ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ
Χάσαμε το φως και τον... μπούσουλα

Το μερικό μπλακ άουτ που σημειώθηκε χτες σε περιοχές της Αθήνας έφερε στην επιφάνεια και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, όταν οι ιδιώτες θα μπουν οριστικά στον κλάδο

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε χτες η πολύωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος που έπληξε τη μισή Αθήνα και τον Πειραιά. Η διακοπή σημειώθηκε στις δύο το μεσημέρι και επηρέασε ένα μεγάλο τμήμα του Λεκανοπεδίου, με αποτέλεσμα, πέραν όλων των άλλων προβλημάτων να προκληθεί και κυκλοφορικό κομφούζιο, αφού έπαψαν να λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες. Η αιτία της διακοπής - σύμφωνα με τη ΔΕΗ - οφείλεται σε βλάβη που σημειώθηκε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην πλατεία Κουμουνδούρου, αλλά και από καταστροφή καλωδίου τάσεως 150 κιλοβόλτ στη Ν. Σμύρνη, κατά τη διάρκεια εργασιών εργολάβων της ΤΡΑΜ ΑΕ.

Σύμφωνα με το Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) η βλάβη του καλωδίου στη Ν. Σμύρνη προκάλεσε δευτερογενώς άνοιγμα διακοπτών στον υποσταθμό του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι και στην πλευρά των 150KV του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, με συνέπεια την επέκταση του προβλήματος και σε άλλες περιοχές. Κατά τον ίδιο (ΔΕΣΜΗΕ) «το συμβάν όπως εξελίχθηκε είναι αρκετά σύνθετο και η ερμηνεία του απαιτεί την εξέταση πολλών στοιχείων για την ασφαλή διαμόρφωση πλήρους εικόνας».

Σύμφωνα όμως με τη ΔΕΗ, τα δύο προβλήματα ξεκίνησαν παράλληλα, ενώ, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, στην προσπάθεια επανηλεκτροδότησης των περιοχών από το Κέντρο Κατανομής Φορτίο Αγ. Στεφάνου, παρουσιάστηκε βλάβη σε σύνδεσμο και της δεύτερης γραμμής τροφοδότησης με υψηλή τάση του υποσταθμού Πειραιά, από τον υποσταθμό του Αγ. Γεωργίου, δηλαδή σε σημεία που η ευθύνη ελέγχου ανήκει στο ΔΕΣΜΗΕ! Μάλιστα, κύκλοι της ΔΕΗ, ανέφεραν ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε από λανθασμένους χειρισμούς του ΔΕΣΜΗΕ.

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση άρχισαν να αποκαθίστανται περίπου 45 λεπτά από τη διαπίστωση της βλάβης, ενώ σε περιοχές του Πειραιά ως τις 7 το βράδυ είχαν αποκατασταθεί μόνο οι 20 από τις 70 γραμμές που είχαν πρόβλημα, ενώ τα συνεργεία της ΔΕΗ συνεχώς επανηλεκτροδοτούσαν νέες περιοχές. Τελικά η πλήρης επανηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε γύρω στις 9.30 μ.μ.

Πάντως το γεγονός ότι η ΔΕΗ επιρρίπτει τις ευθύνες στο ΔΕΣΜΗΕ, ο τελευταίος στον εργολάβο του τραμ κ.ο.κ. είναι μεν δευτερεύουσας σημασίας, αφού το κύριο είναι τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ως αργά το βράδυ χιλιάδες κάτοικοι, αναδεικνύει όμως την τραγελαφική κατάσταση που δημιουργείται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ο ΔΕΣΜΗΕ, είναι μία ανώνυμη εταιρία που δημιουργήθηκε για να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς και του παραχωρήθηκε η διαχείριση του συστήματος μεταφοράς, δηλαδή όλο το εναέριο και υπόγειο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκεύασε η ΔΕΗ. Αν σήμερα η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ, δεν μπορούν να καταδείξουν με ακρίβεια τα αίτια μιας βλάβης, εάν ο ένας ρίχνει ευθύνες στον άλλο, εάν οι αποκαταστάσεις των βλαβών διαρκούν τόσο πολύ, τότε αυτά, είναι μόνο ο προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν από το αλαλούμ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αλαλούμ που θα γεμίζει τις τσέπες των ιδιωτών, και θα προκαλεί πλείστα προβλήματα στον ελληνικό λαό.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Στασιμότητα ή και μείωση προβλέπουν οι βιομήχανοι...

Δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ

Στασιμότητα ή και μείωση της απασχόλησης εκτιμούν ότι θα σημειωθεί τους επόμενους 3 μήνες οι περισσότεροι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας την οποία έκανε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το Μάη. Από τα στοιχεία της έρευνας, του ινστιτούτου του ΣΕΒ, προκύπτει ότι άλλοι επιχειρηματικοί δείκτες (πωλήσεις, ύψος αποθεμάτων, μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής κλπ.) εμφανίζονται θετικοί, γεγονός που δείχνει ότι η άνοδος της παραγωγικότητας και της εντατικότητας της εργασίας κάνει περιττές εργατικές δυνάμεις, οι οποίες πετιούνται στο δρόμο.

Στη βιομηχανία ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών εμφανίζει άνοδο το Μάη στις 99,6 μονάδες, έναντι 94,5 μονάδων τον Απρίλη. Η βελτίωση του δείκτη αποδίδεται στις προβλέψεις για θετικότερες εξελίξεις στην παραγωγή, στις πωλήσεις και στις εξαγωγικές επιδόσεις, αλλά και στις θετικότερες εκτιμήσεις για τα επίπεδα των παραγγελιών και των αποθεμάτων.

Για την απασχόληση, οι προβλέψεις των επιχειρηματιών είναι συγκρατημένες... Ετσι, το 81% δηλώνει ότι δε θα υπάρξουν μεταβολές του αριθμού των απασχολούμενων, το 7% φέρεται να εκτιμά ότι η απασχόληση θα αυξηθεί, ενώ ένα ποσοστό 12% προβλέπει μείωση των απασχολούμενων... Στην ερώτηση για τις προοπτικές της απασχόλησης, στις επιχειρήσεις παραγωγής ενδιάμεσων αγαθών, οι αρνητικές απαντήσεις ήταν περισσότερες από τις θετικές, και στις βιομηχανίες κεφαλαιουχικών αγαθών οι απαντήσεις ήταν μετριοπαθέστερες απ' ό,τι στο παρελθόν...

Στο χώρο των κατασκευών, οι μετριοπαθέστερες προβλέψεις για τα επίπεδα της απασχόλησης είχαν συνέπεια να υποχωρήσει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών από τις 133,8 μονάδες τον Απρίλη, στις 129 μονάδες το Μάη. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «το 52% των επιχειρήσεων προβλέπουν σταθερότητα της απασχόλησης στα ίδια επίπεδα, ενώ υψηλό, αλλά μικρότερο έναντι του Απρίλη, παραμένει το ποσοστό αυτών που προβλέπουν αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων». Στις ιδιωτικές κατασκευές εξάλλου εμφανίζεται μείωση των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι ο ανασταλτικός παράγοντας στην ομαλή κατασκευαστική δραστηριότητα είναι η ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού. Στο χώρο των δημόσιων έργων «αποδυναμώνονται οι προοπτικές αύξησης της απασχόλησης, με αποτέλεσμα το 54% των επιχειρήσεων να αναμένουν σταθερότητα στα ίδια επίπεδα».

Για το χώρο των υπηρεσιών επισημαίνεται ότι «για το προσεχές τρίμηνο διατυπώνονται μετριοπαθείς προβλέψεις ενίσχυσης της ζήτησης και της απασχόλησης», ενώ πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα στο χώρο του λιανικού εμπορίου, όπου το 24% των επιχειρήσεων διατύπωσε θετικές προβλέψεις για αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων.

«ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΜΕ»
Χρήσιμο για ... την κυβέρνηση

Θα λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΟΜΜΕΧ, θα συλλέγει στοιχεία για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα στηρίζει την κυβερνητική πολιτική

Η υπερβολή χαρακτήρισε, για άλλη μια φορά, τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, κατά την ομιλία του χτες σε εκδήλωση του ΕΟΜΜΕΧ, σχετικά με το λεγόμενο «Εθνικό Παρατηρητήριο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Το αντιμετώπισε περίπου σαν...«επανάσταση» στον τομέα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, ενώ πρόκειται για ένα εργαλείο στήριξης της, εχθρικής για τους μικρούς ΕΒΕ, κυβερνητικής πολιτικής. Ο υπουργός βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει τα σχέδια της ΕΕ για το μέλλον των ΜΜΕ, με έμφαση στην επίτευξη «ανταγωνιστικότητας» και στην εξάπλωση της «επιχειρηματικότητας». Σχέδια που δεν είναι καθόλου ευχάριστα για τις μικρές επιχειρήσεις, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, ενόψει και των εκλογών.

Τη λειτουργία του «Παρατηρητηρίου» περιέγραψε συνοπτικά ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ Χ. Γκοσλιόπουλος, λέγοντας ότι αυτό θα:

  • Συλλέγει πληροφορίες για όλες τις επιχειρήσεις, όλων των κλάδων σε όλη την Ελλάδα.
  • Παρακολουθεί τις αυξομειώσεις τους και άλλες μεταβολές.
  • Κάνει έρευνες για την ενίσχυση της ...ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.
  • Μπορεί μέσα από τη βάση δεδομένων του, συνεργαζόμενο με όλους τους φορείς των ΜΜΕ, να παρέχει χρήσιμα στοιχεία για τον «σχεδιασμό πολιτικών».

Το θέμα ξεκαθαρίστηκε, παρ' όλες τις αντιφάσεις του, από τον υπουργό Ανάπτυξης. Υπαινίχτηκε ότι η κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον της στις επιχειρήσεις κάτω των 10 εργαζομένων. Στη συνέχεια, ανέτρεψε τους ισχυρισμούς του, λέγοντας ότι «η μικρομεσαία επιχείρηση δικτυώνεται παντού», ενώ είναι γνωστό ότι οι μικροί ΕΒΕ παραπαίουν από την εχθρική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς υπονομεύονται από τα υπέρμετρα φορολογικά βάρη. Συρρικνώνονται από τις ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη, ή και εκδιώχνονται απευθείας, όπως γίνεται στο Γκάζι. Αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν, με καλύτερη προοπτική ορισμένα ψίχουλα από τα διάφορα προγράμματα. Και ο κατάλογος συνεχίζεται...

Αφθονο χρήμα για την πλουτοκρατία

Η συζήτηση του απολογισμού και ισολογισμού του οικονομικού έτους 2001 ξεκίνησε χτες στη Βουλή με την κατάθεση της σχετικής έκθεσης από το υπουργείο Οικονομίας, που παρά τις «αλχημείες» δεν μπόρεσε να αποκρύψει τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές.

Τον ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού του 2001 επιβεβαιώνουν τα δεδομένα του ισολογισμού και του απολογισμού σημείωσε, παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. Εκανε λόγο για «άφθονα κονδύλια υπέρ της πλουτοκρατίας και του μεγάλου κεφαλαίου».

Αναφορικά με τα έξοδα του προϋπολογισμού, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι επιχειρείται να εμφανιστεί τεχνητά μικρότερο το δημόσιο χρέος, αφού συνυπολογίζονται μελλοντικές εισπράξεις του Δημοσίου και προμέτοχα τα οποία στην πραγματικότητα αποτελούν δανεισμό. Οσον αφορά στα έσοδα του Δημοσίου σημείωσε ότι η μείωση που παρατηρείται δεν οφείλεται στην ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων από τη φορολογία, αλλά στις μειώσεις των φόρων των νομικών προσώπων και της φορολογίας μεταβίβασης και συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Νωρίτερα από τη συζήτηση αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία, διαμαρτυρόμενη επειδή η κατάθεση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους δε συνοδεύτηκε από την πλήρη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ