Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Πασαρέλα των αξιών της εργοδοσίας και της ΕΕ

Σε πασαρέλα για την ευρω - ενωσιακή ελίτ μετατράπηκε το βήμα του 10ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) που γίνεται αυτές τις μέρες στην Πράγα της Τσεχίας. Στον αντικομμουνισμό της πρώτης ημέρας των εργασιών, προστέθηκε το κήρυγμα υπέρ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και του «κοινωνικού διαλόγου».

Στον αντίποδα αυτού του κλίματος, τα στελέχη του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος και Μπάμπης Βορτελίνος που συμμετέχουν στο συνέδριο, μοίρασαν στους συνέδρους προκήρυξη της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στα αγγλικά, με την οποία καλούν τα συνδικάτα να διαδηλώσουν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη στις 21-23 Ιούνη.

Τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων εργοδοτών έδωσε στον απερχόμενο γγ της ΣΕΣ Ε. Καμπάλιο, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ενωσης των εργοδοτών (UNICE) Τζ. Μπέικομπς και αυτό δεν έγινε τυχαία, αφού η ΣΕΣ αναδείχτηκε σε πολύτιμο στήριγμα των Ευρωπαίων βιομηχάνων στην πορεία προς την ΟΝΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος, για το «όραμα» που έχει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία για την Ευρώπη, ήταν και οι ομιλίες του προέδρου της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τ. Μπάουμαν και του προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης της Ενωσης Ζισκάρ Ντε Στεν.

Κοινή συνισταμένη των ομιλητών η προώθηση του «κοινωνικού διαλόγου», η απόσπαση δηλαδή της συναίνεσης των Ευρωπαίων εργαζομένων για να περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της ΕΕ. Σε αυτό ακριβώς το σημείο εστίασε την παρέμβασή του και ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος ως εκπρόσωπος της Προεδρίας. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Τριμερής Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής που θεσπίστηκε για πρώτη φορά στο Ναύπλιο, «πρέπει να μετεξελιχθεί σε κορυφαίο θεσμό κοινωνικού διαλόγου στην ΕΕ».

Δίνοντας το στίγμα της συγκυρίας την περίοδο που διανύει η ΕΕ, ο Ρ. Σπυρόπουλος σημείωσε ότι «έχουμε εισέλθει ήδη, στην οδό των κρίσιμων και ουσιωδών διαρθρωτικών προσαρμογών στην αγορά εργασίας» και δεν έκρυψε ότι «η προσαρμογή της αγοράς εργασίας (βλ. υποταγή των εργαζομένων) στις νέες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας δεν είναι για την Ευρώπη μια πολυτέλεια αλλά μια αναντικατάστατη πολιτική αναγκαιότητα». Μόνο που αυτή η αναγκαιότητα για τους επιχειρηματίες σημαίνει χτύπημα και υποβάθμιση της θέσης των εργαζομένων.

  • Χτες, στο ρεπορτάζ για το συνέδριο της ΣΕΣ, λανθασμένα γράφτηκε ότι η Φ. Σιάνου είναι στέλεχος του ΣΥΝ, ενώ είναι στέλεχος της ΑΕΚΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ