ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με επιτυχία έγινε το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ

Εκατοντάδες μαθητές πέρασαν από το χώρο του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ που έγινε στα Γιάννενα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 18 Ιούνη. Μαθητές από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Μαθητών Σχολείων Ιωαννίνων και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, που προβάλλουν μέσα από το Φεστιβάλ πολύμορφης ερασιτεχνικής δημιουργίας τα αιτήματά τους για «Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98. Αποσύνδεση του Λυκείου από τον τρόπο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία στο 15%. Δημοκρατία στα σχολεία».

Στο χώρο του Φεστιβάλ υπήρχε βιβλιοπωλείο, μαθητές έφτιαχναν γκράφιτι, ενώ έξι ερασιτεχνικά συγκροτήματα αποτελούμενα κυρίως από μαθητές έδωσαν το δικό τους τόνο. Οι μαθητές το διασκέδασαν για αρκετές ώρες, ενώ τα συγκροτήματα πέρα από τα τραγούδια που έπαιζαν, έδιναν και το στίγμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά. Οχι στην εκπαίδευση εμπόρευμα. Οχι στα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών». Σε συζήτηση που είχαν κάποιοι μαθητές με το «Ρ» εξέφρασαν θετική γνώμη για το Φεστιβάλ. Είπαν, επίσης, ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερα οργανωμένο, να περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες, όπως αγώνες, ζωγραφική και περισσότερα είδη μουσικής.

Εκ μέρους του Συντονιστικού και της ΝΔΕ μίλησε ο Δ. Αναστασίου, καλωσορίζοντας τους μαθητές στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ που γίνεται στα Γιάννενα και εκφράζοντας την ελπίδα να καθιερωθεί σαν θεσμός των μαθητών στα Γιάννενα. Υπογράμμισε ότι οι μαθητές ξέρουν να αγωνίζονται και το απέδειξαν την προηγούμενη χρονιά με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχολικό κανονισμό, ο οποίος έμεινε τελικά στα χαρτιά, αλλά και με τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, που όλα τα σχολεία του νομού κατέβηκαν στο δρόμο κάτω από τα πανό του Συντονιστικού. Ο ομιλητής σημείωσε ότι οι μαθητές δε σταματούν εδώ, συνεχίζουν αγωνιστικά διεκδικώντας Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο και να μη γίνει καμία ιμπεριαλιστική επέμβαση σε άλλους λαούς. Κάλεσε, επίσης, τους μαθητές να συμμετέχουν μαζικά στη Λαϊκή Αντισύνοδο στη Θεσσαλονίκη ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής των πρωθυπουργών της ΕΕ, αυτών που κάνουν της ζωή μας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ποδήλατο» είτε στο σχολείο είτε στη δουλιά.

Πέθανε ο παλαίμαχος κομμουνιστής Ν. Γαλλόπουλος

Πέθανε την περασμένη Πέμπτη και κηδεύτηκε, χτες Παρασκευή, στο Βόλο ο παλαίμαχος κομμουνιστής Νίκος Γαλλόπουλος.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου, φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι και αντιπροσωπείες της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Μιχάλη Τσιώνα, και της ΕΠ Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Γιάννη Χώτο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης παραβρίσκονταν αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων και της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, παραρτήματα Μαγνησίας. Ολοι κατέθεσαν στεφάνια.

Αποχαιρετώντας τον Μιχάλη Γαλλόπουλο, ο Γιώργος Λούμας, μέλος του ΝΓ της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του, σημειώνοντας, ανάμεσα στα άλλα:

Οσοι γνώρισαν από κοντά τον σύντροφο, όσοι δούλεψαν μαζί του μπορούν να βεβαιώσουν ότι έφυγε από κοντά μας ένας κομμουνιστής, που με τη βαθιά του πίστη στα ιδανικά του αγώνα και με τη δράση του στις πιο δύσκολες συνθήκες σκιαγράφησε το μεγαλείο του λαϊκού αγωνιστή.

Με τους αγώνες του δεν εκπλήρωσε μόνο το χρέος του απέναντι στο Κόμμα και το λαό, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και για όλους εμάς τους νεότερους.

Ο σ. Νίκος Γαλλόπουλος γεννήθηκε το 1916 σε χωριό των Φαρσάλων από αγροτική οικογένεια. Οργανώνεται στην ΟΚΝΕ σε ηλικία 17 χρόνων με υπόδειξη του Σπύρου Τσανάκα που δούλευε καροποιός στο χωριό Κρήνη Φαρσάλων και ο οποίος πέθανε στη Φολέγανδρο.

Στην περίοδο της Κατοχής, ο σ. Νίκος περνάει στις γραμμές του ΕΛΑΣ, παίρνει μέρος σε πολλές μάχες. Με την απελευθέρωση καταδιώκεται, όπως όλοι οι αγωνιστές και ξαναπαίρνει το δρόμο του αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ. Τον Ιούνη του '47 τραυματίζεται βαριά σε μάχη στο Πήλιο, αλλά συνεχίζει να παλεύει με πάθος, είτε σε βοηθητικές υπηρεσίες και στην επιμελητεία, είτε ως διμοιρίτης σε λόχο θέσεως στον Ολυμπο.

Με την ήττα του ΔΣΕ, το 1949, εξαναγκάζεται στην προσφυγιά, στις φιλόξενες σοσιαλιστικές χώρες(Πολωνία). Επαναπατρίστηκε το 1975 και με νέα ορμή αναλαμβάνει δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, στα χωριά του Πηλίου.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, στάθηκε συνεπής στις αρχές και τις αξίες του. Ο θάνατός του αφήνει μεγάλο κενό. Ομως, οι αγώνες και η προσφορά του γίνονται φάρος για τους νεότερους και θα βρουν δικαίωση και στη χώρα μας και σ' ολόκληρο τον κόσμο. Οι κομμουνιστές της Μαγνησίας θα σε θυμούνται πάντα με σεβασμό, διαβεβαίωσε ο Γ. Λούμας.

Το νέο ΔΣ του ΣΦΕΑ '67 - '74

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, που εκλέχτηκε στις αρχαιρεσίες στη 1 Ιούνη 2003, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος Μιχάλης Βαρδάνης, αντιπρόεδρος Γιάννης Στρατής, γενικός γραμματέας Δημήτρης Πρωτοψάλτης, ειδικός γραμματέας Νίκος Απανωμεριτάκης, ταμίας Νίκος Μπερτσιάς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Φώτης Προβατάς, υπεύθυνος οργανωτικού Γιάννης Ρέγκας.

Μέλη είναι οι: Νίκος Αθανασάκος, Ελένη Βούλγαρη, Μπάμπης Γκολέμας, Βασίλης Δούρος, Αντώνης Κακαράς, Δώρα Καλλιπολίτη, Θεόδωρος Καλογήρου, Νίκος Καργόπουλος, Δημήτρης Κασιούμης, Κλεάνθης Κυζίλης, Θεοφάνης Πάκος, Θανάσης Παναγιωτακόπουλος, Χρήστος Ρεκλείτης και Αγγελική Σωτήρη.

Εξελεγκτική Επιτροπή οι: Παναγιώτης Αρώνης, Βασίλης Μανθάς και Γιώργος Σπυράτος.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Συνάντηση στη Νάουσα των πολιτικών προσφύγων και των οικογενειών τους, διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), στις 28 και 29 Ιούνη και είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια της ΕΠΟΝ. Από Αθήνα: Εγγραφές για συμμετοχή κάθε μέρα 08.00-13.00 στα γραφεία του ΚΣ (Σωκράτους 79-81) και στα τηλέφωνα 210.5230.526 και 210.5230.534. Απογευματινές ώρες στο τηλέφωνο 210.6005.769.

-- Το Παράρτημα Αιτωλικού της ΠΕΑΕΑ, ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και ο Δήμος Αιτωλικού διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στις 28 και 29 Ιούνη για τα 59 χρόνια της μάχης, που νικηφόρα έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανοφασίστες, ανατινάζοντας τρένο, τον Ιούνη του 1944.

-- Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Τρίπολης καλεί, την Κυριακή 29 Ιούνη 2003, ώρα 11 πμ, στην εκδήλωση τιμής που διοργανώνει για την επέτειο της ιστορικής Μάχης κατά των Γερμανών κατακτητών στα Κανελλάκια Γορτυνίας.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση που θα ξεκινήσει, την ίδια μέρα, στις 7 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες: Τηλ. 210-8234.296 και 210-8831.368.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ