ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
Επίδειξη ενότητας ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Επίδειξη ενότητας του γαλλογερμανικού άξονα και αποφασιστικότητας να διαδραματίσει το ρόλο του ως «ατμομηχανής» της ΕΕ σε όλους τους τομές, έκαναν χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες μετά την καθιερωμένη συνάντησή τους πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι Σιράκ και Σρέντερ τοποθετήθηκαν στα κυριότερα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Ανέφεραν ότι υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα το σχέδιο για το μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπέβαλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, Ζισκάρ Ντ' Εστέν, και ότι είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν ουσιαστικά προκειμένου να υπάρξει θετική κατάληξη των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική, στις 19 και 20 του μήνα. «Υπάρχει πλέον η ευοίωνη προοπτική και μία καλή ευκαιρία να έχουμε μία επιτυχή κατάληξη στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε ο Σρέντερ, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως «υιοθετούμε χωρίς "ναι μεν, αλλά..." το σχέδιο», υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού προκειμένου «η Θεσσαλονίκη να επιτύχει...».

«Δεν υπάρχει κανένα διμερές πρόβλημα μεταξύ μας και πολύ σπάνια υπήρχε τέτοιο επίπεδο συνεργασίας στη βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης», είπε ο Σρέντερ, ενώ ο Σιράκ - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - είπε πως η στενότατη συνεργασία Γερμανίας-Γαλλίας όχι μόνο δε δημιουργεί προβλήματα σε άλλους εταίρους, αλλά αποτελεί αξίωση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, υπενθυμίζοντας την κριτική που ασκήθηκε στις δύο χώρες, ότι «φρενάρουν» τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν υπήρχαν μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου «τριβές» και διαφωνίες, όπως αυτές που υπήρχαν πριν και που κορυφώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας.

Η «συνταγή της επιτυχίας», κατά τον Σρέντερ, έγκειται στο να κατανοεί και να συνυπολογίζει η κάθε πλευρά τα συμφέροντα της άλλης... Αυτό ισχύει, π.χ., για την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), όπου η Γερμανία παίρνει υπόψη της τα ειδικά συμφέροντα της Γαλλίας, και για τη βιομηχανική πολιτική, όπου η Γαλλία παίρνει υπόψη της τα συμφέροντα της Γερμανίας... Σε αυτό το πνεύμα Σιράκ και Σρέντερ χειρίστηκαν την προετοιμασία της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες θα επιμείνουν στο να παραμείνει η οροφή των δαπανών ως έχει. «Ο συμβιβασμός των Βρυξελλών ισχύει...», είπε ο Σρέντερ.

Στρατιωτικές αποστολές - Αφγανιστάν-Κονγκό

Αντίστοιχα συναινετική ήταν και η κατάληξη σχετικά με τη συμμετοχή της Γερμανίας στην υπό γαλλική ηγεσία ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ, με εντολή των Ηνωμένων Εθνών, στο Κονγκό. Η επίθεση που σημειώθηκε στην Καμπούλ ενάντια σε γερμανική περίπολο της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν - με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Γερμανών, των οποίων οι σοροί μεταφέρθηκαν χτες στη Γερμανία, και το βαρύ τραυματισμό άλλων 28 στρατιωτών - διαμόρφωσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα όχι μόνον ένα ακόμη πιο «αρνητικό» κλίμα για μία ενδεχόμενη συμμετοχή γερμανικών μονάδων στην αποστολή του Κονγκό, αλλά έθεσε και γενικότερα το θέμα της συνέχισης της γερμανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, με τη μορφή ερωτημάτων για τα μέτρα ασφάλειας, τον εξοπλισμό και την αριθμητική ισχύ της. «Το συμβάν - είπε ο Σρέντερ, αναφερόμενος στην επίθεση της Καμπούλ - όσο τραγικό και να είναι δεν μπορεί να οδηγήσει στην αναθεώρηση της θέσης αρχής που έχουμε λάβει για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας». «Ο Πρόεδρος Σιράκ δε διατύπωσε την παραμικρή απαίτηση έναντι της Γερμανίας για την αποστολή του Κονγκό», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι αυτονόητο πως θα βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και όχι παραπάνω και πως στο μέτρο αυτό θα βοηθήσουμε ευχαρίστως». Ο Σιράκ έσπευσε αμέσως να στηρίξει τον Σρέντερ, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες που έχει αναλάβει η Γερμανία στις άλλες ειρηνευτικές αποστολές που «τρέχουν» και δηλώνοντας πως «το σημαντικό είναι, ως μήνυμα, ότι η Γερμανία θα είναι παρούσα σε αυτήν την πρώτη στρατιωτική ειρηνευτική αποστολή που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση εκτός των ορίων της Ευρώπης...».

Αναφορικά με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να συνεχίσει η Βρετανία να παραμένει εκτός της ζώνης του ευρώ, οι δύο πολιτικοί την ερμήνευσαν κυρίως στην κατεύθυνση της αναβολής και όχι της απόρριψης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ναι» στην κατάργηση του βέτο

Υπέρ της κατάργησης του βέτο στο πλαίσιο της ΕΕ, ακόμα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας τάσσεται η ηγεσία της ΝΔ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα το σύστημα της «ενισχυμένης συνεργασίας».

Τις θέσεις του κόμματος συνόψισε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου μετά από σύσκεψη που έγινε στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του προεδρείου της Συντακτικής Συνέλευσης που θα διαμορφώσει το τελικό κείμενο για τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Ξεκινώντας από την αφετηρία ότι η ΝΔ στηρίζει «την επέκταση της κοινοτικής μεθόδου στην ΕΕ και όχι της διακυβερνητικής συνεργασίας», ο Θ. Ρουσόπουλος αποσαφήνισε ότι «συμφωνούμε με την επέκταση του συστήματος ενισχυμένης πλειοψηφίας, εκτός από θέματα βασικού συνταγματικού χαρακτήρα, όπως η προσχώρηση νέων κρατών - μελών, όπου πρέπει να υπάρχει ομοφωνία». Οσον αφορά τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής είπε ότι «δεχόμαστε το σύστημα της ενισχυμένης συνεργασίας, με τη δυνατότητα των μελών, που δε θέλουν εξαρχής να συμμετάσχουν, να αλλάξουν γνώμη και να προσχωρήσουν». Ακόμα η ΝΔ δέχεται «το σύστημα αποφάσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία, μόνο αν γίνει δεκτή η ρήτρα αλληλεγγύης για συνδρομή, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, των κρατών - μελών από οπουδήποτε και αν δεχτούν επίθεση, είτε τρομοκρατική είτε στρατιωτική».

Τάσσεται ακόμα υπέρ της Κομισιόν ως εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ και με πρόεδρο εκλεγμένο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και της υπόδειξης από κάθε κράτος - μέλος ενός επιτρόπου ισότιμου, όχι μόνο έως το 2009, αλλά και μετά. Ακόμα υποστηρίζει την εναλλαγή των κρατών - μελών στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για ένα έτος.

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους

Από τις 15 Ιούλη οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους θα μπορούν να υποβάλουν στο δήμο όπου διαμένουν σχετική αίτηση. Οι πρώτοι νέοι εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών θα ολοκληρωθούν στις 31 Δεκέμβρη, που σημαίνει ότι, αν οι εκλογές διεξαχθούν μέσα στο 2003, οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι. Στον τόπο διαμονής τους θα ψηφίσουν, εφόσον οι εκλογές γίνουν το 2004. Σχετική καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του Ιούνη, ενώ από τις 17 έως τις 27 του ίδιου μήνα θα διοργανωθούν εννέα ημερίδες εκπαίδευσης των δημοτικών υπαλλήλων. Σημειώνουμε ότι οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους για τους υποψηφίους της περιφέρειας όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός, Κ. Σκανδαλίδης, δεσμεύτηκε πως στο εξής τα κόμματα της Βουλής θα ενημερώνονται με δισκέτα για τα στοιχεία της τελευταίας κάθε φορά αναθεώρησης. Ο ίδιος ενημέρωσε και για τα στοιχεία της τελευταίας αναθεώρησης του 2003. Σύμφωνα με αυτά, το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.827.831, έναντι 9.932.865 της προηγούμενης καταμέτρησης. Οι διπλοεγγεγραμμένοι μειώθηκαν στους 24.250, έναντι 33.854 της προηγούμενης αναθεώρησης. Υπάρχουν ακόμη 22.190 διπλοεγγεγραμμένες γυναίκες με κριτήριο το γένος. Συνολικά, δηλαδή, παραμένουν 46.440 διπλοεγγεγραμμένοι.

Για τους Βορειοηπειρώτες

Απαντώντας σε χθεσινά δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για την απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε 300.000 Βορειοηπειρώτες, ο Κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «εθνικό θέμα», η υλοποίηση, όμως, του οποίου προσκρούει στην πολιτική της Αλβανίας, η οποία αρνείται τη διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με τον υπουργό, εκκρεμεί συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, ο οποίος, σε προηγούμενη σύσκεψη που είχαν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης της διπλής υπηκοότητας, ωστόσο σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει δέσμευση και σε ανώτερο επίπεδο. Ο Κ. Σκανδαλίδης συμπλήρωσε ότι, εφόσον υπογραφεί σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η πολιτογράφηση των Βορειοηπειρωτών θα γίνει βάσει των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος και, κατά συνέπεια, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα μικροκομματικής εκμετάλλευσης των ομογενών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσσόπουλος, δήλωσε πως «η συζήτηση και πολύ περισσότερο η μελλοντική εφαρμογή πρέπει να γίνει κατά τρόπο, ώστε να διασφαλίζονται επαρκείς εγγυήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, όπως η δυνατότητα επιστροφής και παραμονής στις εστίες τους και ο έλεγχος επί των περιουσιών τους» και χαρακτήρισε «αδιανόητη, ειδικά παραμονές εκλογών, οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του εκλογικού σώματος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αντίστοιχη της Αλβανίας και αρνήθηκε «μικροκομματική λογική στην προσέγγιση του θέματος», λέγοντας ότι οι Βορειοηπειρώτες θα ψηφίσουν όλα τα κόμματα.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη, στις 22.00, μια συζήτηση του Γιάννη Ευσταθίου με τους Γιάννη Σφυρή, υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, με θέμα: «Σύνοδος Κορυφής και Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Αν δεν μπορέσει να συγκροτηθεί το αντιφιλελεύθερο-πατριωτικό-προοδευτικό μέτωπο, το ΔΗΚΚΙ θα αποφασίσει την αυτόνομη κάθοδό του στις ερχόμενες εκλογές, δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας. Απηύθυνε ξανά κάλεσμα στα κόμματα και στις κινήσεις της Αριστεράς με σκοπό να συζητήσουν τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, όπως είπε, δηλώνοντας ότι η πρόσκληση αυτή γίνεται για τελευταία φορά. Στην περίπτωση που κατέβει αυτόνομα στις εκλογές το ΔΗΚΚΙ, υπογράμμισε ο Δ. Τσοβόλας, θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό να υπερψηφίσει το κόμμα του για να μπει στη Βουλή και να προσπαθήσει από τη θέση του στο Κοινοβούλιο να προωθήσει τη συγκρότηση αυτού του πόλου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, στις δηλώσεις του ήταν ιδιαίτερα αυστηρός με τον Ν. Κωνσταντόπουλο, από τον οποίο ζήτησε να μην προκαλεί όπως έκανε με τις τελευταίες του δηλώσεις. Μάλιστα τού ζήτησε να βγει και να το πει αν δε θέλει να καθήσει στο κοινό τραπέζι, όπως και να εξηγήσει πώς γίνεται κάπου να συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ και κάπου αλλού να το καταγγέλλει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ