Σάββατο 28 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Θριαμβολογία...«Εγκρίθηκε, χθες, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εξασφαλίζονται η παραγωγή και το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μέχρι το 2014» (ΕΘΝΟΣ) - «Τα νέα μέτρα πλήττουν κυρίως τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά αφήνουν άθικτα τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων καλλιεργητών και κυρίως αυτών των νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου» (ΝΕΑ) - «Η νέα ΚΑΠ προστατεύει τα βασικά μας προϊόντα και δίνει... εκλογική ανάσα στην κυβέρνηση» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) - «Διασώθηκαν με τη νέα ΚΑΠ οι Ελληνες μικροπαραγωγοί» (ΒΗΜΑ).

Αρνητικές συνέπειες: «Χαρακτηριστικά της νέας ΚΑΠ είναι η ευρεία αποσύνδεση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι αγρότες από τον όγκο της παραγωγής, η σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων και η αναγκαιότητα της τήρησης συγκεκριμένων κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων προκειμένου να καταβληθούν αυτές οι επιδοτήσεις. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γ. Δρυς μίλησε για "ιστορική απόφαση", ωστόσο οι συνέπειες για τους Ελληνες παραγωγούς δε θα είναι καθόλου θετικές. Τα κυριότερα ελληνικά προϊόντα όπως ο καπνός, το λάδι και το βαμβάκι δεν ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Αναμφισβήτητα θα υπάρξει μείωση των εισοδημάτων των αγροτών, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Αρχή περιπετειών... «Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης που υιοθετήθηκε χθες επί ελληνικής Προεδρίας, στο Λουξεμβούργο, από το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Κοινότητας, αφορά τα "βόρεια" προϊόντα, που σε εγχώριο επίπεδο αντιπροσωπεύουν το 23% της παραγωγής. Για το υπόλοιπο 77% των "νοτίων" προϊόντων της χώρας μας, η περιπέτεια μόλις τώρα αρχίζει. Ψύχραιμοι αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι η νέα ΚΑΠ ήδη φαίνεται προβληματική, καθώς απέχει σημαντικά από τους αρχικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δύσκολα θα επιβιώσει στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ. Επίσης, μετά τη διεύρυνση, θα οδηγήσει σε νέα δημοσιονομικά αδιέξοδα, ενώ αποτελεί προϊόν ενός πολιτικού συμβιβασμού και δεν έχει κατεύθυνση. Πολύ σύντομα, ίσως θα χρειαστεί μάλλον και πάλι αναθεώρηση» (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ