ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2003
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑΡΙΑ
Συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία

Στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία προχώρησαν εκπρόσωποι από δεκάδες φορείς της Περιφέρειας Σάμου, αποφασίζοντας να δώσουν αγωνιστική απάντηση στη δεινή κατάσταση στην οποία καθημερινά βυθίζονται οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της περιοχής. Η απόφαση λήφθηκε σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ικαρίας στο Παλιό Δημαρχείο του Αγ. Κηρύκου, όπου και διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η εγκατάλειψη της Δημόσιας Υγείας του νομού.

Η συνεχής υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, το ανεπαρκές στελεχικό δυναμικό, αλλά και η διαρκής εμπορευματοποίηση και εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στον τομέα της Υγείας, αποτέλεσαν μερικά από τα βασικότερα συμπεράσματα της συζήτησης που έγινε.

Ετσι, οι κάτοικοι των νησιών, στο ψήφισμα που προέκυψε απ' τη συγκέντρωση, ζητούν την ανάπτυξη του Νοσοκομείου Αγίου Κηρύκου με εξασφάλιση του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρειάζεται και του επιστημονικού δυναμικού με γιατρούς όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, καθώς και πλήρη ανάπτυξη του ΕΚΑΒ στο νομό. Επιπλέον, ζητούν την πλήρη ανάπτυξη του νοσοκομείου Σάμου, του Κέντρου Υγείας Ευδήλου και των Περιφερειακών Ιατρείων της Ικαρίας και των Φούρνων.

Πέρα από τη συγκρότηση της Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ικαρίας και άλλων μαζικών φορέων και σωματείων, αποφασίστηκε να αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης όλου του πληθυσμού. Το σχετικό ψήφισμα υπογράφουν δεκάδες συνδικαλιστικοί και εκπολιτιστικοί φορείς της περιοχής, καθώς επίσης και οι δημοτικές αρχές Αγ. Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Θέλουν το φάρμακο να γίνει ακόμα πιο πολύ φαρμάκι

Ζητάνε ελεύθερη διαμόρφωση τιμών

Την ελεύθερη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, που μετατρέπει το φάρμακο σε κοινό καταναλωτικό προϊόν στα χέρια του κεφαλαίου και οδηγεί στην εκτίναξη των τιμών των φαρμάκων στα ύψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία, επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι φαρμακοβιομήχανοι.

Στα πλαίσια αυτά συγκροτήθηκε η λεγόμενη Ομάδα Υψηλού Επιπέδου G 10 (αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών-μελών και των φαρμακευτικών εταιριών), η οποία επιδιώκει την αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ και την άρση των περιορισμών που ισχύουν στα κράτη της ΕΕ για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα πλαίσια της ετήσιας συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων, που συνέρχεται στην Αθήνα.

Ηδη, η Ομάδα έχει καταθέσει στην Κομισιόν πρόταση, η οποία προβλέπει ότι οι τιμές των φαρμάκων θα καθορίζονται από τους φαρμακοβιομηχάνους, στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της διασφάλισης των υπερκερδών τους και το κράτος θα περιορίζεται στο ρόλο του διαμεσολαβητή και προμηθευτή, αφού θα διαπραγματεύεται με τους φαρμακοβιομηχάνους τον καθορισμό των τιμών για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε περίπτωση που η πρόταση γίνει δεκτή - κάτι που οι φαρμακοβιομήχανοι εκτιμούν ως ιδιαίτερα πιθανό - θα αποτελέσει οδηγία της Κομισιόν προς τις εθνικές κυβερνήσεις.

Πρόκειται για πρόταση, που, όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Τ. Μακ Κίλοπ, θα εμποδίσει τη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία μεταναστεύει στις ΗΠΑ όπου οι όροι λειτουργίας είναι ευνοϊκότεροι για το κεφάλαιο. Οπως αναφέρθηκε, ενώ το 1990 το 38% της παγκόσμιας αγοράς καλυπτόταν από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και το 32% από τις φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ, το 2000 οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες κάλυπταν μόνον το 26% της παγκόσμιας αγοράς και οι αμερικανικές το 42%.

Την ώρα, πάντως, που οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες μεταναστεύουν αναζητώντας χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Γ. Συκιανάκης, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, διαβεβαίωσε ότι κανένα μέλος του ΣΦΕΕ δεν είναι διατεθειμένο να μετακινηθεί απ' την Ελλάδα και ότι δε γνωρίζει να υπάρχει τέτοια οδηγία και από τις μητρικές εταιρίες.

ΚΕΡΚΥΡΑ
«Ασφυξία» στο νοσοκομείο από έλλειψη προσωπικού

Δύο τετράωρες προειδοποιητικές απεργίες, χτες 27/5/2003 και, σήμερα 28/5/2003 από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ., πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Κέρκυρας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Σωματείου τους που έγινε στις 15/5/2003.

Στην ανακοίνωση του Σωματείου σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη του στοιχειώδους και αναγκαίου σύμφωνα με το νόμο νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού προσωπικού, προσωπικού εστίασης και καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οπως επισημαίνεται, ο Οργανισμός του Νοσοκομείου είναι για 170 κρεβάτια και προβλέπει σύνολο προσωπικού 442 εργαζόμενους. Αλλά, σήμερα, υπάρχουν 220 κρεβάτια, δηλαδή 50 κρεβάτια παραπάνω από ό,τι προβλέπει ο Οργανισμός και υπηρετούν μόνο 367 άτομα. Υπάρχουν κενές θέσεις προσωπικού: 95 άτομα με βάση τον Οργανισμό του 1986 για τις 170 κλίνες και 250 άτομα με βάση τη σημερινή δύναμη του Νοσοκομείου με 220 κλίνες.

Χαρακτηριστικά, αναφέρονται δύο παραδείγματα: α) Υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς στη Χειρουργική και στις Παθολογικές Κλινικές. β) Στα επείγοντα περιστατικά πρωί - απόγευμα - νύχτα υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια για 120 περίπου επείγοντα περιστατικά κάθε εφημερίας το 24ωρο!

Ετσι, σημειώνεται, το προσωπικό είναι λιγότερο κι από αυτό που απαιτούνταν πριν από 20 χρόνια για σαφώς μικρότερες ανάγκες. Αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής έλλειψης προσωπικού είναι η όχι καλή περίθαλψη, η ελλειμματική περίθαλψη των ασθενών και η μετατόπιση ευθυνών στους εργαζόμενους, διότι αυτοί εισπράττουν το δικαιολογημένο εκνευρισμό και τις διαμαρτυρίες των ασθενών και των συγγενών τους. Αλλά, με 18μηνες προσλήψεις άπειρου προσωπικού από τον ΟΑΕΔ δε λύνεται το πρόβλημα, διότι δεν κάνουν βραδινές - νυχτερινές βάρδιες και δεν εργάζονται τις αργίες, υπογραμμίζεται.


ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ - ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ
ΟΧΙ στο κυβερνητικό σχέδιο για την «Ολυμπιακή»

Εξωπραγματικό και ανεφάρμοστο χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών (ΕΙΣΦ) το κυβερνητικό σχέδιο για το διαμελισμό της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) και τη σύσταση της «Νέας Ολυμπιακής», που θα προκύψει από τη συγχώνευση των θυγατρικών «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα» και «Μακεδονικές Αερογραμμές».

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Ενωσης ανέφεραν ότι η στάση του κλάδου θα καθοριστεί στη Γενική Συνέλευση της 3ης Ιούνη 2003, τονίζοντας ότι η εισήγηση του ΔΣ της ΕΙΣΦ θα είναι να μην πάει κανένας αεροσυνοδός - φροντιστής να εργαστεί στη «Νέα Ολυμπιακή». Παράλληλα, στηλίτευσαν τους πιλότους της «Αεροπλοΐας» που αποδέχτηκαν το κυβερνητικό σχέδιο, αλλά και τους εκπροσώπους των πιλότων της ΟΑ, που τηρούν στάση διαπραγμάτευσης.

Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι της ΕΙΣΦ προανήγγειλαν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των συνδικαλιστικών φορέων και των πολιτικών κομμάτων.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Αναγκαίος ο συντονισμός

Τον ετήσιο χορό της πραγματοποίησε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Κατάρας, έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα του κλάδου, τις μέχρι τώρα κατακτήσεις και τόνισε την αναγκαιότητα συντονισμού δράσης όλων των ενώσεων του Τύπου, για την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων. Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε για την προσφορά του στον κλάδο ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Ενωσης, Χρήστος Πισπιρίγκος. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της αντιπροσωπεία της Διεύθυνσης του «Ρ».

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλιμακώνουν απαιτώντας ασφαλείς εφημερίες

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χτες οι γιατροί και ψυχολόγοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να περικόψει το κονδύλι των εφημεριών που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, αλλά και στον αυταρχισμό της διοίκησής του.

Στα πλαίσια αυτά δε θα λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ παράλληλα οι γιατροί του ΨΝΑ θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, με κλείσιμο της γενικής εφημερίας, από Παρασκευή 30 Μάη, με αίτημα την εξασφάλιση των ποσών που απαιτούνται για την κάλυψη ασφαλών εφημεριών.

«Το γεγονός αυτό οξύνει στο έπακρο την ήδη άθλια κατάσταση της εφημερίας του ΨΝΑ, υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες των εισαγόμενων ασθενών, τον όλο τρόπο αντιμετώπισης των νέων εισαγωγών. Πίσω από τη βιτρίνα της λεγόμενης "ψυχιατρικής μεταρρύθμισης", περίπου 125 από τα 250 κρεβάτια για νέες εισαγωγές, μένουν εκτός λειτουργίας, λόγω έλλειψης προσωπικού και η παθολογική κλινική παραμένει κλειστή, ενώ η ανεύρεση ελεύθερου κρεβατιού για τη νοσηλεία νέων εισαγωγών στο ΨΝΑ έχει αναχθεί σε άθλο, με σοβαρές συνέπειες στη φροντίδα των εισαγόμενων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Πενταμελών Επιτροπών των γιατρών και ψυχολόγων του ΨΝΑ.

Παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Υγείας, πριν το Πάσχα, ότι θα αντιμετώπιζε το ζήτημα, αυτό όχι μόνο δε λύθηκε, αλλά είχαμε την κατάρτιση της λίστας των εφημερευόντων από τις διοικητικές υπηρεσίες, πέραν κάθε νομιμότητας, υπογραμμίζουν, τονίζοντας ταυτόχρονα τις επικίνδυνες συνέπειες που προκαλεί αυτή η κυβερνητική πολιτική στο σύστημα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ