Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες μάχες, παλιά βρώμικα κόλπα

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τέσσερις μαχητές σκότωσαν χτες Αμερικανοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια μάχης στα σύνορα με το Πακιστάν. Οι δυνάμεις κατοχής, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, δεν είχαν απώλειες. Σε άλλο επεισόδιο επίσης χτες στην ίδια περιοχή, συνοριακό φυλάκιο επλήγη από άγνωστους με βομβιδοβόλο, χωρίς να αναφερθούν απώλειες από πλευράς των Αφγανών κυβερνητικών στρατιωτών. Στο Σπιν Μπολντάκ, παράλληλα, Αφγανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ανασύρθηκαν οι σοροί έξι μαχητών Ταλιμπάν. Επρόκειτο για θύματα των μαχών της περασμένης βδομάδας, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 40 μαχητές του έκπτωτου καθεστώτος του, πάντοτε εξαφανισμένου, Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ.

Η νέα έξαρση των μαχών στο Αφγανιστάν - για πολλοστή φορά φέτος - ήρθε μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον λεωφορείου Γερμανών στρατιωτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν ολοκληρώσει τη θητεία τους στην ISAF και μετέβαιναν στο αεροδρόμιο για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Τέσσερις γύρισαν σε σάκους για πτώματα - άλλοι 29 τραυματίες, πολλοί σοβαρά. Ο συνολικός απολογισμός της επίθεσης, που ο «Πρόεδρος»Χαμίντ Καρζάι απέδωσε σε «ξένους τρομοκράτες», είναι επτά νεκροί, μαζί με ένα διερχόμενο νεαρό Αφγανό.

Στο μεταξύ, πληροφορίες που δημοσίευσε χτες η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν προχωρήσει τους τελευταίους δύο μήνες σε μια «μυστική επιχείρηση» ψεκασμού των καλλιεργειών οπίου κοντά στην οροσειρά Τόρα Μπόρα. Τις ίδιες πληροφορίες αναφέρει και η εφημερίδα «Νιούς» του Πακιστάν, η οποία μάλιστα, επικαλούμενη μαρτυρίες χωρικών, γράφει πως τέσσερα παιδιά και μία γυναίκα που κατανάλωσαν κάποια «ψεκασμένα» από τους Αμερικανούς αγροτικά προϊόντα έχασαν τη ζωή τους. Αμερικανοί διπλωμάτες στην Καμπούλ διαψεύδουν ότι υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα σε εξέλιξη. Πάντως, στην Κολομβία είχαν σημειωθεί εκτεταμένοι ψεκασμοί με βιολογικά τροποποιημένο - από την εταιρία «Monsanto» - φυτοκτόνο μύκητα, στο πλαίσιο του αμερικανικού πολέμου κατά των ναρκωτικών («Ρ», 27 Μάη 2001).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ