ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
Σελ. /40
Το «διά ταύτα» μιας «κρίσης»

Αντιστροφή του αρνητικού για το ΠΑΣΟΚ κλίματος ένα πράγμα σημαίνει: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στον όμιλο Λάτση... Θα δώσουν δηλαδή ό,τι μπορούν σε αυτούς που διαμορφώνουν το κλίμα...

Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Ποιο είναι το διαφαινόμενο και επιδιωκόμενο πολιτικό «διά ταύτα» της τελευταίας αναταραχής που ξέσπασε στο κυβερνών κόμμα με τις παραιτήσεις Μανίκα - Νεονάκη; Να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή ή όχι, αδιάφορο, κρίση για μια «φυγή προς τα μπρος» και να ενισχυθεί η θέση του Κ. Σημίτη που «μοιράζει παιχνίδι». Οσοι εθελοτυφλούν δε βλέπουν πως τα μεγάλα συγκροτήματα πετάνε «πάσα» στον πρωθυπουργό και του στρώνουν το έδαφος για τις περιβόητες πρωτοβουλίες «για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος». Με άλλα λόγια, στον Κ. Σημίτη επιφυλάσσεται και πάλι ο ρόλος του εξυγιαντή και του σωτήρα. Γι' αυτό και φιλοτεχνούν το φωτοστέφανο του επιτυχημένου Προέδρου της ΕΕ - ας μας πουν μια επιτυχία της φασαριόζικης και ακριβοπληρωμένης Προεδρίας προς όφελος των λαών...

Αλλά τι θα αλλάξει για τις λαϊκές μάζες, αν ο Κ. Σημίτης κάνει ανασχηματισμό, έκτακτο συνέδριο ή ό,τι άλλο; Ασυγχώρητη αφέλεια είναι ασφαλώς να περιμένει κάποιος κάποια «αυτοκάθαρση», τη στιγμή που έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου είναι η «φωλιά του κούκου» της διαπλοκής. Αρκεί να θυμηθεί ποιοι και γιατί έχουν «παραιτηθεί» -Τσουκάτος, Πανταγιάς, Μανίκας, Νεονάκης... Ομως, πώς μπορεί ο Κ. Σημίτης να χρησιμοποιήσει την «κρίση», προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και να ανακάμψει η κυβέρνηση; Με ένα μόνο τρόπο: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στο Λάτση...

Θα επιταχυνθεί, δηλαδή, το ξεπούλημα της ΔΕΗ, για παράδειγμα, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ό,τινος άλλου έχει απομείνει. Συνοπτικά, βέβαια, θα γίνει και η μοιρασιά της ατέλειωτης πίτας των δημοσίων έργων... Ο Κ. Σημίτης, αν μη τι άλλο, ξέρει ποιος φτιάχνει το κλίμα και πώς αυτό «αντιστρέφεται». Και βέβαια δε θα διστάσει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ «ΜΕΣΣΙΑ»

ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΙΤΗ: «Σε ευρύτερες αλλαγές στην κυβέρνηση και στο κόμμα προσανατολίζεται πλέον ο Κ. Σημίτης, μετά την παραίτηση - αποπομπή ακόμη δύο συνεργατών του (Μανίκας, Νεονάκης), τους οποίους "έκαψε" έγγραφο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε κι άλλο το πολιτικό κλίμα, παραμονή της Συνόδου Κορυφής. Οι δύο παραιτηθέντες επικαλέστηκαν λόγους ευθιξίας» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΗΜΙΤΗ: «Σε σταυροδρόμι αποφάσεων κρίσιμων για το μέλλον της κυβέρνησης βρίσκεται ο Κ. Σημίτης, καθώς η ελληνική προεδρία πλησιάζει στο τέλος της. Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μεγάλα διλήμματα, αλλά οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει θα φέρουν την προσωπική του σφραγίδα. Η αποπομπή των Μ. Νεονάκη και Στ. Μανίκα έχει δημιουργήσει δραματικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ». («ΕΘΝΟΣ»)

«ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ΣΗΜΙΤΗ: «Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, ο κ. Σημίτης δεν μπορεί παρά να λάβει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις μόλις καλύψει τις υποχρεώσεις του προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολα τα στοιχεία και οι πληροφορίες οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στις αρχές Ιουλίου με τρόπο επιθετικό στο εσωτερικό του κόμματός του με την ελπίδα να διαμορφώσει συνθήκες πολιτικής αναγέννησης. Για πολλούς είναι η μόνη οδός. Για άλλους άπελπις και αυτοκαταστροφική. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σημίτης δεν μπορεί πλέον να μείνει ακίνητος περιμένοντας το μοιραίο». (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΤΟ «ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ»: «Αν υπάρχει ένα μυστικό και μάλιστα μεγάλο στην αμαρτωλή σχέση πολιτικής και Σοφοκλέους, αυτό δεν είναι ο όγκος των συναλλαγών του κ. Νεονάκη, αλλά πώς αποκτήθηκε η πρώτη ύλη γι' αυτές. Οσοι παρακολούθησαν από κοντά το κερδοσκοπικό επεισόδιο του 1999 γνωρίζουν ότι πλήθος πολιτικών, στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των Τραπεζών και των MME, "επιχορηγήθηκε" εκείνη την περίοδο με δωρεάν μετοχές κυρίως από "νεοφώτιστους" επιχειρηματίες που επιζητούσαν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τις αυξήσεις κεφαλαίου ή την εισαγωγή των εταιρειών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από εκείνη τη μαζική προσπάθεια "αγοράς επιρροής" στην πολιτική, στις Τράπεζες, στους κρατικούς οργανισμούς και στα MME, γιγαντώθηκαν σχέσεις διαπλοκής και συνενοχής, οι οποίες στη συνέχεια συνέβαλαν τα μέγιστα στην εξέλιξη του σκανδάλου της Σοφοκλέους. Αυτό το μεγάλο μυστικό μένει για την ώρα καλά κρυμμένο. Ως πότε όμως θα παραμένει προστατευμένο; (Από πρωτοσέλιδο σχόλιο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΔΥΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΙ ΗΞΕΡΕ Ο κ. ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΦΟΥΣΚΑ ΕΣΚΑΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ 22 ΔΙΣ. ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΦΑΓΑΜΕ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟ.

ΕΣΤΙΑ: ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 2 ΧΑΑΣΤΟΥΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ...

ΧΩΡΑ: ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΣΕ ΒΟΥΡΚΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΗΜΙΤΗ!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σύνοδος Κορυφής και Σύνοδος πολιτών - ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ.

ΑΥΓΗ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΦΡΟΥΡΙΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Και «προληπτικές» συλλήψεις; «Ετσι για μια ακόμη φορά από την κοινή γνώμη τίθεται το ερώτημα: εφόσον είναι γνωστοί οι κουκουλοφόροι βάνδαλοι, γιατί δεν παρεμποδίζεται εγκαίρως η δράση τους; Αν η πρόληψη των βανδαλισμών και των πυρπολήσεων δεν είναι δυνατή (και γιατί όχι;), γιατί δεν προετοιμάζεται η επί τόπου σύλληψή τους, η αφαίρεση της κουκούλας και η φωτογράφισή τους; Καμία από αυτές τις ενέργειες δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αντιδημοκρατική, εφόσον συνδέεται με πρόληψη ή με κύρωση ενεργειών που θίγουν τις περιουσίες αθώων πολιτών και εμπόρων, που θέτουν σε κίνδυνο άμεσο τη ζωή πολιτών και αστυνομικών» (Από το άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ).

Μοιρασιά τότε... «Ο κ. Κόκκαλης τόνισε χαρακτηριστικά: "Οταν το 1992 ήταν να αναλάβω τον Ολυμπιακό είχα επισκεφθεί τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Το θέμα της συνάντησης ήταν να δούμε πως μπορούμε να ρυθμίσουμε και να τακτοποιήσουμε τα μεγάλα χρέη που είχαν δημιουργηθεί στον Ολυμπιακό πριν από το 1992. Είχαμε κάνει κάποιες προτάσεις και πριν αρχίσουμε ο κ. Μητσοτάκης μου είπε "ξέρεις ποιος ήταν εδώ στο γραφείο μου πριν από εσένα; Ο κ. Βαρδινογιάννης". Σκέφτηκα ότι πήγε για την υπόθεση των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ και ρώτησα τον κ. Μητσοτάκη για να μου απαντήσει. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά και μου αποκάλυψε ότι ο Βαρδινογιάννης του είπε: "Δώσε στον Κόκκαλη τα ψηφιακά, αλλά μην του δίνεις τον Ολυμπιακό". Ας το διαψεύσει ο ένας ή ο άλλος» (ΝΕΑ).

...Και τώρα! «Σ' ένα μπαρ της Πανόρμου, δίπλα από τα γραφεία της EYΔE/ΠΑΘΕ (της ειδικής υπηρεσίας του YΠEXΩΔE), ο εκπρόσωπος της κατασκευαστικής "Θεμελιοδομή" μοίρασε χτες τις οικονομικές προσφορές που κατέθεσαν οι 18 από τις 19 τεχνικές εταιρίες που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο τμήμα του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Σκάρφια - Λαμία). H συμφωνία για τη μοιρασιά των έργων σε Εγνατία Οδό και ΠΑΘΕ (συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ), μεταξύ των ομίλων που ανήκουν στη νέα ανώτατη τάξη του εργοληπτικού πτυχίου, επήλθε ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και τώρα μπορούμε να προβλέψουμε ότι το συγκεκριμένο έργο θα το αναλάβει η "Θεμελιοδομή"» (Φ. Κόλλιας - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ