ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ο λαός θα πληρώσει, οι Καναδοί ξανά κερδισμένοι

Οι εργαζόμενοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημόσιες επιχειρήσεις και άλλοι φορείς θα κληθούν τελικά, με βάση τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, να πληρώσουν το ...μάρμαρο για τη μετατροπή των μεταλλείων της Χαλκιδικής σε μια ιδιαίτερα κερδοφόρα για το ιδιωτικό κεφάλαιο επιχείρηση, ώστε, απρόσκοπτα και με τα κέρδη εγγυημένα, να περάσει αργότερα ολοκληρωτικά σε κάποιο ξένο επιχειρηματικό όμιλο. Απολύσεις και καταβολή δημόσιου χρήματος, είναι το σχέδιο που διαπραγματεύεται με ξένο επιχειρηματικό όμιλο και με ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες η κυβέρνηση, η οποία κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της για τις τελικές ρυθμίσεις. Χτεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν πως στο νέο σχήμα θα μετέχουν και οι Καναδοί της ΚΙΝΡΟΣ, που προχτές δήλωναν ότι αποχωρούν.

Οι απολύσεις άγνωστου αριθμού εργαζομένων στα Μεταλλεία της Κασσάνδρας είναι ένας από τους όρους, στους οποίους έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τον - άγνωστο ακόμα - ξένο επενδυτή, ο οποίος προβλέπεται να ηγηθεί του νέου επιχειρηματικού σχήματος. Αυτά προκύπτουν από χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Χ. Πάχτα, ο οποίος χθες το πρωί είχε συνάντηση με τους ξένους επενδυτές. Στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι «μετά τον κύκλο των διαβουλεύσεων μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει διάδοχο σχήμα. Τα μεταλλεία θα επαναλειτουργήσουν». Πάντα κατά τον Χ. Πάχτα, για τα τρέχοντα θέματα επαναλειτουργίας των μεταλλείων, θα απαιτηθούν 22 εκατ. ευρώ και για την ολοκλήρωση της επένδυσης 250 εκατ. ευρώ.

Για τους υπό απόλυση εργαζόμενους, οι κυβερνητικές προσπάθειες εστιάζονται στην κατεύθυνση της αποφυγής κοινωνικών αντιδράσεων και ενσωμάτωσης των εργαζομένων στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Προκειμένου να δελεάσει τους μεταλλωρύχους που παραμένουν κλεισμένοι στις στοές των μεταλλείων, ο Χ. Πάχτας ανέφερε ότι βρίσκονται σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας για την προώθηση προγραμμάτων συνταξιοδότησης, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτούς που βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης.

Ο ΣΕΒ

Σε ένα «ρεσιτάλ» κυνισμού και εκβιασμών, επιδόθηκε στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος χτες, αναφερόμενος στην τύχη των μεταλλείων στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Ηταν χαρακτηριστική η φράση του, «δεύτερο κορόιδο σαν τη TVX δεν πρόκειται να βρούμε», ενώ επανέλαβε αρκετές φορές πως η εξέλιξη με τα μεταλλεία αποτελεί ένα «μάθημα». Η άποψη του προέδρου ήταν σαφέστατη: Τα μεταλλεία, είπε, πρέπει να συντηρηθούν με ελάχιστο κόστος, που θα το αναλάβει η ΛΑΡΚΟ, μέχρι να βγουν οι άδειες λειτουργίας, οπότε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρησή τους σε ιδιώτη!!! Τότε «το κράτος θα πάρει τα λεφτά του», κατέληξε ο Ο. Κυριακόπουλος. Μάλιστα, τόνισε ότι «ο ΣΕΒ είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά αυτό ίσως είναι το μόνο σχέδιο που θα ήμασταν υπέρ των κρατικοποιήσεων», εννοώντας ως «κρατικοποίηση» να πληρώσει ο ελληνικός λαός για να προετοιμάσει μια κερδοφόρα δραστηριότητα για τον «έξυπνο» κεφαλαιοκράτη.

Αυτό ακριβώς που επιδιώκει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, θέλοντας να εμπλέξει στο «νέο σχήμα» και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α` και Β` βαθμού, ώστε να εξασφαλίσει μελλοντικά τη συναίνεσή της στην απόκτηση της άδειας εκμετάλλευσης των μεταλλείων.

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ για τη στάση της κυβέρνησης: «Η κυβέρνηση δε σταμάτησε να στηρίζει την TVX. Δεν έστειλε τα ΜΑΤ;», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η σύμβαση για την ανάληψη των μεταλλείων από τη TVX υποστηρίχτηκε και από τα δυο μεγάλα κόμματα στη Βουλή, θεωρώντας αυτού του είδους τη στήριξη ιδιαίτερης αξίας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας για να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες έσπευσε και στη Βουλή να ρίξει τις ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους φορείς της περιοχής. Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη, ισχυρίστηκε ότι «τα χρόνια που πέρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμπόδισαν τη λειτουργία της μονάδας».

Τη θέση του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ο Α. Τζέκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά αποσείει τις ευθύνες της και συμπεριφέρεται σαν μην κυβερνά αυτόν τον τόπο.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Δυναμικό συλλαλητήριο

Δυναμική κινητοποίηση, συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν, χτες, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Κέρκυρας και άλλοι εργαζόμενοι του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα ζητήματα που αφορούν τον τομέα της Υγείας στο νησί.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκο. Στους συγκεντρωμένους μίλησε, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Κέρκυρας, ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, γιατρός, ο οποίος και αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με τη λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας στο νησί, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό. Πράγμα, που έχει σαν συνέπεια την όχι καλή λειτουργία στο νοσοκομείο, ενώ «φορτώνεται» στους ίδιους τους ασθενείς το κόστος κάλυψης των αναγκών των νοσηλευομένων σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι κατάγγειλαν τον κυβερνητικό εμπαιγμό, αφού η κυβέρνηση αρνείται, ουσιαστικά, να συμπληρώσει, με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, τις κενές θέσεις και να διαθέσει τα αναγκαία ποσά για την αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης και, γενικότερα, της παροχής υπηρεσιών Υγείας στο λαό της περιοχής.

Επίσης, καταγγέλθηκε η γενικότερη αντεργατική -αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την οποία στηρίζει και η ΝΔ και έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε οικονομική ανέχεια.

Οι συγκεντρωμένοι, αμέσως μετά, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Σήμερα η δίκη των ναυτεργατών

Κατά κυβερνητική παραγγελία στήνεται σήμερα στα δικαστήρια του Πειραιά μια ακόμα ταξική δίκη για την πάταξη των «τρομοκρατών» συνδικαλιστών, που διαταράσσουν με τον αγώνα τους την ασυδοσία των εφοπλιστών και των πλοκαμιών τους, όπως είναι οι δουλέμποροι ναυτιλιακοί πράκτορες. Στις 9 το πρωί, οι δικαστές του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά καλούνται να δικάσουν τρεις κομμουνιστές πρωτοπόρους συνδικαλιστές και συγκεκριμένα τους Γιάννη Μανουσογιαννάκη, πρόεδρο της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Σάββα Τσιμπόγλου και Σπύρο Κοκόλη, μέλη και οι δύο της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, επειδή συνεχίζουν να τολμούν να πηγαίνουν κόντρα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Οι συνδικαλιστές θα δικαστούν, με βάση τον «τρομονόμο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το «έγκλημα», και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, που διέπραξαν είναι ότι ως συνδικαλιστές εναντιώθηκαν στο δουλεμπορικό κύκλωμα της Ακτής Μιαούλη και υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των ναυτεργατών για μπάρκο.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ
Ζητάει δηλώσεις μετανοίας

Υπογραφή δηλώσεων «μετανοίας» από τους 13 συνδικαλιστές - κατηγορούμενους επιχειρεί να αποσπάσει ο Καρέλιας, προκειμένου να «κλείσει» η υπόθεση, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε εναντίον τους. Η κατηγορία; Το 1998 πέρασαν την πύλη του εργοστασίου και μοίρασαν προκηρύξεις στους εργαζόμενους, οι οποίοι σήμερα θα παρουσιαστούν ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας.

Στην προσπάθειά του ο Καρέλιας για τη συλλογή των υπογραφών «μετανοίας», έχει ξαμολήσει τον πρόεδρο του εργοστασιακού σωματείου, Παναγιώτη Ψυλλάκη (ΔΑΚΕ), που είναι μέλος της διοίκησης του ΕΚ Καλαμάτας και ταυτόχρονα κατηγορούμενος, ο οποίος, εξουσιοδοτημένος από τον εργοστασιάρχη, περιφέρει κείμενο με τίτλο «Εγγραφος Δήλωσις», υπαγορευμένο από τον ίδιο και ζητεί από κάθε κατηγορούμενο να το υπογράψει, προκειμένου να ανακαλέσει τη μήνυση!!! Το κατάπτυστο αυτό κείμενο έχουν καταγγείλει δημόσια μόνο τρεις κατηγορούμενοι συνδικαλιστές, που ανήκουν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Μάλιστα, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Γιάννης Χιώτης, όταν του παρέδωσε το κείμενο ο Π. Ψυλλάκης ζητώντας του να το υπογράψει, του το γύρισε πίσω αρνούμενος φυσικά να το υπογράψει και του δήλωσε πως θα περιμένει τον Καρέλια στο δικαστήριο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ
Η τρομοκρατία δεν πέρασε

Με παρέμβαση στελεχών του ΠΑΜΕ και τη δυναμική αντίσταση των εργαζομένων, αποτράπηκε χθες, τόσο το πρωί όσο και το βράδυ, η προσπάθεια της εργοδοσίας της «Air Liquid», και της «LINDE HELLAS», στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, να σπάσει την απεργία με την επέμβαση της αστυνομίας και να ανοίξει τις πύλες των εργοστασίων. Χθες μέχρι αργά το βράδυ, δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας, αποκλείοντας την είσοδο και έξοδο φορτηγών οχημάτων με εμπορεύματα.

Οι περίπου 100 εργαζόμενοι των εργοστασίων βιομηχανικών αερίων «Air Liquid» και «LINDE HELLAS» συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που είχε κηρύξει η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Βιομηχανιών Οξυγόνου και Λοιπών Αερίων, με αίτημα την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Η εργοδοσία, και στις δύο επιχειρήσεις, κάλεσε την αστυνομία για να διευκολύνει το απεργοσπαστικό της έργο. Η αποφασιστική, όμως, παρέμβαση των στελεχών του ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή της απεργίας βρέθηκαν στο πλευρό των εργατών, αλλά και η σταθερή στάση των ίδιων των εργαζομένων, τους χάλασαν τα σχέδια. Η προσπάθεια τρομοκράτησης έπεσε στο κενό και τα φορτηγά υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω χωρίς φορτίο, ενώ δεν επιτράπηκε και στην αστυνομία, που παρέμενε ολημερίς στο χώρο, να παίξει το ρόλο του κομπάρσου της εργοδοσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ