Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύμβουλοι με... κύρος!

Απίθανα πράγματα συμβαίνουν στη χώρα μας. Μπορεί τα εμπορικά ελλείμματα να εκτινάσσονται στα ύψη, μπορεί το ελληνικό δημόσιο να δανείζεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το πρώτο τετράμηνο του έτους. Μπορεί οι επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη. Ομως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δείχνει ιδιαίτερα ευαίσθητη στο πώς σχολιάζουν την κυβερνητική πολιτική διάφοροι ξένοι οίκοι. Ετσι, την περασμένη βδομάδα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξέδωσε - με πολλή υπερηφάνεια - ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστό στον ελληνικό λαό ότι η «Standard & Poor's» προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά μια βαθμίδα, από Α σε Α+.

Οποία τιμή. Αφού μας αναβάθμισε η «Standard & Poor's», η οποία καταδέχεται και ασχολείται με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, πρέπει να αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι... Αλλά ποια είναι η «Standard & Poor's»; Πρόκειται για ιδιωτικό χρηματοοικονομικό οίκο, ο οποίος, εκτός από το να συντάσσει εκθέσεις για τα επίπεδα πιστοληπτικής ικανότητας των διαφόρων χωρών, κάνει και άλλα πράγματα. Συμμετέχει, άμεσα ή έμμεσα, στα προγράμματα ιδιωτικοποίησης των διαφόρων χωρών, επηρεάζει με τις εκθέσεις της τις αγορές ομολόγων και τις χρηματιστηριακές αξίες και γενικώς ασχολείται με τον τζόγο, από ένα υψηλό επίπεδο βέβαια, κάτι που επιβάλλει και η... υψηλή διεθνή της θέση.

Μπορεί κάποιος να ρωτήσει: Και τι φερεγγυότητα και αξιοπιστία μπορεί να έχει κάποιος ιδιωτικός χρηματοοικονομικός οίκος, τον οποίο θα πρέπει να τον παίρνουμε στα σοβαρά, είτε μας απονέμει εύσημα, είτε μας χαντακώνει με τις εκθέσεις του; Οι διάφοροι... αγοραίοι οικονομολόγοι θα βιαστούν να απαντήσουν. Μα, τι λέτε τώρα. Το κύρος της «Standard & Poor's», της «Moody's» και άλλων παρεμφερών οργανισμών είναι αναδιαμφισβήτητο στις αγορές, δε συζητείται καν τέτοιο θέμα. Δυστυχώς γι' αυτούς, από τα πρόσφατα χρηματιστηριακά σκάνδαλα στις ΗΠΑ, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, αποδείχτηκε ότι οι... έγκυροι χρηματοοικονομικοί οίκοι διεθνούς επιπέδου ήταν χωμένοι μέχρι το λαιμό στα σκάνδαλα αυτά. Και, με το αζημίωτο βέβαια, έγραφαν εκθέσεις με στόχο να παραπλανήσουν μικροεπενδυτές, να χειραγωγήσουν μετόχους κλπ. Με λίγα λόγια, οι διεθνείς εταιρίες... κύρους δεν ήταν παρά κοινοί απατεώνες και μόνο ο άγραφος νόμος των κεφαλαιοκρατών, ότι μεταξύ των κοράκων πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη αλλά και... λήθη, είναι ο ανασταλτικός παράγοντας, ώστε οι... κοινοί αυτοί απατεώνες να βρεθούν πίσω από τα σίδερα της φυλακής.


Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ