Σάββατο 28 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μακεδονία»: Προτεκτοράτο με όνομα...

Η ΠΓΔΜ «χαλαρώνει» στην αγκάλη της Ουάσιγκτον ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Κάτω από το βάρος των αμερικανικών πιέσεων, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποδέχτηκε το τελεσίγραφο για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας που προβλέπει την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Το «ενοχλητικό», για την Αθήνα, αντάλλαγμα που εξασφάλισε η ΠΓΔΜ, είναι ότι στη συμφωνία η χώρα αναφέρεται με τη συνταγματική της ονομασία. Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ, αναγνωρίζουν τη χώρα με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο χτεσινός Τύπος των Σκοπίων ασχολήθηκε επισταμένως με το ζήτημα αυτό. Η εφημερίδα «Ντνέβνικ», είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Πρώτη συμφωνία με την ΗΠΑ υπό το όνομα Μακεδονία» και σημειώνει ότι ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο επίσημο κείμενο με νομική ισχύ που θα υπογράψουν οι δύο χώρες, στο οποίο η ΠΓΔΜ θα αναφέρεται με τη συνταγματική της ονομασία. Επίσης, προσθέτει ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν αναμένει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της ΕΕ για την απόφασή της αυτή, ενώ άγνωστο παραμένει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της επίσημης Αθήνας για τη χρησιμοποίηση του ονόματος «Μακεδονία» στη συμφωνία αυτή με τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έδωσαν, στις χώρες στις οποίες υπέβαλλαν το αίτημά τους για την εξαίρεση Αμερικανών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, διορία μέχρι την 1η Ιουλίου, για να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια που τους παρέχουν. Η ΠΓΔΜ λαμβάνει ετησίως από τις ΗΠΑ, στρατιωτική βοήθεια περίπου 10 εκ. δολαρίων.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση δεν τοποθετήθηκε επί του ζητήματος που δημιουργεί η Συμφωνία σε σχέση με το όνομα της ΠΓΔΜ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τη συμφωνία ΠΓΔΜ - ΗΠΑ, σημείωσε ότι η ΕΕ και η Ελλάδα ως προεδρία «κάνουμε ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα στα Δυτικά Βαλκάνια, για πρώτη φορά, τόσο οργανωμένα (...) οι υπουργοί Εξωτερικών αυτών των χωρών, τόνιζαν πόσο θετικό ήταν το άνοιγμα αυτό της ελληνικής Προεδρίας και του ελληνικού ΥΠΕΞ, που τους κάλεσε στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό, βεβαίως, πρόσθεσε ο Χρ. Πρωτόπαππας, δε σημαίνει ότι αυτές οι χώρες δεσμεύονται από το σύνολο των αποφάσεων, διότι δεν είναι μέλη της ΕΕ. Οπως εμείς κάνουμε ανοίγματα, πιστεύουμε ότι και οι ΗΠΑ κάνουν τα δικά τους. Αυτό είναι η διεθνής πολιτική. Σε κάποια σημεία πετυχαίνουμε συμφωνίες. Σε κάποια άλλα κάποιες από τις χώρες αυτές πιθανόν να μη συμφωνούν απόλυτα μαζί μας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Δεν έχουν τελειώσει όλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ