ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2003
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Πασαρέλα των αξιών της εργοδοσίας και της ΕΕ

Σε πασαρέλα για την ευρω - ενωσιακή ελίτ μετατράπηκε το βήμα του 10ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) που γίνεται αυτές τις μέρες στην Πράγα της Τσεχίας. Στον αντικομμουνισμό της πρώτης ημέρας των εργασιών, προστέθηκε το κήρυγμα υπέρ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και του «κοινωνικού διαλόγου».

Στον αντίποδα αυτού του κλίματος, τα στελέχη του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος και Μπάμπης Βορτελίνος που συμμετέχουν στο συνέδριο, μοίρασαν στους συνέδρους προκήρυξη της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στα αγγλικά, με την οποία καλούν τα συνδικάτα να διαδηλώσουν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη στις 21-23 Ιούνη.

Τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων εργοδοτών έδωσε στον απερχόμενο γγ της ΣΕΣ Ε. Καμπάλιο, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ενωσης των εργοδοτών (UNICE) Τζ. Μπέικομπς και αυτό δεν έγινε τυχαία, αφού η ΣΕΣ αναδείχτηκε σε πολύτιμο στήριγμα των Ευρωπαίων βιομηχάνων στην πορεία προς την ΟΝΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος, για το «όραμα» που έχει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία για την Ευρώπη, ήταν και οι ομιλίες του προέδρου της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τ. Μπάουμαν και του προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης της Ενωσης Ζισκάρ Ντε Στεν.

Κοινή συνισταμένη των ομιλητών η προώθηση του «κοινωνικού διαλόγου», η απόσπαση δηλαδή της συναίνεσης των Ευρωπαίων εργαζομένων για να περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της ΕΕ. Σε αυτό ακριβώς το σημείο εστίασε την παρέμβασή του και ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος ως εκπρόσωπος της Προεδρίας. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Τριμερής Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής που θεσπίστηκε για πρώτη φορά στο Ναύπλιο, «πρέπει να μετεξελιχθεί σε κορυφαίο θεσμό κοινωνικού διαλόγου στην ΕΕ».

Δίνοντας το στίγμα της συγκυρίας την περίοδο που διανύει η ΕΕ, ο Ρ. Σπυρόπουλος σημείωσε ότι «έχουμε εισέλθει ήδη, στην οδό των κρίσιμων και ουσιωδών διαρθρωτικών προσαρμογών στην αγορά εργασίας» και δεν έκρυψε ότι «η προσαρμογή της αγοράς εργασίας (βλ. υποταγή των εργαζομένων) στις νέες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας δεν είναι για την Ευρώπη μια πολυτέλεια αλλά μια αναντικατάστατη πολιτική αναγκαιότητα». Μόνο που αυτή η αναγκαιότητα για τους επιχειρηματίες σημαίνει χτύπημα και υποβάθμιση της θέσης των εργαζομένων.

  • Χτες, στο ρεπορτάζ για το συνέδριο της ΣΕΣ, λανθασμένα γράφτηκε ότι η Φ. Σιάνου είναι στέλεχος του ΣΥΝ, ενώ είναι στέλεχος της ΑΕΚΑ.
«ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Σπάσιμο νεύρων και αντικομμουνισμός για να δεχτούν τις απολύσεις

«Παιχνίδι» με τα νεύρα των εργαζομένων παίζει η πολυεθνική «Σίσσερ Πάλκο», με προφανή σκοπό να τους διασπάσει και σαν ώριμα φρούτα να αποδεχτούν τις ψωροαποζημιώσεις και να πεταχτούν στο δρόμο. Χτες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρίας, θα προχωρούσε στις πρώτες απολύσεις. Επισήμως, δεν ανακοινώθηκαν απολύσεις και οι υπεύθυνοι δεν εμφανίστηκαν ούτε ανακοίνωσαν τίποτα. Αντί γι' αυτό όμως, μέσω διαφόρων προϊσταμένων, διέδωσαν ότι όποιος θέλει μπορεί να υπογράψει την απόλυσή του «οικειοθελώς» και ότι ήδη έχει γίνει αυτό από υπαλλήλους, δημιουργώντας έτσι ανάλογο κλίμα, αν και μέχρι το βράδυ μόνο 15 εργαζόμενοι είχαν υπογράψει την απόλυσή τους.

Η τακτική που ακολουθεί η επιχείρηση, προχτές με την ανακοίνωση ότι δήθεν θα βρει δουλιά σε 230 εργαζόμενους και χτες με την έκκληση για οικειοθελείς αποχωρήσεις, δείχνει ότι θέλει να «μαζέψει» την κατακραυγή των εργατριών, που μετά από χρόνια τις πετάει έτσι απλά στο δρόμο, και να τις βάλει να «τσακώνονται» μεταξύ τους, ώστε ανενόχλητη να προχωρήσει στο κλείσιμο και τις απολύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα από την εκφρασμένη έμπρακτα ταξική αλληλεγγύη και συμπαράσταση που έχουν βρει οι εργάτριες από τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και ειδικότερα από τους κομμουνιστές, στους οποίους χρόνια απαγόρευε την είσοδο στο εργοστάσιο.

Ετσι χτες, στο πλαίσιο καλλιέργειας κλίματος αποδοχής του τετελεσμένου, εμφανίστηκε στο εργοστάσιο ο Δ. Στρατούλης, υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής της ΚΠΕ του ΣΥΝ, για να διαμηνύσει στις εργάτριες ότι το μέλλον τους είναι σε δίχρονα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που θα ανακοινωθούν σήμερα. Για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το πού πρέπει να στραφούν οι εργαζόμενοι, ο Δ. Στρατούλης κουβάλησε μαζί του στο εργοστάσιο τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στον «Ιππόκαμπο» Δ. Υμναίο, αυτόν δηλαδή που διακηρύσσει αριστερά και δεξιά πως μόνη λύση ενάντια στις απολύσεις είναι να δοθούν και νέα δάνεια στο αφεντικό του! Ο συγκεκριμένος τύπος, αν και δήλωσε πως πήγε στη «Σίσσερ» για να εκφράσει τη συμπαράστασή του, μιλώντας σε συγκεντρώσεις των εργατριών, κατέφυγε σε μια χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση. Καταφέρθηκε ενάντια σε παλαίμαχους κομμουνιστές, οι οποίοι όπως είπε με τις διαμαρτυρίες τους εμπόδισαν το αφεντικό του να πάρει κάποιες δουλιές (σ.σ. έπιασε στο στόμα του ακόμα και τον Κ. Μαραγκουδάκη!). Κι επειδή οι εργάτριες δεν πείθονταν, άρχισε να τους μιλά με «επιχειρήματα», που η πηγή τους αναζητείται στο Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας, για το πόσο δεινοπαθούν οι εργαζόμενοι στην «Τυποεκδοτική». Λίγο έλειψε να φύγει με τις κλοτσιές από το εργοστάσιο. Πήρε όμως - όπως ήδη αποκάλυψαν χτες οι ΣΥΝοδοιπόροι του στη Θεσσαλονίκη - την έγκριση να ηγηθεί της διαδήλωσης του «Φόρουμ»...

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Εν ψυχρώ περικοπή συντάξεων

«Ατυπη περικοπή» των συντάξεών τους διαπιστώνουν ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, καθώς η σύνταξη του Ιούνη είναι μειωμένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Μια πρώτη εξέταση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μείωση αυτή σχετίζεται με τη μη καταβολή του ΕΚΑΣ για το έτος 2003. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ως συντάξιμες αποδοχές οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτός από το καθαρό ποσό της σύνταξης συνυπολογίζουν και το ποσό του ΕΚΑΣ του προηγούμενου οικονομικού έτους. Ετσι προχωρούν στην περικοπή του ΕΚΑΣ, αφού με αυτό τον τρόπο ορισμένοι συνταξιούχοι, ξεπερνούν το εισοδηματικό πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ υποστηρίζεται ότι, κατά τον ετήσιο έλεγχο που γίνεται, πολλές φορές τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των συνταξιούχων είναι λανθασμένα, με αποτέλεσμα είτε να «μην αναγνωρίζεται ο συνταξιούχος», είτε να συνάδουν οι υπηρεσίες ότι ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δε δικαιούται το επίδομα.

Μάλιστα, στη διασταύρωση φέτος που έγινε, των στοιχείων του ΚΕΠΥΟ και αυτών που διαθέτει το ΙΚΑ, υπήρξαν 23.000 συνταξιούχοι που δεν αναγνωρίστηκαν. Και ακόμα 14.000 από τους οποίους κόπηκε το ΕΚΑΣ. Απ' αυτούς ένας σημαντικός αριθμός μπορεί να «κόπηκε» εξαιτίας και των «λαθών» που υπάρχουν στις φορολογικές δηλώσεις ή λαθών της πάντα ανθεκτικής γραφειοκρατίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, για τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν το 2003 για το ΕΚΑΣ (ΦΕΚ 500/23 Απριλίου) το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), βοηθήματα και λοιπά επιδόματα διαμορφώνεται στα 6.340,89 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου διαμορφώνεται στο ποσό των 7.397,72 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα στο ποσό των 11.511,75 ευρώ. Εάν τηρούνται αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια, τότε στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ το επίδομα δίνεται ως εξής:

Για συντάξεις μέχρι το ποσό των 5.774,74 ευρώ το επίδομα είναι 111,18 ευρώ το μήνα. Από 5.774,75 ευρώ μέχρι 6.001,22 ευρώ το ΕΚΑΣ είναι 83,39 ευρώ. Από 6.001,23 μέχρι 6.152,17 ευρώ το μηνιαίο ποσό του ΕΚΑΣ είναι 55,59 ευρώ. Και για συντάξεις από 6.152,17 μέχρι 6.340,89 ευρώ το ΕΚΑΣ πέφτει στα 27,80 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ελέγχουν τα ποσά της σύνταξης και να απευθύνονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ για να εξακριβώνουν τυχόν περικοπές στις συντάξεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ