Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ο λαός θα πληρώσει, οι Καναδοί ξανά κερδισμένοι

Οι εργαζόμενοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημόσιες επιχειρήσεις και άλλοι φορείς θα κληθούν τελικά, με βάση τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, να πληρώσουν το ...μάρμαρο για τη μετατροπή των μεταλλείων της Χαλκιδικής σε μια ιδιαίτερα κερδοφόρα για το ιδιωτικό κεφάλαιο επιχείρηση, ώστε, απρόσκοπτα και με τα κέρδη εγγυημένα, να περάσει αργότερα ολοκληρωτικά σε κάποιο ξένο επιχειρηματικό όμιλο. Απολύσεις και καταβολή δημόσιου χρήματος, είναι το σχέδιο που διαπραγματεύεται με ξένο επιχειρηματικό όμιλο και με ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες η κυβέρνηση, η οποία κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της για τις τελικές ρυθμίσεις. Χτεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν πως στο νέο σχήμα θα μετέχουν και οι Καναδοί της ΚΙΝΡΟΣ, που προχτές δήλωναν ότι αποχωρούν.

Οι απολύσεις άγνωστου αριθμού εργαζομένων στα Μεταλλεία της Κασσάνδρας είναι ένας από τους όρους, στους οποίους έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τον - άγνωστο ακόμα - ξένο επενδυτή, ο οποίος προβλέπεται να ηγηθεί του νέου επιχειρηματικού σχήματος. Αυτά προκύπτουν από χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Χ. Πάχτα, ο οποίος χθες το πρωί είχε συνάντηση με τους ξένους επενδυτές. Στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι «μετά τον κύκλο των διαβουλεύσεων μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει διάδοχο σχήμα. Τα μεταλλεία θα επαναλειτουργήσουν». Πάντα κατά τον Χ. Πάχτα, για τα τρέχοντα θέματα επαναλειτουργίας των μεταλλείων, θα απαιτηθούν 22 εκατ. ευρώ και για την ολοκλήρωση της επένδυσης 250 εκατ. ευρώ.

Για τους υπό απόλυση εργαζόμενους, οι κυβερνητικές προσπάθειες εστιάζονται στην κατεύθυνση της αποφυγής κοινωνικών αντιδράσεων και ενσωμάτωσης των εργαζομένων στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Προκειμένου να δελεάσει τους μεταλλωρύχους που παραμένουν κλεισμένοι στις στοές των μεταλλείων, ο Χ. Πάχτας ανέφερε ότι βρίσκονται σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας για την προώθηση προγραμμάτων συνταξιοδότησης, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτούς που βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης.

Ο ΣΕΒ

Σε ένα «ρεσιτάλ» κυνισμού και εκβιασμών, επιδόθηκε στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος χτες, αναφερόμενος στην τύχη των μεταλλείων στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Ηταν χαρακτηριστική η φράση του, «δεύτερο κορόιδο σαν τη TVX δεν πρόκειται να βρούμε», ενώ επανέλαβε αρκετές φορές πως η εξέλιξη με τα μεταλλεία αποτελεί ένα «μάθημα». Η άποψη του προέδρου ήταν σαφέστατη: Τα μεταλλεία, είπε, πρέπει να συντηρηθούν με ελάχιστο κόστος, που θα το αναλάβει η ΛΑΡΚΟ, μέχρι να βγουν οι άδειες λειτουργίας, οπότε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρησή τους σε ιδιώτη!!! Τότε «το κράτος θα πάρει τα λεφτά του», κατέληξε ο Ο. Κυριακόπουλος. Μάλιστα, τόνισε ότι «ο ΣΕΒ είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά αυτό ίσως είναι το μόνο σχέδιο που θα ήμασταν υπέρ των κρατικοποιήσεων», εννοώντας ως «κρατικοποίηση» να πληρώσει ο ελληνικός λαός για να προετοιμάσει μια κερδοφόρα δραστηριότητα για τον «έξυπνο» κεφαλαιοκράτη.

Αυτό ακριβώς που επιδιώκει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, θέλοντας να εμπλέξει στο «νέο σχήμα» και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α` και Β` βαθμού, ώστε να εξασφαλίσει μελλοντικά τη συναίνεσή της στην απόκτηση της άδειας εκμετάλλευσης των μεταλλείων.

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ για τη στάση της κυβέρνησης: «Η κυβέρνηση δε σταμάτησε να στηρίζει την TVX. Δεν έστειλε τα ΜΑΤ;», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η σύμβαση για την ανάληψη των μεταλλείων από τη TVX υποστηρίχτηκε και από τα δυο μεγάλα κόμματα στη Βουλή, θεωρώντας αυτού του είδους τη στήριξη ιδιαίτερης αξίας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας για να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες έσπευσε και στη Βουλή να ρίξει τις ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους φορείς της περιοχής. Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη, ισχυρίστηκε ότι «τα χρόνια που πέρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμπόδισαν τη λειτουργία της μονάδας».

Τη θέση του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ο Α. Τζέκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά αποσείει τις ευθύνες της και συμπεριφέρεται σαν μην κυβερνά αυτόν τον τόπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ