ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκη μαζικά!

Πυρετωδώς οργανώνεται η μετάβαση εργαζομένων της Αθήνας στη Θεσσαλονίκη, όπου θα δώσουν το μαζικό και μαχητικό τους «παρών» στις παλλαϊκές διαδηλώσεις που οργανώνονται εκεί με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ταξικών συνδικάτων της Αθήνας σπάνε έμπρακτα, με την καθημερινή τους παρουσία και συζήτηση στους χώρους δουλιάς, το κλίμα εκφοβισμού που εντέχνως καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα από ποικίλα κέντρα, με στόχο να αποτρέψουν τη συμμετοχή του λαού στις διαδηλώσεις.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δείχνουν να κατανοούν την ανάγκη μαζικής συμμετοχής, να επιθυμούν να μη λείψουν απ' αυτή τη μεγάλη γιορτή αγώνα της εργατικής τάξης της χώρας μας. Η εικόνα αυτή φτάνει από όλους σχεδόν τους κλάδους, από όλα τα συνδικάτα που δίνουν αυτή τη μάχη. Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων είναι ανάμεσά τους και ο πρόεδρός της Δημήτρης Χαρός μας ανέφερε πως με περισσότερες από 50 περιοδείες σε εργασιακούς χώρους βρίσκονται σήμερα σε σημείο να υπολογίζουν με βεβαιότητα στην πολύ καλή συμμετοχή και των λιθογράφων στις κινητοποιήσεις της Θεσσαλονίκης. Συμπλήρωσε πως οι περιοδείες αυτές αποτελούν τη συνέχεια μιας πραγματικά πλατιάς δράσης που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, η οποία εκφράστηκε με τη συμμετοχή εργαζομένων του κλάδου και στη διαδήλωση του Ναυπλίου, αλλά και σε όλες τις άλλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Καταλήγοντας, τόνισε, πως παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, μια και ο κλάδος εργάζεται και το Σάββατο, είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι για τη συμμετοχή.

Αλλωστε, τα ίδια ενθαρρυντικά μηνύματα μας μεταφέρει και ο Θεολόγος Πατερέλης, μέλος της τοπικής γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, αλλά και της γραμματείας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ο οποίος έχει και μια συνολικότερη εικόνα από τις προετοιμασίες στην πρωτεύουσα. Οπως τονίζει από τις εξορμήσεις που το ΠΑΜΕ έχει πραγματοποιήσει και σε χώρους δουλιάς και σε συνοικίες της Αθήνας διαπιστώνεται ότι ο κόσμος θέλει να συμμετάσχει στη διαδήλωση. Κι αυτό γιατί, όπως συμπληρώνει, κατανοεί πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα στραφεί εναντίον των εργαζόμενων, του λαού συνολικά, θα πάρει αντιλαϊκές αποφάσεις, θα αποφασίσει ποιος λαός έχει σειρά να χτυπηθεί. Αφού, όπως υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής, «η ΕΕ είναι μια ιμπεριαλιστική ένωση» και σκοπός των διαδηλωτών είναι η ανατροπή της πολιτικής της, χωρίς την οποία οι λαοί δεν μπορούν να προσδοκούν σε καλύτερες μέρες.

«Γι' αυτό - σημειώνει - το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα δώσει τη μάχη με σωστό προσανατολισμό και πιστεύω ότι ο λαός θα το ακολουθήσει και δε θα παραπλανηθεί από άλλες φωνές όπως του Φόρουμ που θα πάνε στη Θεσσαλονίκη σαν χειροκροτητές ή για να ζητήσουν μια πιο δημοκρατική Ευρώπη. Η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστική ένωση, βαδίζει στα χνάρια των Αμερικανών και το μόνο που μένει στο λαό είναι να την ανατρέψει».

Σχολιάζοντας, τέλος, το κλίμα εκφοβισμού, θα τονίσει πως δεν «πιάνει» στον κόσμο «όσο κι αν προσπαθούν και τα ΜΜΕ, που είναι τα όργανα της άρχουσας τάξης. Εκείνη τη μέρα ο λαός της Θεσσαλονίκης θα υποδεχτεί φιλόξενα τους διαδηλωτές, γιατί κι αυτός ανήκει στους θιγόμενους, μπορεί να τον εμφανίζουν φοβισμένο, αλλά ο λαός της Θεσσαλονίκης πρέπει να φοβάται αυτούς που θα συνεδριάζουν και όχι τους διαδηλωτές. Και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί πλάι μας στον κοινό μας αγώνα».


ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Σε week end... ευρω-υποταγής

Με αόριστες περιγραφές για τις συνέπειες της «φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης», αλλά σταθερά υπέρ της καπιταλιστικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Ενώ από τη μια επιχειρεί να βάλει το συνδικαλιστικό κίνημα βαθύτερα στο τούνελ της ενσωμάτωσης και της ευρωυποταγής, από την άλλη ψάχνει ευκαιρίες για ανώδυνες -για τους καπιταλιστές και το σύστημα - διαμαρτυρίες και διοργανώνει «week end»... συναίνεσης.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπως δήλωσε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, θα πάει στη Θεσσαλονίκη με κεντρικό σύνθημα «Κοινωνική Ευρώπη, Τώρα». Είναι ακριβώς αυτή η κοινωνική Ευρώπη η οποία αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, εξασφαλίζει νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο και μέσα από τη Στρατηγική της Λισαβόνας προωθεί την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την ευελιξία. Αλλά γι' αυτούς που έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την Ευρώπη, όπως τις τελευταίες εβδομάδες οι Γάλλοι και Αυστριακοί εργάτες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη.

Αντίθετα, βρήκε πολλά να παρουσιάσει για το έργο της ΓΣΕΕ και της ΣΕΣ κατά το προηγούμενο εξάμηνο, όπως τη θεσμοθέτηση του «κοινωνικού διαλόγου» με την τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, την προώθηση των στόχων της Λισαβόνας και την εξασφάλιση της κοινωνικής πολιτικής μέσα από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Με δυο λόγια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχαίρει για τα ίδια πράγματα που χειροκροτούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Κομισιόν, συνολικά η ευρωπαϊκή ολιγαρχία. Και έτσι δεν είναι παράδοξο που ο Χρ. Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε «θετική την Ελληνική Προεδρία» το προηγούμενο εξάμηνο. Αλλά τότε αφού το έργο της Προεδρίας και συνολικά η πορεία της ΕΕ είναι θετική, στη Θεσσαλονίκη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για ποιο σκοπό θα πάει; Μήπως για να χειροκροτήσει τη «θετική προεδρία»;

Το «αγωνιστικό πρόγραμμα» της ΓΣΕΕ περιορίζεται - όπως διευκρινίστηκε - μόνο την ημέρα του Σαββάτου, κατά την οποία το πρωί θα γίνει εκδήλωση για την παγκοσμιοποίηση στο «Βελλίδειο», στη συνέχεια κοινή πορεία με το Κοινωνικό Φόρουμ και τη «Συμμαχία Σταματήστε τον πόλεμο» από το άγαλμα του Βενιζέλου προς τον Λευκό Πύργο και το πρόγραμμα θα τελειώσει με συναυλία στη Νέα Παραλία.

Στην ίδια λογική ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου κάλεσε τους δημόσιους υπάλληλους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, διαδηλώνοντας γενικά ενάντια στη «νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση». Την ίδια ώρα και στα λόγια, κάλεσε ενάντια στη «νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων», κρύβοντας επιμελώς την ιμπεριαλιστική πολιτική που ασκούν και οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ουσιαστικά η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ θέλει τους δημόσιους υπαλλήλους συνένοχους στο «έγκλημα» που διαπράττει η κυβέρνηση, με την προώθηση βαθύτατων αντεργατικών αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα, αλλά και την επίθεση συνολικά στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Αυτό προκύπτει καθώς ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δεν έκανε την παραμικρή νύξη για την απόσυρση αυτών των νομοσχεδίων που κατέθεσε η κυβέρνηση, αντίθετα δήλωσε τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στο «διάλογο» που θα ξεκινήσει.


Η Θεσσαλονίκη με τα μάτια του ΣΥΝ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενόψει των διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη. Εχει μια αξία να δούμε κάτω από ποια σημαία, ποια αιτήματα καλεί ο Συνασπισμός τον ελληνικό λαό να διαδηλώσει.

Τον κάλεσε να διαδηλώσει «για μια διαφορετική πορεία της ΕΕ, να γίνει πιο δημοκρατική»! Και εμμέσως επιχείρησε να του «καρφώσει» στο μυαλό την απάτη πως αυτή είναι δυνατή χωρίς ριζικές αλλαγές, καλώντας τον να ζητήσει από την ΕΕ «να αντισταθεί στις φιλοπόλεμες επιλογές των ΗΠΑ»! Και ταυτόχρονα «απαίτησε» από τη Σύνοδο Κορυφής να μην αγνοήσει την πρωτοφανή κινητοποίηση εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών! Και προσπέρασε ως μη γενόμενη τη στήριξη και συμμετοχή της ΕΕ στους πολέμους της Νέας Τάξης Πραγμάτων, το γεγονός ότι η ΕΕ αγνόησε ήδη τη φωνή των πολιτών της! (Οπως θα συνεχίσει να το πράττει, γιατί τέτοια είναι η φύση της, η ιμπεριαλιστική). Τέτοια αιτήματα και «απαιτήσεις» θα «χαϊδέψουν» σίγουρα τα αυτιά των κοστουμαρισμένων κυρίων που θα συνεδριάζουν στο Πόρτο Καρράς, σαν «κελάηδισμα» θα τις ακούσουν.

«

Απαίτησε», ακόμη, ο Ν. Κωνσταντόπουλος από τη Σύνοδο Κορυφής (καλώντας και τους διαδηλωτές να πράξουν το ίδιο) να μην αγνοήσουν τις κινητοποιήσεις αυτής της περιόδου κατά της «αποδιάρθρωσης των ασφαλιστικών συστημάτων». Προσπερνώντας και εδώ το δεδομένο. Οτι τις έχουν ήδη αγνοήσει στις περισσότερες χώρες, όπως στη χώρα μας. Και προχωρούν ακάθεκτοι στη λήψη νέων αντιλαϊκών αντεργατικών αποφάσεων...

«Η Ευρώπη χωρίς το κοινωνικό κράτος, όπως και χωρίς τη δημοκρατία θα χάσει το πρόσωπο και την ταυτότητά της. Με μια έννοια δε θα είναι πια Ευρώπη», απεφάνθη ο κ. Κωνσταντόπουλος κλείνοντας τα μάτια, συνειδητά, στην πραγματικότητα, που, αρέσει δεν αρέσει στο Συνασπισμό, ομολογεί πως το πάλαι ποτέ «κοινωνικό πρόσωπο» της Ευρώπης, μεταλλάχτηκε σε κάτι το τόσο αποκρουστικό που δεν παίρνει άλλο ρετουσάρισμα και επιδιορθώσεις.

«Στη Θεσσαλονίκη με το Κοινωνικό Φόρουμ για να εκφράσουμε το διαφορετικό μας όραμα για την Ευρώπη. Για να απαιτήσουμε συμμετοχή», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Οραμα; Το όραμα μιας πιο «δημοκρατικής» ΕΕ είναι αυταπάτη που εξελίσσεται σε απάτη σε βάρος του λαού όταν του πλασάρεται ως εφικτό και δυνατό. Συμμετοχή ποιων; Συμμετοχή πού; Ποιον νομίζουν εν τέλει ότι κοροϊδεύουν εκεί στο Συνασπισμό; Οι διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης θα υπονομεύσουν τον ίδιο τους τον αγώνα αν βρεθούν να εκλιπαρούν για «συμμετοχή». Ανατροπή αυτής της πολιτικής χρειάζεται και όχι συμμετοχή στη διαχείρισή της.

Τα σχετικά με το ΚΚΕ του Ν. Κωνσταντόπουλου τα έχουμε απαντήσει πολλές φορές κι αν ο ίδιος δεν κατανοεί την εμμονή τού ΚΚΕ να μη διαδηλώνει αγκαζέ με τον Λαλιώτη, τον Πολυζωγόπουλο κλπ., είμαστε σίγουροι πως την κατανοούν αυτοί που πρέπει. Αλλωστε, για ποιο ρόλο τον προορίζουν τον κ. Κωνσταντόπουλο, φάνηκε και αυτή τη φορά, από το γεγονός, ότι ήταν το μόνο απόσπασμα (η επίθεσή του στο ΚΚΕ) που «έπαιξαν» τα κανάλια...


Β.Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ