Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ανήσυχοι οι εργαζόμενοι

Το Γενικό Χημείο επιβεβαίωσε ότι το υγρό που διέρρευσε από το ακτινολογικό μηχάνημα περιείχε Κλοφέν

Η έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους για το υγρό που διέρρευσε πριν μια εβδομάδα από το ακτινολογικό μηχάνημα χειρουργείου του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, επιβεβαίωσε τελικά τους φόβους των εργαζομένων ότι περιείχε Κλοφέν. Συγκεκριμένα, το Γενικό Χημείο γνωμάτευσε ότι «πρόκειται για δείγμα μονωτικού ελαίου μετασχηματιστού, το οποίο περιέχει πολυχλωριωμένα διφαινύλια σε ποσοστό 5 mg/kg», συμπληρώνοντας όμως ότι «με βάση την κοινή υπουργική απόφαση 98012/2001(ΦΕΚ 40/Β/19-01-1996) "Καθορισμός μέτρων και όρων για τη διαχείριση χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων", δε χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο απόβλητο».

Αντίθετα η εταιρία «PANMED SYSTEM & SERVICES SA», που προμήθευσε το ακτινολογικό μηχάνημα, με επιστολή της προς το Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Νοσοκομείου σπεύδει να βεβαιώσει ότι: «Το ακτινολογικό μηχάνημα τύπου Medicor του νοσοκομείου σας δεν περιέχει διηλεκτρικό έλαιο Clophen και ως εκ τούτου δε δημιουργεί κανένα αντίστοιχο πρόβλημα ασφαλούς χρήσης. Το χρησιμοποιούμενο έλαιο είναι φυσικό ορυκτέλαιο υψηλής καθαρότητας με προδιαγραφές κατάλληλες για ιατρική χρήση, τύπου Rontgen Oil RT-7 MSZ 153/5».

Το πώς βέβαια συμβιβάζεται η διαβεβαίωση της εταιρίας με τη γνωμάτευση του Γενικού Χημείου είναι ένα ζήτημα που χρήζει απάντησης.

Τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (γνωστά διεθνώς με τα αρχικά PCBs ή με την εμπορική ονομασία Κλοφέν) είναι επικίνδυνες τοξικές συνθετικές χημικές ενώσεις και η χρήση τους έχει απαγορευτεί με τη Συνθήκη της Στοκχόλμης (Μάης 2001) που υπέγραψαν 90 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Μετά τη γνωστοποίηση της γνωμάτευσης του Γενικού Χημείου, χτες το πρωί, επικρατούσε αναστάτωση ανάμεσα στους εργαζόμενους, αφού, όπως δήλωναν, πρόκειται για το μέσο όρο των τριών δειγμάτων που ελήφθησαν και το ποσοστό στο ένα δείγμα ήταν 5,9 mg/kg. «Κανείς, τόνιζαν, δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει αν θα υπάρξει άλλη διαρροή και ποια περιεκτικότητα θα έχει σε επικίνδυνα υλικά», ενώ η αίθουσα του χειρουργείου, στο οποίο σημειώθηκε η διαρροή, παρέμεινε και χτες κλειστή. Την αγανάκτηση των εργαζομένων προκάλεσε και η επιχείρηση συγκάλυψης του περιστατικού από τη διοίκηση, αφού, μέχρι χτες, όπως τόνιζαν, κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για το περιστατικό.

Τα μέλη της Πενταμελούς Επιτροπής Νοσοκομείου Νίκαιας της ΕΙΝΑΠ, μαζί με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων, πήγαν, αμέσως μόλις έφτασε η έκθεση, στο διοικητή του νοσοκομείου και ζήτησαν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή απομάκρυνση του πεπαλαιωμένου πλέον μηχανήματος, αφού κατασκευάστηκε το 1970.

Στο νοσοκομείο πήγαν και ο αντιδήμαρχος Νίκαιας Χρ. Αμανατίδης και ο δημοτικός σύμβουλος της «Δημοκρατικής Ενότητας» Αντ. Στρίγκος. Ενημερώθηκε από τον διευθυντή του Ακτινολογικού Τμήματος, ο οποίος τους διαβεβαίωσε πως το μηχάνημα μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αποσυρθεί από το νοσοκομείο. Τους δήλωσε μάλιστα πως το όριο ασφαλείας της περιεκτικότητας σε πολυχλωριωμένα διφαινύλια είναι τα 2 mg/kg.

Οι εργαζόμενοι, για μια ακόμα φορά χτες, κατήγγειλαν την κυβέρνηση, η οποία, μέσα από τη μεθοδευμένη υποβάθμιση των κρατικών νοσοκομείων, οδήγησε τον τεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου στη σημερινή οριακή πλέον κατάσταση, με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ίδιους, τους ασθενείς και τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

Την άμεση ανάγκη να αποσυρθούν όλα τα μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας και να υπάρξει μέριμνα, ώστε να εκσυγχρονιστεί όλος ο τεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου, τόνισαν στο «Ρ» ο Στέφανος Αρχοντάκης, μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ και μέλος της Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών του νοσοκομείου και η Γεωργία Ηλιοπούλου, μέλος τους ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ