ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2003
Σελ. /32
Το «χαρτί» της οικονομίας

Μέσω της «οικονομίας» η κυβέρνηση εξασφαλίζει την παράταση της εύνοιας της οικονομικής ολιγαρχίας, καθώς φροντίζει να μοιράζει «σωστά» την πίτα, που, κατά την παροιμιώδη πλέον έκφραση Σκανδαλίδη, φτάνει για όλους

Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
«Η οικονομία είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης». Το λέει και το ξαναλέει ο «τσάρος» της οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης και ασφαλώς όχι τυχαία. Πράγματι, η «οικονομία» είναι το χαρτί, στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση για να παραμείνει στην εξουσία. Μέσω της «οικονομίας» εξασφαλίζει την παράταση της εύνοιας της οικονομικής ολιγαρχίας, καθώς φροντίζει να μοιράζει «σωστά» την πίτα, που, κατά την παροιμιώδη πλέον έκφραση Σκανδαλίδη, φτάνει για όλους. Επίσης, μέσω της «οικονομίας» ξεπουλά ό,τι έχει απομείνει στο Δημόσιο, απελευθερώνει αγορές, π.χ. ενέργειας, εργασίας, θεσμοθετεί κίνητρα για την «ανάπτυξη» (του κεφαλαίου)... Για όλα τα παραπάνω έχει συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος του έτους...

«Γεύεται», όμως, η κυβέρνηση, από την άλλη, και τους καρπούς της επιβράβευσης από τα μεγάλα αφεντικά, που δεν κρύβουν την «εκτίμησή» τους και την «εμπιστοσύνη» τους. Και το αποδεικνύουν έμπρακτα. Εν ψυχρώ, για παράδειγμα, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, αναπαράγει την επαίσχυντη θριαμβολογία της κυβέρνησης ότι η νέα ΚΑΠ είναι υπέρ των Ελλήνων αγροτών! Στρέφουν τα δηλητηριώδη βέλη τους κατά των «συντεχνιών», που αντιδρούν στο σάρωμα των εργασιακών τους σχέσεων και των κατακτήσεών τους. Αποσιωπούν ότι οι απελευθερώσεις αγορών είτε εδώ (βλέπε ΟΤΕ, τιμές προϊόντων) είτε έξω (ηλεκτρική ενέργεια - Καλιφόρνια), ποτέ δε λειτούργησαν προς όφελος των «καταναλωτών»... Ο νεοφιλελεύθερος «μονόδρομος» είναι αναγκαιότητα...

Δικαιολογούν και συγκαλύπτουν τη βαρβαρότητα του ΜΑΤώματος κάθε λαϊκής κινητοποίησης. Ακόμα, καλλιεργούν κλίμα παραλυτικού πανικού, ενόψει του (...πιθανού) καύσωνα στο τέλος της άλλης βδομάδας... Οι πολυδιαφημισμένες «πολιτικές πρωτοβουλίες» Σημίτη δεν είναι παρά υπόθεση διαχείρισης εντυπώσεων, ο «τέλειος» αποπροσανατολισμός. Η ουσία περνά δίπλα, στη σκιά του κουρνιαχτού, με τη συντονισμένη αντιλαϊκή επέλαση. Εκεί πρέπει να είναι στραμμένη η προσοχή. Εκεί δίνονται και οι πραγματικές μάχες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ -ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ «ΑΛΛΑΓΕΣ»

ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ: «Συγχωνεύσεις και αποκρατικοποιήσεις μπορούν να αποτελέσουν τον "άσο στο μανίκι" του ΠΑΣΟΚ; - Πεποίθησή μου είναι ότι μόνο με μία εντατική πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών μπορούμε να επιταχύνουμε όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την αίσθηση δυναμικής και προοπτικής στην ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία διψάει για διαρθρωτικές αλλαγές, φάνηκε αυτό και από την πρόσφατη αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και την προοπτική συγχώνευσης με την Πετρόλα» (Από τη συνέντευξη του Ν. Χριστοδουλάκη στο ΒΗΜΑ).

ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: «Κύμα αντιδράσεων των συντεχνιών στα μέτρα ελέγχου της φοροδιαφυγής, αλλά και στην προσπάθεια για την απελευθέρωση των αγορών αναμένεται να εκδηλωθεί εντός του Ιουλίου, ο οποίος προβλέπεται να είναι ένα "καυτός" μήνας απεργιών. Αυτοκινητιστές και βενζινοπώλες (για τους ίδιους λόγους) και εργαζόμενοι της ΔΕΗ, για δικούς τους λόγους, πρόκειται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις έναντι της κυβέρνησης. Από τις 14 Ιουλίου οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων κλειδώνουν τις αντλίες, περί τα μέσα Ιουλίου οι αυτοκινητιστές "τραβούν" (νέο) χειρόφρενο, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρέωση να τοποθετήσουν ταμειακές μηχανές στα ταξί, ενώ η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κινητοποιείται για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας» (ΒΗΜΑ).

ΡΟΥΤΙΝΑ... ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ: «Ανησυχητική και πολυέξοδη... ρουτίνα έχουν γίνει οι διακοπές ρεύματος εξαιτίας βλαβών που προκαλούν στο δίκτυο της ΔΕΗ τα συνεργεία εκτελέσεως έργων. Το νέο κρούσμα οφείλεται σε εκσκαφές της ΕΥΔΑΠ και άφησε χωρίς ηλεκτρικό, για μιάμιση ώρα περίπου, τις περιοχές που τροφοδοτούνται από τα κέντρα διανομής Αριστείδου και Παγκρατίου» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ»: «Απίστευτη ταλαιπωρία για τους Αθηναίους χτες το πρωί στο κέντρο της πρωτεύουσας από διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και πορείες που προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο. Τα χημικά που έπεσαν, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ...: «Πνίγηκαν στα δακρυγόνα χθες το πρωί όσοι έτυχε να βρεθούν στη στοά της οδού Βουλής, όταν τα ΜΑΤ προσπάθησαν να εμποδίσουν κατοίκους του Οιτύλου Λακωνίας και εργαζόμενους στο σπήλαιο του Διρού, να μπουν στα γραφεία της Ενωσης Τουριστικών Ακινήτων... Οταν τα ΜΑΤ που είχαν σχηματίσει κλοιό στην είσοδο τους εμπόδισαν, οι κάτοικοι του Οιτύλου προσπάθησαν να τον σπάσουν, με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών» (ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανεξέλεγκτη χρήση δακρυγόνων και χημικών - ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ;

ΕΘΝΟΣ: ΠΡΟΙΚΑ 35 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.

ΑΥΓΗ: ΚΑΚΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΑΚΗ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΙΧΤΕΡ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΛΟΓΩ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΕΙΣΜΟΙ - ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟ ΧΑΡΤΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ.

ΧΩΡΑ: ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΡΕΜΟΥΛΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ 6 ΣΤΙΣ 10 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΚΟΛΑΣΗ ΜΕ 44ο ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ 17Ν.

ΕΣΤΙΑ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΙΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΕΧΡΙ 100.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Θριαμβολογία...«Εγκρίθηκε, χθες, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εξασφαλίζονται η παραγωγή και το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μέχρι το 2014» (ΕΘΝΟΣ) - «Τα νέα μέτρα πλήττουν κυρίως τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά αφήνουν άθικτα τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων καλλιεργητών και κυρίως αυτών των νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου» (ΝΕΑ) - «Η νέα ΚΑΠ προστατεύει τα βασικά μας προϊόντα και δίνει... εκλογική ανάσα στην κυβέρνηση» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) - «Διασώθηκαν με τη νέα ΚΑΠ οι Ελληνες μικροπαραγωγοί» (ΒΗΜΑ).

Αρνητικές συνέπειες: «Χαρακτηριστικά της νέας ΚΑΠ είναι η ευρεία αποσύνδεση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι αγρότες από τον όγκο της παραγωγής, η σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων και η αναγκαιότητα της τήρησης συγκεκριμένων κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων προκειμένου να καταβληθούν αυτές οι επιδοτήσεις. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γ. Δρυς μίλησε για "ιστορική απόφαση", ωστόσο οι συνέπειες για τους Ελληνες παραγωγούς δε θα είναι καθόλου θετικές. Τα κυριότερα ελληνικά προϊόντα όπως ο καπνός, το λάδι και το βαμβάκι δεν ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Αναμφισβήτητα θα υπάρξει μείωση των εισοδημάτων των αγροτών, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Αρχή περιπετειών... «Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης που υιοθετήθηκε χθες επί ελληνικής Προεδρίας, στο Λουξεμβούργο, από το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Κοινότητας, αφορά τα "βόρεια" προϊόντα, που σε εγχώριο επίπεδο αντιπροσωπεύουν το 23% της παραγωγής. Για το υπόλοιπο 77% των "νοτίων" προϊόντων της χώρας μας, η περιπέτεια μόλις τώρα αρχίζει. Ψύχραιμοι αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι η νέα ΚΑΠ ήδη φαίνεται προβληματική, καθώς απέχει σημαντικά από τους αρχικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δύσκολα θα επιβιώσει στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ. Επίσης, μετά τη διεύρυνση, θα οδηγήσει σε νέα δημοσιονομικά αδιέξοδα, ενώ αποτελεί προϊόν ενός πολιτικού συμβιβασμού και δεν έχει κατεύθυνση. Πολύ σύντομα, ίσως θα χρειαστεί μάλλον και πάλι αναθεώρηση» (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ