Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ
Χάσαμε το φως και τον... μπούσουλα

Το μερικό μπλακ άουτ που σημειώθηκε χτες σε περιοχές της Αθήνας έφερε στην επιφάνεια και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, όταν οι ιδιώτες θα μπουν οριστικά στον κλάδο

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε χτες η πολύωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος που έπληξε τη μισή Αθήνα και τον Πειραιά. Η διακοπή σημειώθηκε στις δύο το μεσημέρι και επηρέασε ένα μεγάλο τμήμα του Λεκανοπεδίου, με αποτέλεσμα, πέραν όλων των άλλων προβλημάτων να προκληθεί και κυκλοφορικό κομφούζιο, αφού έπαψαν να λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες. Η αιτία της διακοπής - σύμφωνα με τη ΔΕΗ - οφείλεται σε βλάβη που σημειώθηκε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην πλατεία Κουμουνδούρου, αλλά και από καταστροφή καλωδίου τάσεως 150 κιλοβόλτ στη Ν. Σμύρνη, κατά τη διάρκεια εργασιών εργολάβων της ΤΡΑΜ ΑΕ.

Σύμφωνα με το Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) η βλάβη του καλωδίου στη Ν. Σμύρνη προκάλεσε δευτερογενώς άνοιγμα διακοπτών στον υποσταθμό του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι και στην πλευρά των 150KV του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, με συνέπεια την επέκταση του προβλήματος και σε άλλες περιοχές. Κατά τον ίδιο (ΔΕΣΜΗΕ) «το συμβάν όπως εξελίχθηκε είναι αρκετά σύνθετο και η ερμηνεία του απαιτεί την εξέταση πολλών στοιχείων για την ασφαλή διαμόρφωση πλήρους εικόνας».

Σύμφωνα όμως με τη ΔΕΗ, τα δύο προβλήματα ξεκίνησαν παράλληλα, ενώ, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, στην προσπάθεια επανηλεκτροδότησης των περιοχών από το Κέντρο Κατανομής Φορτίο Αγ. Στεφάνου, παρουσιάστηκε βλάβη σε σύνδεσμο και της δεύτερης γραμμής τροφοδότησης με υψηλή τάση του υποσταθμού Πειραιά, από τον υποσταθμό του Αγ. Γεωργίου, δηλαδή σε σημεία που η ευθύνη ελέγχου ανήκει στο ΔΕΣΜΗΕ! Μάλιστα, κύκλοι της ΔΕΗ, ανέφεραν ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε από λανθασμένους χειρισμούς του ΔΕΣΜΗΕ.

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση άρχισαν να αποκαθίστανται περίπου 45 λεπτά από τη διαπίστωση της βλάβης, ενώ σε περιοχές του Πειραιά ως τις 7 το βράδυ είχαν αποκατασταθεί μόνο οι 20 από τις 70 γραμμές που είχαν πρόβλημα, ενώ τα συνεργεία της ΔΕΗ συνεχώς επανηλεκτροδοτούσαν νέες περιοχές. Τελικά η πλήρης επανηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε γύρω στις 9.30 μ.μ.

Πάντως το γεγονός ότι η ΔΕΗ επιρρίπτει τις ευθύνες στο ΔΕΣΜΗΕ, ο τελευταίος στον εργολάβο του τραμ κ.ο.κ. είναι μεν δευτερεύουσας σημασίας, αφού το κύριο είναι τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ως αργά το βράδυ χιλιάδες κάτοικοι, αναδεικνύει όμως την τραγελαφική κατάσταση που δημιουργείται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ο ΔΕΣΜΗΕ, είναι μία ανώνυμη εταιρία που δημιουργήθηκε για να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς και του παραχωρήθηκε η διαχείριση του συστήματος μεταφοράς, δηλαδή όλο το εναέριο και υπόγειο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκεύασε η ΔΕΗ. Αν σήμερα η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ, δεν μπορούν να καταδείξουν με ακρίβεια τα αίτια μιας βλάβης, εάν ο ένας ρίχνει ευθύνες στον άλλο, εάν οι αποκαταστάσεις των βλαβών διαρκούν τόσο πολύ, τότε αυτά, είναι μόνο ο προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν από το αλαλούμ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αλαλούμ που θα γεμίζει τις τσέπες των ιδιωτών, και θα προκαλεί πλείστα προβλήματα στον ελληνικό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ