ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θα πιέσει ο Μπους για τον «οδικό χάρτη»

Καταστρέφοντας, σκοτώνοντας και κατεδαφίζοντας... προσεγγίζουν τον «οδικό χάρτη»

Associated Press

Καταστρέφοντας, σκοτώνοντας και κατεδαφίζοντας... προσεγγίζουν τον «οδικό χάρτη»
ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.--

Σε δύο συνόδους κορυφής θα συμμετάσχει ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει, την επόμενη εβδομάδα, στη Μέση Ανατολή με αποκλειστικό, σχεδόν, θέμα τον «οδικό χάρτη». Στο Σαρμ ελ Σέιχ, της Αιγύπτου, στις 3 Ιούνη ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με σειρά Αράβων ηγετών.

Ο Τζορτζ Μπους αναμένεται να ζητήσει από τους ηγέτες της Σ. Αραβίας, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου και του Μαρόκου, που πιθανότατα θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, να διατυπώσουν «ξεκάθαρα και επίσημα την πλήρη υποστήριξή τους προς τον "οδικό χάρτη" για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη». Επίσης, ο Μπους αναμένεται να τους ζητήσει «να σταματήσουν άμεσα τη συνεργασία τους με οποιαδήποτε χώρα παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες» και να τους προτρέψει να εργαστούν για την εγκαθίδρυση «κλίματος ασφάλειας στην περιοχή».

Την επόμενη ημέρα, στις 4 Ιούνη, «αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», όπως διευκρίνιζε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλαν, ο Μπους θα μεταβεί στην Ακαμπα της Ιορδανίας, όπου θα συναντηθεί με τους Αριέλ Σαρόν και Μαχμούντ Αμπάς. Στη σύνοδο αυτή αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ιορδανός μονάρχης. Ο Τζορτζ Μπους θα κλείσει την περιοδεία του με μια στάση στο στρατηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, στην Ντόχα του Κατάρ.

9χρονος τραυματισμένος από σφαίρες του ισραηλινού στρατού

Associated Press

9χρονος τραυματισμένος από σφαίρες του ισραηλινού στρατού
Το περιεχόμενο της συνόδου της Ακαμπα θα είναι πιθανότατα και ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν, σήμερα, ο Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, κατά τη δεύτερη συνάντησή τους. Ο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε, χθες, με την Ισπανίδα ΥΠΕΞ, Ανα Παλάθιο. Μετά το τέλος της συζήτησής τους, ο Αμπάς επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να έχει στενή συνεργασία με τον Γιάσερ Αραφάτ πριν από τη σύνοδο της Ακαμπα, καθώς ο Παλαιστίνιος ηγέτης παραμένει ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», ο Μαχμούντ Αμπάς τονίζει ότι «είναι αδύνατο να πειστεί ο παλαιστινιακός λαός ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επιτύχει κάποια πρόοδο, όσο ο εκλεγμένος νόμιμα πρόεδρός του παραμένει φυλακισμένος μέσα στο αρχηγείο του, κάτι που είναι απαράδεκτο». Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι «είναι πολύ σημαντικό οι Παλαιστίνιοι να δουν μια σοβαρή αλλαγή πολιτικής εκ μέρους του Ισραήλ, όπως θα ήταν ο τερματισμός των δολοφονιών, των κατεδαφίσεων ή η απελευθέρωση κρατουμένων. Αλλωστε, καταλήγει ο Αμπάς, η βία δεν τερματίζεται από τη μία μέρα στην άλλη».

Κατά των προσπαθειών περιθωριοποίησης του Αραφάτ «ενός καθ' όλα νόμιμου εκλεγμένου ηγέτη» τάχθηκε, χθες, και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, μιλώντας στο πλαίσιο οικονομικής συνόδου για το Παλαιστινιακό, που πραγματοποιείται στη Ρώμη.

Δριμύ «κατηγορώ»

Καταγγελία εξέδωσαν, χθες, από κοινού μια σειρά από ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλοντας την ισραηλινή κυβέρνηση για τα κατασταλτικά μέτρα που λαμβάνει σε βάρος τους με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ή ακόμη και να αναστέλλεται ολοκληρωτικά η δράση τους στα παλαιστινιακά εδάφη. Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται ανάμεσα στα άλλα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεθνή Αμνηστία, χαρακτηρίζεται «αβάσιμη και απαράδεκτη» η δήλωση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, σύμφωνα με την οποία στα γραφεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων βρίσκουν «καταφύγιο τρομοκράτες γι' αυτό και θα πρέπει να κλείσουν».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οξύνονται οι συγκρούσεις κατοίκων - κατακτητών

Τα βρετανικά στρατεύματα στη Βασόρα, όπου ο ΠΟΥ έχει καταγράψει αυξημένα κρούσματα χολέρας, θα επιθεωρήσει ο Τόνι Μπλερ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΧΙΤ - ΒΑΣΟΡΑ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Πληθαίνουν και διογκώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις, σε διάφορες πόλεις του Ιράκ, κατά της αμερικανικής παρουσίας. Χτες, όπως μετέδωσε το δορυφορικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα» αλλά δεν επιβεβαιώθηκε μέχρι αργά το βράδυ από άλλη πηγή, 4 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερό τους κατέπεσε στην πόλη αλ Χιτ, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όπου από το πρωί μαίνονταν σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους εξοργισμένους κατοίκους και σε αμερικανικές δυνάμεις.

Ο ανταποκριτής του «αλ Τζαζίρα» μετέδιδε απευθείας από τη Χιτ και αναγκάστηκε να διακόψει αρκετές φορές από τα συνθήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν από την επιμονή των Αμερικανών στρατιωτών να διεξάγουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι και επιτέθηκαν, αρκετοί από αυτούς οπλισμένοι, εναντίον του τοπικού αστυνομικού τμήματος όπου έχουν καταλύσει οι αμερικανικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της πολιτικής κατοχικής διοίκησης, Πολ Μπρέμερ, σχολιάζοντας το θάνατο 9 Αμερικανών στρατιωτών, το τελευταίο 24ωρο σε διάφορες επιθέσεις, παραδεχόταν ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν και άλλες απώλειες τις επόμενες ημέρες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χειροτερεύει η κατάσταση». Παράλληλα, αμερικανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει επιχείρηση «σκούπα» στις δυτικές συνοικίες της Βαγδάτης, όπου τη Δευτέρα και την Τρίτη σημειώθηκαν αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών. Σε μία από αυτές τις περιοχές συνελήφθη χτες ο Παλαιστίνιος διπλωματικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη, Νατζάν Αμπντούλ Ραχμάν, ενώ εισερχόταν στο κτίριο της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής, με το πρόσχημα ότι «οπλοφορούσε παρανόμως».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση που απεστάλη στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα www.middle-east-online.com, μια οργάνωση υπό την επονομασία «Γενική Διοίκηση Ενόπλων Δυνάμεων, της αντίστασης και της απελευθέρωσης του Ιράκ» διεκδικούσε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε την Τρίτη κατά Αμερικανών στρατιωτών στη Φαλούτζα. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι στο πλαίσιο της οργάνωσης συνεργάζονται «οι εναπομείνασες Ενοπλες Δυνάμεις του Ιράκ με στελέχη του Μπάαθ», ενώ αναφέρεται ότι το γενικό πρόσταγμα έχει ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν. Στην ίδια ιστοσελίδα απεστάλη και ένα χειρόγραφο που φέρεται να είναι του Σαντάμ και καλεί τον ιρακινό λαό να αντισταθεί.

Παρά τη σχετικά έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί και στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, υπό το βλέμμα του Αμερικανού ταγματάρχη Ρέιμοντ Οντιέρνο, εκλέχτηκε χτες νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Δήμαρχος αναδείχτηκε ένας Κούρδος δικηγόρος, αντιδήμαρχος ένας Αραβας ειδικός στον πετρελαϊκό τομέα, ενώ για να αποφευχθούν τυχόν παράπονα ο Οντιέρνο διόρισε έναν Τουρκομάνο πρόεδρο του Συμβουλίου.

Αφίξεις και προειδοποιήσεις

Στο Ιράκ μεταβαίνει, τα προσεχή 24ωρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος άρχισε χτες περιοδεία στην περιοχή του Κόλπου, με πρώτη στάση το Κουβέιτ. Ο Τόνι Μπλερ αναμένεται, ίσως και σήμερα, στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στη Βασόρα.

Στο Ιράκ θα επιστρέψουν, στις 6 Ιούνη, και οι επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας προκειμένου να ελέγξουν τις φήμες περί κλοπής επικίνδυνων ραδιενεργών υλικών από ιρακινά εργοστάσια. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωνε χτες για πρώτη φορά ότι «πιθανώς οι Ιρακινοί να κατέστρεψαν τα όπλα μαζικής καταστροφής πριν την έναρξη της εισβολής», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη βρεθεί ποτέ η φερόμενη ως αιτία του πολέμου. Σχεδόν ταυτόχρονα, αναμένεται να φθάσει στη Βαγδάτη και ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για το Ιράκ, ο Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, προκειμένου να επιβλέψει, κατ' αρχάς, την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, προειδοποιούσε ότι οι ελλειμματικές συνθήκες ασφαλείας έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην αποκατάσταση της υδροδότησης και της αποχέτευσης στις περισσότερες πόλεις με αποτέλεσμα οι συνθήκες υγιεινής να είναι ανύπαρκτες. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χτες ότι τις τελευταίες μέρες έχουν καταμετρηθεί 64 κρούσματα χολέρας στη Βασόρα, και εκτιμά ότι σε κάθε γνωστό περιστατικό αντιστοιχούν άλλα 15 που δεν έχουν αποκαλυφθεί.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Προεδρική οδηγία προτείνει «πυραυλική ομπρέλα» έναντι... της ΛΔ Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ορισμένες χώρες όπως η Βόρειος Κορέα, προωθούν επιθετικά την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ως μέσα εξαναγκασμού των ΗΠΑ και των συμμάχων τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η υπ' αριθμόν 23 οδηγία που υπέγραψε προ πενταμήνου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, με απώτερο στόχο να προωθήσει τα γνωστά σχέδια της λεγόμενης «πυραυλικής ομπρέλας»... Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Τάιμς», που επικαλείται την παραπάνω (αδημοσιοποίητη έως πριν λίγες μέρες...) προεδρική οδηγία, ο Πρόεδρος κατονομάζει τη ΛΔ Κορέα ως «απειλή κλειδί» που «υποδεικνύει την αναγκαιότητα ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας έναντι αιφνίδιων πυραυλικών εκπλήξεων ή αποτυχιών των υπηρεσιών αντικατασκοπίας να εντοπίσουν απειλές»... Στην προεδρική οδηγία, ο Τζ. Ου. Μπους φέρεται να αναφέρει ρητά πως η κυβέρνησή του θα αναπτύξει μία στρατηγική που θα στηρίζεται στο εξής τρίπτυχο: μεγάλου βεληνεκούς συμβατικά και πυρηνικά όπλα, συστήματα πυραυλικής άμυνας, ενίσχυση βιομηχανικής και ερευνητικής υποδομής...

Η προεδρική οδηγία υπογράφηκε στις 16 Δεκέμβρη και κρατήθηκε μυστική έως πριν λίγες μέρες, μέχρις ότου εξασέλιδο αντίγραφό της ήρθε στην κατοχή συντάκτη της εφημερίδας. Ενημερωτικό δελτίο για το «αδρό» περιεχόμενο της συγκεκριμένης οδηγίας είχε εκδοθεί απ' το Λευκό Οίκο στις 20 Μάη, στο οποίο όμως αποφεύχθηκε οιαδήποτε αναφορά στη ΛΔ Κορέα για να μην προκληθούν οι εύλογες αντιδράσεις της Πιονγιάνγκ...

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, απέρριψε την πρόσφατη πρόσκληση της ΛΔ Κορέας για επανάληψη των διμερών συνομιλιών προκειμένου να αρθεί η ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ. Το (γνωστό) πρόσχημα του Πάουελ ήταν πως για την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο «χρειάζονται πολυμερείς διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή Ν. Κορέας και Ιαπωνίας».

Τέλος, χτες, δύο βορειοκορεατικά ψαράδικα σκάφη φέρεται (σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και τις νοτιοκορεατικές αρχές) πως παραβίασαν τα δυτικά εγχώρια ύδατα της Νότιας Κορέας προκαλώντας την αντίδραση του νοτιοκορεατικού επιτελείου στρατού που σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ενέργειες που προκαλούν άνευ λόγου ένταση στην περιοχή».

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ετοιμότητα για υπηρεσίες στην κατοχή

ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Στα τέλη του Αυγούστου θα είναι τελικά έτοιμη να αναπτυχθεί στο Ιράκ η υπό πολωνική διοίκηση δύναμη 7.000 αντρών, που θα έχει και την επιμελητειακή υποστήριξη του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε χτες ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Γιέρζι Σματζίνσκι. Μια μικρή πολυεθνική δύναμη θα σταλεί πάντως από τον επόμενο μήνα στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντα με τον Σματζίνσκι, περίπου 12 χώρες θα συνεισφέρουν στην πολυεθνική δύναμη (2.000 θα είναι Πολωνοί). Προς το παρόν μόνο η Βουλγαρία έχει δηλώσει επίσημα ότι θα στείλει 500 στρατιώτες και η Δανία 10 αξιωματικούς, αλλά ο Σματζίνσκι δήλωσε ότι έρχονται και άλλες επίσημες ανακοινώσεις, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συνέδριο των ενδιαφερόμενων την ερχόμενη Δευτέρα στη Βαρσοβία. Το Σάββατο επίσης ο Σματζίνσκι θα αναφέρει την πορεία του «έργου» του στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Πολωνία.

Την ίδια στιγμή τα δύο μεγαλύτερα αστικά κόμματα της Ουγγαρίας συμφώνησαν τελικά χτες να στείλουν στρατιώτες στο Ιράκ που θα συμμετάσχουν στην «ειρήνευση» της περιοχής. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ουγγαρίας χρειαζόταν την υποστήριξη της αντιπολίτευσης προκειμένου να ψηφιστεί η απόφαση. Πλέον αναμένεται η έγκριση της Βουλής τη Δευτέρα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν οι Ούγγροι στρατιώτες θα προστεθούν στην «πολωνική ζώνη» ή αλλού.

Παράλληλα και ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Ιόν Ιλιέσκου, ζήτησε από τη Βουλή χτες να εγκρίνει την ανάπτυξη 678 στρατιωτών στο Ιράκ. Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί χωρίς προβλήματα. Οι Ρουμάνοι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα βρεθούν στη «βρετανική ζώνη».

Τέλος και ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Ρολάντας Πάκσας, κατέθεσε σχέδιο στη Βουλή της χώρας που προβλέπει την ανάπτυξη δεκάδων στρατιωτών στο Ιράκ. Μερικοί από αυτούς θα προστεθούν στην «πολωνική ζώνη»...

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Επιμένει η Ουάσιγκτον, απαντά η Τεχεράνη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέες κατηγορίες περί ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και περίθαλψης μελών και στελεχών της «αλ Κάιντα» εξαπέλυσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά του Ιράν, το οποίο προειδοποίησαν «να μην αναμειχθεί καθόλου στις εξελίξεις στο γειτονικό του Ιράκ». Ενώ στελέχη της αμερικανικής ηγεσίας ετοιμάζονται να συνεδριάσουν για να εξετάσουν «τρόπους αντιμετώπισης της ιρανικής απειλής ακόμη και με την αποσταθεροποίηση της ιρανικής ηγεσίας», η Τεχεράνη διαμήνυσε στην Ουάσιγκτον ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσει».

«Πρέπει τάχιστα να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία του Ιράκ και να τερματιστεί η κατοχή» διαμήνυσαν, από την Τεχεράνη όπου συνεδρίασαν, οι εκπρόσωποι των χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, δηλαδή των Σ. Αραβίας, Μπαχρέιν, Ιράν, Ιορδανίας, Κουβέιτ, Συρίας, Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο η ιρανική ηγεσία επέλεξε να απαντήσει στις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας να μην ανακατευτεί στις εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Καμάλ Κχαραζί, αντέκρουσε, για άλλη μια φορά, τις κατηγορίες περί ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου και υπόθαλψης της «αλ Κάιντα». Ο Κ. Κχαραζί τόνισε ότι από τα μέλη της οργάνωσης που έχουν συλληφθεί στο Ιράν θα απελαθούν στις χώρες τους όσοι δεν ευθύνονται για επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων, οι οποίοι πιθανότατα θα δικαστούν στο Ιράν. Τις δηλώσεις αυτές, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, ανταποδίδοντας τις κατηγορίες προς τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά την τρομοκρατία γιατί έχουν επιλέξει το δρόμο των δύο μέτρων και δύο σταθμών».

Επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε και ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον «έχει θέσει σε λειτουργία την αυτοκρατορία των ΜΜΕ που διαθέτει για να προκαλέσει το φόβο στην ιρανική ηγεσία, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Το Ιράν δε θα υποχωρήσει, δε θα φοβηθεί, δε θα παραδοθεί».

Επικριτικός για την αμερικανική επιμονή περί ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν εμφανίστηκε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τη συνεργασία της στον τομέα της κατασκευής πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν με την Τεχεράνη, και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «δεν έχουν δικαίωμα να εκφέρουν αντιρρήσεις». Την ίδια στιγμή, από το Ιράν, οι επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωναν ότι συνεχίζουν, χωρίς προβλήματα, τους επισταμένους ελέγχους που άρχισαν από τον Φλεβάρη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σφαγές γυναικών από τους παραστρατιωτικούς

ΜΠΟΓΟΤΑ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Ανδρες της διαβόητης ακροδεξιάς οργάνωσης Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας (πιο γνωστής με τα αρχικά AUC), η οποία συνδέεται με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σφαγίασαν τουλάχιστον 4 ιθαγενείς στις αρχές Μάη, ανάμεσά τους και μια έγκυο γυναίκα που προηγουμένως είχαν βιάσει (!), αποκαλύπτει ρεπορτάζ του πρακτορείου ANNCOL.

Η επιδρομή των παραστρατιωτικών της AUC στον καταυλισμό ιθαγενών Γκουαχίμπο στην επαρχία Αραούκα της Κολομβίας εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο βάρβαρα εγκλήματα του εμφυλίου στη χώρα. Το τοπικό συμβούλιο των ιθαγενών, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες στον καταυλισμό Μπετόγιες, καταγγέλλει ότι οι παραστρατιωτικοί βίασαν μία νέα έγκυο κοπέλα, άνοιξαν με μαχαίρι την κοιλιά της, απέκοψαν το αγέννητο μωρό της και έριξαν τις σορούς τους σε ένα ποτάμι!.. Σύμφωνα με το ANNCOL, ο άνθρωπος που διοικεί αυτούς τους παραστρατιωτικούς πιστεύεται ότι είναι ο εκπαιδευμένος από τον αμερικανικό στρατό Κάρλος Ομάιρο Λεμούς Πεντράζα, απόφοιτος της επίσης διαβόητης στρατιωτικής Σχολής της Αμερικής (SOA) - λίκνου δολοφόνων, βασανιστών και πραξικοπηματιών σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική... Η «νέα» αυτή τακτική ίσως έχει στόχο να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό, ώστε να μη «συνεργάζεται με αριστερές ομάδες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ