ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούνη 2003
Σελ. /32
Πέντε χιλιάδες εργάτες νεκροί, κάθε μέρα!

«Πάνω από δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο, σ' όλο τον κόσμο, εξαιτίας εργατικών δυστυχημάτων, είτε από επαγγελματικές ασθένειες», αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΔΓΕ). Ο συντάκτης της έκθεσης, Jukka Takala, σημειώνει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος αφού δεν υπάρχουν στοιχεία για πολλές χώρες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης των αιτιών θανάτου.

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, προκύπτει ότι κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους πάνω από 5.000 εργαζόμενοι!

Για να ολοκληρωθεί η εφιαλτική εικόνα, σημειώνεται ότι σε κάθε θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα αντιστοιχούν ως 2.000 ατυχήματα (συνολικά 10 εκατομμύρια ημερησίως!), εξαιτίας των οποίων πολλοί εργαζόμενοι - θύματα χάνουν οριστικά τη δυνατότητα εργασίας (ακρωτηριασμοί, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κλπ.).

Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των θυμάτων από θανατηφόρες επαγγελματικές ασθένειες. Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι σε κάθε μια θανατηφόρο ασθένεια αντιστοιχούν 100 άλλες ασθένειες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να απουσιάζουν από την εργασία τους για μικρό, ή μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι πάνω από 640.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο (32% του συνόλου των θανάτων από δυστυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες), και ακολουθούν ως αιτίες θανάτου: οι ασθένειες του κυκλοφοριακού συστήματος (23%), τα εργατικά δυστυχήματα (19%) και οι μεταδοτικές ασθένειες (17%). Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο αμίαντος συνεχίζει να ευθύνεται για το θάνατο 100.000 εργαζομένων το χρόνο.

Ενα επιπλέον τραγικό στοιχείο είναι ότι τα 12.000 από τα θύματα είναι παιδιά που εργάζονται σε άθλιες συνθήκες.

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν το βαρύ «φόρο αίματος» που πληρώνει η εργατική τάξη, σ' ολόκληρο τον κόσμο, στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Πρόκειται για μια εφιαλτική καταγραφή, τη στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο σε αγαστή συνεργασία με κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Ενωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΟΟΣΑ, κ.ά.) προωθούν μέτρα εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης, αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, μείωσης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων, με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας και τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας».

Εκατομμύρια εργαζόμενοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, δεν καταφέρνουν να πλησιάσουν καν στην ηλικία της συνταξιοδότησης, χάνοντας τη ζωή τους για να αυξηθούν τα κέρδη των αφεντικών τους, αλλά και όταν φθάνουν στην ηλικία για σύνταξη είναι σακατεμένοι, ανήμποροι να ζήσουν. Παρ' όλα αυτά, η «Ιερά Συμμαχία» του κεφαλαίου, επικαλούμενη την αύξηση του μέσου όρου ζωής, θέλει να οδηγήσει το όριο της συνταξιοδότησης στα όρια της «ενεργού ζωής» των εργαζομένων.

Ετσι, ο εργαζόμενος αν καταφέρει να φθάσει στα 70 (το προτεινόμενο όριο συνταξιοδότησης) αφ' ενός, δε θα έχει να προσφέρει τίποτα πλέον στον εργοδότη του, αφ' ετέρου, θα βρίσκεται στην κρίσιμη ηλικία, με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να χτυπηθεί από ασθένειες όπως καρκίνος, καρδιά, αλτσχάιμερ για να «φύγει» μια ώρα νωρίτερα, απαλλάσσοντας και τα Ταμεία από πρόσθετες επιβαρύνσεις...

Μπους και AIDS

«Χουβαρντάς» εμφανίστηκε στο Εβιάν της Γαλλίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους, ο οποίος δήλωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την καταπολέμηση του AIDS στον Τρίτο Κόσμο και ιδιαίτερα στην Αφρική. Οπως είναι γνωστό, η «Μαύρη Ηπειρος» μαστίζεται από την «ασθένεια του αιώνα» μετρώντας εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο. Ο βασικός λόγος για την εξάπλωση της νόσου και τον τεράστιο αριθμό των θανάτων είναι η έλλειψη μέσων, υποδομών και φαρμάκων.

Τελικά, οι «οκτώ» περιέλαβαν στη διακήρυξή τους και το στόχο για την καταπολέμηση του AIDS, χωρίς να δεσμεύονται για συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οσο για την ενίσχυση που υποσχέθηκε ο Μπους, αυτή θα δοθεί στο... μέλλον.

Με την απόφασή τους, οι εκπρόσωποι των οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, έστησαν ένα ακόμη μνημείο υποκρισίας, επιδιώκοντας να εξαγοράσουν με πενταροδεκάρες «άφεση αμαρτιών» για ένα έγκλημα που διαπράττουν τόσα χρόνια σε βάρος των λαών των φτωχότερων χωρών.

Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του AIDS. Οι μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, αμερικανικές και ευρωπαϊκές, έχοντας στα χέρια τους τις πατέντες για τα φάρμακα αυτά, ζήτησαν να απαγορευτεί σε χώρες που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα με το AIDS (Νότια Αφρική, Ινδία, Βραζιλία) να παρασκευάσουν φάρμακα με μικρότερη τιμή.

Στο πλευρό των φαρμακοβιομηχανιών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση. Αποτέλεσμα ήταν να παγώσει η παραγωγή φθηνών φαρμάκων από τις «κατηγορούμενες» χώρες. Ως συνέπεια, από το 1997 ως το 2001, έχασαν τη ζωή τους μόνο στη Νότια Αφρική πάνω από 400.000 άνθρωποι που προσβλήθηκαν από την ασθένεια. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι τη στιγμή που οι βιομηχανίες αυτών των χωρών μπορούσαν να κατασκευάσουν φάρμακα που θα στοίχιζαν 400 δολάρια το χρόνο για κάθε άρρωστο, οι πολυεθνικές ζητούσαν 30.000 δολάρια!

ΑΤΙΤΛΑ

ΓΑΛΛΙΑ Το υπουργείο Εργασίας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι τον Απρίλη ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 7.000 σε σύγκριση με το Μάρτη και έφθασε στα 2,512 εκατομμύρια. Το εποχικά σταθμισμένο ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε τον Απρίλη στο 9,3%. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι οι παραγγελίες των γαλλικών βιομηχανιών για εξαγωγές έπεσαν το Μάη στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου δωδεκαμήνου, ενώ ο δείκτης των συνολικών παραγγελιών για βιομηχανικά προϊόντα υποχώρησε στα χαμηλότερα από τον Αύγουστο του 1996.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Συνεχίστηκε το Μάη η υποχώρηση του τομέα των υπηρεσιών στη Ζώνη Ευρώ. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το «Reuter» μεταξύ 2.000 επιχειρήσεων του τομέα των υπηρεσιών, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονταν από αερομεταφορείς μέχρι καθαριστήρια, κατέδειξε ότι μειώνονται οι καινούριες επιχειρήσεις, η αισιοδοξία εξανεμίζεται και περικόπτονται περισσότερες θέσεις εργασίας, καθώς οι εταιρίες διαπιστώνουν ότι η βελτίωση της γεωπολιτικής κατάστασης δεν έχει μεταφραστεί σε ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων.

ΙΑΠΩΝΙΑ Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέδωσε στην ιαπωνική κυβέρνηση αυστηρή συνταγή για τη διευθέτηση των προβλημάτων της ιαπωνικής οικονομίας. H συνταγή του ΔNT προβλέπει την επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αύξηση της φορολογίας και μείωση των δαπανών, ώστε να συγκρατηθεί το διευρυνόμενο χρέος της χώρας. Παράλληλα, το ΔNT παραδέχεται ότι «τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι και τόσο ευχάριστα διότι απαιτούν δύσκολες επιλογές».

ΣΚΑΝΔΑΛΑ Ενα νέο κύκλο ερευνών εγκαινίασε η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) σε ό,τι αφορά τις λογιστικές ατασθαλίες και τις προσπάθειες χειραγώγησης της χρηματιστηριακής αγοράς. H SEC ζήτησε να της παραδοθούν ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλα έγγραφα, που φέρουν τις υπογραφές των επικεφαλής επενδυτικών τραπεζών της «Citigroup» και της «Morgan Stanley». Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας στους ισολογισμούς της IBM για το 2000 και 2001, οδηγούμενη στη μεγάλη αμερικανική εταιρία από ξεχωριστή έρευνα, η οποία διεξάγεται αυτήν την περίοδο στους λογαριασμούς πελάτη θυγατρικής της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ