ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2003
Σελ. /48
«Βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο Βόλο, όπου πολιτεύεται η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ροδούλα Ζήση, πραγματοποιείται χτες και σήμερα, το ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Περιβαλλοντική διακυβέρνηση», στο οποίο παίρνουν μέρος εκπρόσωποι από 35 χώρες, που θα παραμείνουν επί τριήμερων στην περιοχή και θ' απολαύσουν τα αξιοθέατά της, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις υποκριτικές διακηρύξεις τους για προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι, όμως, φανερό - το αντιλαμβάνεται όποιος δει το περιεχόμενο της δουλιάς των «ομάδων εργασίας» και τις σχετικές θεματικές συζητήσεις - ότι στόχος είναι το πώς θα οργανωθεί καλύτερα κι αποτελεσματικότερα η διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου στον τουρισμό, πώς θα εξασφαλιστούν μεγαλύτερα κέρδη στους επιχειρηματίες, τους μεγαλοξενοδόχους και τους εφοπλιστές.

Η Γραμματεία Μαγνησίας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» επισημαίνει ότι το συνέδριο κινείται σε αντιπεριβαλλοντική κατεύθυνση, υπογραμμίζει πως η διαφύλαξη του φυσικού πλούτου και η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας» και σημειώνει ότι «τα διάφορα «φόρα» και οι «συνάξεις των δήθεν ειδικών» αλλού στοχεύουν και «βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον».

Για τον ιρακινό λαό...

Τέλειωσαν τα βάσανα του ιρακινού λαού, λένε ορισμένοι. Μετά την τελευταία και ομόφωνη απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και την άρση του εμπάργκο, όλα τα προβλήματα θα πάρουν το δρόμο της επίλυσής τους. Και, πρωτίστως, το πρόβλημα της εκμετάλλευσης του ιρακινού πετρελαίου, θα συμπληρώναμε εμείς. Σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση του ΣΑ, ο έλεγχος του ιρακινού πετρελαίου παραμένει στους Αμερικανούς, τα σχέδια των οποίων προβλέπουν την όσο γίνεται πιο γρήγορη εκμετάλλευσή του, ώστε - όπως λένε - με τα έσοδα να ξεκινήσει η αποκατάσταση των καταστροφών από τον πόλεμο.

Με άλλα λόγια, οι αμερικανικές πολυεθνικές πετρελαίου θα αναλάβουν την εκμετάλλευση του ιρακινού «μαύρου χρυσού» και αφού αφαιρέσουν πρώτα τα παχυλά κέρδη τους, θα διαθέσουν τα υπόλοιπα έσοδα σε άλλες πολυεθνικές, πάλι κυρίως αμερικανικές, οι οποίες θα αποκαταστήσουν - με το αζημίωτο φυσικά - τις καταστροφές που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική εισβολή στο Ιράκ.

Κι όλ' αυτά, για να τελειώσουν τα πολύχρονα βάσανα του ιρακινού λαού...

Ερχεται κρίση...

Το σκηνικό μπορεί να γίνεται όλο και σκληρότερο για τους εργαζόμενους, αλλά είναι χαρακτηριστικό. Ο ένας μετά τον άλλο, οι δείκτες που αφορούν στις εξελίξεις στην οικονομία παίρνουν την αντίστροφη πορεία. Η παραγωγή παρουσιάζει τάσεις συρρίκνωσης. Η ανεργία φουντώνει. Τα λαϊκά εισοδήματα πέφτουν ακόμη πιο γρήγορα. Παραγωγικές μονάδες κλείνουν. Τα πάντα δείχνουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και οσονούπω η οικονομία θα μπει για τα καλά σε φάση κρίσης. Είναι η φάση εκείνη του οικονομικού κύκλου, που, όσο και αν οι απολογητές του συστήματος επιχειρούν να τη βγάλουν από το μυαλό τους, αυτή έρχεται και ξαναέρχεται, για να τους θυμίζει ότι οι νομοτέλειες του καπιταλιστικού συστήματος, η φύση του και το περιεχόμενό του δεν αλλάζουν, όσο κι αν περνάνε οι δεκαετίες και οι αιώνες.

Σε πείσμα, μάλιστα, όλων εκείνων που μέχρι πρόσφατα μίλαγαν για το «τέλος της ιστορίας και των ιδεολογιών», όχι μόνο θα υπάρξει οικονομική κρίση, αλλά αυτή τη φορά το ξέσπασμά της θεωρείται πιθανότατο να συνοδευτεί και από το παλαιόθεν χαρακτηριστικό του υποπληθωρισμού, κάτι που απουσίαζε σχεδόν απ' όλες τις μεταπολεμικές κρίσεις...

Οπως ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ...

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «παίζουν» έντονα τις τελευταίες μέρες με τα μεγάλα, χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Και, βέβαια, ένας βασικός στόχος τους είναι η πόλωση και ο εγκλωβισμός των Ελλήνων ψηφοφόρων στα καλολαδωμένα γρανάζια του δικομματισμού.

Πάρτε για παράδειγμα τον υπουργό Εργασίας, Δ. Ρέππα. Σχολιάζοντας τις σχετικές κατηγορίες της ΝΔ, ότι το ΠΑΣΟΚ απέτυχε στην επίλυση του Ασφαλιστικού και Συνταξιοδοτικού, ο υπουργός υποστήριξε πως «η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για το σύνολο των μισθωτών»! Δε στάθηκε, όμως, εκεί ο κύριος Ρέππας. Εσπευσε να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι, αντί να πάρει υπεύθυνη θέση για τα μεγάλα προβλήματα, «συνήθισε να είναι παρούσα, όχι προτείνοντας, αλλά καταγγέλλοντας, όχι συμβάλλοντας, αλλά υπονομεύοντας, όχι κρίνοντας, αλλά παραποιώντας. Και, τελικώς, όχι ενδιαφερόμενη για τα προβλήματα των πολιτών, αλλά υποδυόμενη αυτό που δεν είναι και δε θα γίνει ποτέ. Μια υπεύθυνη παράταξη».

Εχει δίκιο ο κύριος Ρέππας. Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του λαού, αυτή είναι η στάση της ΝΔ. Σε πρώτο πλάνο ασκεί «σκληρή» κριτική στην κυβέρνηση και σε δεύτερο «κλείνει» το μάτι στους κεφαλαιοκράτες. Ακολουθεί, δηλαδή, την ίδια στάση που κρατούσε και το ΠΑΣΟΚ, όταν βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα παρατηρούμενα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, η ίδρυση «παρατηρητηρίου» για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, εκφράζει τη λογική του υπουργείου και της κυβέρνησης, γενικότερα. Πράγματι, το μόνο που κάνει εδώ και χρόνια το υπουργείο είναι ...να παρατηρεί.

Με τη διαφορά πως την παρατήρηση μπορούμε να την κάνουμε και μόνοι μας. Μάλλον η λογική επιτάσσει ότι ένας «αρμόδιος φορέας» θα έπρεπε να μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω, όταν ο μισθωτός στριμώχνεται από την ακρίβεια.

Κι ας αφήσουν, επίσης, τα παραμύθια περί ...συμμορίας κερδοσκόπων, που λυμαίνονται την αγορά. Η ύπαρξη τέτοιων φαινομένων κάθε άλλο παρά αλλάζει την πραγματικότητα της «απελευθέρωσης» των τιμών υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών του χοντρικού και λιανικού εμπορίου, που υποστηρίζει το υπουργείο.

Οσο για τις εξαγγελίες περί ...αναφοράς στο Ιντερνετ των τιμών, που ισχύουν στις λαϊκές, ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής, μάλλον κάτι δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους ιθύνοντες. Θεωρούν, άραγε, ότι η μέση νοικοκυρά, που πηγαίνει στη λαϊκή, προηγουμένως ...«σερφάρει»;

ΤΕΛΙΚΑ, ΚΑΝΕΙΣ αρμόδιος ...δεν ξέρει τίποτε για το φόνο. Ο Ν. Γκαργκάνας ουδέποτε μίλησε για μείωση μισθών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα κι ο Πρωτόπαππας δηλώνει με αγανάκτηση πως καμία σχέση δεν έχει η κυβέρνηση με τέτοιες λογικές!

Τώρα, πώς γίνεται το πραγματικό εργατικό εισόδημα να μειώνεται ποικιλοτρόπως, οι εργοδότες να απαλλάσσονται από το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης, τα χρέη στο ΙΚΑ και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην εισπράττονται και οι... αναπτυξιακές επιδοτήσεις προς τους «έχοντες και κατέχοντες» να πέφτουν βροχή, παραμένει ανεξήγητο...

Προφανώς, αυτά τα κάνει κάποια ...άλλη κυβέρνηση και κάποιες άλλες αρμόδιες αρχές και όχι αυτή που έχουμε τις τρεις τελευταίες 4ετίες. Σε λίγο θα μας προαναγγείλουν και ...έρευνα για τους υπευθύνους.

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ... ιδέα!

Σε μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει και η λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων σπάει κόκαλα, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας έκανε πάλι την εμφάνισή του, κομίζοντας τις γνωστές αντιλαϊκές συνταγές. Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Σαββάτου, ο Ν. Γκαργκάνας αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Μίλησε για την ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις που κλείνουν, την απασχόληση, τα εισοδηματικά, τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Και μίλησε από τη σκοπιά της ΕΕ και της ΟΝΕ, από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας. Από τη σκοπιά, δηλαδή, που μιλάνε όλοι οι εκπρόσωποι των κεντρικών τραπεζών. Και στη Γαλλία και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και σε όλες, και τις 25 χώρες - μέλη. Ζήτησε, λοιπόν, ο κ. Γκαργκάνας, μείωση μισθών για τους εργαζόμενους και νέες ακόμα χειρότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα την Παρασκευή και, αφού για ολόκληρο το Σαββατοκύριακο οι προτάσεις του αποτέλεσαν αντικείμενο διαλόγου και αντιπαραθέσεων, βγήκε χτες το μεσημέρι και προσπάθησε να ...διαψεύσει το σχετικό δημοσίευμα.

Οι σκοπιμότητες της διάψευσης είναι κατανοητές. Οι εργαζόμενοι, που όλα τα τελευταία χρόνια δέχονται το ένα «χαστούκι» μετά το άλλο, ένα «τσαφ» χρειάζονται για να πάρουν τους κυβερνώντες στο κυνήγι... Από αυτήν την άποψη, μια διάψευση είναι άνευ κόστους και σημασίας για τον κ. Γκαργκάνα. Πολύ περισσότερο, που οι απόψεις της οικονομικής ολιγαρχίας, όπως ο ίδιος τις έχει υποστηρίξει, είναι καταγεγραμμένες στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή του. Εκεί που με απόλυτη σαφήνεια δήλωνε ότι «οι Ελληνες πρέπει να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια» και ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα» και παραπέρα πως «η περαιτέρω μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την Ελλάδα».

Και για τα εισοδήματα και τους μισθούς ήταν σαφέστατος. Προχωρώντας ένα βήμα πέρα από τη λογική που μέχρι πρόσφατα προέβαλαν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου για αυξήσεις μισθών στα όρια της αύξησης της παραγωγικότητας, είχε προτάξει την άποψη ότι «είναι σκόπιμο η αύξηση των πραγματικών μισθών να υπολείπεται της αύξησης της παραγωγικότητας», αφού μόνον έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί μείωση του εργατικού κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας!

Ο Νίκος Γκαργκάνας, βεβαίως, δεν είναι ο τρελός του χωριού. Ούτε το γεγονός ότι χάριν ευκαιριακών σκοπιμοτήτων επιχειρεί να μετριάσει τα λεγόμενά του, αλλάζει τα δεδομένα. Ισα - ίσα. Αυτό που έχουν σήμερα ανάγκη όλοι τους, η οικονομική ολιγαρχία και το πολιτικό προσωπικό, είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, είναι να δουλεύεται η ...ιδέα. Να εξοικειώνονται οι εργαζόμενοι. Να τους τριβελίζει το μυαλό η προοπτική. Η απειλή. Ο εκβιασμός. Να εισβάλει στο μυαλό και την ψυχή τους ο συμβιβασμός ότι σ' αυτήν την κοινωνία, την κοινωνία της αγοράς και του κέρδους, μέσα στο πρόγραμμα είναι και η απόλυση και η ανεργία και οι μειωμένοι μισθοί, και οι πολλαπλοί περιορισμοί για συνταξιοδότηση. Μια γενικευμένη πλύση εγκεφάλου, στην οποία οι εργαζόμενοι μπορεί να αντιταχθούν μόνον προτάσσοντας τη μαζική τους αντίσταση και το στοχοπροσηλωμένο κοινωνικοπολιτικό αγώνα τους για τα δικά τους συμφέροντα έως την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ