ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Ερώτηση για τους σεισμόπληκτους Λάρισας

Τη λήψη μέτρων αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων από τον πρόσφατο σεισμό, που έπληξε τους Δήμους Γόννων, Κάτω Ολύμπου, και Μακρυχωρίου Νομού Λάρισας και τις νότιες περιοχές του Νομού Πιερίας, ζητούν, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνουν στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Υγείας - Πρόνοιας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Αγγελος Τζέκης, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές, ο πρόσφατος σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε δεκάδες σπίτια των προαναφερόμενων περιοχών, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μείνουν άστεγες, αφού, μετά από πρόχειρο έλεγχο, από τις σεισμόπληκτες κατοικίες, άλλες κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλες και άλλες κατεδαφιστέες.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους τρεις υπουργούς, αν θα παρέμβουν άμεσα, ώστε:

  • Να κηρυχτούν σεισμόπληκτες οι πληγείσες περιοχές.
  • Να γίνει κανονικός έλεγχος και καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να δοθούν υπεύθυνες απαντήσεις στους κατοίκους, για το αν είναι επικίνδυνες οι κατοικίες τους ή όχι.
  • Να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Μάρτυρες υπεράσπισης ή μάρτυρες δικαίωσης;

Τον Δ. Κουφοντίνα αλλά και την 17Ν υπερασπίστηκαν χτες στη δίκη των 19 φερόμενων μελών της οι μάρτυρες που κατέθεσαν, χαρακτηρίζοντας τον ίδιο «κοινωνικό αγωνιστή με ευγενή κίνητρα» και την οργάνωσή του «αριστερή επαναστατική οργάνωση». Συγκεκριμένα, κατέθεσαν ο δημοσιογράφος και στέλεχος του «Δικτύου Για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων» Ν. Γιαννόπουλος, ο δημοσιογράφος - διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Κόντρα» Πέτρος Γιώτης και ο δημοσιογράφος του περιοδικού «ΜΕΤΡΟ» Νίκος Βαφειάδης. Και οι τρεις μάρτυρες επιχείρησαν να απαντήσουν στην τρομο-υστερία που καλλιεργεί η καθεστηκυία τάξη πραγμάτων μέσω των ΜΜΕ - και όχι μόνο - από τότε που άνοιξε η υπόθεσης της εξάρθρωσης της «17Ν», προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο της ατομικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα με ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές αναγωγές και άλλοτε εμμέσως πλην σαφώς, άλλοτε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο δικαίωσαν πλήρως τη δράση της «17Ν», παρουσιάζοντάς την ακόμη και ως υπόδειγμα ασυμβίβαστης επαναστατικής δράσης.

«Το ποινικό μέρος των πράξεών της - είπε για την "17Ν" απευθυνόμενος στο δικαστήριο ο Ν. Γιαννόπουλος - θα το εξετάσετε εσείς, το πολιτικό μέρος των πράξεών της είναι τμήμα ενός ευρύτερου απολογισμού που δεν μπορεί να γίνει σε δικαστικές αίθουσες». Εντούτοις, ο ίδιος δε δίστασε να κάνει μια αποτίμηση λέγοντας ότι «η "17Ν" ήταν αριστερή Οργάνωση, δεν ήταν ούτε τερατογένεση ούτε εξωγενούς γαλαξιακής προέλευσης, ήταν παιδί της Αριστεράς, λίγο ίσως νόθο, λίγο κακομαθημένο». Και πρόσθεσε: «Αυτή η Οργάνωση δεν τρόμαξε και κατά τη γνώμη μου δεν έβλαψε την ελληνική κοινωνία, αυτή η Οργάνωση δημιούργησε προβλήματα συμβολικά ή πραγματικά, θορύβησε το κράτος ή μεμονωμένους εκπροσώπους του, δε δικαίωσε και δε δικαιώθηκε για την πολιτική της επιλογή».

Ο μάρτυρας υπήρξε περισσότερο διαχυτικός για τον Δ. Κουφοντίνα. «Είναι αγωνιστής - είπε - και τα κίνητρα της δράσης του ήταν και παραμένουν ευγενή. Θεωρώ ότι είναι αγωνιστής γιατί χωρίς οικονομία δυνάμεων και συναισθημάτων έταξε τον εαυτό του σε μια κοινωνική υπόθεση, αυτή της κοινωνικής αλλαγής».

Ο έτερος μάρτυρας υπεράσπισης του Δ. Κουφοντίνα, Ν. Βαφειάδης, ισχυρίστηκε ότι «ο λόγος που υπήρχε η "17Ν" και οι άλλες οργανώσεις της ένοπλης βίας, είναι ότι ουσιαστικά η Αριστερά μετά τον Εμφύλιο όντας ηττημένη ήταν αναποτελεσματική. Αυτό το κενό ήρθαν να καλύψουν αυτές οι Οργανώσεις. Την αναποτελεσματικότητα της Αριστεράς». Και πρόσθεσε: «Είχε μεγάλη απήχηση ο λόγος της "17Ν", περισσότερο και από τις ενέργειες που έκανε. Ο λόγος ήταν αυτός που συγκινούσε τον κόσμο, που έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους, δηλαδή έλεγε τα πράγματα αν είναι έτσι και δεν τα έκρυβε, άσχετα με το μέσο που χρησιμοποιούσε». Δεν παρέλειψε δε, να ισχυριστεί ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει πως πίσω από την «17Ν» βρίσκονται μυστικές υπηρεσίες γιατί θέλει να κρύψει τη δική του απραξία, και κατέληξε λέγοντας ότι τα μέλη της «17Ν» που δικάζονται «ο κόσμος ο οποίος ανήκει στην Αριστερά τους θεωρεί αγωνιστές».

Τελευταίος κατέθεσε ο Π. Γιώτης, ο οποίος κατέταξε την «17Ν» στο χώρο της επαναστατικής Αριστεράς «Πρόκειται - είπε - για μια οργάνωση της επαναστατικής Αριστεράς με τα τυπικά χαρακτηριστικά των οργανώσεων ένοπλης επαναστατικής βίας. Τα κίνητρά της ήταν κίνητρα ευγενή, χωρίς με αυτό το "ευγενή" να δίνω κανένα ειδικό περιεχόμενο, αλλά καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. Αυτή η δράση ήταν απολύτως νομιμοποιημένη πολιτικά όχι θεσμικά, όχι μόνο στη συνείδηση των δρώντων μελών αυτής της οργάνωσης αλλά και στη συνείδηση του συνόλου σχεδόν της επαναστατικής Αριστεράς». Οσο για τον Δ. Κουφοντίνα, τον εκθείασε και είπε πως θα θεωρούσε τιμή του να τον γνώριζε προσωπικά.

Η εξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί και σήμερα αφού η δίκη διακόπηκε επειδή ο αναπληρωτής εφέτης Χαράλαμπος Παπαηλιού αδιαθέτησε ξαφνικά.

ΓΚΑΖΟΧΩΡΙ
Συγκέντρωση κατοίκων στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα κάτοικοι της περιοχής του Γκαζοχωρίου έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της ιδιοκτησίας και της περιουσίας τους. Με συνθήματα: «Κάτω τα χέρια από το Γκαζοχώρι, εκεί είναι η ζωή μας όλη», και «Οχι ανεργία, όχι προσφυγιά, είναι δικαιώματα συνταγματικά», έκαναν σαφές ότι δε θα δεχτούν την απόφαση απαλλοτρίωσης καταστημάτων και κατοικιών της περιοχής, όπως μεθοδεύει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αντιπροσωπεία των κατοίκων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Στ. Καμπέλη, στον οποίο και εξέφρασαν τα αιτήματά τους. Ο ίδιος έκανε λόγο για εξαίρεση κάποιων κατοικιών και βιοτεχνιών που εδρεύουν στην περιοχή, στοχεύοντας προφανώς στη διάσπαση του αγώνα των κατοίκων. Ομως, οι ίδιοι οι κάτοικοι τού απάντησαν ότι πρέπει να ανακληθεί η απόφαση απαλλοτρίωσης ολοκληρωτικά και να εξεταστεί το ζήτημα από την αρχή.

Να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι κατήγγειλαν σ' όλους τους χώρους την πολιτική του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού, αν και ζητούσαν επίμονα συνάντηση από τις 3 Απρίλη, ο γενικός γραμματέας τούς δέχτηκε μόλις χτες, και αφού έκαναν την κινητοποίηση έξω από το υπουργείο.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Προσλήψεις εποχικού προσωπικού

Σε προσλήψεις 60 διμηνιτών εργατών για την «προστασία του πρασίνου από τον καύσωνα», προχώρησε χτες, η πλειοψηφία του Δήμου Αθηναίων, στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. Το θέμα έφερε, εκτός ημερήσιας διάταξης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγγελος Μοσχονάς. Ο μόνος που καταψήφισε την πρόταση ήταν ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» και δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας, Σπ. Χαλβατζής.

Οι προσλήψεις θα γίνουν από επιτροπή, αποτελούμενη από τον αντιδήμαρχο Πρασίνου, Αγγ. Μοσχονά, τον γενικό γραμματέα του δήμου, και την διευθύντρια Διοίκησης Προσωπικού. Δηλαδή, την απόλυτη πλειοψηφία της επιτροπής έχει η δημοτική αρχή, η οποία, αντί να φροντίσει έγκαιρα να κινηθούν οι διαδικασίες για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επιλέγει τη μέθοδο των ρουσφετολογικών προσλήψεων, ενόψει και εκλογών, εργατών μειωμένων δικαιωμάτων, όπως είναι οι εποχικοί και έκτακτοι εργαζόμενοι, που καθίστανται όμηροι της κάθε δημοτικής αρχής.

Ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη φέρνουν και οι υπόλοιπες (εκτός της «Συμπαράταξης») παρατάξεις της μειοψηφίας, οι οποίες ψήφισαν αυτές τις προσλήψεις με το πρόσχημα της προστασίας του πρασίνου. Ενδεικτικό είναι ότι η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση συμβούλων της μειοψηφίας, για να γίνουν οι προσλήψεις από διαπαραταξιακή επιτροπή.


ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Στις 7 Ιούλη ανοίγει η αυλαία

Σχεδόν ολόκληρο το δίμηνο - παρά μια βδομάδα - που προβλέπει η νομοθεσία θα διαρκέσουν οι θερινές εκπτώσεις φέτος, οι οποίες, με βάση τη σχετική απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου, θα αρχίσουν στις 7 Ιούλη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου. Οι εκπτώσεις έρχονται σε μια περίοδο που η αγορά στενάζει κάτω από τα άδεια ταμεία των μαγαζιών, καθώς τα λαϊκά εισοδήματα δεν επαρκούν για να διατεθούν σε καταναλωτικές αγορές, όταν δεν είναι αρκετά ούτε για να καλύψουν στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες. Και ο όποιος τζίρος πραγματοποιείται στην αγορά - μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών - προστίθεται στα ταμεία των μεγάλων καταστημάτων, τα οποία έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι στον άγριο ανταγωνισμό της «ελεύθερης αγοράς» να κάνουν πιο «ελκυστικές» τις τιμές τους για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για τις εκπτώσεις, στο διάστημα που θα διαρκέσουν επιβάλλεται η αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα πωλούμενα είδη ή η αναγραφή σε πινακίδα του ποσοστού της έκπτωσης για σαφώς καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων, με την προϋπόθεση της αναγραφής της αρχικής τιμής κάθε είδους. Επίσης, απαγορεύονται οι προσφορές είκοσι μέρες πριν την έναρξη των εκπτώσεων και η με οποιονδήποτε τρόπο παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με εκπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, για παράδειγμα με αναγραφόμενη τιμή προ εκπτώσεων υψηλότερη από την πραγματική κλπ. Ολα αυτά, βέβαια, μόνο τυπικά, αφού στην πράξη και η ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων παραδοσιακά καταστρατηγείται από «επώνυμα» καταστήματα που μέρες πριν διαφημίζουν την πραγματοποίηση εκπτώσεων, και οι προσφορές «δίνουν και παίρνουν».

Εκδήλωση για το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Ερευνας

Εκδήλωση για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών πολυδιάστατης στήριξης του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας (ΜΕΚΔΕ) του ΕΜΠ για την «προστασία και την ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος και των τοπικών ευρωπαϊκών πολιτισμών» πραγματοποιήθηκε, χθες, στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Στην εκδήλωση τονίστηκε πως το ΜΕΔΚΕ, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ανάπτυξης, θα αποτελέσει ένα δυναμικό αποκεντρωμένο πόλο παιδείας, διεπιστημονικής έρευνας, μόρφωσης και πολιτισμού του ΕΜΠ και προβλέπεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2004, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το τρίτο ΚΠΣ της Περιφέρειας Ηπείρου και το υπουργείο Παιδείας. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν το ιστορικό, οι σκοποί και οι στόχοι του από τον καθηγητή Δημήτρη Ρόκο, επιστημονικό και διοικητικό υπεύθυνο, ενώ σύντομες ενημερωτικές ομιλίες έκαναν ο πρύτανης Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος και ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσόβου Ηλίας Ζούβιας.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ
«Δένουν χειρόφρενο» στις 24-25 Ιούνη

Με 48ωρη ακινητοποίηση των οχημάτων τους στις 24 και 25 Ιούνη 2003, αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ταξί και αγοραίων σε όλη τη χώρα, στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στα ταξί.

Την απόφαση για την 48ωρη προειδοποιητική κινητοποίηση, πήραν οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί και του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «αλαζονική συμπεριφορά» και «εμπαιγμό» του κλάδου, καθώς, όπως επισημαίνουν, αποφάσισε αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος στα ταξί, ερήμην των επαγγελματιών αυτοκινητιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ