Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Στασιμότητα ή και μείωση προβλέπουν οι βιομήχανοι...

Δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ

Στασιμότητα ή και μείωση της απασχόλησης εκτιμούν ότι θα σημειωθεί τους επόμενους 3 μήνες οι περισσότεροι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας την οποία έκανε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το Μάη. Από τα στοιχεία της έρευνας, του ινστιτούτου του ΣΕΒ, προκύπτει ότι άλλοι επιχειρηματικοί δείκτες (πωλήσεις, ύψος αποθεμάτων, μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής κλπ.) εμφανίζονται θετικοί, γεγονός που δείχνει ότι η άνοδος της παραγωγικότητας και της εντατικότητας της εργασίας κάνει περιττές εργατικές δυνάμεις, οι οποίες πετιούνται στο δρόμο.

Στη βιομηχανία ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών εμφανίζει άνοδο το Μάη στις 99,6 μονάδες, έναντι 94,5 μονάδων τον Απρίλη. Η βελτίωση του δείκτη αποδίδεται στις προβλέψεις για θετικότερες εξελίξεις στην παραγωγή, στις πωλήσεις και στις εξαγωγικές επιδόσεις, αλλά και στις θετικότερες εκτιμήσεις για τα επίπεδα των παραγγελιών και των αποθεμάτων.

Για την απασχόληση, οι προβλέψεις των επιχειρηματιών είναι συγκρατημένες... Ετσι, το 81% δηλώνει ότι δε θα υπάρξουν μεταβολές του αριθμού των απασχολούμενων, το 7% φέρεται να εκτιμά ότι η απασχόληση θα αυξηθεί, ενώ ένα ποσοστό 12% προβλέπει μείωση των απασχολούμενων... Στην ερώτηση για τις προοπτικές της απασχόλησης, στις επιχειρήσεις παραγωγής ενδιάμεσων αγαθών, οι αρνητικές απαντήσεις ήταν περισσότερες από τις θετικές, και στις βιομηχανίες κεφαλαιουχικών αγαθών οι απαντήσεις ήταν μετριοπαθέστερες απ' ό,τι στο παρελθόν...

Στο χώρο των κατασκευών, οι μετριοπαθέστερες προβλέψεις για τα επίπεδα της απασχόλησης είχαν συνέπεια να υποχωρήσει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών από τις 133,8 μονάδες τον Απρίλη, στις 129 μονάδες το Μάη. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «το 52% των επιχειρήσεων προβλέπουν σταθερότητα της απασχόλησης στα ίδια επίπεδα, ενώ υψηλό, αλλά μικρότερο έναντι του Απρίλη, παραμένει το ποσοστό αυτών που προβλέπουν αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων». Στις ιδιωτικές κατασκευές εξάλλου εμφανίζεται μείωση των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι ο ανασταλτικός παράγοντας στην ομαλή κατασκευαστική δραστηριότητα είναι η ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού. Στο χώρο των δημόσιων έργων «αποδυναμώνονται οι προοπτικές αύξησης της απασχόλησης, με αποτέλεσμα το 54% των επιχειρήσεων να αναμένουν σταθερότητα στα ίδια επίπεδα».

Για το χώρο των υπηρεσιών επισημαίνεται ότι «για το προσεχές τρίμηνο διατυπώνονται μετριοπαθείς προβλέψεις ενίσχυσης της ζήτησης και της απασχόλησης», ενώ πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα στο χώρο του λιανικού εμπορίου, όπου το 24% των επιχειρήσεων διατύπωσε θετικές προβλέψεις για αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ