Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Εκατοντάδες τα σεισμόπληκτα κτίρια

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί τους σεισμόπληκτους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για να πετύχουν την πλήρη αποκατάσταση

Eurokinissi

Σε αναστάτωση εξακολουθούν να βρίσκονται οι κάτοικοι των Ψαχνών Εύβοιας, παρότι χτες υπήρξε ύφεση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή οι αυτοψίες των συνεργείων του ΥΠΕΧΩΔΕ που συνεχίζονται αποκαλύπτουν ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.

Συγκεκριμένα, μέχρι χτες αργά το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 732 αυτοψίες κτιρίων (επί συνόλου 906 αιτήσεων κατοίκων) από τις οποίες προέκυψε ο χαρακτηρισμός 51 κόκκινων (κατεδαφιστέων) και 286 κίτρινων (επισκευάσιμων).

Παράλληλα από τον ΟΑΣΠ τοποθετήθηκαν χτες τέσσερις φορητοί σεισμογράφοι για την παρακολούθηση της σεισμικής δράσης, (από ένας στα Ψαχνά, τον Παγώντα, τη Στενή και τον Βατώντα).

Προχτές το βράδυ επισκέφτηκε το Δήμο Μεσσαπίων ο πρωθυπουργικός σύμβουλος κ. Αγγελίδης, οι γενικόλογες δηλώσεις του οποίου περί «οικονομικής στήριξης των σεισμοπλήκτων, όπως έγινε και στις άλλες περιοχές της χώρας» δείχνουν ότι όχι μόνο ξεκίνησε ήδη ο εμπαιγμός των σεισμοπλήκτων, αλλά και η πολιτική τους ομηρία ενόψει προεκλογικής περιόδου.

Οπως εύστοχα επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ «η προστασία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των κατοίκων από τους σεισμούς, είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής». Στη συνέχεια η ΝΕ του ΚΚΕ αφού καταλογίζει ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δεν έλαβαν κανένα ουσιαστικό μέτρο μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της αντισεισμικής θωράκισης, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί τους κατοίκους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα για την οργάνωση της πάλης τους, τη διεκδίκηση και επιβολή ουσιαστικών λύσεων.

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ δεσμεύεται παράλληλα ότι θα διαθέσει όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που υποτάσσει τα πάντα στο βωμό του κέρδους, της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών, στην κατεύθυνση του Λαϊκού Μετώπου για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Επιπλέον η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ προτείνει μια σειρά άμεσων μέτρων, όπως:

  • Ανακούφιση των σεισμοπλήκτων με οικονομικό βοήθημα 50.000 δρχ. και 100.000 δρχ. για κάθε προστατευόμενο μέλος, πέραν της πλήρους κάλυψης του ενοικίου μέχρι την οριστική αποκατάστασή τους και για τους ιδιοκατοικούντες και για τους ενοικιαστές.
  • Αποκατάσταση με πλήρη οικονομική κάλυψη των ζημιών που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά, τα καταστήματα και οι άλλες εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί τους με κοινωνικά κριτήρια και προτεραιότητες.
  • Ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα αποκατάστασης των πληγέντων από το Δημόσιο.
  • Κάλυψη δωρεάν τουλάχιστον του 50% της ανακατασκευής ή επισκευής των κτιρίων ή και του 100%, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ