Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με επιτυχία έγινε το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ

Εκατοντάδες μαθητές πέρασαν από το χώρο του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ που έγινε στα Γιάννενα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 18 Ιούνη. Μαθητές από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Μαθητών Σχολείων Ιωαννίνων και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, που προβάλλουν μέσα από το Φεστιβάλ πολύμορφης ερασιτεχνικής δημιουργίας τα αιτήματά τους για «Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98. Αποσύνδεση του Λυκείου από τον τρόπο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία στο 15%. Δημοκρατία στα σχολεία».

Στο χώρο του Φεστιβάλ υπήρχε βιβλιοπωλείο, μαθητές έφτιαχναν γκράφιτι, ενώ έξι ερασιτεχνικά συγκροτήματα αποτελούμενα κυρίως από μαθητές έδωσαν το δικό τους τόνο. Οι μαθητές το διασκέδασαν για αρκετές ώρες, ενώ τα συγκροτήματα πέρα από τα τραγούδια που έπαιζαν, έδιναν και το στίγμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά. Οχι στην εκπαίδευση εμπόρευμα. Οχι στα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών». Σε συζήτηση που είχαν κάποιοι μαθητές με το «Ρ» εξέφρασαν θετική γνώμη για το Φεστιβάλ. Είπαν, επίσης, ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερα οργανωμένο, να περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες, όπως αγώνες, ζωγραφική και περισσότερα είδη μουσικής.

Εκ μέρους του Συντονιστικού και της ΝΔΕ μίλησε ο Δ. Αναστασίου, καλωσορίζοντας τους μαθητές στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ που γίνεται στα Γιάννενα και εκφράζοντας την ελπίδα να καθιερωθεί σαν θεσμός των μαθητών στα Γιάννενα. Υπογράμμισε ότι οι μαθητές ξέρουν να αγωνίζονται και το απέδειξαν την προηγούμενη χρονιά με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχολικό κανονισμό, ο οποίος έμεινε τελικά στα χαρτιά, αλλά και με τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, που όλα τα σχολεία του νομού κατέβηκαν στο δρόμο κάτω από τα πανό του Συντονιστικού. Ο ομιλητής σημείωσε ότι οι μαθητές δε σταματούν εδώ, συνεχίζουν αγωνιστικά διεκδικώντας Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο και να μη γίνει καμία ιμπεριαλιστική επέμβαση σε άλλους λαούς. Κάλεσε, επίσης, τους μαθητές να συμμετέχουν μαζικά στη Λαϊκή Αντισύνοδο στη Θεσσαλονίκη ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής των πρωθυπουργών της ΕΕ, αυτών που κάνουν της ζωή μας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ποδήλατο» είτε στο σχολείο είτε στη δουλιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ