ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο Σαρόν προκαλεί με δολοφονίες

Επισήμως, παραδέχεται η ισραηλινή κυβέρνηση ότι αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον εκπρόσωπο Τύπου της «Χαμάς» και αφήνει να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει την πολιτική της

Απειλεί η «Χαμάς», δυσφορεί ο Μπους, στον αέρα ο διάλογος Αμπάς με οργανώσεις

Την καταστροφή και το θάνατο έσπειραν τα ισραηλινά τανκς και ελικόπτερα

Associated Press

Την καταστροφή και το θάνατο έσπειραν τα ισραηλινά τανκς και ελικόπτερα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με επίσημη ανακοίνωση η ισραηλινή κυβέρνηση παραδέχτηκε, χτες βράδυ ότι αποπειράθηκε να δολοφονήσει το ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι. Τα ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν και δεύτερη φορά τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σπέρνοντας το θάνατο και καθιστώντας πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η κυβέρνηση Σαρόν είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει κατά το δοκούν τον «οδικό χάρτη». Η «Χαμάς» απειλεί με «σεισμό επιθέσεων» και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία για «πραγματικά τρομοκρατική επίθεση που υποσκάπτει τον οδικό χάρτη». Ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε τη δυσφορία του για τις ισραηλινές ενέργειες, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι, απτόητοι, διέρρεαν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις εναντίον στελεχών της «Χαμάς».

Στόχος πυραύλων από ισραηλινά ελικόπτερα έγινε, χτες νωρίς το μεσημέρι, το αυτοκίνητο του εκπροσώπου Τύπου και ηγετικού στελέχους της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας σωματοφύλακάς του, μια περαστική Παλαιστίνια και τραυματίστηκαν ο ίδιος, ο γιος του, 3 σωματοφύλακες και άλλοι 22 Παλαιστίνιοι. Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα, ισραηλινά ελικόπτερα αποπειράθηκαν να πλήξουν άλλο ένα αυτοκίνητο, που κινούνταν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγιε. Τελικά, επλήγη γειτονικό σπίτι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο 19χρονοι Παλαιστίνιοι και μία 16χρονη, ενώ τραυματίστηκαν περισσότερα από 30 άτομα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι 3 νεκροί είναι μέλη της οικογένειας του πρώην υπουργού Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο. Ενας ακόμη Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, το πρωί, νοτίως της Τζενίν.

Ισραηλινό ελικόπτερο σε δράση

Associated Press

Ισραηλινό ελικόπτερο σε δράση
Ο ισραηλινός στρατός, με ανακοίνωσή του, ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ραντίσι. «Απολύτως δικαιολογημένη» χαρακτήρισε τη «δολοφονία τρομοκρατών» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιόσεφ Λαπίντ, αν και άλλα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού εξέφραζαν δυσφορία καθώς ο στόχος ήταν πολιτικό πρόσωπο. Αργά το απόγευμα, από το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «ο Ραντίσι είναι ένας από τους πλέον ακραίους ηγέτες της εγκληματικής οργάνωσης Χαμάς και οφείλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, αφού η Π. Αρχή γνωρίζει πολύ καλά τις δραστηριότητές του αλλά δεν πράττει τίποτε γι' αυτό».

Ο ίδιος ο Ραντίσι δήλωνε ότι «το Ισραήλ στο εξής δε θα ζήσει ποτέ με ασφάλεια. Οσο οι Ισραηλινοί σκοτώνουν τα παιδιά μας και βρίσκονται στη γη μας, τα όπλα δε θα σιγήσουν στην Παλαιστίνη μέχρι να διώξουμε και τον τελευταίο Εβραίο από τη γη μας». Ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, προειδοποίησε το Ισραήλ «να περιμένει την απάντηση. Εφόσον στοχεύει Παλαιστινίους πολίτες, οι Ισραηλινοί πολίτες είναι στόχος». Η «Χαμάς», με ανακοίνωσή της, κάλεσε τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό να διακόψει επ' αόριστον κάθε διάλογο με την ισραηλινή ηγεσία και να εγκαταλείψει τον «οδικό χάρτη». Λίγες μόνο ώρες πριν την ισραηλινή επίθεση, η οργάνωση είχε, κατ' αρχάς, ανταποκριθεί θετικά στη νέα έκκληση του Παλαιστινίου πρωθυπουργού για διάλογο με στόχο τον τερματισμό των αντι-ισραηλινών επιθέσεων.

Για «τρομοκρατική ενέργεια» έκανε λόγο ο Μαχμούντ Αμπάς, ζητώντας την παρέμβαση των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Γιάσερ Αραφάτ μίλησε για «τορπιλισμό του οδικού χάρτη». Την επίθεση κατά του Ραντίσι καταδίκασαν η Αίγυπτος, η Συρία και η Σ. Αραβία τονίζοντας ότι υποσκάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία και τον προβληματισμό του Τζορτζ Μπους για τις ισραηλινές ενέργειες, οι οποίες «δε συμβάλλουν στην ασφάλεια του Ισραήλ και υποσκάπτουν τις παλαιστινιακές προσπάθειες πάταξης της τρομοκρατίας».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ράμσφελντ: «Θα εντοπίσουμε τον Σαντάμ και τα όπλα»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων δεν πρόκειται να τελειώσουν γρήγορα. Θα χρειαστεί αρκετός καιρός, μέχρι να εξαλειφθούν όλα τα απομεινάρια του καθεστώτος Χουσεΐν, τα οποία κρύβονται πίσω από αυτές». Αυτή είναι η πρόβλεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, για το μέλλον των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο Ράμσφελντ, μάλιστα, εκτίμησε ότι οι επιθέσεις αυτές ενθαρρύνονται από το γεγονός ότι δεν έχει εντοπιστεί ζωντανός ή νεκρός ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας υπεραμύνθηκε της άποψης ότι υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και διέψευσε κατηγορηματικά ότι η αμερικανική ηγεσία «αγνόησε» ή «παραποίησε» τις εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών πληροφοριών, οι οποίες υποστήριζαν ότι δεν υπάρχουν «αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη απαγορευμένων όπλων στο Ιράκ». Χθες, πάντως, άλλοι δύο γερουσιαστές, ο δημοκρατικός Τζέι Ροκφέλερ και ο ρεπουμπλικάνος Τζον ΜακΚέιν ζήτησαν δημοσίως τη διενέργεια έρευνας και τη διεξαγωγή σχετικής ανοιχτής συζήτησης σχετικά με τα στοιχεία που παρουσίασε η αμερικανική ηγεσία για το ιρακινό οπλοστάσιο, υποστηρίζοντας ότι «έχει θιχτεί σοβαρότατα η αξιοπιστία των ΗΠΑ».

Επιθέσεις, εκκαθαρίσεις και οικονομικές εμπλοκές

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση σε ύποπτες θέσεις «ανταρτών» βορείως της Βαγδάτης. Σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν 4 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ έγιναν 348 συλλήψεις. Η κατοχική διοίκηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι συνέλαβε άλλους 2 από τους 55 καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους. Από την πλευρά της, η συριακή ηγεσία υποστήριξε ότι αν εντοπιστούν Ιρακινοί αξιωματούχοι στη Συρία, θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στο Ιράκ, αλλά δεν πρόκειται να παραδοθούν απευθείας στις αμερικανικές δυνάμεις. Εκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών συγκλόνισε την πόλη Αντ Ντουανίγια, 120 χλμ νοτίως της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί.

Χθες, επέστρεψε στη Βαγδάτη, υπό τους πανηγυρισμούς υποστηρικτών του κόμματός του, του Συνταγματικού Μοναρχικού Κινήματος, ο γιος του τελευταίου βασιλιά του Ιράκ, ο Σαρίφ Αλί μπιν Χουσεΐν, που, μέχρι σήμερα, ήταν τραπεζίτης στο Λονδίνο. Ο ίδιος απέφυγε να ξεκαθαρίσει το αν θα επιδιώξει να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου να επανέλθει ο θεσμός της βασιλείας στο Ιράκ.

Η παρουσία του μπιν Χουσεΐν δημιουργεί νέα προβλήματα στην αμερικανική κατοχική διοίκηση, η οποία προκάλεσε γενική δυσαρέσκεια αποφασίζοντας να αναβληθεί η ανάδειξη προσωρινής κυβέρνησης και διορίζοντας ένα «συμβούλιο» ειδικών. Η δυσαρέσκεια λαμβάνει διαστάσεις οργής, ιδιαίτερα, μετά τη διατύπωση, εκ μέρους της κατοχικής διοίκησης, της πρόθεσης να προχωρήσει σε οικονομικές αναδιαρθρώσεις χωρίς, καν, να υπάρχει ιρακινή προσωρινή ηγεσία.

Μετά τον Πολ Μπρέμερ, χθες, και ο αρμόδιος «σύμβουλος» του υπουργείου Βιομηχανίας και Ορυκτών, Τιμ Κάρνεϊ, δήλωνε στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι «είναι μέγιστη η ανάγκη να υπάρξουν ξένες επενδύσεις στη χώρα, γι' αυτό και εντός του χρόνου θα ιδιωτικοποιηθούν οι περισσότερες κρατικές ιρακινές επιχειρήσεις». Ο Κάρνεϊ δε διευκρίνισε αν η πλειοψηφία των μετοχών θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Ιράκ ή θα περάσει στους ιδιώτες.

Οικονομικού περιεχομένου ήταν και η καταγγελία σε βάρος της αμερικανικής ηγεσίας που εκτόξευσε, χτες, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν. Οπως δήλωσε, η κυβέρνηση Μπους, διά μέσου της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), ανέθεσε, χωρίς διαγωνισμό, συμβόλαιο 157,1 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαιδευτική ανοικοδόμηση στο Ιράκ στην εταιρία «Creative Associates International», η οποία δεν έχει καν σχετική άδεια ασφαλείας για να διεκδικήσει ένα τέτοιο συμβόλαιο. Ο Λίμπερμαν μίλησε για «κλειστές αδιαφανείς διαδικασίες» και ζήτησε να επανεξεταστούν όλα τα συμβόλαια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Σε νέα δοκιμή του πυραύλου εδάφους - αέρος μέσου βεληνεκούς «Ακάς», προχώρησε χτες η Ινδία, για τρίτη φορά μέσα σε μια βδομάδα. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν αντέδρασε, καλώντας την Ινδία «να αποφασίσει» αν θα ακολουθεί πολιτική στρατιωτικών απειλών ή ειρηνευτικού διαλόγου...

ΛΙΜΑ.- Ενοπλοι μασκοφόροι απήγαγαν χτες περίπου 60 εργάτες, συμπεριλαμβανομένων και οκτώ αλλοδαπών, που εργάζονταν για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στο Περού για λογαριασμό αργεντίνικης εταιρίας. Οι απαγωγείς απαιτούν λύτρα ενός εκατομμυρίου δολαρίων, επικοινωνιακό εξοπλισμό και εκρηκτικά.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.- Ρόλο διαμεσολαβητή για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων στασιαστών και στρατιωτών του Λιβεριανού «προέδρου» Τσαρλς Τέιλορ επιχείρησε χτες να αναλάβει αντιπροσωπεία Δυτικοαφρικανών αξιωματούχων.

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Οι πρώτοι εκατό Γάλλοι στρατιώτες της στρατιωτικής αποστολής του Ευρωστρατού «Αρτεμις» έφθασαν χτες στη βορειοανατολική πόλη της ΛΔ Κονγκό, Μπουνία, για να επιβάλουν «ειρήνη» μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ των φυλών Χέμα και Λέντου.

ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ.- Τον 42χρονο Αριφίν μπιν Αλι, από τη Σιγκαπούρη, συνέλαβαν χτες οι ταϊλανδικές αρχές, θεωρώντας τον ύποπτο μέλος της ισλαμικής οργάνωση «Τζεμάγια Ισλαμίγια» και κατηγορώντας τον πως συμμετείχε στο σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων στις πρεσβείες πέντε χωρών στην Μπανγκόνγκ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Την επίσημη άδεια της αρμόδιας βρετανικής υπηρεσίας έλαβε χτες το ερευνητικό ίδρυμα γενετικής Ρόσλιν, με στόχο τη διενέργεια πειραμάτων σε ανθρώπινα εμβρυακά βλαστοκύτταρα. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, που θα επιχειρήσει την παραγωγή βλαστοκυττάρων με τη διαδικασία της «παρθενογένεσης», θα είναι ο δρ Ιαν Γούλμουτ, πατέρας του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού (προβατίνα Ντόλι).

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.- Πέντε Ολλανδές που είχαν στην κατοχή τους 24 κιλά ηρωίνης («αξίας» 700.000 δολαρίων) συνέλαβε χτες η στρατοχωροφυλακή στην Αττάλεια. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, συνελήφθησαν και έξι Τούρκοι σε Ολλανδία και Τουρκία...

ΤΟΚΙΟ.- Στην Ιαπωνία, ο θάνατος λόγω εργασιακής υπερκόπωσης, που πλήττει τις τελευταίες δεκαετίες ως επί το πλείστον διευθυντικά στελέχη, μηχανικούς, εργοστασιακούς εργάτες, γιατρούς και οδηγούς ταξί, λέγεται «καρόσι». Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση των ιαπωνικών αρχών, τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω «καρόσι» (εκδηλώνεται με τη μορφή εγκεφαλικών, καρδιακών προσβολών κλπ.) υπερδιπλασιάστηκαν μέσα στην τελευταία διετία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες μάχες, παλιά βρώμικα κόλπα

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τέσσερις μαχητές σκότωσαν χτες Αμερικανοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια μάχης στα σύνορα με το Πακιστάν. Οι δυνάμεις κατοχής, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, δεν είχαν απώλειες. Σε άλλο επεισόδιο επίσης χτες στην ίδια περιοχή, συνοριακό φυλάκιο επλήγη από άγνωστους με βομβιδοβόλο, χωρίς να αναφερθούν απώλειες από πλευράς των Αφγανών κυβερνητικών στρατιωτών. Στο Σπιν Μπολντάκ, παράλληλα, Αφγανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ανασύρθηκαν οι σοροί έξι μαχητών Ταλιμπάν. Επρόκειτο για θύματα των μαχών της περασμένης βδομάδας, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 40 μαχητές του έκπτωτου καθεστώτος του, πάντοτε εξαφανισμένου, Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ.

Η νέα έξαρση των μαχών στο Αφγανιστάν - για πολλοστή φορά φέτος - ήρθε μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον λεωφορείου Γερμανών στρατιωτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν ολοκληρώσει τη θητεία τους στην ISAF και μετέβαιναν στο αεροδρόμιο για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Τέσσερις γύρισαν σε σάκους για πτώματα - άλλοι 29 τραυματίες, πολλοί σοβαρά. Ο συνολικός απολογισμός της επίθεσης, που ο «Πρόεδρος»Χαμίντ Καρζάι απέδωσε σε «ξένους τρομοκράτες», είναι επτά νεκροί, μαζί με ένα διερχόμενο νεαρό Αφγανό.

Στο μεταξύ, πληροφορίες που δημοσίευσε χτες η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν προχωρήσει τους τελευταίους δύο μήνες σε μια «μυστική επιχείρηση» ψεκασμού των καλλιεργειών οπίου κοντά στην οροσειρά Τόρα Μπόρα. Τις ίδιες πληροφορίες αναφέρει και η εφημερίδα «Νιούς» του Πακιστάν, η οποία μάλιστα, επικαλούμενη μαρτυρίες χωρικών, γράφει πως τέσσερα παιδιά και μία γυναίκα που κατανάλωσαν κάποια «ψεκασμένα» από τους Αμερικανούς αγροτικά προϊόντα έχασαν τη ζωή τους. Αμερικανοί διπλωμάτες στην Καμπούλ διαψεύδουν ότι υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα σε εξέλιξη. Πάντως, στην Κολομβία είχαν σημειωθεί εκτεταμένοι ψεκασμοί με βιολογικά τροποποιημένο - από την εταιρία «Monsanto» - φυτοκτόνο μύκητα, στο πλαίσιο του αμερικανικού πολέμου κατά των ναρκωτικών («Ρ», 27 Μάη 2001).

ΤΣΕΧΙΑ
Αντικομμουνιστική δίκη

ΠΡΑΓΑ.--

Ο 79χρονος Κάρελ Χόφμαν καταδικάστηκε χτες από τσεχικό δικαστήριο σε 4ετή κάθειρξη για «κατάχρηση εξουσίας» κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Αυγούστου του 1968. Ο Χόφμαν, που έγινε ο πρώτος κομμουνιστής αξιωματούχος που καταδικάζεται για τα γεγονότα του 1968, ήταν τότε διευθυντής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Η δίκη του Χόφμαν ωστόσο, όπως κατήγγειλαν και οι δικηγόροι του, είχε μετατραπεί σε θέατρο. Το κλίμα που είχαν δημιουργήσει πολιτικοί αλλά και τα μέσα ενημέρωσης δεν άφηνε πολλά περιθώρια για μια πραγματικά αντικειμενική διαδικασία. Οπως δήλωσε και ο Κόλια Κιούμπτσεκ, δικηγόρος του Χόφμαν: «Η ελίτ που κυβερνά σήμερα την Τσεχία προσπαθεί να επιδείξει την αντικομμουνιστική της στάση 13 χρόνια μετά από την άνοδο της στην εξουσία». Ο Χόφμαν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ενώ ο Κιούμπτσεκ δήλωσε ότι ευελπιστεί πως η απόφαση θα καταρριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέο απεργιακό κύμα σαρώνει τη χώρα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρέλυσε, χτες, η Γαλλία από την πανεθνική απεργία που πραγματοποίησαν τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα με αφορμή την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων. Οι κυβερνητικές προτάσεις έχουν προκαλέσει έκρηξη οργής στους Γάλλους εργαζομένους που καλούνται να εργάζονται περισσότερα χρόνια, να καταθέτουν μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές εισφορές και να επιτρέψουν τη διαχείριση των χρημάτων των συνταξιοδοτικών τους ταμείων από «ανεξάρτητους θεσμούς για να τα επενδύσουν».

Στην απεργία και στις διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, συμμετείχαν καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι όλων των κλάδων, λιμενεργάτες, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στις τηλεπικοινωνίες, στις τράπεζες, στα νοσοκομεία ενώ καθηλωμένα, εκτός από ορισμένα δρομολόγια ασφαλείας, παρέμειναν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο Παρίσι όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Κοινοβούλιο και συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις.

Εφυγε ο σ. Μέιρ Βίλνερ

Συλλυπητήρια επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Με αφορμή την είδηση του θανάτου του Μέιρ Βίλνερ, προσωπικότητας του κομμουνιστικού κινήματος στο Ισραήλ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απέστειλε στο ΚΚ Ισραήλ την ακόλουθη συλλυπητήρια επιστολή:

«Με μεγάλη μας λύπη, πληροφορηθήκαμε το θάνατο του σ. Μέιρ Βίλνερ, μιας εξέχουσας προσωπικότητας στο κομμουνιστικό κίνημα στο Ισραήλ και διεθνώς. Η προσφορά του και η πλούσια δράση του μέχρι το τέλος της ζωής του στην υπόθεση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και της υπεράσπισης του δικαιώματος των Παλαιστινίων να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους και το δικό τους κράτος δίπλα στο Ισραήλ, καθώς και η παρουσία του στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και η υπεράσπιση των ιδανικών του σοσιαλισμού, αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη και για τους κομμουνιστές στην Ελλάδα που είχαν την τιμή να τον γνωρίσουν από κοντά και να ανταλλάξουν πολλές γόνιμες σκέψεις και πείρα μαζί του.

Δεχτείτε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλειά του».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Σε κίνδυνο φυλές ιθαγενών

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-

Περισσότεροι από 50 Ινδιάνοι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Αμαζονίας στη Βραζιλία, εξαιτίας των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ διαφορετικών και φερόμενων ως αντιπάλων φυλών ιθαγενών. Κατά την εβδομαδιαία επιθεώρηση της Βραζιλίας «Βέζα», οι φυλές των ιθαγενών δεν είχαν καμία επαφή με το «σύγχρονο πολιτισμό».

«Ενα έγκλημα οδήγησε σε ένα κύμα αντιποίνων κι εκτιμάται πως ήδη υπάρχουν 51 νεκροί, χωρίς να συνυπολογίζονται έξι αγνοούμενοι, σε έναν πόλεμο που μπορεί να έχει οδηγήσει στον αφανισμό μία εθνότητα που δεν είχε επαφές με τους πολιτισμένους», υπογραμμίζει το περιοδικό, ενώ ο ανθρωπολόγος Ζοζέ Κάρλους Μεϊρέλες, ο οποίος ζει επί 17 χρόνια στην Αμαζονία, έχοντας ως στόχο ζωής την προστασία των ιθαγενών πληθυσμών, προειδοποιεί ότι «εάν ενταθεί ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση ενός πληθυσμού, που ακόμη ούτε που τον γνωρίζουμε».

Πάντως, το Εθνικό Ιδρυμα των Ινδιάνων (FUNAI) δεν έχει δημοσιεύσει κανένα σχόλιο ή πληροφορία αναφορικά με τις συγκρούσεις που πιθανολογούνται ότι ξεκίνησαν εδώ και δύο βδομάδες. Επίσης κανένας ειδικός δεν έχει ακόμη καταφέρει να μεταβεί επιτόπου για να εκτιμήσει το εύρος των συγκρούσεων, τονίζει το «Βέζα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ