ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ανήσυχοι οι εργαζόμενοι

Το Γενικό Χημείο επιβεβαίωσε ότι το υγρό που διέρρευσε από το ακτινολογικό μηχάνημα περιείχε Κλοφέν

Η έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους για το υγρό που διέρρευσε πριν μια εβδομάδα από το ακτινολογικό μηχάνημα χειρουργείου του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, επιβεβαίωσε τελικά τους φόβους των εργαζομένων ότι περιείχε Κλοφέν. Συγκεκριμένα, το Γενικό Χημείο γνωμάτευσε ότι «πρόκειται για δείγμα μονωτικού ελαίου μετασχηματιστού, το οποίο περιέχει πολυχλωριωμένα διφαινύλια σε ποσοστό 5 mg/kg», συμπληρώνοντας όμως ότι «με βάση την κοινή υπουργική απόφαση 98012/2001(ΦΕΚ 40/Β/19-01-1996) "Καθορισμός μέτρων και όρων για τη διαχείριση χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων", δε χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο απόβλητο».

Αντίθετα η εταιρία «PANMED SYSTEM & SERVICES SA», που προμήθευσε το ακτινολογικό μηχάνημα, με επιστολή της προς το Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Νοσοκομείου σπεύδει να βεβαιώσει ότι: «Το ακτινολογικό μηχάνημα τύπου Medicor του νοσοκομείου σας δεν περιέχει διηλεκτρικό έλαιο Clophen και ως εκ τούτου δε δημιουργεί κανένα αντίστοιχο πρόβλημα ασφαλούς χρήσης. Το χρησιμοποιούμενο έλαιο είναι φυσικό ορυκτέλαιο υψηλής καθαρότητας με προδιαγραφές κατάλληλες για ιατρική χρήση, τύπου Rontgen Oil RT-7 MSZ 153/5».

Το πώς βέβαια συμβιβάζεται η διαβεβαίωση της εταιρίας με τη γνωμάτευση του Γενικού Χημείου είναι ένα ζήτημα που χρήζει απάντησης.

Τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (γνωστά διεθνώς με τα αρχικά PCBs ή με την εμπορική ονομασία Κλοφέν) είναι επικίνδυνες τοξικές συνθετικές χημικές ενώσεις και η χρήση τους έχει απαγορευτεί με τη Συνθήκη της Στοκχόλμης (Μάης 2001) που υπέγραψαν 90 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Μετά τη γνωστοποίηση της γνωμάτευσης του Γενικού Χημείου, χτες το πρωί, επικρατούσε αναστάτωση ανάμεσα στους εργαζόμενους, αφού, όπως δήλωναν, πρόκειται για το μέσο όρο των τριών δειγμάτων που ελήφθησαν και το ποσοστό στο ένα δείγμα ήταν 5,9 mg/kg. «Κανείς, τόνιζαν, δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει αν θα υπάρξει άλλη διαρροή και ποια περιεκτικότητα θα έχει σε επικίνδυνα υλικά», ενώ η αίθουσα του χειρουργείου, στο οποίο σημειώθηκε η διαρροή, παρέμεινε και χτες κλειστή. Την αγανάκτηση των εργαζομένων προκάλεσε και η επιχείρηση συγκάλυψης του περιστατικού από τη διοίκηση, αφού, μέχρι χτες, όπως τόνιζαν, κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για το περιστατικό.

Τα μέλη της Πενταμελούς Επιτροπής Νοσοκομείου Νίκαιας της ΕΙΝΑΠ, μαζί με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων, πήγαν, αμέσως μόλις έφτασε η έκθεση, στο διοικητή του νοσοκομείου και ζήτησαν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή απομάκρυνση του πεπαλαιωμένου πλέον μηχανήματος, αφού κατασκευάστηκε το 1970.

Στο νοσοκομείο πήγαν και ο αντιδήμαρχος Νίκαιας Χρ. Αμανατίδης και ο δημοτικός σύμβουλος της «Δημοκρατικής Ενότητας» Αντ. Στρίγκος. Ενημερώθηκε από τον διευθυντή του Ακτινολογικού Τμήματος, ο οποίος τους διαβεβαίωσε πως το μηχάνημα μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αποσυρθεί από το νοσοκομείο. Τους δήλωσε μάλιστα πως το όριο ασφαλείας της περιεκτικότητας σε πολυχλωριωμένα διφαινύλια είναι τα 2 mg/kg.

Οι εργαζόμενοι, για μια ακόμα φορά χτες, κατήγγειλαν την κυβέρνηση, η οποία, μέσα από τη μεθοδευμένη υποβάθμιση των κρατικών νοσοκομείων, οδήγησε τον τεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου στη σημερινή οριακή πλέον κατάσταση, με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ίδιους, τους ασθενείς και τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

Την άμεση ανάγκη να αποσυρθούν όλα τα μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας και να υπάρξει μέριμνα, ώστε να εκσυγχρονιστεί όλος ο τεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου, τόνισαν στο «Ρ» ο Στέφανος Αρχοντάκης, μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ και μέλος της Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών του νοσοκομείου και η Γεωργία Ηλιοπούλου, μέλος τους ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι για τις ιδιωτικοποιήσεις

Σε ιδιώτες παραδίδονται δημοτικές υπηρεσίες, αρχής γενομένης από τον τομέα καθαριότητας

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι του Δήμου Κορυδαλλού, μετά και τη νέα απόφαση του δημάρχου να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, αρχίζοντας από τον τομέα καθαριότητας.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι και με συμπαραστάτες συναδέλφους τους στον τομέα καθαριότητας από όλους τους γειτονικούς δήμους κατέκλυσαν την αίθουσα της συνεδρίασης, ζητώντας την ανάκληση των τριών προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που ανοίγουν το δρόμο ώστε να περάσει η καθαριότητα της πόλης σε ιδιώτες.

Ο δήμαρχος Στ. Χρήστου, όμως, όχι μόνο αρνήθηκε ακόμη και τη συζήτηση του αιτήματος, αλλά επιπλέον πρότεινε - και η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο το ενέκρινε - να ληφθεί απόφαση για την έγκριση μελέτης που θα αφορά τον τρόπο εκτέλεσης της εργασίας «Περισυλλογή, Συγκέντρωση και Απομάκρυνση βαρέων ογκωδών άχρηστων αντικειμένων από διάφορα σημεία σε κοινόχρηστους και λοιπούς χώρους», που σημαίνει ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση.

Η αγωνιστική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα» καταψήφισε αυτήν την απόφαση και οι σύμβουλοί της Απ. Συρίγος, Χ. Πατεράκης και Νίκη Καζαντζίδου κατήγγειλαν το δήμαρχο ότι αφού υποβάθμισε σκόπιμα την υπηρεσία της καθαριότητας, την παραδίδει τώρα σε ιδιώτες. Η «Δημοκρατική Ενότητα», όπως τόνισε ο επικεφαλής της Απ. Συρίγος, «θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους και με την κινητοποίηση των δημοτών θα αποτρέψουν αυτήν την αρνητική, για την πόλη μας, εξέλιξη. Οι Κορυδαλλιώτες δικαιούνται με τα υψηλά δημοτικά τέλη που πληρώνουν μια πόλη καθαρή, που μόνο η ανάπτυξη της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας μπορεί να εγγυηθεί».

Ακύρωσε την κατασκευή σχολείων

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εκλεκτός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σημερινός δήμαρχος και η πλειοψηφία πήραν μία ακόμα εκτρωματική απόφαση: Να ακυρώσουν το πρόγραμμα για την κατασκευή δύο σχολικών κτιρίων, παρά το γεγονός ότι είχαν εξευρεθεί και το οικόπεδο και τα χρήματα! Πρόκειται για την ανέγερση δύο διδακτηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο χώρο των 26 στρεμμάτων του πρώην Ασύλου Ανηλίκων.

«Το θέμα των σχολείων, επισήμανε στην ομιλία του ο Απ. Συρίγος, επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", δείχνει καθαρά ότι η δημοτική αρχή δε θέλει να κατασκευάσει σχολικά κτίρια, γιατί προσβλέπει στη μείωση του σχολικού πληθυσμού στη δημόσια εκπαίδευση, αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Παιδείας για τη λύση του προβλήματος της "διπλοβάρδιας" στην πόλη μας. Ο δήμαρχος συχνά επικαλείται την έλλειψη χώρων, οικοπέδων κατάλληλων. Οταν βρεθεί το οικόπεδο, επικαλείται την έλλειψη χρημάτων. Στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε το οικόπεδο, έχουμε τα χρήματα και τρία χρόνια δεν κατασκευάζουμε τα κτίρια. Γιατί; Τι θα πείτε στους γονείς που επανειλημμένα τους έχετε υποσχεθεί τη λύση του προβλήματος της διπλοβάρδιας;».

Με ευθύνη της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου, το θέμα αυτό τέθηκε στη συνεδρίαση χωρίς σχετική εισήγηση.

Απαραίτητη διόρθωση

Ο ηλεκτρονικός δαίμονας όχι μόνον άλλαξε μια λέξη από την τελευταία παράγραφο των χτεσινών «Διακριτικών», αλλά και ολόκληρο το νόημα της πρότασης. Αντί της σωστής λέξης «αγύρτες», γράφτηκε η λέξη «αγρότες». Ζητάμε συγνώμη από τους αναγνώστες μας και επανορθώνουμε.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Συγκέντρωση την Τετάρτη

Συγκέντρωση και συζήτηση με θέμα την «κατασκευή γκαράζ από τον Σκλαβενίτη στο χώρο του πρώην Στρατιωτικού Εργοστασίου», πραγματοποιεί, την Τετάρτη 25 Ιούνη και ώρα 7 μ.μ., η «Δημοτική Κίνηση Νέας Χαλκηδόνας», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (επί της Αγ. Αναργύρων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ