ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛ.ΠΕ - «ΠΕΤΡΟΛΑ»
Συγχώνευση αντιλαϊκής κατεύθυνσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνευτεί η εταιρία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ" με την "ΠΕΤΡΟΛΑ" του ομίλου Λάτση, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα σε αντιλαϊκή κατεύθυνση» τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και σημειώνει τα παρακάτω: «Με τη συγκεκριμένη απόφαση θα οξυνθούν οι αρνητικές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας, της κατανάλωσης από την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά και της αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πηγών γενικότερα. Μόνη ωφελημένη θα είναι η πλουτοκρατία.

Η αντίδραση της ΝΔ στην κυβερνητική απόφαση είναι της ίδιας κατεύθυνσης. Η διαφορά βρίσκεται στο ποιος από την πλουτοκρατία θα ωφεληθεί από τη συγχώνευση.

Επιβεβαιώνεται, ότι σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων και των κομμάτων που τα εξυπηρετούν, κρατικός και ιδιωτικός τομέας είναι "το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο".

Υπάρχει αρκετή πείρα σήμερα, να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα. Επιβεβαιώνεται, ότι εξ αντικειμένου είναι ώριμη η ανάγκη της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, δηλαδή να γίνουν λαϊκή περιουσία. Αυτό προϋποθέτει την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για το λαό.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο έδαφος αυτού του αγώνα να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για σταθερή εργασία, την κατάργηση της φορολογίας στην κατανάλωση καυσίμων από τα λαϊκά στρώματα, τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι συνέπειες των υπογραφών που μπήκαν από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και τις άλλες επιλογές της ΕΕ προχωρούν ακάθεκτες. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να σταματήσουν την επέλαση εναντίον τους και να αντεπιτεθούν».

Πολιτικο-οικονομικές παρενέργειες

Η πραγματικά σκανδαλώδης απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα στρατηγικής σημασίας «Ελληνικά Πετρέλαια» στον όμιλο Λάτση, πέραν των ολέθριων συνεπειών που θα έχει για τα λαϊκά συμφέροντα εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης, προκαλεί και αναταράξεις διεργασίες στο πολιτικό και επιχειρηματικό πεδίο.

Ο νέος κολοσσός που θα δημιουργηθεί από τη «συγχώνευση» ΕΛ.ΠΕ - «Πετρόλα», θα καλύπτει το 75% της εγχώριας αγοράς πετρελαίου και η αξία του θα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Η διαδικασία με την οποία θα εκχωρηθεί ουσιαστικά η «ναυαρχίδα» της εγχώριας βιομηχανίας στον Λάτση, θα διαρκέσει πέντε χρόνια. Στο τέλος ο όμιλος Λάτση θα έχει αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο (μάνατζμεντ). Στην αρχή εμφανίζεται ως μετοχοποίηση, μέσω της οποίας το δημόσιο θα εισπράξει 326 εκατ. ευρώ παραχωρώντας το 25,34% των ΕΛ.ΠΕ στον όμιλο Λάτση.

Η συγχώνευση, προτού καν ανακοινωθεί επίσημα, είχε προκαλέσει την αντίδραση του τρίτου «παίκτη» στο χώρο της αγοράς πετρελαίου, του Β. Βαρδινογιάννη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «πολιτικό και όχι επιχειρηματικό το θέμα», αντιδρώντας στη δημιουργία «μονοπωλίου», όπως είπε, και καλώντας και την ηγεσία της ΝΔ να πάρει θέση. Η τελευταία διά του εκπροσώπου της συμμερίστηκε τις «ανησυχίες» του Β. Βαρδινογιάννη, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται περί... «ουσιαστικής αποκρατικοποίησης»(!), γιατί «η πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ παραμένουν στο κράτος»!!!.

Την ίδια στιγμή, είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή επιχειρεί να βελτιώσει το κλίμα και τις σχέσεις της με την οικονομική ολιγαρχία γενικά παρέχοντας πειστήρια για την αποφασιστικότητα να προχωρήσει τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές. Ταυτόχρονα συνάπτει και συμμαχίες με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα ενόψει εκλογών...

Οι «παράπλευρες» πολιτικοοικονομικές διεργασίες αποτυπώνονται στα χτεσινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. «Ενας πετρελαϊκός γίγαντας γεννιέται με την είσοδο Λάτση στα "Ελληνικά Πετρέλαια". Ο νέος όμιλος θα ελέγχει το 75% στην αγορά. Η συμφωνία προκάλεσε την αντίδραση της "ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ" του Ομίλου Βαρδινογιάννη», αναφέρουν στο βασικό τους θέμα τα «Νέα». «Νέο τοπίο στην οικονομία και την πολιτική διαμορφώνεται με τη συμφωνία για συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ», εκτιμά το «Εθνος». Η «Ελευθεροτυπία» στο σχετικό ρεπορτάζ κάνει λόγο για «πολιτικό γάμο ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ, με πολιτικές και οικονομικές παρενέργειες» και σημειώνει: «Σε κίνηση με απρόβλεπτες εξελίξεις σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο εξελίσσεται η επί πολλούς μήνες θρυλούμενη συγχώνευση των Ελληνικών Πετρελαίων με την ΠΕΤΡΟΛΑ του ομίλου Λάτση, που τελικά ανακοινώθηκε χθες». Περισσότερο επικριτική η Καθημερινή στο βασικό της θέμα επισημαίνει: «Πριν αλέκτορα φωνήσαι, η δήθεν βαλλόμενη από επιχειρηματικά συμφέροντα κυβέρνηση έσπευσε να καλύψει το αίτημα του ομίλου Λάτση για συγχώνευση - απορρόφηση της παραπαίουσας ΠΕΤΡΟΛΑ από τα κρατικά ΕΛΠΕ, ξεπερνώντας τις μέχρι τώρα διακηρύξεις της για ιδιωτικοποιήσεις και επανερχόμενη στα δικά της μυστήρια μεικτά σχήματα κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, στα μόνα που γνωρίζει να χειρίζεται». Και καταλήγει: «Γενική είναι η εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιχειρεί άρον άρον να κλείσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι "φίλιων" δυνάμεων και πιθανώς στο επόμενο διάστημα να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες λεόντειες συμφωνίες, συνοδευόμενες από δήθεν καταγγελίες για άνομα επιχειρηματικά συμφέροντα που την υπονομεύουν». Από την πλευρά του ο «Ελεύθερος Τύπος» επισημαίνει: «Με μία συμφωνία που έχει ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τη συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ, του ομίλου Λάτση. Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός ψάχνει για πολιτικό σωσίβιο ξαναμοιράζοντας την πίτα των αποκρατικοποιήσεων. Το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ παραμένει στα χέρια του Δημοσίου αλλά μπορεί να περάσει στην πλευρά των ιδιωτών έπειτα από 5 χρόνια». Το «Βήμα» σημειώνει ότι «με τη συμφωνία (αρχικά μετοχοποίηση και εν συνεχεία ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ), το Δημόσιο θα εισπράξει 326 εκατ. ευρώ και τον πλήρη έλεγχο της ΠΕΤΡΟΛΑ, παραχωρώντας το 25,34% των Ελληνικών Πετρελαίων στον όμιλο Λάτση. Το μάνατζμεντ της νέας εταιρίας (που θα προέλθει από τη σταδιακή συγχώνευση ΕΛΠΕ και ΠΕΤΡΟΛΑ) θα περάσει στον όμιλο Λάτση σε πέντε χρόνια από σήμερα».

Πατριδογνωμόνιο
Η ρωγμή της φωτογραφίας

Το Σαντάμ δεν τον έχουν εντοπίσει ακόμη οι νεοταξίτες όμοιοί του και εσχάτως διώκτες του, αλλά ανησυχούν για τα μηνύματα προτροπής σε αντάρτικο που εκπέμπει από το... άγνωστο καταφύγιο του. Το όνομα και την ιδιότητα των αδιάβαστων καθηγητών της επιτροπής εξετάσεων που έστειλε άκλαυτα χιλιάδες παιδιά στις φετινές πανελλήνιες δεν το μάθαμε, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να απασχολήσει κανέναν όσο η, εκδιδόμενη ή όχι αδιάφορο, δυστυχής νεαρά και φιλόδοξη παρουσιάστρια του τηλεοπτικού πορνοχάους. Το μύχιο εκμαυλισμό της νεανικής ψυχής που φτύνει κουκούτσια καρπουζιού αλλά κατακτά τις γκόμενες με τη δύναμη ενός αναψυκτικού, δεν τον προσέχει κανείς τώρα που έσκασε η... βόμβα του πετρελαίου και βογκάνε τα κομματικά επιτελεία που νέμονται την εξουσία, καθώς αποκαλύπτεται ποιος επιχειρηματίας κατέχει πόσα και ποια κόμματα ακριβώς.

Η ακρίβεια, η φτώχεια και η ανεργία προπαντός, αντιμετωπίζονται ως φαινόμενα μεταφυσικής αρρώστιας, κάτι σαν την κατάρα των φαραώ και για τη θεραπεία τους όπως δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν προτείνεται εκ νέου το φάρμακο Ιντερνετ. Η Νέα Τάξη πραγμάτων προχωρεί ακάθεκτη και αιματοβαμμένη στη λοβοτομή κάθε κριτικής σκέψης και φωνής, κάθε αντιστασιακής πράξης, γιατί στη μοιρασιά φαίνεται πως προσωρινά διαφωνούν τα μέλη της λέσχης Μπίλντεμπεργκ και οι νεοτσάροι τύπου Πούτιν.

Ομως, σύντροφοι, ο κυνικός επικοινωνιακός νεοταξισμός, που ομολογεί ότι είπε χοντρά ψέματα για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ προκειμένου να τρομοκρατήσει τη διεθνή κοινή γνώμη και να εξασφαλίσει συναίνεση στο έγκλημά του, πριν και πάνω απ' όλα ομολογεί ότι καταρτίζει ένα παγκόσμιο σχέδιο εξαθλιωτικής του πνεύματος παιδείας για να χειραγωγεί και υποδουλώνει ευκολότερα τις μάζες. Δε θέλει δούλους απλώς η παγκόσμια χούντα, θέλει εθελοντές και πρόθυμους δούλους πολίτες που να προσέρχονται σ' αυτήν εκούσια και συχνά πολυδιαφημισμένα.

Στις ρωγμές του συστήματος που εμφανίζονται καθημερινά στον πλανήτη και ζέχνουν καθώς συγκρούονται τα γιγαντωμένα καπιταλιστικά συμφέροντα με συχνότητα σεισμικής έξαρσης και αναρίθμητα θύματα όπου Γης, ακούγεται σα βαβούρα όρνιου το ερώτημα της «Καθημερινής». Με παραπολιτική αναφορά στις θέσεις του ΚΚΕ για λαϊκή οικονομία κι εξουσία, ρωτάει τη σ. Αλέκα: «Αλήθεια πού είναι τα χειμερινά ανάκτορα στην Αθήνα;». Ερώτημα ενισχυμένο(!) από τις ακροβατικές δηλώσεις Γ. Βότση ότι «και η Αριστερά όταν διαχειρίζεται την εξουσία γίνεται εγκληματική...».

Στα «κρίσιμα» αυτά πολιτικά ερωτήματα - θέσεις, θαρρώ απάντησε ένας ανώνυμος για την ώρα Βρετανός πολίτης, ριζοσπάστης ή και οπορτουνιστής μικροαστός έστω, που όμως διακινδύνεψε περισσότερα απ' όσα ίσως και να πουν οι κακόβουλοι πως θέλησε να κερδίσει. Στο μικρό του φωτογραφείο εμφανίστηκε αξιωματικός του βρετανικού στρατού που μόλις είχε επιστρέψει από το Ιράκ. Και του έδωσε να εμφανίσει τα φιλμ - ενθύμια του. Είδε λοιπόν στις εμφανισμένες φωτογραφίες ο άνθρωπος, τον αξιωματικό να βασανίζει Ιρακινούς αιχμαλώτους. Πριν τις παραδώσει στο χαρούμενο ιδιοκτήτη τους, τις έδωσε στη δημοσιότητα... Τα κίνητρά του άγνωστα. Ο σάλος ήδη τεράστιος έστω και υποκριτικός.

Οποιος αναρωτιέται πού είναι τα χειμερινά ανάκτορα καλά θα κάνει ν' αναρωτιέται ωσαύτως πού είναι κι ο κάθε σημερινός ναύτης των «Ποτέμκιν» και πώς ακούει το πρόσταγμα σήμερα εδώ και τώρα, «ρωγμή! Πυρ!».


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα αύριο στα ΕΛ.ΠΕ

Περιοδεία στα «Ελληνικά Πετρέλαια» θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αύριο Δευτέρα, στις 8.30 π.μ.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το εξής:

8.30 π.μ.: Συνάντηση με το Πανελλήνιο Σωματείο των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ.

9.15 π.μ.: Ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στο εστιατόριο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

10..15 π.μ.: Ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στο εστιατόριο του νέου διοικητηρίου.

Σε συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ