Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Αντιαγροτικών παζαριών συνέχεια

«Μερική αποσύνδεση» στις επιδοτήσεις, «ολικό ξεκλήρισμα» στους μικρομεσαίους αγρότες

Το «πένθιμο εμβατήριο» για τους μικρομεσαίους αγρότες ακούστηκε και χτες από το Λουξεμβούργο, όπου η «ορχήστρα» των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, με «μαέστρο» τον Γ. Δρυ και «συνθέτη» τον Φρ. Φίσλερ, συνέχισε για δεύτερη ημέρα το «ρεσιτάλ» με τίτλο «Αναθεώρηση της ΚΑΠ» και χορηγούς τα πολυεθνικά μονοπώλια.

Χωρίς καμία δόση υπερβολής, αυτό που φάνηκε και από τη χτεσινή ημέρα της συνεδρίασης, του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων, είναι πως όλες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ θέλουν να περάσει η καταστροφική αναθεώρηση της ΚΑΠ, μόνο που τις ολέθριες επιπτώσεις της και την οργή που με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσουν στο μικρό και μεσαίο αγρότη, θέλουν να την επωμιστούν «οι άλλοι». Επί της ουσίας, αυτό που έγινε και χτες ήταν, να συνεχιστούν τα ευρωπαζάρια στην ίδια αντιαγροτική κατεύθυνση και εντάθηκαν οι επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ να αρπάξουν κάτι παραπάνω για τους υπηκόους - αγρότες τους. Φάνηκε επίσης, ότι τα όποια μαγειρέματα προκύψουν δε θα απέχουν πολύ από τα όσα προσχεδιάστηκαν στο όνομα της λεγόμενης ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και των επιταγών του ΠΟΕ και της διεύρυνσης. Κι αν τελικά υπάρξουν κάποιες υπαναχωρήσεις στα αρχικά σχέδια της αναθεώρησης, το σίγουρο είναι πως «λίαν συντόμως» θα γίνουν νέες διαρθρωτικές αλλαγές στην ίδια και ενδεχομένως χειρότερη αντιδραστική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τη δεύτερη συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γ. Δρυ και τον Επίτροπο Γεωργίας Φρ. Φίσλερ, προβλέπεται αντί της «ολικής αποσύνδεσης» της επιδότησης από την παραγωγή που προέβλεπε η αρχική πρόταση της Επιτροπής, η «μερική αποσύνδεση». Πιο συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις θα συνδέονται μέχρι το 30% της παραγωγής στο βόειο κρέας και τα γαλακτομικά προϊόντα και στο 25% της παραγωγής στα δημητριακά (πλην σιταριού που οι πληροφορίες ήθελαν να μην υπάρξει οποιαδήποτε περικοπή). Ετος αφετηρίας, αντί του 2004 προτάθηκε να είναι το 2005 και η μείωση των επιδοτήσεων από το 2006 και μετά να ξεκινήσει με μειωμένο συντελεστή το πρώτο έτος. Αναφορικά με το θέμα της αποσύνδεσης προτείνεται ο νέος σχεδιασμός να ισχύσει μόνο για περιοχές «υψηλού - κινδύνου» στις οποίες πρόκειται να εγκαταλειφθούν μαζικά από τους αγρότες σε περίπτωση που περνούσαν οι αρχικές προτάσεις της Επιτροπής. Τούτο δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας τους αλλά και του αδιεξόδου της πολιτικής τους.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ σε μια προσπάθεια να κλείσει οριστικά το θέμα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη και σίγουρα πριν την ολοκλήρωση της Ελληνικής Προεδρίας. Οπως μάλιστα έγινε γνωστό, χτες βράδυ κατατέθηκε και τρίτη συμβιβαστική πρόταση. Πάντως με βάση χτεσινές εκτιμήσεις το όλο θέμα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ πρόκειται να κλείσει από αυτό το Συμβούλιο με χρονικό ορίζοντα μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ