Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στα νύχια τραπεζών και φαρμακοβιομηχάνων

Την απόφασή τους, να αναθέσουν στις τράπεζες την είσπραξη - για λογαριασμό τους - των χρημάτων που τους οφείλουν τα νοσοκομεία, γνωστοποιούν οι φαρμακοβιομήχανοι. Αξιοποιώντας τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος 2955 του υπουργείου Υγείας (ψηφίστηκε επί υπουργίας Αλ. Παπαδόπουλου) οι φαρμακοβιομήχανοι άρχισαν ήδη να κάνουν γνωστό ότι θα ζητήσουν από τις τράπεζες να αναλάβουν για λογαριασμό τους την είσπραξη των οφειλών των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύουν στον Τύπο οι ίδιοι οι φαρμακοβιομήχανοι, τουλάχιστον δέκα επιχειρηματίες έχουν ζητήσει με τη μέθοδο του factoring από τράπεζες να εισπράξουν τα χρέη των νοσοκομείων με επιτόκιο 4% - 5% το χρόνο. Στην πραγματικότητα, οι φαρμακοβιομήχανοι χρησιμοποιούν τη δυνατότητα που τους έδωσε η κυβέρνηση, όταν νομιμοποίησε σχετική τους αξίωση, αντί να αντιμετωπίσει αυτό καθαυτό το πρόβλημα που δημιουργεί η ίδια η πολιτική της, το πρόβλημα της οικονομικής αποδυνάμωσης των νοσοκομείων τα οποία με τη σειρά τους αδυνατούν να πληρώσουν τις προμήθειές τους συσσωρεύοντας τεράστια χρέη. «Εάν», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, «δε γινόταν μια τέτοια ρύθμιση ορισμένοι προμηθευτές θα διέκοπταν τη χορήγηση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, με τις γνωστές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», επαναλαμβάνοντας το γνωστό εκβιασμό.

Οσο για το πρόσφατο ΠΔ, που διέπει τις καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές και θέτει συγκεκριμένα χρονικά όρια, αυτό δεν καλύπτει παλιότερες συναλλαγές, αλλά μόνο αυτές που συνάπτονται μετά την υπογραφή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ