Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Θέλουν το φάρμακο να γίνει ακόμα πιο πολύ φαρμάκι

Ζητάνε ελεύθερη διαμόρφωση τιμών

Την ελεύθερη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, που μετατρέπει το φάρμακο σε κοινό καταναλωτικό προϊόν στα χέρια του κεφαλαίου και οδηγεί στην εκτίναξη των τιμών των φαρμάκων στα ύψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία, επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι φαρμακοβιομήχανοι.

Στα πλαίσια αυτά συγκροτήθηκε η λεγόμενη Ομάδα Υψηλού Επιπέδου G 10 (αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών-μελών και των φαρμακευτικών εταιριών), η οποία επιδιώκει την αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ και την άρση των περιορισμών που ισχύουν στα κράτη της ΕΕ για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα πλαίσια της ετήσιας συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων, που συνέρχεται στην Αθήνα.

Ηδη, η Ομάδα έχει καταθέσει στην Κομισιόν πρόταση, η οποία προβλέπει ότι οι τιμές των φαρμάκων θα καθορίζονται από τους φαρμακοβιομηχάνους, στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της διασφάλισης των υπερκερδών τους και το κράτος θα περιορίζεται στο ρόλο του διαμεσολαβητή και προμηθευτή, αφού θα διαπραγματεύεται με τους φαρμακοβιομηχάνους τον καθορισμό των τιμών για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε περίπτωση που η πρόταση γίνει δεκτή - κάτι που οι φαρμακοβιομήχανοι εκτιμούν ως ιδιαίτερα πιθανό - θα αποτελέσει οδηγία της Κομισιόν προς τις εθνικές κυβερνήσεις.

Πρόκειται για πρόταση, που, όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Τ. Μακ Κίλοπ, θα εμποδίσει τη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία μεταναστεύει στις ΗΠΑ όπου οι όροι λειτουργίας είναι ευνοϊκότεροι για το κεφάλαιο. Οπως αναφέρθηκε, ενώ το 1990 το 38% της παγκόσμιας αγοράς καλυπτόταν από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και το 32% από τις φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ, το 2000 οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες κάλυπταν μόνον το 26% της παγκόσμιας αγοράς και οι αμερικανικές το 42%.

Την ώρα, πάντως, που οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες μεταναστεύουν αναζητώντας χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Γ. Συκιανάκης, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, διαβεβαίωσε ότι κανένα μέλος του ΣΦΕΕ δεν είναι διατεθειμένο να μετακινηθεί απ' την Ελλάδα και ότι δε γνωρίζει να υπάρχει τέτοια οδηγία και από τις μητρικές εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ