ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται την ερχόμενη Παρασκευή 6 Ιούνη οι εγγραφές για το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης μαθητών δημοτικών σχολείων του Δήμου Νίκαιας. Πρόκειται για ένα πιλοτικό, δωρεάν, πρόγραμμα που ξεκινά ο δήμος και στόχο έχει να εξυπηρετήσει την ανάγκη των γονιών για απασχόληση των παιδιών τους τους καλοκαιρινούς μήνες και παράλληλα να βοηθήσει τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να επενδύουν το χρόνο τους δημιουργικά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο (Π. Ράλλη και Κύπρου) και στο 23ο Δημοτικό (τέρμα Παντειχίου) και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές.

Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, αναφερόμενος στο παραπάνω πρόγραμμα, επισήμανε: «Ο δήμος μας στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του θέλει να σταθεί αρωγός στην επίλυση λαϊκών κοινωνικών προβλημάτων που γεννά ο χαρακτήρας της εποχής μας. Το πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης που ξεκινάμε φέτος πιλοτικά είναι δωρεάν και παρέχουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να απασχοληθούν με εκπαιδευτικά παιχνίδια και να έρθουν σε επαφή με το εξωσχολικό βιβλίο, τα μουσεία, την τέχνη και τον αθλητισμό. Δράσεις που καλλιεργούν τη συλλογικότητα και αντιστρατεύονται τον απομονωτισμό και την ατομικότητα που κυριαρχούν σήμερα σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. Πρωταρχική μας σκέψη και φροντίδα είναι τα παιδιά της πόλης μας, με την πίστη ότι αυτά θα οικοδομήσουν έναν κόσμο ειρηνικά και κοινωνικά δίκαιο».

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, από 1η μέχρι 31 Ιουλίου και μπορούν να συμμετέχουν 150 παιδιά από όλα τα σχολεία της Νίκαιας. Σε κάθε ένα από τα δύο σχολεία που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, θα λειτουργήσουν τρία τμήματα των 25 ατόμων. Το 1ο τμήμα απευθύνεται σε μαθητές 6-8 χρονών, το 2ο σε μαθητές 8-10 χρόνων και το 3ο τμήμα σε μαθητές από 10-12 χρόνων. Θα περιλαμβάνει μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, παραδοσιακών χορών, γυμναστικής, επιτραπέζια εκπαιδευτικά παιχνίδια, επισκέψεις στο Δημοτικό Κήπο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και σε μουσεία.

Σ' αυτή την πρώτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος θα προτιμηθούν παιδιά εργαζόμενων γονιών βάσει των σχετικών δικαιολογητικών και αν προκύψουν κενά θα καλυφτούν με παιδιά μη εργαζόμενων γονιών με σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου (Δημαρχείο Νίκαιας Π. Τσαλδάρη 10, 3ος όροφος, τηλ. 210 4278132) από τις 8.30 π.μ. έως τις 1.00 μ.μ.

ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Τα αυθαίρετα μένουν, το τσιμέντο έρχεται

Ο Κυριακού ξεκίνησε την καταστροφή, η κυβέρνηση φροντίζει για την ολοκλήρωσή της...
Ο Κυριακού ξεκίνησε την καταστροφή, η κυβέρνηση φροντίζει για την ολοκλήρωσή της...
Την έντονη αντίδραση κατοίκων και φορέων της Αθήνας έχουν προκαλέσει τα σχέδια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) Αθηνών - Πειραιά να αλλάξει ουσιαστικά τις χρήσεις και τη φυσιογνωμία του Πεδίου του Αρεως, διατηρώντας ταυτόχρονα τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις του Μ. Κυριακού στο χώρο.

Στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναθέσει σε μία τριμελή επιτροπή την αρμοδιότητα των διαδικασιών εκπόνησης και υλοποίησης της μελέτης για την ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως, προσχέδιο της οποίας είχε παρουσιάσει προσφάτως η πρόεδρος του οργάνου, Φ. Γεννηματά. Σύμφωνα με αυτό, δύο μεγάλοι δρόμοι, πλάτους 20 μέτρων, θα διασχίζουν το χώρο, ενώ οι είσοδοι από 14 μειώνονται σε 5, δυσκολεύοντας την πρόσβαση στους κατοίκους. Παράλληλα, προβλέπονται αναψυκτήριο και μόνιμα εκθετήρια, τα οποία θα «κοστίσουν» σε πράσινο. Οπως είπε στο «Ρ» η Φ. Δημαρόγκωνα, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Αρεως, «πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα πάρκα των Βαλκανίων, το οποίο δεν έχει ανάγκη από ανάπλαση, αλλά αναβάθμιση και συντήρηση». Η ίδια κατήγγειλε την Φ. Γεννήματα ότι δεν κάνει λόγο για τα αυθαίρετα του Κυριακού, ενώ αρνήθηκε, όταν παρουσίασε τη μελέτη, να δώσει το λόγο στους κατοίκους για να τοποθετηθούν.

Ωστόσο, αυτό δεν ενοχλεί την ηγεσία της διευρυμένης Νομαρχιακής Αρχής - στην εισήγησή της για την εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση του χώρου - να σημειώνει πως οι διορθώσεις που έγιναν στην προμελέτη, έλαβαν «υπόψη τα αιτήματα των κατοίκων»...

Καταψήφισε η ΝΑΣ

Την εισήγηση καταψήφισαν οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Ηλ. Νικολόπουλος και Ελ. Παπαδοπούλου, με το σκεπτικό ότι δε λαμβάνεται υπόψη η άποψη των κατοίκων, ενώ την ίδια ώρα ανατίθεται σε μια τριμελή επιτροπή να αποφασίσει, παραγκωνίζοντας το ρόλο του διευρυμένου νομαρχιακού συμβουλίου. Παράλληλα, οι σύμβουλοι της ΝΑΣ κατέθεσαν την αντίθεσή τους στην προμελέτη, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, «κάνει γαργάρα» τα αυθαίρετα του Μ. Κυριακού και ζήτησαν η ΝΑ να μην προχωρήσει ερήμην της βούλησης κατοίκων και φορέων.

Οι σύμβουλοι της ΝΑΣ καταψήφισαν επίσης την εισήγηση της διευρυμένης ΝΑ Αθηνών - Πειραιά, να ανατεθεί σε ιδιώτες η φύλαξη και η καθαριότητα του Πεδίου του Αρεως και του Αττικού Αλσους, με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού. Οι Ηλ. Νικολόπουλος και Ελ. Παπαδοπούλου σημείωσαν την αντίθεσή τους στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης στον ιδιωτικό τομέα, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει η διευρυμένη ΝΑ να ζητήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη φύλαξη των δύο χώρων.

ΑΙΓΙΝΑ
Οξύνονται τα προβλήματα με τη συγκοινωνία

Ερώτηση του ΚΚΕ

Τι μέτρα θα πάρει και πότε, ρωτάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας σε Ερώτηση που κατέθεσαν, για να επιλυθούν τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αίγινας με τη θαλάσσια συγκοινωνία.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές και στην Ερώτηση, οι κάτοικοι της Αίγινας είναι σε πολύ δύσκολη θέση λόγω της περικοπής των δρομολογίων των πλοίων που συνδέουν το νησί με τον Πειραιά. Η κατάσταση αυτή, επισημαίνει, έχει επιδεινωθεί εξαιτίας και της εφαρμογής από την κυβέρνηση του αντιλαϊκού νόμου 2932/2001 για το νέο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας, που δημιούργησε πλήθος προβλημάτων στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Ειδικότερα, όπως τονίζει, από τότε που μονοπωλήθηκε η γραμμή Αίγινα - Πειραιάς από μια εταιρία, τα δρομολόγια, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες γίνονται τόσο αραιά που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων. Το πρόβλημα οξύνεται παραπέρα λόγω των αυθαίρετων περικοπών στα δρομολόγια από την εταιρία με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει πληρότητα και χωρίς φυσικά να υπάρχει καμιά προειδοποίηση του επιβατικού κοινού.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν στη συνέχεια οι βουλευτές, τα εισιτήρια έχουν γίνει πανάκριβα καθώς από 3,5 ευρώ πέρσι φέτος έφτασαν στα 5,20 ευρώ, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού αλλά και στη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των μόνιμων κατοίκων της Αίγινας. Καταλήγοντας οι βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη στο λιμάνι της Σουβάλας, το οποίο είναι πολύ μικρό, να γίνουν έργα για να μεγαλώσει έτσι ώστε να εξυπηρετούνται και μεγαλύτερα πλοία.

Η νέα Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ

Νέο προεδρείο και εκτελεστική επιτροπή εξέλεξαν τα μέλη του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Γ. Μαστοράκος, δήμαρχος Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος ο Γ. Κουτελάκης, δήμαρχος Ν. Σμύρνης. Στην Εκτελεστική Επιτροπή εκλέχθηκαν οι: Δ. Σαράφογλου, δήμαρχος Κερατσινίου. Δ. Μπουραΐμης, δήμαρχος Φυλής. Ν. Αλιμπέρτης, δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου. Κ. Στασινός, δημοτικός σύμβουλος Ανω Λιοσίων. Θ. Μαριέτης, αντιδήμαρχος Σπάτων.

«Πόλεμος και περιβάλλον»

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας του Περιβάλλοντος ο Ορειβατικός Φυσιολογικός Ομιλος Νίκαιας (ΟΦΟΝ) σε συνεργασία με το Δήμο Νίκαιας, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Πόλεμος και Περιβάλλον».

Θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του ΟΦΟΝ, Γιάννης Παπαδόπουλος, και ο δήμαρχος της πόλης Στ. Μπενετάτος. Για τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στο περιβάλλον θα μιλήσει η πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιομηχανικής απειλής, Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Λαϊκή Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Νίκαιας και τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου Νίκαιας.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη, 4 Ιούνη 2003, στις 8 μ.μ. στον ιστορικό χώρο της Μάνδρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς (Οσ. Ξένη, Κιλικίας και Θείρων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ