ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Νομιμοποίησαν όλες τις «ματσαραγκιές» στο χώρο των μίντια

Ψηφίστηκαν όλα τα επίμαχα άρθρα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τύπου

Με την ψήφιση των επίμαχων άρθρων που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ισχύουσα διαπλοκή ιδιοκτητών ΜΜΕ και κυβέρνησης, συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τύπου που αφορά και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των σχετικών εταιριών. Υπέρ του νομοθετήματος τάχτηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλει στη διαφάνεια στο χώρο της ενημέρωσης, ενώ τα άρθρα καταψήφισε με κατηγορηματικό τρόπο το ΚΚΕ.

«Νομιμοποιείτε ό,τι "ματσαραγκιά" έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα μίντια», δήλωσε για το νομοθέτημα η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιανά Κανέλλη, «ταυτίζοντας και εξομοιώνοντας τον ενεχυριούχο δανειστή με τον βασικό μέτοχο. Φτιάχνετε μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ! Θα περάσουν όλοι θα πάρουν τον νόμο Πρωτόπαππα και θα κάνουν μια βουτιά μέσα για ό,τι έχουν υπογράψει και εκβιάσει». Παράλληλα, η Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι «καταστρατηγείτε το ασυμβίβαστο μεταξύ παραγωγού και εταίρου», τονίζοντας ότι θα μπορεί κάποιος μεγαλομέτοχος να είναι και προμηθευτής του δημοσίου, μέσω παροχής της παραγωγής σε υπεργολάβους.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση ότι «υποχρεώνεστε να υποχωρήσετε σε τεράστια συμφέροντα», σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο». Τέλος, η Λιάνα Κανέλλη τάχτηκε κατά της δημιουργίας ινστιτούτου για τα νομικά δεδομένα στο χώρο των ΜΜΕ που προτείνει το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως με τα ίδια χρήματα το υπουργείο Τύπου θα μπορούσε να φτιάξει μια βάση νομικών δεδομένων συνεργαζόμενο με τις νομικές ενώσεις που υπάρχουν στη χώρα.

Σύμφωνα με τροποποίηση που επέφερε στο νομοθέτημα ο υπουργός Τύπου, μεταφέρονται και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εταιρίας με τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, τυχόν διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται για τη χρήση παράνομων μηχανημάτων εκπομπής σήματος.

Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Υποτελείς θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις βαλκανικές χώρες

Επεξηγώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σύμφωνο σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Κώστας Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Το ψήφισμα αποτελεί μία ξεδιάντροπη ομολογία για το πώς εννοεί η ΕΕ τη "συνεργασία" με τις βαλκανικές χώρες. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει και στους πιο δύσπιστους γιατί έγιναν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία και πού αποσκοπούσε η διάλυσή της.

Στα πλαίσια μιας καθαρά επιθετικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής για τις νέες αγορές των Βαλκανίων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις βαλκανικές χώρες να προσεγγίσουν τα Ευρωενωσιακά και τα ευρωατλαντικά πρότυπα, να θέσουν σαν μοναδική προοπτική τους την ένταξη στην ΕΕ, να αλλάξουν την πολιτική τους δομή και την εσωτερική τους νομοθεσία, να καταδικάσουν το παρελθόν τους. Τις καλεί ακόμα να φροντίσουν για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος δίωξης, φακελώματος και πληροφοριών, να εκπαιδεύσουν την Αστυνομία τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπόλ, να συνεργαστούν πλήρως με το «δικαστήριο» για τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και να μεταρρυθμίσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.

Αυτό είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ χτίζουν την πολιτική τους διείσδυσης στα Βαλκάνια. Υποδούλωση, κατάργηση κάθε έννοιας εθνικής ανεξαρτησίας, ώστε να διευκολυνθεί η διείσδυση των μονοπωλίων και η καταλήστευση λαών και χωρών.

Καταψηφίζοντας το αισχρό αυτό κείμενο, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ τονίζουμε ότι γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό της ΕΕ, ενάντια στα μονοπωλιακά συμφέροντα».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση αύριο Σάββατο 14/6, στις 9.15 μ.μ., στην παραλιακή ταβέρνα «Ο Μιχάλης», στη Νέα Λάμψακο.

-- Η ΚΟ Θεσπιών του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτικό μνημόσυνο, στη μνήμη του αγωνιστή - αντιστασιακού - κομμουνιστή ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΕΛΩΝΗ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Ιούνη 2003, στις 12 το μεσημέρι, στην ταβέρνα «ΞΥΔΩΝΑΣ», στο Μαυρομάτι Θηβών.

- Περιοδεία και συνάντηση με τοπικούς φορείς, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 17/6 η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, στον Πόρο και στο Γαλατά.

Στην Αθήνα

-- Εκδήλωση με θέμα «Με τις αγωνιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της "Δράσης" στη Θεσσαλονίκη», διοργανώνουν οι ΚΟΒ Εξαρχείων - Γκύζη του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες ΟΒ της ΚΝΕ, σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στα Παναθήναια, με ομιλητή τον Στ. Λάμπρου, μέλος της ΚΕΟΕ και του Γραφείου της ΚΟΑ.

- Εκδήλωση - συζήτηση για τη Λαϊκή Αντισύνοδο της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν οι ΚΟΒ Κυψέλης του ΚΚΕ και οι ΟΒ Κυψέλης της ΚΝΕ την Τετάρτη 18/6, στις 7.30 μ.μ., στο θεατράκι της Φωκίωνος.

-- Στις 17/6, στον τομέα κατασκευών της ΔΕΗ, Πειραιώς 72 και Δ. Καραολή, απέναντι από την «ΕΛΑΪΣ», στις 7.30 το πρωί, θα περιοδεύσει ο Π. Γρατσάνης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

- Στις 18/6, στις 11 π.μ. ο Δ. Κυπραίος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Στα Γιάννενα

Περιοδείες - συζήτηση για την πολιτική πρόταση του Κόμματος πραγματοποιούν, σήμερα Παρασκευή 13 Ιούνη:

- Στην πρωινή βάρδια, στις 6 π.μ., στο χώρο του εργοταξίου του Δήμου Ιωαννίνων, συζήτηση με τους εργαζόμενους με τον Θόδωρο Γουλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 12 το μεσημέρι, στο εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗΣ, συζήτηση με τους εργαζόμενους με τον Γιάννη Ποσοτίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Καρδίτσα

Σήμερα Παρασκευή

- Περιοδεία της ΝΕ, με επικεφαλής τον Β. Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας.

- Πλατιά σύσκεψη στο Λεοντάρι.

- Ανοιχτή συγκέντρωση στην Αχλαδιά.

Αύριο Σάββατο

- Ανοιχτές συγκεντρώσεις στο Καππαδοκικό και στο Καρποχώρι.

Την Κυριακή 15/6

- Ανοιχτή συγκέντρωση στην Κυψέλη και πλατιά σύσκεψη στο Γραμματικό.

Σε Μαγνησία - Λάρισα

Σήμερα Παρασκευή

- Πλατιές συσκέψεις στις συνοικίες Ν. Δημητριάδα και Νεάπολη του Δήμου Βόλου.

- Συγκέντρωση στην Αμυγδαλή Λάρισας.

Στην Κρήτη

- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Το πρόβλημα της ανεργίας και των απολύσεων - Η πρόταση του ΚΚΕ για την αντιμετώπισή τους», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιούνη στις 8 το βράδυ, στο Πάρκο Γεωργιάδη, στο Ηράκλειο. Την εκδήλωση οργανώνουν από κοινού οι Εργατικές και Κλαδικές ΚΟΒ της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ. Ομιλήτρια θα είναι η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Τσάμπα μάγκας

Με τους καλούς τρόπους, πολλές φορές χάνουμε ο καθένας και τους τρόπους και τους τόπους μας. Γιατί οι καλοί τρόποι σε βάζουν από την αρχή σε μια διαδικασία από το να βρεις ποιος είσαι και πού πηγαίνεις μέχρι τι ρόλο έχεις στην πολιτική ανάπτυξη της Ευρώπης. Βέβαια, άνθρωπος είσαι, όραση έχεις και αυτιά, και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζεις, όπως και να το κάνουμε, σε εξοργίζει. Αλλά κάνεις υπομονή. Γιατί έχεις καλούς τρόπους, πρώτον, και δεύτερον γιατί είσαι πολίτης της μεγάλης Ευρώπης. Και ανταλλάσσεις τρυφερά λόγια με λογίους στην αγορά, ακούς για τα υπαρξιακά τους προβλήματα, και ύστερα επιστρέφεις στο σπίτι. Για μια στιγμή κοιτάς στον καθρέφτη και σε καταλαμβάνει μια μυστική χαρά. Μέσα σου βλέπεις έναν νεαρό χούλιγκαν που φωνάζει: «Και τα μυαλά στα κάγκελα!».

Τότε ακριβώς ο έφηβος της επανάστασης και της Κούβας, αυτός που δεν έχει να χάσει τίποτε, δηλαδή ο Φιντέλ, αποφασίζει για παιδαγωγικούς λόγους να σου πει πού ανήκεις και τι σε περιμένει. Οι καλοί τρόποι τώρα, μπροστά στην αλήθεια, που ως γνωστόν είναι επαναστατική, το βάζουν όπως πάντα στα πόδια. Λέει ο Φιντέλ: «Μια μικρή συμμορία, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώνεται με τον φασιστικό ιμπεριαλισμό, που υπηρετεί επονείδιστα τη νεοφασιστική κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μας περιμένουν μεγάλες μάχες».

Με δυο λόγια, αγαπητά μου παιδιά, ο Φιντέλ λέει σε μένα, τον Ευρωπαίο, πως ανήκω σε μια μικρή συμμορία και ως εκ τούτου είμαι, κατά τη λαϊκή έκφραση, τσάμπα μάγκας. Ο Γιωργάκης, ο υπουργός Εξωτερικών, αν αγνοεί αυτήν την υπέροχη λαϊκή έκφραση, ας την παραδώσει στο διπλωματικό σώμα για να του τη μεταφράσουν. Αν, ωστόσο, και διά της διπλωματίας είναι αδύνατον να μεταφραστεί, ο υπουργός μπορεί να δοκιμάσει να την κατανοήσει απλώς κοιτάζοντας τον γαλάζιο ουρανό: Τα τουρκικά F16 ποζάρουν για να τα ζωγραφίσουμε. Και οι ουρανοί, Γιωργάκη, κατά το πατριωτικόν άσμα, μόνο δικοί μας δεν είναι.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Γεννητούρια

Ευχές για τα δίδυμα, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, που έφερε στον κόσμο τις πρώτες πρωινές ώρες χθες η σύζυγός του, δέχτηκε ο Κ. Καραμανλής από τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και από στελέχη και μέλη του κόμματός του.

Η είδηση της γέννησης των διδύμων δόθηκε από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ και αμέσως στο μαιευτήριο άρχισαν να φτάνουν λουλούδια και δώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ