότερους από το κυβερνών κόμμα, καυχάται ότι κατήγαγε την πρώτη του νίκη σε απόλυτους αριθμούς από το 1991, με τον ηγέτη του, Χοσέ Λουΐς Ροδρίγες Ζαπατέρο να μιλά για «μια καλή αρχή ενόψει 2004», όταν θα διεξαχθούν γενικές εκλογές.

Αν και ειδησεογραφικά πρακτορεία και διεθνή ΜΜΕ, όπως το BBC, ανέφεραν πως η Ενωμένη Αριστερά (IU), που είχε 6,52% στις προηγούμενες τοπικές εκλογές (1999), «έχασε έδαφος», μένοντας στο 6,0%, η IU στις ιστοσελίδες της στο Διαδίκτυο αναφέρει αντίθετα πως κέρδισε 8%. Αξιοσημείωτο των εκλογών ήταν και ο αποκλεισμός των Βάσκων πολιτικών οι οποίοι κατηγορήθηκαν συλλήβδην ότι είναι «συνοδοιπόροι της ΕΤΑ», του αυτονομιστικού κινήματος, ωστόσο 150.000 ψηφοφόροι έριξαν στις κάλπες συμβολικά ψηφοδέλτια βασκικού συνδυασμού που φυσικά ήταν αποκλεισμένος.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μάλλον χαμηλή - οι εκτιμήσεις κινούνταν ανάμεσα στο 54% και το 67%.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Οργή λαού

ΑΛΓΕΡΙ.-

Εγκαταλείπουν το ένα μετά το άλλο τα σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο την Αλγερία, καθώς πέντε εικοσιτετράωρα μετά το φονικό πλήγμα του Εγκέλαδου οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων έχουν εξανεμιστεί ολοκληρωτικά. Ο απολογισμός που δόθηκε, χτες, στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε 2.217 νεκρούς, 9.085 τραυματίες, περισσότερους από 1.000 αγνοουμένους. Στις πόλεις της βορειοανατολικής Αλγερίας που επλήγησαν από τη δόνηση των 6,7 Ρίχτερ, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και ο φόβος επιδημιών είναι ορατός καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στο υδροδοτικό και αποχετευτικό δίκτυο.

Η οργή ξεχειλίζει σε βάρος της αλγερινής ηγεσίας, που κατηγορείται από όλους ως υπεύθυνη για το όργιο κακοτεχνιών σε νεόκτιστα κτίρια, που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Ο Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, αν και έδωσε διαταγή για διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας, έγινε δεκτός με την κραυγή «Δολοφόνε» στις πληγείσες πόλεις, όπου το πλήθος κινήθηκε εναντίον του. Το χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Λε Ματέν», αντανακλώντας την κοινή γνώμη, γράφει: «Μπουτεφλίκα, μη γυρίσεις ποτέ πίσω». Η εφημερίδα «Λε Σουάρ ντ' Αλζερί» αναφέρει ότι, ήδη, σε αρκετές περιοχές της πόλης Θένια, έχει σημειωθεί εξέγερση και οι εξοργισμένοι κάτοικοι έχουν στήσει οδοφράγματα συγκρουόμενοι με αστυνομικές δυνάμεις απαιτώντας από την κυβέρνηση να τους βοηθήσει και να αναλάβει τις ευθύνες της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ