ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Δηλώσεις, δηλώσεις, δηλώσεις...

Ο Θ. Πάγκαλος συμφωνεί με την πολιτική του Κ. Σημίτη, αλλά κατηγορεί το περιβάλλον Σημίτη για σχέσεις με την... μπουρζουαζία

Σε νέο κύκλο δημόσιων παρεμβάσεων κινούνται πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς άλλοι δεν έχουν να προσβλέπουν και άλλοι θέλουν να ρίξουν μια αχλή... προσμονής γύρω από τις «πρωτοβουλίες» του πρωθυπουργού. Μάλιστα, μετά το χτεσινό θόρυβο από τις διάφορες συνεντεύξεις, άνθρωποι από το περιβάλλον του άρχισαν να διακινούν «πληροφορίες» ότι ο Κ. Σημίτης ετοιμάζει «ευέλικτες» και «συντονισμένες» κινήσεις σε κυβέρνηση και κόμμα...

«Επιτυχημένη» η κυβέρνηση της «μπουρζουαζίας»...

Πρώτος στο χορό των δηλώσεων ο Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος, αφού ξεκαθάρισε ότι «σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την πολιτική του κ. Σημίτη», σε συνέντευξή του (στα «Νέα») είπε ότι «είναι τραγικό και για το πολίτευμα και για τον τόπο ότι μια κυβέρνηση με τεράστιες επιτυχίες, μια κυβέρνηση χωρίς αντιπολίτευση, θα χάσει τις εκλογές», εξαπολύοντας, ταυτόχρονα, πυρά κατά στελεχών, αλλά και κατά του πρωθυπουργού. Κατά τον πρώην υπουργό, «πολλά στελέχη έχουν ενσωματωθεί στην πλουτοκρατία» και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «δεν έκανε καμία τομή για να δείξει στον ελληνικό λαό ότι όσοι έχουν ενδώσει σ' αυτή την κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας δεν έχουν πλέον θέση στην ηγεσία μας»...

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Θ. Πάγκαλος χαρακτηρίζει «στημένη» την ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή για την ανάδειξη των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και διερωτάται «ποια πολιτική έχει παραχθεί από τον κ. Ρέππα τα τελευταία 20 χρόνια, ώστε να δικαιούται μια θέση στο ΕΓ;». Μάλιστα, κάνει λόγο για «ταπεινωμένα μέλη» της ΚΕ, που «έπαιρναν ένα ψηφοδέλτιο από το γραφείο του κ. Νεονάκη».

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι «χρόνια τώρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού, διάφοροι υπουργοί και διάφορα στελέχη αγωνίζονται με μανία να με αναγκάσουν να φύγω από το ΠΑΣΟΚ. Δε φεύγω, δεν είναι μόνο δικό τους το ΠΑΣΟΚ», και χαρακτηρίζει «περιττό» τον ανασχηματισμό «εάν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή σχέσεων σε ιδιωτικό επίπεδο μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με τη συγκρότηση νέας ηγετικής ομάδας που θα βασίζεται σε μια εκτίμηση των λαθών και των αδυναμιών του παρελθόντος». Κατέληξε, δε, λέγοντας για τον Κ. Σημίτη ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός και κάποιος πρέπει να του το πει»...

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει επισήμως τις δηλώσεις Πάγκαλου, ενώ ο Δ. Ρέππας τον κατηγόρησε λέγοντας ότι όσοι ασχολούνται με την εσωστρέφεια αγωνίζονται να χάσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές...

«Μετάλλαξη» και... «αριστερές πολιτικές»

Σε άλλους τόνους η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ υποστήριξε ότι για να ξεπεραστεί η κρίση απαιτείται «μετάλλαξη» του κόμματος, με βασική κατεύθυνση τη σε βάθος αποκέντρωση και τη συμμετοχική δημοκρατία, με δημοψηφίσματα για όλα τα κρίσιμα θέματα κυβερνητικής πολιτικής και με την άμεση εκλογή προέδρου.

Ο Ε. Βενιζέλος, από την πλευρά του, σε συνέντευξή του («Εθνος») εμφανίστηκε υπέρμαχος της... «αριστερής πολιτικής»! Για την αντιστροφή του κλίματος, είπε, χρειάζονται «αριστερές, προοδευτικές πολιτικές, πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής ευαισθησίας»...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην αντίπερα όχθη

Στην απέναντι όχθη από τους διαδηλωτές και μέσα στους «ατσάλινους» πύργους των ηγετών της ΕΕ θα βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

Η ηγεσία της ΝΔ έχει καταλάβει τη θέση της τόσο με την υποστήριξη των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών αλλαγών» που προωθεί η ΕΕ, όσο και με τη στήριξη της θεσμικής ολοκλήρωσής της όπως επιχειρείται μέσω του ευρω-συντάγματος. Το σχέδιο Συντάγματος που θα καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης αποτελεί «ένα βήμα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης», εκτιμήθηκε σε σύσκεψη που έγινε χτες στη Ρηγίλλης με αυτό το θέμα. Διαπιστώθηκε ότι ήταν «ένας συμβιβασμός» με αρκετά θετικά στοιχεία και ορισμένες ελλείψεις «για την ελληνική και ευρωπαϊκή οπτική»(!). Ειδικότερα η ΝΔ αναδεικνύει ως μείζον ζήτημα από τις διατάξεις του προσχεδίου του Ευρω-συντάγματος την κατάργηση της εκ περιτροπής Προεδρίας στην ΕΕ, γιατί «θίγει την αρχή της ισότητας των κρατών - μελών», χωρίς όμως να αντιδρά ουσιαστικά, ενώ «καταπίνει» την κατάργηση του βέτο σχεδόν σε όλα τα θέματα. Αντ' αυτού περιορίζεται να αναφέρει ότι αγωνίστηκε να καθιερωθεί μια γενική ρήτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών σε περίπτωση που χώρα - μέλος της ΕΕ υποστεί επίθεση, αλλά διαπιστώνει πως «η ρήτρα που εισάγεται δεν καλύπτει πλήρως την περίπτωση αυτή». Επίσης συμφωνεί με το συμβιβασμό που αφορά τους επιτρόπους, σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη - μέλη θα υποδεικνύουν μετά το 2009 υποψηφίους επιτρόπους απ' τους οποίους οι 15 θα έχουν δικαίωμα ψήφου και οι υπόλοιποι θα είναι αναπληρωτές.

Επιπλέον, η ΝΔ θα φιλοξενήσει τη διευρυμένη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα γίνει την Πέμπτη στη Χαλκιδική και στην οποία θα συμμετέχουν 10 πρωθυπουργοί και αρχηγοί 60 «κεντροδεξιών» κομμάτων από τα μέλη και τους παρατηρητές του ΕΛΚ. Στη σύνοδο του ΕΛΚ συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί των Αυστρίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Λουξεμβούργου, καθώς και τρεις ακόμα (Σλοβακία, Εσθονία, Μάλτα) από τις υπό διεύρυνση χώρες. Για πρώτη φορά θα συμμετέχουν ως παρατηρητές και αρχηγοί κομμάτων από τις χώρες των Βαλκανίων, όπως οι πρώην Πρόεδροι της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας.

Πετυχημένη συνεστίαση

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Εκατοντάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, Κνίτες και Κνίτισσες, φίλοι του Κόμματος, αντιστασιακοί, ψηφοφόροι του ΚΚΕ, έδωσαν το «παρών» στην πετυχημένη, πράγματι, συνεστίαση, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, το Σάββατο το βράδυ, στην παραλιακή ταβέρνα της Νέας Λαμψάκου «Ο Μιχάλης», όπου και διασκέδασαν με λαϊκά και ρεμπέτικα που έπαιξαν «Τα παιδιά από τ' Αλιβέρι».

Ηταν ένα ευχάριστο και δροσερό «ξαπόσταμα» και ένα διαφορετικό συναπάντημα όλων όσοι βρέθηκαν με τους κομμουνιστές, το προηγούμενο διάστημα, στην πόλη, στους αγώνες ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ, στο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Μια στιγμή μπροστά στους νέους αγώνες που έρχονται ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση» και τη συμμετοχή στη Λαϊκή Αντισύνοδο της Θεσσαλονίκης. Επίσης μπροστά στην προετοιμασία, ενόψει της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, για να βγει το ΚΚΕ ενισχυμένο και να προχωρήσει η υπόθεση της δημιουργίας του Λαϊκού Μετώπου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης οι: Λευτέρης Χατζηπαυλίδης, μέλος της ΚΕ, Θανάσης Παππάς, Γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας, το Γραφείο του ΝΣ της ΚΝΕ, η Σοφία Ντούρου νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ και ο Βαγγέλης Σταματούκος, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Αγωνιστική Συμπαράταξη Χαλκίδας» και άλλοι.

Π. ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ
Αποχωρεί από το ΣΥΝ

«Αισθάνομαι ξένος με τις επιλογές και την πολιτική της ηγεσίας του ΣΥΝ», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο Πέτρος Κουναλάκης, καθιστώντας ουσιαστικά τον εαυτό του εκτός των γραμμών του κόμματος. Το μέλος της Κεντρικής Πολικής Επιτροπής του ΣΥΝ και πρώην βουλευτής του κόμματος μπορεί στη συγκεκριμένη συνέντευξη να είπε ότι «την απόφασή του θα την ανακοινώσει πρώτα στα όργανα του κόμματος», αλλά βάσει των τοποθετήσεών του στο ίδιο κείμενο, έσπευσε να δηλώσει την αποχώρησή του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και κληθείς να σχολιάσει τις συγκεκριμένες δηλώσεις, περιορίστηκε να δηλώσει: «Ο Πέτρος Κουναλάκης είναι μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Διάβασα κι εγώ τη συνέντευξή του. Δε θέλω να κάνω κανένα σχόλιο, πριν συζητήσω μαζί του».

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρεμβαίνει στη διαμόρφωση του Ευρωσυντάγματος

Αποφασισμένη να παρέμβει με διάφορους τρόπους, για την υπογράμμιση της «Χριστιανικής υποδομής της Ευρώπης εις το νέο Σύνταγμα» φαίνεται η Εκκλησία της Ελλάδας. Αυτοί οι τρόποι βέβαια, δεν εκφράζουν τη «δημοκρατική δομή» της Εκκλησίας, αλλά τις εσωτερικές «διαμάχες» των ποιμένων.

Ετσι, με μελετημένα βήματα «προχωρά», είτε «εντυπωσιάζοντας» το ποίμνιο με το κυριακάτικο κήρυγμα, όπως συνηθίζει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με την έκφραση «η Ευρώπη θα ατυχήσει και θα διαλυθεί έτσι όπως πάνε να την οδηγήσουν», αφού σύμφωνα με την άποψη της Εκκλησίας, χωρίς Χριστό και Εκκλησία δε θα υπάρχει ευρωπαϊκός πολιτισμός, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα! Είτε, με την αοριστολογία και αντιφατικότητα, όπως στο χτεσινό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου: Αντιδραστικών και ισχυρών δυνάμεων που «με εχθρότητα» κατά του χριστιανισμού υποχρεώνουν τους Ευρωπαίους, να μην τολμήσουν ν' αναφέρουν στο Σύνταγμα πίστη και παράδοση. Τώρα, για το ποιοι είναι αυτοί οι κύκλοι, η χτεσινή διευκρινιστική απάντηση του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου, περί ανθρώπων με αθεϊστικές και ουμανιστικές ιδέες, δεν πείθουν. Αλήθεια ποιους εννοούν, τον Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν (είχε συνομιλίες και διαβεβαιώσεις για το θέμα του Συντάγματος και ο Αρχιεπίσκοπος) ή τον Ρομάνο Πρόντι;

Πληροφορίες θέλουν, πάντως, την Εκκλησία της Ελλάδας να «περιμένει» την παρέμβαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στις επόμενες Προεδρίες, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ