Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Σπάσιμο νεύρων και αντικομμουνισμός για να δεχτούν τις απολύσεις

«Παιχνίδι» με τα νεύρα των εργαζομένων παίζει η πολυεθνική «Σίσσερ Πάλκο», με προφανή σκοπό να τους διασπάσει και σαν ώριμα φρούτα να αποδεχτούν τις ψωροαποζημιώσεις και να πεταχτούν στο δρόμο. Χτες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρίας, θα προχωρούσε στις πρώτες απολύσεις. Επισήμως, δεν ανακοινώθηκαν απολύσεις και οι υπεύθυνοι δεν εμφανίστηκαν ούτε ανακοίνωσαν τίποτα. Αντί γι' αυτό όμως, μέσω διαφόρων προϊσταμένων, διέδωσαν ότι όποιος θέλει μπορεί να υπογράψει την απόλυσή του «οικειοθελώς» και ότι ήδη έχει γίνει αυτό από υπαλλήλους, δημιουργώντας έτσι ανάλογο κλίμα, αν και μέχρι το βράδυ μόνο 15 εργαζόμενοι είχαν υπογράψει την απόλυσή τους.

Η τακτική που ακολουθεί η επιχείρηση, προχτές με την ανακοίνωση ότι δήθεν θα βρει δουλιά σε 230 εργαζόμενους και χτες με την έκκληση για οικειοθελείς αποχωρήσεις, δείχνει ότι θέλει να «μαζέψει» την κατακραυγή των εργατριών, που μετά από χρόνια τις πετάει έτσι απλά στο δρόμο, και να τις βάλει να «τσακώνονται» μεταξύ τους, ώστε ανενόχλητη να προχωρήσει στο κλείσιμο και τις απολύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα από την εκφρασμένη έμπρακτα ταξική αλληλεγγύη και συμπαράσταση που έχουν βρει οι εργάτριες από τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και ειδικότερα από τους κομμουνιστές, στους οποίους χρόνια απαγόρευε την είσοδο στο εργοστάσιο.

Ετσι χτες, στο πλαίσιο καλλιέργειας κλίματος αποδοχής του τετελεσμένου, εμφανίστηκε στο εργοστάσιο ο Δ. Στρατούλης, υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής της ΚΠΕ του ΣΥΝ, για να διαμηνύσει στις εργάτριες ότι το μέλλον τους είναι σε δίχρονα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που θα ανακοινωθούν σήμερα. Για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το πού πρέπει να στραφούν οι εργαζόμενοι, ο Δ. Στρατούλης κουβάλησε μαζί του στο εργοστάσιο τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στον «Ιππόκαμπο» Δ. Υμναίο, αυτόν δηλαδή που διακηρύσσει αριστερά και δεξιά πως μόνη λύση ενάντια στις απολύσεις είναι να δοθούν και νέα δάνεια στο αφεντικό του! Ο συγκεκριμένος τύπος, αν και δήλωσε πως πήγε στη «Σίσσερ» για να εκφράσει τη συμπαράστασή του, μιλώντας σε συγκεντρώσεις των εργατριών, κατέφυγε σε μια χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση. Καταφέρθηκε ενάντια σε παλαίμαχους κομμουνιστές, οι οποίοι όπως είπε με τις διαμαρτυρίες τους εμπόδισαν το αφεντικό του να πάρει κάποιες δουλιές (σ.σ. έπιασε στο στόμα του ακόμα και τον Κ. Μαραγκουδάκη!). Κι επειδή οι εργάτριες δεν πείθονταν, άρχισε να τους μιλά με «επιχειρήματα», που η πηγή τους αναζητείται στο Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας, για το πόσο δεινοπαθούν οι εργαζόμενοι στην «Τυποεκδοτική». Λίγο έλειψε να φύγει με τις κλοτσιές από το εργοστάσιο. Πήρε όμως - όπως ήδη αποκάλυψαν χτες οι ΣΥΝοδοιπόροι του στη Θεσσαλονίκη - την έγκριση να ηγηθεί της διαδήλωσης του «Φόρουμ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ